ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Κινήσεις" λογοτεχνίας

Πληθαίνουν οι λογοτεχνικές βραδιές της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης στην αίθουσά της "Κίνηση" (Υπατίας 1β και Μητροπόλεως). Στο πλαίσιο του κύκλου "Λογοτεχνία - Θεωρητική Σκέψη - Κριτική" τη Δευτέρα, 22 του Γενάρη, στις 9μμ, διοργανώνεται ακοιχτή συζήτηση με θέμα "Ιστορία και Μυθοπλασία".Συζητούν: Μάρω Δούκα, Ισμήνη Καπάνταη, Αρης Φακίνος. Συμμετέχει και συντονίζει ο κριτικός λογοτεχνίας, Δημήτρης Τσατσούλης. Διαβάζει η Εύα Κοταμανίδου. Παρουσιάζει η Νένη Ευθυμιάδη. Στις 24 του Γενάρη (8.30μμ), θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Γ. Γανωτή "Ευδαίμων Κοντοθώρης ή Παραμυθία τριανταφυλλιάς". Θα μιλήσει ο ποιητής Ματθαίος Μουντές. Ο Κώστας Γανωτής θα παρουσιάσει με αφηγηματικό, μουσικο - θεατρικό τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο του, σε μια παράσταση με ήχο, φως, τραγούδι, μάσκες, που πιστεύει στην παραμυθία - παρηγοριά, τον πυρήνα του παραμυθιού. Θα ακουστούν επίσης τα μελοποιημένα ποιήματα "Νηπιοβαπτισμός" του Ματθαίου Μουντέ και "Credo" του Τάκη Παπατσώνη.

Δεκαήμερο Κινηματογράφου στην Κύπρο

Η Λευκωσία φιλοξενεί (18-26/1) ένα σημαντικό αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο,στα πλαίσια του γιορτασμού για τα 100 χρόνια του κινηματογράφου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 10 συνολικά ταινίες σημαντικών Ελλήνων σκηνοθετών (προβολές στον κινηματογράφο "Στούντιο"). Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: "Ηλέκτρα" του Μιχάλη Κακογιάννη, "Μπορντέλο" του Νίκου Κούνδουρου, "Εκδρομή" του Τάκη Κανελλόπουλου, "Ηνίοχος" του Αλέξη Δαμιανού, "Θανάση, πάρε το όπλο σου" του Ντίνου Κατσουρίδη, "Τα πέτρινα χρόνια" του Παντελή Βούλγαρη, "Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα" του Νίκου Παναγιωτόπουλου, "120 ντεσιμπέλ" του Βασίλη Βαφέα, "Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά" του Σταύρου Τσιώλη.

Στη Λευκωσία βρίσκονται ήδη, για να παραστούν στο δεκαήμερο αφιέρωμα, οι σκηνοθέτες Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Κούνδουρος, Αλέξης Δαμιανός, Ντίνος Κατσουρίδης,ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Μάνος Ευστρατιάδης και ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης.Την έναρξη του αφιερώματος εγκαινίασε η υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ενώ στη λήξη του αφιερώματος θα παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος.

Το νέο του βιβλίο του "Ενας αιώνας, δύο πατρίδες" θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Γιώργος Κατραμόπουλος αύριο (12.30 μμ) στο βιβλιοπωλείο "Ελευθερουδάκη" (Πανεπιστημίου 17). Θα προλογίσει η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα. Το βιβλίο (εκδόσεις "Ωκεανίδα") αποτελεί συνέχεια του παλαιότερου βιβλίου του Γ. Κατραμόπουλου "Πώς να σε ξεχάσω Σμύρνη αγαπημένη".

  • Σε νέο μουσικό εκτελεστή, θα απονείμει η Ακαδημία Αθηνών, τον ερχόμενο Δεκέμβρη, το βραβείο "Σπύρου Μοτσενίγου", που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο. Οσοι ενδιαφέρονται, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους με τα σχετικά στοιχεία στην Ακαδημία Αθηνών, μέχρι τις 30 του Απρίλη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 3826.459.
Επιτροπές Κρατικών Βραβείων

Ορίστηκαν, με απόφαση του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ, Γιώργου Θωμά,οι Επιτροπές Κρατικών Βραβείων Θεατρικών Εργων. Μέλη της Επιτροπής Κρατικού Θεατρικού Εργου,με διετή θητεία, διορίζονται: Ο συγγραφέας Δημήτρης Κεχαϊδης,ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου,ο κριτικός Βάιος Παγκουρέλης,η ηθοποιός Ρένη Πιττακή και ο σκηνοθέτης Γιάννης Μαργαρίτης.Γραμματέας της Επιτροπής: Η μόνιμη υπάλληλος του ΥΠΠΟ Σοφία Τσώλη - Γεωργοπούλου,αναπληρούμενη από τον επίσης υπάλληλο Αθανάσιο Κριτσιδήμα.Χρέη εισηγητή, χωρίς ψήφο, εκτελεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καλών Τεχνών του ΥΠΠΟ, Πολυχρόνης Πολυχρονόπουλος.Μέλη της Επιτροπής Κρατικού Βραβείου για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς: Ο συγγραφέας - σκηνοθέτης Ανδρέας Στάικος,ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας,η κριτικός Σωτηρία Ματζίρη,η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου και ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής.Γραμματέας: Ο Αθανάσιος Κριτσιδήμας,αναπληρούμενος από την Σοφία Τσώλη - Γεωργοπούλου.

Εργα σε Θάσο και Μυκήνες

Την αναστήλωση - στερέωση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου Θάσου και την προστασία του, κατά την προβλεπόμενη διάθεσή του για παραστάσεις,εισηγήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων του ΥΠΠΟ, Ιορδάνης Δημακόπουλος.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε η σχετική μελέτη, η οποία ανατέθηκε από την Εφορεία. Στη μελέτη αναφέρονται οι μέχρι σήμερα φθορές, όπως εκτοπίσεις εδωλίων, καταστροφή του κώνου του κοίλου από την κατάρρευση αναλημμάτων της παρόδου και αναλύεται η χρήση του μνημείου ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου και ως χώρου παραστάσεων.

Η μελέτη προτείνει (προτάσεις τις οποίες αποδέχθηκε το ΚΑΣ): Να τοποθετηθούν τα εδώλια καθώς και μια σειρά έργων προκειμένου να συμπληρωθούν οι θέσεις, όπως τοποθέτηση καννάβου.Επισημαίνει ότι η κυκλοφορία των επισκεπτών θα γίνεται από τις σκάλες του θεάτρου, στις οποίες η προσπέλαση θα γίνεται με ξύλινες ράμπες. Ο προϋπολογισμός του συνόλου των έργων ανέρχεται στα 93 εκ..

Εργα ανάταξης - στερέωσης θα γίνουν και σε μνημεία των Μυκηνών,σύμφωνα με εισήγηση της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων. Στο πρόγραμμα εντάσσονται τα εξής μνημεία: τοίχος στη Βόρεια Δεξαμενή, τείχος στην περιοχή της Υπόγειας Δεξαμενής, βόρειος τοίχος της Μεγάλης Αυλής του ανακτόρου, αναλημματικός τοίχος εσωτερικά της Πύλης των Λεόντων, τάφος του Αιγίσθου και οι πλινθότοιχοι της Νότιας Οικίας.

Η Εφορεία ανέθεσε τη μελέτη, η οποία εγκρίθηκε, στην αρχιτέκτονα Καλλιρρόη Παλυβού.Το σύνολο των έργων θα κοστίσει 115 εκατομμύρια δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ