ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα βήματα του Τόμας

Και ενώ ο νέος πρωθυπουργός θα αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, εμείς λέμε να δούμε μια ταινία, μια ταινία που θα μας πάρει μακριά από τα πολιτικά δρώμενα. Μια ταινία καλή, δυνατή, αγαπητή, αινιγματική και ερωτική, μια ταινία που άφησε εποχή στην... εποχή της... Από το STAR στις 23.15 "Υπόθεση Τόμας Κράουν" του Νόρμαν Τζιούσον. Μια ταινία με εκπληκτικές δράσεις στους δρόμους του Σαν Φραντσίσκο, αλλά ταυτόχρονα και μια ταινία αισθησιακή και ερωτική, λεπτή, και υπέροχη. Ο Στιβ Μακ Κουίν στο ρόλο ενός τζέντλεμαν λωποδύτη, που σχεδιάζει τη ληστεία όλων των εποχών. Τα σχέδιά του έρχεται να ανατρέψει η γοητευτική ερευνήτρια της ασφαλιστικής εταιρίας - Φέι Ντάναγουεϊ, που είναι αποφασισμένη να τον αποκαλύψει. Εκείνος, όμως που θα αποκαλυφθεί είναι ο έρωτας που θα ανατρέψει τα.. ανατρεπτικά σχέδια και των δύο.

Από την ΕΤ-1 στη 01.00 "Τα 39 βήματα" του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Μια εξαιρετική ταινία μυστηρίου του μεγάλου σκηνοθέτη, βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα του Τζον Μπούναν. Μια θαυμάσια ταινία, που συνδυάζει το ειδύλλιο, την αγωνία, τις υποψίες, το σασπένς, το μαύρο, κυνικό αλλά λεπτότατο χιούμορ με την κατασκοπία. Ενας νέος, προσπαθώντας να σώσει την εκλεκτή της καρδιάς του από τα χέρια ανθρώπων που συνωμοτούν, αναγκάζεται να γίνει και εκείνος κατάσκοπος. Μια αριστουργηματική ταινία του Χίτσκοκ.

Από την ΕΤ-3 στις 02.00 "Λέσχη κοριτσιών" του Μαρκ Ρόζμαν.

Μια ταινία μυστηρίου που μας μεταφέρει στην απόφαση επτά κοριτσιών να κάνουν ένα πάρτι, αλλά σκοντάφτουν πάνω στην απαγόρευση της γηραιάς οικοδέσποινας. Τα παιδιά λογομαχούν με την ηλικιωμένη, θυμώνουν, κάνουν μια ανόητη και επιπόλαιη φάρσα και δυστυχώς η γηραιά κυρία πεθαίνει. Εντρομα τα νέα παιδιά δεν ξέρουν τι να κάνουν με το πτώμα και πώς να βρουν έναν τρόπο να μην έρθει η αστυνομία έως ότου γίνει το πάρτι τους... Τη νύχτα που γίνεται το πάρτι, όμως, η ψυχή της ηλικιωμένης εκδικείται.

Τα πιτσιρίκια

Μια παιδική σειρά αρχίζει στην ΕΤ-1 στις 13.15 με τον χαριτωμένο τίτλο:

"Τα πιτσιρίκια".Τα πιτσιρίκια είναι μια παρέα παιδιών που μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά, έκλαψαν την ίδια μέρα στο νηπιαγωγείο και μαζί ξεχάστηκαν, έπαιξαν και έτρεξαν, γέλασαν και καβγάδισαν στα χρόνια που πέρασαν στο ίδιο δημοτικό σχολείο. Σήμερα... μεγάλοι πια, κάθονται στα θρανία της ΣΤ Τάξης. "Σοβαρά" και "ώριμα" πια, θυμούνται τις παλιές καλές μέρες, αλλά συνεχίζουν να σχεδιάζουν το μέλλον, να ελπίζουν, να αγωνιούν, και να λένε καθημερινές, παιδικές - τι άλλο; - ιστορίες. Το σενάριο είναι του Γιάννη Ευστρατιάδη, της Ελένης Μπόλλη και της Ελίνας Τσαχάκη. Η σκηνοθεσία είναι Παύλου Παράσχη.

Στην Κένυα...

Στην Κένυα βρίσκεται απόψε στις 20.45 η Αντιγόνη Αμανίτου, για να μας ζεστάνει λιγάκι και να ξεχάσουμε τη δική μας βαρυχειμωνιά. Η "Οδοντόβουρτσα", η εκπομπή λόγου και δράσης της ΕΤ-2, θα μας μεταφέρει στη θερμή Αφρική, στην απερίγραπτα όμορφη Κένυα, για να μας δώσει μια γεύση, μια μόνο γεύση, μια εικόνα για τα τεκταινόμενα στη μαγευτική μαύρη ήπειρο. Πάμε, λοιπόν, στην Κένυα και ας καίει στην Ελλάδα το καλοριφέρ στο φουλ. Ηρθε η στιγμή να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας. Πάμε.

Στην εκπομπή "Μνήμες Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης - για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι", που μεταδίδεται κάθε Σάββατο (10 πρωί - 12 μεσημέρι) από τον "902 Αριστερά στα FM", αυτό το Σάββατο, 20 Γενάρη, θα μεταδοθεί το τρίτο μέρος του αφιερώματος για τα θρυλικά Αετόπουλα. Την εκπομπή "Μνήμες Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης" επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Δημ. Χαλιβελάκης.

Ο Στιβ Μακ Κουίν και η Φέι Νταναγουέι, σε μια σκηνή στην ταινία του Ν. Τζούισον "Υπόθεση Τόμας Κράουν"

Οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ

Η 6η εκπομπή της ΕΤ-3 στις 18.30 παρουσιάζει "Τα δώδεκα βήματα", που οδηγούν στην απεξάρτηση από τον αλκοολισμό. Το πρόγραμμα των δώδεκα βημάτων, που χρησιμοποιεί οργάνωση των "Ανώνυμων Αλκοολικών", που στοχεύουν στην προάσπιση του ανθρώπου από τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ. Και γενικά, θα μάθουμε ό,τι έχει σχέση, όχι μόνο με τη θεραπεία αλλά και με την πρόληψη.

Εξωτικές ιστορίες

Οι στιγμές που ζούμε είναι θλιβερές. Θλιβερότατες είναι. Μεταξύ "Ωνασείου", πρώτου ορόφου, έκτου και τέντας, μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και γραφείων"επιφανών", αλλά και αφανών στελεχών, μεταξύ τοκ-σόους, δηλώσεων, απόψεων, αναδιπλώσεων και μεταδόσεων περνάμε τις ώρες μας, σπαταλάμε τον πολύτιμο χρόνο μας, που ποτέ δε θα ξαναγυρίσει. Ποτέ. Εσείς αν επιμένετε σταθείτε στην εκλογή του νέου πρωθυπουργού. Στο προφίλ και στο ανφάς του. Στο"ετούτο" του, που έλεγε και ο αλησμόνητος Βασίλης Λογοθετίδης ή στο"εκείνο" του. Εμείς θα φύγουμε, θα διαφύγουμε. Θα δράσουμε και θα αποδράσουμε από το παγωμένο κέντρο της Αθήνας, θα ξεχάσουμε τις συνεντεύξεις, τις ανέσεις, τις προθέσεις και θα πεταχτούμε μέχρι τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.. Εκεί που ο μύθος, η πραγματικότητα και μαγεία συνδυάζονται με ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο. Η εκπομπή "Εξωτικές Ιστορίες του Ειρηνικού" της ΕΤ-2 στις 19.00, θα μας μεταφέρουν σε έναν άλλο κόσμο τελετών και τελετουργίας, σ' έναν κόσμο όμορφο, με αρχαίο πολιτισμό, με έθιμα παράξενα. Πιο παράξενα και από τα δικά μας... Σ' εκείνη την περιοχή υπάρχουν ακόμα μύθοι ζωντανοί για πλοία-φαντάσματα, για ιστορίες ατρόμητων ανδρών, για ζώα σπάνια, για υποβρύχια πλάσματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ