ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Γενάρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

"ΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ,με τα ντοκουμέντα που θα ψηφίσει και όλη τη δουλιά που θα προηγηθεί μέχρι το Μάη, θα δημιουργήσει τις βασικές προϋποθέσεις για να περάσει το Κόμμα σε μία νέα φάση, ώστε να μπορέσει με μεγαλύτερη επάρκεια να ανταποκριθεί στα κύρια καθήκοντα που έχει θέσει μπροστά μας η σημερινή σύνθετη και κρίσιμη πολιτική κατάσταση". Αρθρο του Δημήτρη Γόντικα.Την ερχόμενη Κυριακή δημοσιοποιείται το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος. Θα ακολουθήσει τις επόμενες Κυριακές η δημοσιοποίηση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις και τη δράση του Κόμματος από το 14ο μέχρι το 15ο Συνέδριο, καθώς και το Σχέδιο Καταστατικού του ΚΚΕ (σελίδα 9).

ΕΛΗΞΕ χτες η δίμηνη πολιτική εξόρμηση της ΚΝΕ, που είχε ως στόχο την αύξηση των μελών της Οργάνωσης και τη δημιουργία Οργανώσεων Βάσης εκεί που ακόμα δεν υπάρχουν. Η εξόρμηση ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για τους νέους της ΚΝΕ να συνομιλήσουν και να έρθουν σε επαφή με χιλιάδες νεολαίους. Τα πολλά νέα μέλη που οργανώθηκαν στην ΚΝΕ δείχνουν ότι οι νέοι ξέρουν και μπορούν να ξεπερνούν τα αδιέξοδα του συστήματος και να παλεύουν για μία καλύτερη κοινωνία (σελίδες 24-25).

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ "το σπάσιμο" των κρατικών μονοπωλίων και με αφορμή τις διατάξεις περί "ελευθέρου ανταγωνισμού" της Συνθήκης του Μάαστριχτ προωθείται η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων στη χώρα μας. Κάτι θα ξέρει ο νέος πρωθυπουργός, που διατηρεί άριστες σχέσεις με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών (σελίδα 14).

Ο ΧΟΡΟΣ της ακρίβειας καλά κρατεί. Αυξήσεις από 1% μέχρι 67% σε είκοσι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης έχουν σημειωθεί από το Φλεβάρη του '95 μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ έπεται και συνέχεια στο λάδι, αλλά και στο νερό και σε μια σειρά άλλα προϊόντα, εξαιτίας της αύξησης του φόρου στα καύσιμα και στα οινοπνευματώδη (σελίδα 13).

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συνεχώς η απασχόληση των Ελλήνων ναυτεργατών και παράλληλα εξαπλώνεται η "μαύρη εργασία" στα πλοία. Μιλάει στο "Ρ" ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Σ. Τσιμπόγλου(σελίδα 37).

ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ όλοι το γνωρίζουν ότι βασανίστηκαν χιλιάδες Ελληνες αγωνιστές. Σήμερα ο "Ρ" παρουσιάζει μία άλλη πτυχή της ιστορίας του κολαστηρίου. Η 30ή Γενάρη 1950 ήταν η μέρα του ανελέητου ξυλοδαρμού των γυναικών, που ήταν κρατούμενες στον "σύγχρονο Παρθενώνα" (σελίδες 16, 33).

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΑΘΗΝΑΙΟΙ!Προϋπολογισμό, στηριγμένο στο χαράτσωμα των δημοτών, αποφάσισε να εφαρμόσει και για το 1996 η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι Αθηναίοι με τη μορφή φόρων και προστίμων θα καταβάλουν αυτή τη χρονιά 63,5 δισ. δρχ. Μιλάει στο "Ρ" ο Λ. Αυδής,επικεφαλής της παράταξης "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" (σελίδα 35).

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ μπαίνουν ήδη τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΠΕΣΙΝΕ. Καταγγελία του συμβουλίου εργαζομένων στην επιχείρηση και της ΚΟΒ ΠΕΣΙΝΕ του ΚΚΕ (σελίδα 36).

ΧΕΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ.Με πρόσχημα την κρίση που διέρχεται ο κλάδος, οι εργοδότες προχωρούν σε μία επίθεση ενάντια σε όλο το φάσμα των εργατικών κατακτήσεων του κλάδου. Τα μειωμένα ωράρια και η μείωση των αποδοχών είναι στην ημερήσια διάταξη. Μιλάει στο "Ρ" η Χρ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αττικής (σελίδα 15).

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ εκτίθενται έργα της ρώσικης πρωτοπορίας που ανήκουν στη συλλογή του Γ. Κωστάκη(σελίδα 17).

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Πολ Ελιάρ.Ο Γάλλος ποιητής την άνοιξη του 1946 επισκέφτηκε την Ελλάδα μετά από πρόσκληση του ΕΑΜ (σελίδα 19).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ