ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Γενάρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Αστέρια" του ...Μπεζάρ

Τα "Αστέρια του χορού" παρουσιάζουν την παράσταση "Μορίς Μπεζάρ: Ητέχνη των μπαλέτων του 20ού αιώνα". Η παράσταση, που θα μεταδοθεί από το τρίτο κρατικό κανάλι, δόθηκε στο Βασιλικό Θέατρο των Βρυξελλών το 1985. Η μουσική είναι των Μορίς Ραβέλ και Γκουστάβ Μάλερ και η χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ. Αποτελείται από τρία μπαλέτα και παρουσιάζεται από τον ίδιο τον χορογράφο. Χορεύουν το "Μπολερό" του Μορίς Ραβέλ, το "Αντατζιέτο" από την "Πέμπτη συμφωνία" του Γκουστάβ Μάλερ και "Αυτό που μου λέει η αγάπη". Χορεύουν, επίσης, αποσπάσματα από την "Τρίτη συμφωνία" του Γκουστάβ Μάλερ (Πέμπτη ΕΤ - 3 22.30).

Ο αιώνας του κινηματογράφου

Εναν αιώνα ζωής "γιορτάζει" η έβδομη τέχνη. Ενας αιώνας κινηματογράφου, περνάει μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ "Ο αιώνας του κινηματογράφου". Κορυφαίοι σύγχρονοι σκηνοθέτες, απ' όλο τον κόσμο, σκιαγραφούν την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου και ανθολογούν τις στιγμές, τους δημιουργούς και τις εικόνες που αγάπησαν στον κινηματογράφο της χώρας τους. Μιλούν για τις ταινίες που σφράγισαν την έβδομη τέχνη, που αγαπήθηκαν, που βραβεύτηκαν, συζητήθηκαν ή που πέρασαν απαρατήρητες από το κοινό, αλλά επηρέασαν καθοριστικά την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου. Για τον αμερικανικό κινηματογράφο μιλάει ο Μάρτιν Σκορτσέζε, για τον γαλλικό ο Στίβεν Φρίαρς, για τον ιαπωνικό ο Ναγκίσα Οσίμα, για τον ρωσικό ο Νικίτα Μιχάλκοφ, για τον ιταλικό ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι και για τον πολωνικό ο Κριστόφ Κισλόφσκι. Μαζί τους και άλλοι γνωστοί σκηνοθέτες, που "εικονογραφούν" τον γερμανικό, τον σκανδιναβικό, τον ινδικό κινηματογράφο. Η σειρά είναι αφιερωμένη στην επέτειο των Εκατό Χρόνων Κινηματογράφου. Πρόκειται για μια παραγωγή του Βρετανικού Ινστιτούτου κινηματογράφου, που έγινε με τη συνεργασία μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Πέμπτη ΕΤ - 2 19.00).

Εντροπία

Τη σχέση του σύγχρονου Ελληνα, με το περιβάλλον του, εξετάζει η νέα σειρά"Εντροπία". Σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν, όχι μόνο η πρωτεύουσα και το Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και η ελληνική επαρχία. Προβλήματα, που έχουν όμως και βαθύτερες προεκτάσεις, αφού επιδρούν στον καθημερινό τρόπο ζωής των ανθρώπων και στη διαμόρφωση της αισθητικής και του χαρακτήρα τους. Η σειρά φιλοδοξεί να δώσει τα ερεθίσματα για την κατανόηση των ιδιομορφιών του ελληνικού περιβάλλοντος και τη γνώση των παραμέτρων που το χαρακτηρίζουν. Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι της Χαράς Φράγκου(Παρασκευή ΕΤ - 2 20.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ