ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ετοιμάζεται η νέα "θηλιά" της Αθήνας

Τη σύναψη και νέου δανείου, 25 δισ. δραχμών, μεθοδεύει η δημοτική αρχή, παρά τις τεράστιες υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει ο δανεισμός προηγούμενων χρόνων

Ετοιμη να βάλει τη νέα θηλιά στην Αθήνα, είναι η δημοτική αρχή της πόλης. Η παράταξη της πλειοψηφίας προχωρά με γοργά βήματα προς τη σύναψη και νέου δανείου, ύψους 25 δισ., παραβλέποντας το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος και τις τεράστιες υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει ο δανεισμός προηγουμένων χρόνων. Προχωρά μάλιστα με τη δικαιολογία ότι χρειάζεται το δάνειο για να κάνει αναπτυξιακό έργο, κάτι που δε φαίνεται όμως από τις προτεραιότητες που θέτει για φέτος και που περιορίζονται σε έργα βιτρίνας. Αλλο ένα δείγμα της πολιτικής εντυπωσιασμού που πάγια ασκεί ο δήμαρχος.

Πιστή στη "λογική" των δανεικών, που οδήγησε πέρσι σε δανεισμό ύψους 5,3 δισ., η δημοτική αρχή αποφάσισε στις αρχές του προηγούμενου μήνα να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη σύναψη δανείου, ύψους 25 δισ. Δανείου με σκοπό"την εκτέλεση έργων και την προμήθεια κεφαλαιουχικού εξοπλισμού". Είχε αποφασίσει μάλιστα ότι διαμεσολαβητής θα είναι η Εθνική Τράπεζα και ότι η ίδια θα μπορεί να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προχωρήσει οι προφορικές συνεννοήσεις με την τράπεζα αυτή. Αναμένεται τώρα να καταθέσει την επίσημη πρότασή της με τους όρους που θέτει για να χορηγήσει το δάνειο και η οποία θα παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο τον επόμενο μήνα.

Σχετικά με τους όρους αυτούς, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε κάποιες βασικές αρχές. Το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 18%, εφόσον το δάνειο έχει οριστεί ως "επενδυτικό". Η δημοτική αρχή έχει παρουσιάσει στην τράπεζα μελέτη με τα έσοδα και τα έξοδα που θα έχει ο δήμος, προκειμένου να την πείσει για τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου. Η μελέτη αυτή είναι, κατά πληροφορίες, βασισμένη στα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, γεγονός που παραπέμπει στις μεθόδους Λογοθέτη.

Τα "έργα" και το κόστος τους

Το μεγαλύτερο μέρος (17,5 δισ. ) από το νέο δάνειο, προορίζεται για τις ανάγκες υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου, για το 1996. Ενα πρόγραμμα όμως που προβλέπει ελάχιστα κονδύλια για έργα αναγκαία για την πόλη, όπως έργα πρασίνου, σχολικά κτίρια και αποχέτευση. Αντίθετα, προβλέπει τεράστια ποσά για ενέργειες εντυπωσιασμού όπως λαμπιόνια, σιντριβάνια και πινακίδες. Πρόγραμμα που δείχνει ότι ο δήμος και κατά συνέπεια οι δημότες, θα επιβαρυνθούν για άλλη μία φορά υπέρογκα, χωρίς όμως να ικανοποιηθούν οι ουσιαστικές ανάγκες τους.

Να σημειωθεί ότι το οικονομικό βάρος που έχει να σηκώσει ο δήμος από το δανεισμό των προηγούμενων χρόνων, είναι τεράστιο. Φέτος πρέπει να καταβληθούν για τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων 7,8 δισ. δραχμές! Βάρος που θα επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το 2013, εφόσον μέχρι τότε ο δήμος θα πρέπει να καλύψει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, υποχρεώσεις ύψους 29 δισ. από παλαιότερα δάνεια. Σε αυτό το ποσό, έρχεται τώρα ο δήμαρχος να προσθέσει άλλα 25 δισ.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" έχει εκφράσει την αντίθεσή της με την πρόθεση του δημάρχου να συνάψει και νέο δάνειο και τον έχει καταγγείλει ότι ενώ προβάλλει ως επιχείρημα τα άσχημα οικονομικά του δήμου, δεν κάνει τίποτα για την ανατροπή της κατάστασης. Εχει επισημάνει μάλιστα το γεγονός ότι ο δήμαρχος δε διεκδικεί τα 40 δισ. που "έταξε" στην πρωτεύουσα ο προηγούμενος πρωθυπουργός, ότι επιρρίπτει τη δαπάνη του καθαρισμού των δημόσιων υπηρεσιών στους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών και ότι κρατά ως εφεδρεία την "προίκα" της Αθήνας για να προβεί αργότερα σε έργα εντυπωσιασμού των δημοτών.

ΚΝΕ
Πιο δυνατή, σε νέους αγώνες

Εληξε το Σάββατο, η δίμηνη καμπάνια στρατολογίας νέων μελών και δημιουργίας νέων οργανώσεων, της ΚΝΕ

Μαζικότερη κατά 20% και με 32 νέες οργανώσεις, η ΚΝΕ έκλεισε το Σάββατο 20 Γενάρη τη δίμηνη καμπάνια ένταξης νέων μελών στην Οργάνωση. Το συνολικό πλάνο καλύφτηκε κατά 80% με πρώτη την Οργάνωση Πελοποννήσου που κάλυψε το 115% του πλάνου και δεκαοχτώ Νομαρχιακές και Τομεακές Οργανώσεις κάλυψαν τα πλάνα τους. Πρόκειται για τις Νομαρχιακές Οργανώσεις Μαγνησίας, Αχαϊας, Ρέθυμνου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Βοιωτίας, Μεσσηνίας και Σερρών.

Η τελική κάλυψη των πλάνων από τις Οργανώσεις Περιοχών είναι: Πελοπόννησος 115%, Αθήνα 105%, Στερεά 92%, Θεσσαλονίκη 76%, Κρήτη 75%, Θεσσαλία 65%, Πειραιάς 60%, Σπουδάζουσα Αθήνας 60%, Αττική 55%, Ηπειρος - Αιτωλοακαρνανία 51%, Αν. Μακεδονία - Θράκη 50%, Αιγαίο 47%, Κεντρική Μακεδονία 45%, Σπουδάζουσα Θεσσαλονίκης 40% και Δυτική Μακεδονία 33%

Η Ρίτα Νικολαϊδου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ μιλώντας στο "Ρ" τόνισε ότι "η νέα χρονιά βρίσκει την Οργάνωση μεγαλύτερη και τα στελέχη της πιο έμπειρα και αποφασισμένα να υλοποιούν στη ζωή το σύνθημα "ΚΝΕ γερή και μαζική".Φάνηκε ότι ο στόχος μας ήταν ρεαλιστικός αφού οργανώσεις μεγάλες όπως η Αθήνα, κάλυψαν το πλάνο τους. Ταυτόχρονα η ανάπτυξη της Οργάνωσής μας, έγινε σε μια περίοδο που παλεύαμε για ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας αποδείχνοντας σε πολλούς συντρόφους ότι αυτά τα καθήκοντα κάθε άλλο παρά βρίσκονται σε αντιπαράθεση".

Για τη δράση της ΚΝΕ τη νέα χρονιά, η Ρ. Νικολαϊδου υπογράμμισε ότι "θα συνεχίσει να προωθεί τη μαζικοποίησή της που είναι όρος για όλη τη δράση της γι' αυτό μπήκε στόχος από το ΚΣ η ολοκλήρωση της κάλυψης του στόχου δημιουργίας νέων ΟΒ στο πρώτο τρίμηνο του '96. Η προσπάθειά μας αυτή γίνεται σε μια περίοδο που θέλουμε να προωθήσουμε στόχους πάλης στο κίνημα της νεολαίας επιμένοντας ιδιαίτερα σε μέτωπα επίκαιρα και σημαντικά όπως το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, η πάλη για δημοψήφισμα μπροστά στην αναθεώρηση του Μάαστριχτ. Σταθμό στην προσπάθεια αυτή, αποτελεί το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ που θέλουμε να σηματοδοτήσει ωρίμανση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών της Οργάνωσής μας, με την προβολή στη νεολαία του ρόλου και της αποστολής του ΚΚΕ, με το ουσιαστικό δέσιμο των νέων κομμουνιστών με το όμμα τους, με την προετοιμασία τους να γίνουν μέλη του. Το 1996 θα βρει την ΚΝΕ ακόμα πιο γερή και πιο μαζική," κατέληξε η Ρ. Νικολαϊδου.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΑ
Αγωνιστική υπόσχεση για το 1996

Μέσα σε ατμόσφαιρα συντροφικότητας, οι κομμουνιστές της Αθήνας υποδέχτηκαν το 1996

Με αισιοδοξία χαιρέτισαν οι κομμουνιστές της Αθήνας την έλευση του 1996 στη ζεστή γιορτή που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η ΚΟΑ. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το 1995 άφησε αγωνιστικές παρακαταθήκες καθώς τη χρονιά που πέρασε, παρά τις δυσκολίες, αναπτύχθηκαν λαϊκοί αγώνες που κρατούν ζωντανή την ελπίδα και γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται για τους κομμουνιστές τη νέα χρονιά, η οποία μπορεί και πρέπει να γίνει σταθμός στη δράση του Κόμματος αφού είναι χρονιά μέσα στην οποία θα διεξαχθεί το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Με τη σειρά του ο Γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ Βασίλης Καλαματιανός, σημείωσε ότι στη νέα χρονιά οι κομμουνιστές της Αθήνας μπορούν να έχουν επιτυχίες, αναφέροντας μάλιστα την πρώτη: την υπερκάλυψη του πλάνου στρατολογιών της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ. Στη συνέχεια ο Β. Καλαματιανός έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Οργάνωσης και κατόπιν μέσα σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα άναψε το γλέντι. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι σχεδόν ως το τέλος της γιορτής, δεν εμφανίστηκε ο τυχερός που βρήκε το φλουρί της πίτας. Ισως σ' αυτό να έπαιξε ρόλο και το έπαθλο που, όπως αστειευόμενος έλεγε ο Β. Καλαματιανός, ήταν η... παράδοση 100 χιλιάδων δραχμών στα πλαίσια της Προσυνεδριακής Οικονομικής Εξόρμησης.

Με την κοινή πίστη ότι το 1996 θα είναι ακόμα πιο καρποφόρο για την ΚΝΕ, αλλά και πιο μαχητικό για το κίνημα της νεολαίας, προχτές Κυριακή ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης Ν. Σοφιανός, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Το τυχερό νόμισμα έπεσε στην Οργάνωση της Θεσσαλίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Θ. Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ