ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρειάζονται ανατροπές

Η πολιτική της πολύχρονης και πολύμορφης λιτότητας, που έχει προκαλέσει δραματική μείωση στην αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων και άλλων λαϊκών εισοδημάτων, αναπαράγει και εντείνει την κρίση στην αγορά και οδηγεί σε μαζικά λουκέτα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε χρόνο. Η ίδια πολιτική, στην οποία εμμένει και η "νέα" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι υπεύθυνη για την πρωτοφανή και, παράλληλα, προκλητική συσσώρευση κεφαλαίου, που συντελείται τα χρόνια εφαρμογής της. Η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, όμως, είναι υπεύθυνη και για την εγκατάλειψη βασικών παραγωγικών κλάδων και για τα αδιέξοδα του αγροτικού τομέα της οικονομίας και για την περιθωριοποίηση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων (κοινωνία των 2/3 την έχουν ονομάσει) και για την κατάργηση των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων δεν έχουν ξηλωθεί ακόμα.

Σαφές δείγμα των αλλεπάλληλων προβλημάτων, που προκαλεί και εντείνει η συγκεκριμένη πολιτική - που έχει τις ευλογίες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του ΣΕΒ - αποτελούν και τα χτεσινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσία της Ελλάδας, που κατέγραψε νέα πτώση 3,8% στη λαϊκή κατανάλωση για το δεκάμηνο από το Γενάρη μέχρι τον Οκτώβρη του 1995. Δεν είναι, όμως, μόνο το 1995, που η ΕΣΥΕ καταγράφει μείωση της λαϊκής κατανάλωσης. Το ίδιο συμβαίνει από το 1990, με μοναδική εξαίρεση το 1994, όταν παρουσίασε ανεπαίσθητη άνοδο 0,5%.

Τι σημαίνει αυτό στην καθημερινή ζωή; Η χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων εργαζομένων οδηγεί σε μείωση των αγορών τους, άρα, σε μείωση των πωλήσεων κυρίως των μικρών καταστημάτων και σε δυσκολία αντιμετώπισης των χρηματοοικονομικών τους αναγκών.

Τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών είναι αδιάψευστος μάρτυρας της δυσοίωνης αυτής εξέλιξης, καθώς μόνο το 1994 και το 1995 οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές ξεπέρασαν τα 570 δισ. δραχμές. Στο ίδιο διάστημα, περίπου 10.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είτε έκλεισαν, είτε έχουν καταθέσει πτωχευτική αίτηση στα δικαστήρια. Χαρακτηριστικές είναι σχετικές έρευνες, που δείχνουν ότι τα μπακάλικα μειώθηκαν, από 20.662 το 1990, σε 10.459 το 1994, ενώ, αντίθετα - σαν αποτέλεσμα της βίαιης αναδιανομής που γίνεται στην πίτα της αγοράς - στην ίδια περίοδο τα πολυκαταστήματα αυξήθηκαν, από 4.366, σε 7.529.

Αποτελεί κοινό μυστικό και δε χρειάζεται να παρουσιάσουμε άλλα στοιχεία, που να τεκμηριώνουν την εκτίμηση πως η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική ευνοεί τον ισχυρό σε βάρος του αδύνατου και κάνει τον πλούσιο πλουσιότερο και των φτωχό φτωχότερο. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι, η αποκάλυψη των καταστροφικών συνεπειών από την εφαρμοζόμενη πολιτική να συνοδευτεί με την ενεργητικότερη δράση, παρέμβαση και αντίσταση όλων εκείνων που θίγονται από αυτή. Γιατί σήμερα - σε μια εποχή, που το "νέο" της στοιχείο είναι η όλο και μεγαλύτερη συμφωνία πολιτικών δυνάμεων στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις που επιτάσσουν το Μάαστριχτ και οι Βρυξέλλες - είναι πλέον όσο ποτέ φανερό πως, για να ανασάνουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι βιοτέχνες και οι μικρέμποροι, χρειάζεται να αναπτυχθούν μεγάλοι, μαζικοί, διεκδικητικοί και κοινοί αγώνες.

124 ΠΒΕ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Συναγερμός για τη μηνιγγίτιδα

Επτά νεοσύλλεκτοι σμηνίτες αρρώστησαν από μηνιγγίτιδα, επίσης εκδηλώθηκαν 200 κρούσματα γρίπης

Συναγερμός έχει σημάνει στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη, όπου βρίσκεται το Κέντρο εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων της Πολεμικής Αεροπορίας μετά τα 7 κρούσματα μηνιγγίτιδας και τα 200 κρούσματα γρίπης, που είχαν εκδηλωθεί μέχρι χτες στις δύο μοίρες νεοσυλλέκτων του Κέντρου. Οι επτά νεοσύλλεκτοι σμηνίτες μεταφέρθηκαν από χτες το μεσημέρι στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα και σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία. Τα ονόματα των σμηνιτών που προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα είναι: Φωτιάδης Παναγιώτης, Πουλίτσης Πέτρος, Μάνης Θεοφάνης, Τζαφόλιας Βασίλειος, Ηλιόπουλος Χρήστος, Νέζης Αναστάσιος και Χαλιάκας Μιχαήλ.

Σύμφωνα με τον διοικητή Υγειονομικού του ΓΕΑ υποπτέραρχο Κ. Νταλάκο η ασθένεια εκδηλώθηκε ως εξής: Τη Δευτέρα υπήρχαν πληροφορίες ότι αρκετοί νεοσύλλεκτοι είχαν πυρετό. Αμέσως μετά έφτασαν στη μονάδα ειδικοί γιατροί, οπότε και διαπιστώθηκε ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας και ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Τρίπολης. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας τα κρούσματα είχαν γίνει επτά. Από χτες το πρωί βρίσκονται 9 ειδικοί γιατροί στο Κέντρο με έργο την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα μέτρα που λήφθηκαν είναι η χημειοπροφύλαξη, δηλαδή παροχή αντιβίωσης, στο περιβάλλον που εκδηλώθηκε η επιδημία. Η μηνιγγίτιδα είναι μεταδοτική νόσος και μπορεί να μεταδοθεί με τα σταγονίδια από το φτάρνισμα ή το βήχα και η επώασή της διαρκεί από μια μέχρι δέκα μέρες.

Σχετικά με τα αίτια εκδήλωσης της ασθένειας ο Κ. Νταλάκος δήλωσε: "Την προηγούμενη βδομάδα στην Τρίπολη η θερμοκρασία ήταν -8 βαθμοί και είχε κρύο με υγρασία. Παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση μιας ίωσης που ήταν ο κύριος παράγοντας που ξεκίνησε τη μηνιγγίτιδα".

Οι επτά σμηνίτες που ασθένησαν με μηνιγγίτιδα μεταφέρθηκαν χτες το μεσημέρι στο Ελληνικό με μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 και στη συνέχεια στο 251 ΓΝΑ. Το νοσοκομείο επισκέφθηκε ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Κουρής, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των σμηνιτών και τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Καταγγέλλουν την ελληνική εμπλοκή

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην τυχοδιωκτική ενέργεια της κυβέρνησης να στείλει ελληνικό στρατό στη Βοσνία.

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει σήμερα στις 7 μ.μ.,στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, συναυλία ειρήνης.

Η Επιτροπή Ειρήνης Γκύζη,η "Νεανική Δράση" και το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης διοργανώνουν αύριο στις 5.30 μ.μ. πικετοφορία από την πλατεία Γκύζη.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω και η "Νεανική Δράση" διοργανώνουν αύριο στις 6.30 μ.μ. πικετοφορία ειρήνης, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Δαβάκη.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης διοργανώνει αύριο στις 6 μ.μ. πικετοφορία που θα ξεκινήσει μπροστά από το δημαρχείο της πόλης.

Στο Αιγάλεω η Επιτροπή Ειρήνης, η "Νεανική Δράση", το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Πρόοδος", ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, οι ΕΒΕ και η ΔΑΣ διοργανώνουν αύριο πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Δαβάκη και θα καταλήξει στο δημαρχείο, όπου θα παραδοθεί ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ψηφίσματα

Συνεχίζεται ταυτόχρονα η έκδοση ψηφισμάτων και καταδικαστικών αποφάσεων. Ο Σύλλογος Γυναικών Υμηττού καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης και ζητά την επιστροφή του ελληνικού τμήματος από τη Βοσνία. Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η ειρήνη με την επιβολή των όπλων των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής δεν είναι ειρήνη, αλλά πόλεμος. Η Επιτροπή Ειρήνης Μεραμβέλλου - Λασηθίου σημειώνει ότι με τη συμμετοχή της Ελλάδας παραβιάστηκαν στοιχειώδεις συνταγματικές αρχές. Η Ενωση Εργαζομένων στην εταιρία "Αλουμίνιον της Ελλάδας" απαιτεί από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ