ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ο "δράκος" θα φύγει!

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι την τελική νίκη, οι Κερατσινιώτες κάθε ηλικίας, που έδωσαν μαζικό "παρών" στη χτεσινή, τελευταία μέρα της κατάληψης. Αντίθετα, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που ουσιαστικά σύρθηκε στις κινητοποιήσεις, αποφάσισε χτες βράδυ την παραμονή του εργοστασίου για πέντε χρόνια! Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" καταψήφισε και αντιπρότεινε συνέχιση των κινητοποιήσεων

Με μια απόφαση που "ευνουχίζει" τις αγωνιστικές διαθέσεις των Κερατσινιωτών, απάντησε τελικά χτες βράδυ η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβούλιου της πόλης, θεωρώντας ίσως ότι έτσι "έκλεισε" το τριήμερο των κινητοποιήσεων για την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ από την περιοχή. Ο δήμαρχος Γ. Χάσκας, πρότεινε και η πλειοψηφία αποδέχτηκε, πενταετές χρονοδιάγραμμα "απομάκρυνσης" του εργοστασίου και κατάσταση ψυχρής εφεδρείας των μονάδων εκτός αν επιβάλλουν τη λειτουργία τους "εθνικοί λόγοι". Οι σύμβουλοι της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" καταψήφισαν την πρόταση, αφού πρώτα είχαν προτείνει συγκεκριμένο πρόγραμμα νέων αγώνων.Ολα αυτά, ενώ το θέμα της συζήτησης ήταν, πώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις που έληξαν χτες και ενώ ο λαός της πόλης με τη μαζική του συμμετοχή ειδικά στις χτεσινές κινητοποιήσεις εξέφρασε τον πόθο του για αγώνα μέχρι τελικής νίκης. Ολα τα σχολειά της πόλης έκλεισαν χτες, οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα, ενώ οι δάσκαλοι έκαναν δίωρη στάση εργασίας. Εκλεισαν επίσης πολλά καταστήματα της πόλης καθώς και οι υπηρεσίες του δήμου.

Τον τόνο έδωσαν οι νέοι

Ιδιαίτερα "θερμή" ήταν η συμμετοχή της νεολαίας και των μαθητών. Ολα τα σχολειά του Κερατσινιού πέρασαν από τον χώρο της κατάληψης, καθώς και μερικά σχολεία από το Πέραμα, τη Δραπετσώνα και ένα σχολείο από τη Νίκαια. Κοινό σύνθημα των παιδιών που βιώνουν από πρώτο χέρι τη βίαιη συνύπαρξη με το εργοστάσιο, αφού η ρύπανση δε γνωρίζει δημοτικά σύνορα, ήταν "θέλουμε ζωή και όχι τη ΔΕΗ"!

Ο Αρης Ράλλης,από το 1ο ΤΕΛ Δραπετσώνας μας είπε ότι "το εργοστάσιο πρέπει να φύγει, είναι επικίνδυνο για τη ζωή στο Κερατσίνι. Θα ήταν καλύτερο τη θέση του να πάρει ένα πάρκο".

Ο συμμαθητής του Γερ. Καπετανάκης, συμπλήρωσε: "Ηρθαμε εδώ για να αγωνιστούμε ενάντια σ' αυτόν τον καρκίνο που δηλητηριάζει τη ζωή μας και ολόκληρη την περιοχή".

Την ίδια αγανάκτηση εκφράζει και η μαθήτρια Ελένη Αναστασοπούλου λέγοντας ότι "δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις αυτό το ναρκοπέδιο. Πρέπει να φύγει αμέσως. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Απαιτούμε μια καλύτερη ζωή και ένα καθαρό περιβάλλον".

Το ίδιο θέλει και η Ολγα Αρμενάκη."Να φύγει αυτό το αίσχος από δω. Αυτοί που θέλουν την επαναλειτουργία της ΔΕΗ είναι ανεγκέφαλοι, ανεύθυνοι και ανίδεοι. Δε ζουν εδώ και γι' αυτό δεν ξέρουν τι περνάμε εμείς που μένουμε εδώ" μας λέει.

Συμπαραστάτες και συναγωνιστές των μαθητών ήταν και οι δάσκαλοί τους. Ο Χρ. Κορκόβελος,δάσκαλος στο 1ο δημοτικό σχολείο Κερατσινίου, είπε στο "Ρ" ότι "αγωνιζόμαστε και μεις από την πλευρά μας για το θέμα της ΔΕΗ και συμμετείχαμε και στη συντονιστική επιτροπή. Πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία και την ποιότητα ζωής, πρώτα απ' όλα των παιδιών. Το χρέος μας είναι να βρισκόμαστε πάντα μπροστά στους αγώνες". Να σημειωθεί, ότι οι δάσκαλοι συμμετείχαν με τον τοπικό τους φορέα, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Κερατσινίου. Ο πρόεδρός της Δ. Κορνάρος μας είπε, ότι "η "Νεανική Δράση" τάχθηκε επίσημα κατά της επαναλειτουργίας του εργοστασίου με οποιοδήποτε καύσιμο. Κατηγορούμε την αδράνεια της διοίκησης της ΔΕΗ που παραμένει απρόσωπη και απλός δέκτης των μηνυμάτων μας. Κατηγορούμε και την κυβέρνηση για την αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί στο ζήτημα της ΔΕΗ στο Κερατσίνι".

Ελαμψε διά της απουσίας του ο νομάρχης

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Πειραιά εκπροσωπήθηκε από την επικεφαλής της και νομαρχιακή σύμβουλο Ελπίδα Παντελάκη και τον Γ. Λαγωνίκα,ενώ έλαμψε διά της απουσίας του ο ίδιος ο νομάρχης Χ. Φωτίου. Σύσσωμη ήταν και η συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης" Φ. Μελάς δήλωσε στο "Ρ", ότι "το πενταετές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του εργοστασίου αποτελεί εμπαιγμό για το λαό του Κερατσινίου, διότι δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να κάνει τις απαραίτητες εργασίες μετατροπής. Τρανή απόδειξη του εμπαιγμού αυτού είναι ότι την ίδια στιγμή της κατάληψης, η ΔΕΗ μέσα στο εργοστάσιο κάνει εργασίες μετατροπής οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο. Εμείς ζητάμε να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες αυτές και να μην πεταχτούν άλλα χρήματα".

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού "Νέα Δημοτική Πρωτοβουλία" Π. Διαλινάκης είπε ότι "η λαϊκή αντίδραση και οι αγώνες του λαού οδήγησαν το δήμο σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Παρά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, ο λαός είναι αποφασισμένος να κλείσει το εργοστάσιο".

Πορεία στο δημαρχείο

Στις 5.00 το απόγευμα, οι συγκεντρωμένοι μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, πραγματοποίησαν πορεία στο δημαρχείο, όπου έγινε ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή κατοίκων και μαζικών φορέων, με μοναδικό θέμα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γ. Χάσκας επανέφερε την πρότασή του για πενταετές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του εργοστασίου ενώ έδωσε και πίστωση"εύλογου" χρόνου στη νέα υπουργό για να ενημερωθεί για το πρόβλημα! Ωστόσο δεν εξήγησε συγκεκριμένα τι σημαίνει αυτό το "εύλογο". Συγχρόνως, έριξε όλα τα βάρη στη διοίκηση της ΔΕΗ, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο την κυβέρνηση.

Η επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" και δημοτική σύμβουλος Ελένη Παπαδοπούλου,απαντώντας στο δήμαρχο τόνισε ότι το εύλογο χρονικό διάστημα που προτείνει, δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία βδομάδα, μέσα στην οποία θα πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. "Πρέπει να δημιουργήσουμε σύγκρουση του δήμου με τη ΔΕΗ και του δήμου με την κυβέρνηση", υπογράμμισε.

Ψηφίσματα συμπαράστασης στους Κερατσινιώτες, έστειλαν η Ενωση Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.

Το Κερατσίνι θα διεκδικήσει πανελλήνιο ρεκόρ ρύπανσης!

Αν ξαναλειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο η μονάδα, όπως προκύπτει από μελέτες της ίδιας της ΔΕΗ

"Είναι σαφές, πως ανεξάρτητα από το καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί, ο σταθμός του Κερατσινίου θα επιβαρύνει την περιοχή και κυρίως, θα συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα". Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και η "Γκρίνπις" σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις κινητοποιήσεις.Η οργάνωση παραθέτοντας μερικά σημεία της μελέτης της ίδιας της ΔΕΗ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τυχόν επαναλειτουργία του εργοστασίου, επισημαίνει ότι το Κερατσίνι θα εισπράττει κάθε χρόνο μεγαλύτερες ποσότητες ρύπανσης από αυτή που παράγουν όλες οι άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας της χώρας μας μαζί! Η μελέτη περιλαμβάνει μερικά εναλλακτικά σενάρια επαναλειτουργίας με μοναδικό καύσιμο το μαζούτ ή το φυσικό αέριο ή και τα δύο καύσιμα μαζί. Συγκεκριμένα:

  • Στο πρώτο σενάριο, δηλαδή λειτουργία με μαζούτ, η ίδια η μελέτη συμπεραίνει ότι τόσο οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου όσο και των οξειδίων του αζώτου θα είναι πολύ πάνω από οποιοδήποτε επιτρεπτό όριο. Επίσης, από την καύση του μαζούτ θα δημιουργηθούν τοξικά υπολείμματα, που δεν αναφέρεται ούτε η ποσότητά τους, ούτε κάποιος ασφαλής τρόπος διάθεσης, ενώ θα προκύψει και τοξική λάσπη από την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων της μονάδας. Οποιαδήποτε όμως αποθήκευση του μαζούτ, αποτελεί έτσι κι αλλιώς κίνδυνο για την περιοχή, ενώ η χρήση αυτού του καύσιμου συνεπάγεται την έλευση στο Κερατσίνι μεγάλων πετρελαιοφόρων. Η μελέτη θεωρεί ότι η πιθανότητα ατυχήματος από τα πλοία είναι αμελητέα, αλλά δεν εξηγεί το γιατί.
  • Το δεύτερο σενάριο για κοινή χρήση μαζούτ και φυσικού αερίου, θα επιφέρει συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου πάνω από τα επιτρεπτά όρια για τον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικά για τους κατοίκους μιας ήδη επιβαρυμένης περιοχής όπως το Κερατσίνι.
  • Οσον αφορά στο σενάριο, για την αποκλειστική χρήση του φυσικού αερίου, ακόμα κι αν χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες αντιρρύπανσης και πάλι η συνολική επιβάρυνση των κατοίκων θα ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια.

Ακόμη όμως και οι νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες απορρίπτονται από τους ίδιους τους μελετητές της ΔΕΗ, αφού, για να επιτευχθεί μείωση των οξειδίων του αζώτου κατά 80%, απαιτούνται περίπου 7 τόνοι αμμωνία την ημέρα, ή η αποθήκευση 100 τόνων αμμωνίας μέσα στη μονάδα, γεγονός πάρα πολύ επικίνδυνο για κατοικημένη περιοχή.

Τέλος, σύμφωνα με την οργάνωση και θεωρώντας ότι ο σταθμός, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, θα λειτουργεί μόνο το χειμώνα, προκύπτει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα κυμαίνονται από 670.000 έως 1.185.000 τόνους το χρόνο! Οι τομείς παραγωγής και ενέργειας όλης της χώρας παράγουν κάθε χρόνο 41 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Με λίγα λόγια, το Κερατσίνι θα εισπράττει εκατοντάδες φορές περισσότερη ρύπανση απ' ό,τι όλη η Ελλάδα μαζί...

Ενεργός συμπαράσταση του ΚΚΕ

Στην πορεία από το χώρο της κατάληψης μέχρι το δημαρχείο συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής,ο οποίος δήλωσε στο "Ρ":

"Ολοκληρώθηκε η τριήμερη κατάληψη της εισόδου της ΔΕΗ με μεγάλη επιτυχία. Ο λαός του Κερατσινίου δείχνει τη διάθεσή του να παλέψει, ώστε να σταματήσει η επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα. Το ΚΚΕ συμπαραστεκόταν μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται και να δυναμώνει τις προσπάθειές του. Ενα πρώτο βήμα από την πλευρά μου θα γίνει την άλλη βδομάδα, όπου θα καταθέσω μια επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και να το συζητήσω με την καινούρια υπουργό Βιομηχανίας. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει αμέσως απόφαση. Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί".

Οι προτάσεις της ΔΑΣ

Οι προτάσεις της ΔΑΣ, έτσι όπως κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι:

- Δεντροφύτευση του χώρου της ΔΕΗ.

- Πορεία των κατοίκων στη νομαρχία και το υπουργείο Βιομηχανίας.

- Το Δημοτικό Συμβούλιο του Κερατσινίου να ζητήσει από τους δήμους του Πειραιά να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις με αυτές του Δήμου του Περάματος που βοηθούν τον κερατσινιώτικο λαό. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν την απομάκρυνση των καζανιών των εταιριών πετρελαιοειδών και του εργοστασίου της ΔΕΗ.

- Αντίστοιχες αποφάσεις να ληφθούν και από τους μαζικούς φορείς των δήμων του Πειραιά.

- Να μαζευτούν υπογραφές κάτω από το κείμενο που κυκλοφορεί ήδη μήνες από τη συντονιστική επιτροπή φορέων, ώστε να λειτουργήσει σαν ένα είδος δημοψηφίσματος.

Μαζική η συμμετοχή στην τελευταία μέρα της κατάληψης. Δεν πτόησε όμως

Μαζική η συμμετοχή στην τελευταία μέρα της κατάληψης. Δεν πτόησε, όμως, τον δήμαρχο...

Πάντα μπροστά οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

Ζητούν πράγματα στοιχειώδη. Και σίγουρα απορούν, γιατί ορισμένοι τα θεωρούν τόσο δύσκολα να γίνουν...

Ολα τα σχολεία έδωσαν το "παρών"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ