ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Αναλάβετε τις ευθύνες σας ως προς τον ΟΕΚ!

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Κ. Σημίτη, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων ζητάνε την παρέμβασή του, ώστε να πάρουν τέλος τα σκάνδαλα και οι συναλλαγές στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Προειδοποιούν, επίσης, για τις συνέπειες τυχόν επανατοποθέτησης του Θ. Χανακούλα στον Οργανισμό

Με ανοιχτή επιστολή, που απηύθυναν χτες στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και που πρωτοκολλήθηκε με το "Νο 1",η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας ζήτησαν την παρέμβασή του, ώστε να πάρουν τέλος τα σκάνδαλα, οι συναλλαγές και τα ρουσφέτια, που ταλανίζουν χρόνια τώρα τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσαν οι δημόσιες δηλώσεις του νέου υπουργού Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλου,σύμφωνα με τις οποίες αφήνεται ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της επαναφοράς στον ΟΕΚ του προηγούμενου προέδρου του, Θ. Χανακούλα!Ατομο, που - όπως επισημαίνεται - έχει συνδέσει την παρουσία του στον Οργανισμό με μια σειρά σκάνδαλα και ατασθαλίες.Ειδικότερα, οι δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις επισημαίνουν τα παρακάτω για τον Θ. Χανακούλα:

- Ευθύνεται για το γεγονός ότι ο ΟΕΚ αγόραζε από συγκεκριμένους κατασκευαστές από το πρόγραμμα κατασκευής διαμερισμάτων ημιυπαίθριους χώρους σαν ωφέλιμους, με αποτέλεσμα ο ΟΕΚ να πληρώνει για "αέρα" εκατοντάδες εκατομμύρια.

Ευθύνεται, που οι συμβατικές υποχρεώσεις (τεχνικές προδιαγραφές) των εργολάβων, από τους οποίους ο ΟΕΚ αγόραζε διαμερίσματα, από υποχρεωτικές, μετατρέπονταν, με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, σε δυνητικές. Με τον τρόπο αυτό, ο ΟΕΚ και οι δικαιούχοι ζημιώθηκαν δισεκατομμύρια.

- Ευθύνεται, που ο ΟΕΚ αγόραζε διαμερίσματα από συγκεκριμένο κατασκευαστή από τα σχέδια και πριν ακόμα αγοραστεί το οικόπεδο. Και αυτό, κατά παράβαση του νόμου.

- Ευθύνεται, γιατί, πριν οχτώ μήνες περίπου, ο ΟΕΚ εμφανίστηκε στα δικαστήρια να στρέφεται κατά των δικών του συμφερόντων και να συνηγορεί υπέρ των απαιτήσεων του κατασκευαστή Μπολτσή για την είσπραξη από τον ΟΕΚ χρημάτων, παρότι υπήρχε προηγούμενη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ορθώς ο Οργανισμός δεν απέδιδε στον κατασκευαστή τα χρήματα που διεκδικούσε! Μάλιστα, ο ΟΕΚ εμφανίστηκε στο δικαστήριο να "καρφώνει" τον τότε υπουργό Εργασίας Γ. Σκουλαρίκη, γιατί "δε συνηγόρησε στην πληρωμή" Μπολτσή!

Αναφορικά με το ίδιο θέμα, οι δυο οργανώσεις επισημαίνουν προς τον πρωθυπουργό ότι με αυτή του τη στάση ο τότε πρόεδρος του ΟΕΚ, Θ. Χανακούλας, ενίσχυε ταυτόχρονα την προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για τη δικαίωση και άλλης - της μεγάλης - διεκδικητικής αγωγής του Μπολτσή σε βάρος του ΟΕΚ. Βάσει αυτής της αγωγής, ο Μπολτσής ζητά από τον ΟΕΚ δυο δισ. ως "αποζημίωση" για τη μη αγορά μέχρι τώρα των 670 διαμερισμάτων στου Ρέντη, εκβιάζοντας και μ' αυτό τον τρόπο για την πραγματοποίηση τελικά της σκανδαλώδους αγοράς! Πρόκειται για τα γνωστά σκάνδαλα που απασχόλησαν τα έτη 1991 - 1992 δυο φορές την Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής. Την ίδια περίοδο, ο τότε πρωθυπουργός είχε υποχρεωθεί να παρέμβει και να εκδιώξει στελέχη της παράταξής του που εμπλέκονταν στην υπόθεση. "Ακόμα και σήμερα, ο Χανακούλας βάζει "πλάτη" για να αγοραστούν τα 670 διαμερίσματα του μεγαλοκατασκευαστή Μπολτσή στο Ρέντη, παρά τη διάσταση που έχει πάρει το σκάνδαλο",τονίζουν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων.

- Ευθύνεται, επίσης, ο Θ. Χανακούλας, που τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΟΕΚ, 15 περίπου δισ., την περίοδο 5/94 - 6/95, αντί να κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας όπως ο ν.2116/94 ορίζει, κατατίθονταν σε διάφορες άλλες τράπεζες κατά παράβαση του νόμου. Σημειώνεται, δε, ότι για το θέμα αυτό που αποκάλυψε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, έχει διαταχθεί από τον εισαγγελέα αυτεπάγγελτα ανάκριση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

- Ευθύνεται, ακόμα, γιατί έκταση 100 περίπου στρεμμάτων στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, η οποία με αναγκαστική απαλλοτρίωση το 1991 περιήλθε με πολύ ευνοϊκούς όρους στην κυριότητα του ΟΕΚ, με άλλη κοινή υπουργική απόφαση τον Αύγουστο του 1995, έγινε ανάκληση της απόφασης απαλλοτρίωσης και επιστράφηκε στους πρώην ιδιοκτήτες της για να χρυσοπουληθεί στην επιχείρηση ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ, όπου και ανεγείρεται το ομώνυμο πολυκατάστημα.

"Μ' αυτές και άλλες αμαρτίες - σημειώνεται στην επιστολή του συνδικάτου - εμπλέκεται ο Θ. Χανακούλας με χίλια νήματα. Γι' αυτό, αναγνωρίζοντας σε σας και στους αρμόδιους υπουργούς σας το αποκλειστικό - σύμφωνα με το νόμο - δικαίωμα να ορίζετε τους διοικούντες και τους προέδρους των Οργανισμών, με αυτή την επιστολή μας, σας γνωρίζουμε τις ανησυχίες μας και την αντίθεσή μας να οριστεί ο Θ. Χανακούλας, σε υπεύθυνη θέση του ΟΕΚ και πολύ περισσότερο στη θέση του προέδρου. Οπως αντιληφθήκατε κύριε πρωθυπουργέ, δεν πρόκειται για πολιτικό, αλλά για οικονομικό σκάνδαλο και σε αυτό εμπλέκονται πρόσωπα που ανήκουν σε διαφορετικούς κομματικούς χώρους. Ετσι, κίνητρό μας δεν είναι η αντιπαλότητα, αλλά το ενδιαφέρον μας να πάρει τέλος το κακό που έγινε για χρόνια πολλά σε βάρος του Οργανισμού και των αστέγων εργαζομένων δικαιούχων του Οργανισμού. Σ' ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα οφείλουμε να πάρουμε όλοι τις ευθύνες μας".

"Η τυχόν επαναφορά του Θ. Χανακούλα στον ΟΕΚ θα είναι πρόκληση για μας και δε θα μείνει αναπάντητη. Την κύρια ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη θα την επωμιστείτε εξ ολοκλήρου", προειδοποιεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η οποία και επισυνάπτει "πακέτο" εγγράφων για την πληρέστερη ενημέρωση του πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί ότι για τις εκκρεμούσες σοβαρές καταγγελίες γύρω από τον ΟΕΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζήτησε πρόσφατα, με επιστολή της στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, τη σύσταση νέας Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής.

Κινδυνεύει η ζωή τους

Πληθώρα εργατικών ατυχημάτων στις εταιρίες ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟ και ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Σε καθημερινό κίνδυνο βρίσκεται η ζωή των εργαζομένων στις μεταλλευτικές εταιρίες εξορύξεως βωξίτη της Φωκίδας "ΑΜΕ ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟ" και "ΑΕΜ ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ",όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων της πρώτης εταιρίας σε αναφορά του, που προώθησαν στους υπουργούς Βιομηχανίας και Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης και Σπ. Στριφτάρης.

"Τα τελευταία τρία χρόνια και στις δυο εταιρίες έχουν γίνει πολλά εργατικά ατυχήματα, κύρια στην εταιρία όπου δρα η Ενωσή μας είχαμε δύο θανατηφόρα, αρκετά σοβαρά και πολλά μικρότερα ατυχήματα", τονίζουν οι εργαζόμενοι, προσθέτοντας ότι το τελευταίο ατύχημα έγινε στις 29 Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός συναδέλφου τους.

Οπως υπογραμμίζει το σωματείο, την "κύρια ευθύνη για τα ατυχήματα φέρνουν οι εταιρίες, που, στο όνομα της υπερπαραγωγής, του κέρδους και του χαμηλού κόστους εργασίας, θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, χωρίς να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας".

Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι ζητούν να αλλάξει ο νόμος για τα εργατικά ατυχήματα και να ιδρυθεί στο Νομό Φωκίδας Επιθεώρηση Μεταλλείων, για να μη δρουν οι εταιρίες ασύδοτα στον τομέα υγιεινής και ασφάλειας.

ΕΚ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Υπόθεση των εργαζομένων η Εθνική Σύμβαση

Να πάρουν την υπόθεση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης στα χέρια τους, καλεί το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ), με ανακοίνωσή του, τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του νησιού και να παλέψουν για ουσιαστικές αυξήσεις και συντάξεις, για γνήσια ΑΤΑ, για τη μείωση της ανεργίας και μια σειρά άλλων θεσμικών αιτημάτων.

Στην ανακοίνωση - μεταξύ άλλων - τονίζεται: "Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται, όπως και η προκλητική και αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ για το 1996. Οι ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης εξανεμίζουν το μισθό πριν το καταλάβουμε".

Ο μόνος δρόμος - τονίζεται στην ανακοίνωση - είναι αυτός του δικού μας αγώνα, αφού η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, "ευθυγραμμισμένη πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης, της συναίνεσης, της ταξικής συνεργασίας, της ηττοπάθειας και του ραγιαδισμού, αρνείται να συντονίσει την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων και να χρησιμοποιήσει τη δυναμική των κινητοποιήσεων στις διαπραγματεύσεις".

- Πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου το Σάββατο, 27 Γενάρη και ώρα 6 μ.μ. και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους να συμμετάσχουν.

Αγωνιστική "καλημέρα" από τις καθαρίστριες

Με πορεία διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Αθήνας και στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, "καλημέρισαν" χτες την κυβέρνηση Σημίτη οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων, βροντοφωνάζοντας το χρόνιο αίτημά τους, δηλαδή την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, από σύμβαση έργου, σε σύμβαση αορίστου χρόνου.

Ομως, ούτε στο Δημαρχείο, ούτε στο υπουργείο Εσωτερικών κατάφεραν να συναντηθούν με κάποιο αρμόδιο, αφού ο Δ. Αβραμόπουλος απουσίαζε και οι υφυπουργοί Εσωτερικών δήλωσαν απλά ότι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για το θέμα...

Στο υπουργείο Παιδείας αντιπροσωπεία των καθαριστριών και εκπρόσωποι τηςΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πασχαλίδη,ο οποίος δήλωσε ότι η κινητοποίησή τους τον "ανάγκασε" πριν από οποιοδήποτε άλλο θέμα να ενημερωθεί για το δικό τους. Πρόσθεσε ότι, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα τους δώσει απάντηση έως τις 20 Φλεβάρη, μέρα που έχει προγραμματιστεί 24ωρη πανελλαδική απεργία των καθαριστριών. Η συνεργασία αυτή θα γίνει στα πλαίσια της μεικτής διυπουργικής επιτροπής που συστάθηκε για την εξέταση του θέματος από τον Δεκέμβρη του 1994 και η οποία μετά από 11 συνεδριάσεις, όχι μόνο δεν έβγαλε πόρισμα, αλλά σταμάτησε και να λειτουργεί!

Συνεστίαση συνταξιούχων

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας θα κόψει την πίτα του αύριο Παρασκευή 26 Γενάρη, στις 9 μμ, στη συνεστίαση που οργανώνει στο κέντρο "ΜΕΛΩΔΙΑ ο Αντωνάκης" (Κύπρου 23, στάση πλατεία Αμερικής).

Διαμαρτυρία για τις Επιθεωρήσεις στον Πειραιά

Τα χρόνιο πρόβλημα έλλειψης στοιχειωδών υλικοτεχνικών μέσων των Επιθεωρήσεων Εργασίας στον Πειραιά,θυμίζουν έξι σωματεία εργαζομένων, με επιστολή τους προς την Οικονομική Επιτροπή της Νομαρχίας Πειραιά,από την οποία ζητούν αλλαγή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών,το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων,το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών,η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών,το Σωματείο Οικοδόμων Πειραιά, τονίζουν στην επιστολή τους ότι "είναι γνωστή η μικρή έως ανύπαρκτη λειτουργία των Επιθεωρήσεων Εργασίας, λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής (φαξ, φωτοτυπικό κλπ.)".

Σημειώνουν, επίσης, ότι υπάρχει μόνο ένα αυτοκίνητο για όλες τις Επιθεωρήσεις του Πειραιά, προκειμένου να ελεγχθούν χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ τους τελευταίους μήνες δεν υπάρχει μόνιμος οδηγός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ