ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα

Σε 8,2 δισ. δραχμές ανέρχονται τα διαθέσιμα της Εργατικής Εστίας σύμφωνα με τον ισολογισμό του 1994, ο οποίος όμως αποκαλύπτει ταυτόχρονα παλιές "αμαρτίες". Την ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, σημειώνει ο Γ. Σταυρόπουλος

Ενα "σεβαστό" σε ύψος χρηματικό πλεόνασμα 8,2 δισ. δραχμών στον ισολογισμό της Εργατικής Εστίας του έτους 1994 - που, απ' ό,τι φαίνεται, θα είναι ίδιο και μεγαλύτερο για το 1995 - καταρρίπτει τα επιχειρήματα εκείνων που υποστηρίζουν ότι η Εργατική Εστία δε διαθέτει τα κονδύλια για την αύξηση της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και τη χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, που έχουν αποκλειστεί από αυτήν, παρά τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους. Από τα 8.243.530.730 δραχμές, τα 2,7 δισ. βρίσκονται κατατεθειμένα σε διάφορες τράπεζες και τα 5,5 δισ. έχουν τη μορφή εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Το συνολικό ποσό φτάνει με το παραπάνω, όχι μόνο για την κάλυψη της επιπλέον ενίσχυσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και για την ενίσχυση των κοινωνικών παροχών της Εστίας.

Η κατάργηση του Ταμείου "εργατοπατέρων" θα έδινε ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για την ανάπτυξη του ωφέλιμου έργου του Οργανισμού, αφού τώρα η Εργατική Εστία αναγκάζεται να χρηματοδοτεί με εκατοντάδες εκατ. δραχμές τη λειτουργία αυτού του διαφθορείου κάθε χρόνο.

Για το 1996, η Εργατική Εστία αποφάσισε τη χορήγηση 3,35 δισ. δραχμών για την ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων (αφήνοντας πάντα "εκτός" τα πρωτοβάθμια σωματεία) και η σχετική υπουργική απόφαση για την κατανομή τους- με εισήγηση του ΔΣ της Εστίας - αναμένεται να υπογραφεί σε 7 με 10 μέρες.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η συζήτηση για τον ισολογισμό του Οργανισμού Εργατικής Εστίας - που συνεχίζεται αυτές τις μέρες - αποκάλυψε και άλλα στοιχεία για παλιές "αμαρτίες", που παραπέμπουν στις "μαύρες σελίδες" της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οπως προκύπτει - μεταξύ άλλων - από τον ισολογισμό, υπάρχουν απαιτήσεις της για 26.974.190 δραχμές, που δόθηκαν το έτος 1972 "βάσει αποφάσεων του ΔΣ της Εργατικής Εστίας και του υπουργού Εργασίας" ως "οικονομικές ενισχύσεις προς εργατικές οργανώσεις με απόδοση λογαριασμού". Οι "οργανώσεις" αυτές δεν εμφανίζονται ποιες είναι, ούτε οι χουντοθρεμμένοι επικεφαλής τους απέδωσαν ποτέ λογαριασμό!

Για τον επίσημο προορισμό αυτών των χρημάτων, υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και προτείνουν τον ισοσκελισμό του ποσού, πρόταση που δε δέχτηκε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ Γ. Σταυρόπουλος,ο οποίος ζήτησε αναλυτική ενημέρωση.

Ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Ο ισολογισμός του 1994 δείχνει ότι το αίτημα των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ιδιωτικού τομέα, για επιδότηση 1.000 δραχμών ανά ψηφίσανμέλος και καταβολή των εξόδων των δικαστικών αντιπροσώπων για τις αρχαιρεσίες τους, μπορεί να ικανοποιηθεί εύκολα. Η δαπάνη αυτή έχει υπολογιστεί σε 500 με 600 εκ. δραχμές. Τώρα είναι καιρός να παρέμβουν άμεσα τα πρωτοβάθμια σωματεία και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να ενισχυθούν και τα διάφορα προγράμματα κοινωνικού περιεχομένου της Εστίας. Επίσης, παρότι δεν υπάρχουν ακόμα τα επίσημα στοιχεία, οι πληροφορίες από τις υπηρεσίες του Οργανισμού δείχνουν ότι εξίσου θετικό θα είναι το πλεόνασμα της Εργατικής Εστίας και το 1995, ενώ θα υπάρξει πιθανότατα και βελτίωση των οικονομικών.

Ετσι κι αλλιώς, πρέπει να γίνει κάποια ρύθμιση σχετικά με τους όρους χρηματοδότησης των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που να αποθαρρύνει διασπαστικές κινήσεις,που παρατηρούνται τώρα τελευταία. Στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης των αντιπροσωπευτικών ομοσπονδιών και του αντιπροσωπευτικού Εργατικού Κέντρου κάθε νομού, έτσι ώστε να μην έχουμε διασπαστικές κινήσεις".

Γ. Φ.

Το ΕΚ Λάρισας για τη ΡΟΚΑ

ΛΑΡΙΣΑ.- Με υπόμνημά του προς τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας, το οποίο κοινοποιεί σε κάθε αρμόδιο παράγοντα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ζητάει την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζει εδώ και μήνες η κλωστοϋφαντουργία ΡΟΚΑ.Στο υπόμνημα αναφέρεται: "Είναι γνωστό το πρόβλημα των πρώην εργαζομένων της επιχείρησης ΡΟΚΑ, που αποτελεί και γενικότερο κοινωνικό πρόβλημα της Λάρισας. Υπάρχει η προσφορά της ΤΕΞΤΙΛ ΑΕ προς την Εθνική Κεφαλαίων, που έχει προκηρύξει τον τρίτο και τελευταίο διαγωνισμό για την πώληση της ΡΟΚΑ. Στην προσφορά αυτή, η ΤΕΞΤΙΛ λέει ότι θα προσλάβει το σύνολο του προσωπικού. Το ΕΚ Λάρισας και το σωματείο των εργαζομένων έχει από την αρχή το δίκαιο αίτημα της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί η ΡΟΚΑ ως οικόπεδο ή αποθήκη, όπως συνέβη παλιότερα με τη ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, η μόνη εξασφάλιση είναι να μπει ένας όρος στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο πώλησης (από Εθνική Κεφαλαίων στην ΤΕΞΤΙΛ), ότι θα πάρει η ΤΕΞΤΙΛ όλο το προσωπικό της πρώην ΡΟΚΑ, διότι αλλιώς θα ακυρωθεί η μεταβίβαση και ότι θα υπάρξει και ποινική ρήτρα πληρωμής συγκεκριμένου ποσού στους εργαζόμενους".

Δημόσιο, κλαδικό φορέα για να σωθεί η κλωστοϋφαντουργία προτείνουν οι

Δημόσιο, κλαδικό φορέα για να σωθεί η κλωστοϋφαντουργία προτείνουν οι εργαζόμενοι της "Βαμβακουργίας" Βόλου

"Να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση των Βρυξελλών"

Μήνυμα αντίστασης, επαγρύπνησης και συνεργασίας, από στέλεχος της CGT, που βρίσκεται στη χώρα μας

Μήνυμα αντίστασης και επαγρύπνησης σε όλους τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους της χώρας, έστειλε προχτές ο συνδικαλιστής Ζ. Λ. Κορτεβιέ, γραμματέας του Τομέα Τραπεζών της Γαλλικής Συνομοσπονδίας Εργασίας CGT,μιλώντας σε εκδήλωση στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδας.

Ο Ζ. Λ. Κορτεβιέ μίλησε για τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Γαλλία, οι οποίοι - όπως τόνισε - αμφισβήτησαν τη φτώχεια, το πάγωμα των μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις άλλες αντεργατικές επιλογές του πρωθυπουργού της χώρας Α. Ζιπέ, που απορρέουν εν πολλοίς από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Επιλογές, που έχουν οδηγήσει έξι εκατομμύρια Γάλλους στην ανεργία και έχουν δημιουργήσει 200.000 άστεγους.Ολα τα παραπάνω - τόνισε ο Γάλλος συνδικαλιστής - έκαναν τους εργαζόμενους του δημοσίου να ξεχυθούν στους δρόμους και αυτό που μας γέμισε με ελπίδα ήταν το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών στάθηκε στο πλευρό μας, γιατί κατάλαβε ότι ο αγώνας μας ήταν δίκαιος.

"Δεν μπορούμε - συνέχισε - να δεχτούμε την ευρωπαϊκή πραγματικότητα των 18 εκατομμυρίων ανέργων. Προτείνουμε σε όλα τα συνδικάτα της Ευρώπης να εντείνουν τους αγώνες τους, για μια Ευρώπη για τον πολίτη. Να παλέψουμε για μείωση των ωρών εργασίας. Τα εισοδήματα των επιχειρήσεων να είναι σε όφελος του λαού και όχι μιας μειοψηφίας. Πρέπει όμως, πριν από οτιδήποτε άλλο, εμείς οι συνδικαλιστές να βελτιωθούμε, για να έρθουμε πιο κοντά στο λαό, να καταφέρουμε να ανατρέψουμε την πολιτική που επικρατεί και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κυβέρνηση των Βρυξελλών".

ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ
Κι άλλο δάνειο, εν αναμονή νέου...

Στον "αέρα" παραμένει η λειτουργία της επιχείρησης, που ξέρει να "ροκανίζει" δάνεια

ΒΟΛΟΣ.- Νέο δάνειο, ύψους 102 εκατομμυρίων δραχμών, πήρε χτες από τις τράπεζες η "Βαμβακουργία Βόλου",που αντιμετωπίζει πάλι σοβαρά προβλήματα και επί 5 μέρες παραμένει κλειστή, αφού η ΔΕΗ - λόγω χρεών - είχε κόψει το ρεύμα και οι 530 εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών και την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Πάντως και το νέο δάνειο - ως γνωστόν, πριν 7 μήνες περίπου είχε χρηματοδοτηθεί με 1,4 δισ. δραχμές που ξοδεύτηκαν και έμεινε από ρευστό - το οποίο προορίζεται ως κεφάλαιο κίνησης, (θα δοθούν 34 εκατομμύρια για την πληρωμή των εργαζομένων, 20 εκατομμύρια για καταβολή εισφορών σε Ταμεία και τα υπόλοιπα 45 εκατομμύρια για πληρωμές στη ΔΕΗ, ) δεν εξασφαλίζει την επαναλειτουργία της επιχείρησης, επειδή δεν υπάρχουν πρώτες ύλες και δε βρίσκονται χρήματα για την αγορά βαμβακιού.

Είναι, λοιπόν, φυσικό η ιδιοκτησία - συνεχίζοντας την τακτική των συνεχών δανεισμών, που, όμως, δε λύνουν το πρόβλημα - να ζητήσει κι άλλη χρηματοδότηση για την αγορά πρώτων υλών..!

Οπως τονίζουν συνδικαλιστές του Βόλου, αυτή η τακτική είναι αδιέξοδη και ωφελεί μόνο τους επιχειρηματίες, ενώ δεν εξασφαλίζει τη λειτουργία της βιομηχανίας και τη δουλιά των εργαζομένων. Επισημαίνουν ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη και μπορεί να είναι κερδοφόρα - όπως δείχνει και πρόσφατη σχετική μελέτη της Εμπορικής Τράπεζας - και μετά τις 31-7-1996, μπορεί και πρέπει να ενταχτεί σε δημόσιο, ενιαίο φορέα που πρέπει να δημιουργηθεί και η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει κλαδική πολιτική για τη σωτηρία και ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ