ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Καταρρίπτονται όλοι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί

Καθαρή κυβερνητική επιλογή αποτελεί η επιμονή για επαναλειτουργία του σταθμού της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, αφού κάθε τεχνικό επιχείρημα και δικαιολογία καταρρίπτονται από μελέτες, ακόμη και της ίδιας της ΔΕΗ

Ενα ένα καταρρίπτονται όλα πλέον τα "επιχειρήματα" και οι δικαιολογίες της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του σταθμού της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Τεχνικές μελέτες, αλλά και ενεργειακοί και οικονομικοί προϋπολογισμοί της ΔΕΗ, αποδεικνύουν, ότι ο σταθμός θα ρυπαίνει υπερβολικά με όποιο καύσιμο κι αν λειτουργεί, ενώ το κόστος για την οικονομία της χώρας θα είναι υπέρογκο.Αποδεικνύουν, επίσης, ότι αυτό που προβάλλει η κυβέρνηση ως ενεργειακή κρίση στον ηλεκτρισμό είναι τεχνητό και προκύπτει από συγκεκριμένες επιλογές των κυβερνήσεων που πέρασαν, κατ' εντολή των διαφόρων υπερεθνικών κέντρων.

Καταρχήν, οι πολύχρονοι και μαζικοί αγώνες των Κερατσινιωτών τα 15 τελευταία χρόνια, από τότε που εξαγγέλθηκε το κλείσιμο του σταθμού, είχαν ως αποτέλεσμα να λειτουργήσει ελάχιστες φορές το εργοστάσιο κι αυτό συνέβη χωρίς η χώρα να αντιμετωπίσει το φάσμα της ενεργειακής κρίσης. Τουλάχιστον, αποδεικνύεται, από την ανάποδη, ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτόν τον σταθμό.

Πέρα όμως από αυτό, η λειτουργία, ακόμη και η ανενεργός ύπαρξη του σταθμού στο Κερατσίνι, δημιουργεί σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η χρήση μαζούτ, που είναι το καύσιμο του συγκεκριμένου σταθμού, επέφερε ήδη πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή.

Οσο για το φυσικό αέριο όντως μειώνει τους ρύπους, όπως το θειάφι και η κάπνα, αλλά όχι όλους. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα οξείδια του αζώτου θα είναι ισόποσα με αυτά που παράγονται από την καύση του μαζούτ. Μαζί με τους άκαυστους υδρογονάνθρακες, τα οξείδια του αζώτου δημιουργούν το γνωστό φωτοχημικό νέφος της Αθήνας.

Σε περίπτωση μόνιμης λειτουργίας των δύο μονάδων του σταθμού, η ετήσια ποσότητα καύσιμου που θα καταναλώνεται, είτε φυσικό αέριο είτε μαζούτ, θα αντιστοιχεί με τη συνολική κατανάλωση πετρελαίου από τις βιομηχανίες του Λεκανοπεδίου!

Ακόμη όμως κι αν ο σταθμός παραμείνει ανενεργός, αλλά αναξιοποίητος σε πολιτιστικές χρήσεις και χρήσεις πράσινου, πάλι θα αποτελεί ρυπογόνα πηγή, με την ευρεία έννοια του όρου. Οι περιοχές εκείνες έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο υποβαθμισμένες της Μεσογείου, εκτός των άλλων και για τις τραγικές ελλείψεις σε ελεύθερους χώρους πράσινου και πολιτισμού.

Το μεγαλύτερο όμως ψέμα των κυβερνώντων είναι η επίκληση του υποτιθέμενου οικονομικού κόστους, που θα έχει το κλείσιμο του εργοστασίου. Σε έκθεση που έστειλε το 1987 στην Αντιπροσωπευτική Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου στη ΔΕΗ ο Ν. Μπατιστάτος,τότε μέλος της ΑΣΚΕ και τώρα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κάνει μια σχετική, λεπτομερειακή ανάλυση.

Από αυτήν προκύπτουν τα εξής:

  • Η ΔΕΗ έχει σημαντική ζημιά από τη λειτουργία του σταθμού του Κερατσινίου. Με στοιχεία του '86, μια κιλοβατώρα του με καύση μαζούτ στοίχιζε 6,82 δραχμές, σε αντίθεση με άλλους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας, που με άλλο καύσιμο, το αντίστοιχο ποσό ήταν κατά πολύ χαμηλότερο.
  • Καταρρίπτεται το επιχείρημα της ενεργειακής ανεπάρκειας και ισχύος. Οι προβλέψεις της ίδιας της ΔΕΗ έδιναν ενεργειακή επάρκεια για το '90 της τάξης του 25%, χωρίς να λειτουργεί ο σταθμός του Κερατσινίου. Σχετική πρόβλεψη για το '87 έδινε περίσσευμα 10%, χωρίς το σταθμό του Κερατσινίου, αλλά και χωρίς αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Ολα αυτά, με λειτουργία των μονάδων στο 65% της δυναμικότητάς τους και όχι με το 70% που είναι εφικτό.
  • Πιθανότητα μετεγκατάστασης του σταθμού είναι αντιοικονομική. Θα στοίχιζε όσο και η κατασκευή καινούριας μονάδας ισχύος 350 μεγαβάτ.
  • Η καύση φυσικού αερίου προτείνεται και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους στο σύγχρονο σταθμό της ΔΕΗ στο Λαύριο, στον οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και η κατασκευή της σχετικής υποδομής. Καταρρίπτεται έτσι και το επιχείρημα ότι η μοναδική λύση, για την ανάγκη ύπαρξης ηλεκτρικού σταθμού στην Αττική, είναι το Κερατσίνι.

Η εμμονή, λοιπόν, της κυβέρνησης στην επαναλειτουργία του εργοστασίου αποτελεί πολιτική επιλογή και γι' αυτό το λόγο είναι και αντιστρέψιμη. Η επιλογή μπορεί να εξυπηρετεί διάφορα μεγαλοσυμφέροντα, πλήττει όμως ταυτόχρονα βαριά το περιβάλλον και τους κατοίκους συνολικά του Λεκανοπεδίου. Κι επειδή αυτό έχει γίνει απόλυτα κατανοητό πλέον στους κατοίκους της περιοχής καλό θα ήταν η κυβέρνηση να μην ελπίζει ότι με "αναστολή κινητοποιήσεων για να γίνει συζήτηση" θα υλοποιήσει τα σχέδιά της.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Λειτουργούν μόνο οι... ατασθαλίες
  • Ούτε το 1996 πρόκειται να λειτουργήσει το νοσοκομείο της Ελευσίνας, σύμφωνα με την παραδοχή του προέδρου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Θριασίου
  • "Κεραυνός", η αποκάλυψη διευθυντή του νοσοκομείου ότι έχουν αγοραστεί μηχανήματα άχρηστα, τα οποία βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών
  • "Μόνη λύση, οι αγώνες", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης

Μπορεί το νοσοκομείο της Ελευσίνας να μην έχει ξεκινήσει ακόμα να λειτουργεί, αλλά ήδη οι πρώτες ατασθαλίες αρχίζουν να βγαίνουν στη φόρα! Εκατοντάδες εκατομμύρια δαπανήθηκαν έως σήμερα για την αγορά - χωρίς προδιαγραφές - ιατρικών μηχανημάτων που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών...

Μια καταγγελία που έγινε χτες δημοσίως από τον διευθυντή του νευροχειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου, Κ. Σερέτη, και η οποία άφησε άναυδους αρμόδιους και μη... Οσο για το πότε θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενδεικτική ήταν η απάντηση του προέδρου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Θριασίου, Μ. Λεβέντη: "Οπως φαίνεται τελικά το νοσοκομείο δε θα λειτουργήσει ούτε το 1996". Μαζικοί φορείς της περιοχής αλλά και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης, μετά απ' όλα αυτά, προέτρεψαν τους κατοίκους της περιοχής να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν την άμεση λειτουργία του.

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Θριασίου, και στην οποία πήραν μέρος όλοι οι μαζικοί φορείς της περιοχής, ανακοινώθηκε επίσης ότι δίνεται - για μια ακόμα φορά - "εύλογος χρόνος" στην κυβέρνηση, για να δώσει τα χρήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Ωστόσο τα 2,5 δισ. που έχουν γραφτεί στον προϋπολογισμό της νομαρχίας - αντί για 15 που χρειάζονται - αρκούν μόνο για τη μισθοδοσία δύο μηνών! Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι μέσα στο Φλεβάρη θα ζητήσει συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας και θα συζητήσει το θέμα. Σε ερώτηση τι προτίθεται να κάνει σε περίπτωση που δε δοθεί ικανοποιητική απάντηση, δηλαδή δε δοθούν τα υπόλοιπα 13 δισ.,δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος και όλοι οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς θα προχωρήσουν άμεσα σε πανθριασιώτικη κινητοποίηση.

Και η αποκάλυψη...

Στη συνέντευξη Τύπου, όμως, εμφανίστηκε ένα ακόμα θέμα, που όχι μόνο απομακρύνει την ημέρα έναρξης λειτουργίας του νοσοκομείου, αλλά δημιουργεί και εύλογα ερωτηματικά. Συγκεκριμένα ο διευθυντής του νευροχειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου, Κ. Σερέτης - είναι από τους πρώτους γιατρούς που έχει επιλεγεί στο νοσοκομείο - αποκάλυψε ότι μετά από έλεγχο που έκανε διαπιστώθηκε πως τα μηχανήματα που έχουν αγοραστεί έως τώρα είναι χωρίς προδιαγραφές και βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών! Εκπληκτοι έμειναν οι παρευρισκόμενοι, όταν χαρακτηριστικά δήλωσε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ιατρικό μηχάνημα, που σήμερα θεωρείται άχρηστο μιας και χρονολογείται από το 1960...

Συνεχίζοντας ο Κ. Σερέτης τόνισε ότι ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού (360 νοσηλευτές), που θα προσληφθούν δεν αρκούν για τη λειτουργία νοσοκομείου 400 κλινών όπως αυτό της Ελευσίνας. Ολα αυτά, επισήμανε ο Κ. Σερέτης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για να λειτουργήσει το νοσοκομείο χρειάζονται νέα κονδύλια για αντικατάσταση των μηχανημάτων και πρόσληψη περισσότερων νοσηλευτών.

Χρειάζονται κινητοποιήσεις

Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης,ο οποίος δήλωσε ότι είναι γνωστές οι ευθύνες της καθυστέρησης της λειτουργίας του νοσοκομείου και είναι πολιτικές. "Οι ευθύνες βαρύνουν όλες τις κυβερνήσεις, που με την πολιτική τους έχουν συντελέσει στην καθυστέρηση αυτή. Μην περιμένετε με υποσχέσεις να λειτουργήσει "πλήρως" το νοσοκομείο. Γι' αυτό πρέπει όλοι μαζί να κινητοποιηθούμε, για να απαιτήσουμε την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου", είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Δήμος Κουμπούρης, ως αιτία της καθυστέρησης του νοσοκομείου ανέφερε την περικοπή των κοινωνικών δαπανών, η οποία γίνεται για να φτάσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα "σύγκλισης" των Βρυξελλών. "Ακολουθούν αυτή την πολιτική και παρά την ακυβερνησία ψήφισαν έναν προϋπολογισμό που έχει μειωμένες δαπάνες για την υγεία", κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Κίνησης και Νομαρχιακός Σύμβουλος, Αντώνης Χοροζάνης,στην τοποθέτησή του τόνισε ότι "πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε εύλογους χρόνους στην κάθε κυβέρνηση που υπόσχεται ότι θα λειτουργήσει το νοσοκομείο". Επισήμανε ότι η πολιτική της λιτότητας της σημερινής κυβέρνησης κόβει τα κοινωνικά κονδύλια και η καθυστέρηση του νοσοκομείου θα συνεχιστεί. "Πρέπει να αντιδράσουμε στο σύνολο. Να γίνει συσπείρωση όλων των μαζικών φορέων και του κόσμου, χωρίς να μπαίνει στη μέση ο "εύλογος χρόνος", για να καταφέρουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου το οποίο έχει γίνει το σύγχρονο... γεφύρι της Αρτας", κατέληξε ο Αντώνης Χοροζάνης.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα επισκεφτεί τον υπουργό Υγείας, για να πάρει δεσμευτικές αποφάσεις για τον χρόνο έναρξης του νοσοκομείου. Επίσης έχει ζητήσει από τη ΓΣΕΕ να συμπεριλάβει στα αιτήματά της - όταν θα διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση τα θέματα υγείας και πρόνοιας - την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου. Τέλος, τονίζει ότι σε περίπτωση που τα αρμόδια υπουργεία δε δώσουν λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Χωρίς προσωπικό, αυλές και ωράριο

Η έλλειψη νηπιαγωγών, αλλά και διοικητικού προσωπικού, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα ενοικιαζόμενα κτίρια, στα οποία στεγάζονται οι Παιδικοί Σταθμοί Πετρούπολης, προκαλούν δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα οι τέσσερις σταθμοί του δήμου να απασχολούν λιγότερα παιδιά και για λιγότερο χρόνο. Παράλληλα, ο Κρατικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Πετρούπολης αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί η αυλή του στεγάζεται πάνω από υποσταθμό της ΔΕΗ, με ορατούς τους κινδύνους για τα νήπια που "φιλοξενεί".

Οπως τόνισε στο "Ρ" η Πηγή Αποστολάκη,μία από τις δύο νηπιαγωγούς του Κρατικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Πετρούπολης, ο σταθμός παρουσιάζει ιδιαίτερο πρόβλημα με την αυλή - στην πραγματικότητα, πρόκειται για πυλωτή κι όχι για έναν ξεχωριστό χώρο - που στεγάζεται πάνω από υποσταθμό της ΔΕΗ και η οποία είναι πάρα πολύ μικρή για τα πενήντα παιδιά που απασχολεί ο σταθμός. Παράλληλα, ο σταθμός παρουσιάζει προβλήματα με την αποχέτευση, καθώς βρίσκεται χαμηλότερα από αυτήν του δρόμου, με αποτέλεσμα όταν βουλώνει, τα λύματα να πηγαίνουν μέσα στο σταθμό!

Τα προβλήματα του σταθμού, όμως, δε σταματούν εδώ. Λόγω της έλλειψης προσωπικού - στο σταθμό απασχολούνται μία μαγείρισσα, η οποία δουλεύει και σε άλλο σταθμό και δύο άτομα βοηθητικό προσωπικό, ενώ οι δύο νηπιαγωγοί εκτελούν και χρέη διαχειρίστριας - εδώ και εφτά χρόνια, δε λειτουργεί το βρεφικό τμήμα παρόλο, που πληρώνεται κανονικά το ενοίκιο...

Ο Β και ο Γ Κρατικός Παιδικός Σταθμός Πετρούπολης αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, καθώς η έλλειψη προσωπικού - ιδιαίτερα στον Γ - είναι πιο σοβαρή, αφού λειτουργεί με μία μόνο νηπιαγωγό. Μια διαχειρίστρια, μία καθαρίστρια που απασχολείται και σε άλλο σταθμό και μία μαγείρισσα, συμπληρώνουν το προσωπικό αυτού του παιδικού σταθμού. Παράλληλα, πρόβλημα υπάρχει και με τους χώρους του σταθμού, αφού είναι πολύ μικροί για τα τριάντα παιδιά που απασχολεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργούσε για ένα εξάμηνο χωρίς μαγείρισσα και χωρίς καθαρίστρια, ενώ και το ωράριό του δεν είναι πλήρες (8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι). Ωράριο, δηλαδή, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών, αλλά και κυρίως δε "βοηθά" το σταθμό να λειτουργήσει περισσότερο, λόγω και της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που παρουσιάζει.

Οσο για το Β Παιδικό Σταθμό Πετρούπολης, η διευθύντριά του, Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου,σημείωσε στο "Ρ": "Είμαστε σε καλύτερη θέση, συγκριτικά με τους άλλους σταθμούς, αφού έχουμε δύο νηπιαγωγούς, μία διαχειρίστρια και δύο ανθρώπους ως βοηθητικό προσωπικό. Ετσι μπορούμε να λειτουργούμε με κανονικό ωράριο". Επισήμανε, πάντως, ότι ο χώρος είναι πολύ μικρός για τα πενήντα παιδιά του σταθμού, όπως επίσης και η αυλή.

Τέλος ο Α Παιδικός Σταθμός λειτουργεί με μία νηπιαγωγό, και σύμφωνα με τις πληροφορίες περιμένουν και άλλη μία. Επίσης εργάζονται εκεί ένας μάγειρας και μία καθαρίστρια. Οι ώρες λειτουργίας του είναι από τις 7 π.μ. - 3 μ.μ. Η Μαρία Παπαδημητροπούλου,διευθύντρια στο συγκεκριμένο παιδικό σταθμό, τόνισε στο "Ρ": "Οι παιδικοί σταθμοί θέλουν συνείδηση από τους ανθρώπους που δουλεύουν μέσα σ' αυτούς".

Δεκάδες εκατομμύρια δαπανήθηκαν

Δεκάδες εκατομμύρια δαπανήθηκαν για την αγορά ιατρικών μηχανημάτων. Κάποια από αυτά, ίσως καλώς, παραμένουν στις σακούλες, αφού είναι επικίνδυνα!

Να κινητοποιηθεί ο λαός της περιοχής για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο

Να κινητοποιηθεί ο λαός της περιοχής, για να λειτουργήσει το νοσοκομείο, προέτρεψε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δήμος Κουμπούρης, και μαζικοί φορείς

Ακριβώς κάτω από τις σχάρες βρίσκεται ο υποσταθμός της ΔΕΗ...

Σημαντική απάντηση στις δικαιολογίες της κυβέρνησης, αλλά και μοναδικό δρόμο για την απομάκρυνση του σταθμού της ΔΕΗ, αποτελούν οι μαζικές κινητοποιήσεις του κερατσινιώτικου λαού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ