ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ
Ακονίζουν τα μαχαίρια για δραστικότερες περικοπές

Σκλήρυνση της πολιτικής λιτότητας αναμένεται να εξαγγείλει στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Κ. Σημίτης

Η οικονομική πολιτική της "νέας" κυβέρνησης όχι μόνο δεν πρόκειται να χαλαρώσει, αλλά θα γίνει ακόμα σκληρότερη, καθώς μέσα στο 1996 θα επιχειρηθούν δραστικές περικοπές στους τομείς υγείας - παιδείας, καθώς και στα επιχορηγούμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Τα προκλητικά αυτά μηνύματα εκπορεύονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων του νέου πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, θέλει να καταστήσει σαφές ότι η οικονομική πολιτική παραμένει σιδεροδέσμια των στόχων του προγράμματος ονομαστικής "σύγκλισης". Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο Οικονομικών είναι κατηγορηματικά αντίθετο και στην προοπτική ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας. Το τι τελικά όμως θα γίνει με το θέμα αυτό παραμένει άγνωστη παράμετρος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρωθυπουργός δέχεται αντίθετες εισηγήσεις προώθησης του σχετικού μέτρου, προκειμένου η κυβέρνηση να κάνει μια πρώτη χειρονομία καλής θέλησης προς την κατεύθυνση των "μη προνομιούχων" και με τον τρόπο αυτό να κερδίσει την ανοχή του εκλογικού σώματος, σε άλλους τομείς (π. χ. ιδιωτικοποιήσεις).

Το θέμα όμως αυτό, και ανεξάρτητα από ό,τι τελικά αποφασιστεί, περνάει σε δεύτερη μοίρα, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο εντεκάμηνο είναι διατεθειμένο να δείξει ένα προσωπείο πολύ περισσότερο σκληρό από αυτό που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του χτεσινού "Ρ" σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού του 1996, παράγοντες του υπουργείου κάνουν λόγο για "βαθιές τομές", με σκοπό να αντλήσουν περισσότερα έσοδα. Παράλληλα έχουν ληφθεί αποφάσεις για δραστικές περικοπές δαπανών στους τομείς της υγείας και της παιδείας, ενώ περικοπές προωθούνται και στα κονδύλια επιχορήγησης των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δίκαιου, η πλειοψηφία των οποίων αφορά δαπάνες των τομέων υγείας - πρόνοιας και δευτερευόντως της παιδείας. Η πολιτική ηγεσία μάλιστα του υπουργείου ισχυρίζεται ότι τα σχετικά κονδύλια που έχουν αναγραφεί στους προϋπολογισμούς των δύο αυτών υπουργείων είναι πλασματικά, καθώς αποφασίστηκαν υπό το βάρος πολιτικών πιέσεων που άσκησαν παράγοντες της προηγούμενης κυβέρνησης... Με δεδομένο αυτό, ισχυρίζονται ότι υπάρχουν περιθώρια "ορθολογικοποίησής τους" στις πραγματικές τους ανάγκες. Και οι ισχυρισμοί αυτοί προβάλλονται, όταν τα κονδύλια για την παιδεία που ψηφίστηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1996, ως ποσοστό των συνολικών δαπανών, είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας τριακονταετίας. Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι δύο αυτοί κλάδοι θα δεχτούν αποφασιστικό πλήγμα μέσα στο 1996 και όλα αυτά στο όνομα του περιορισμού της "σπατάλης" και της κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος, που υποτίθεται ότι υπάρχει στους δύο αυτούς χώρους. Η κυβέρνηση προσδοκά με τον τρόπο αυτό να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, αλλά και των διεθνών ελεγκτών της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι επιμόνως ζητούσαν, μέσω των εκθέσεων που συνέτασσαν, τον περιορισμό του "σπάταλου" κράτους.

Ενας πρόσθετος λόγος, τον οποίο επικαλείται ως δικαιολογία σκλήρυνσης της στάσης του το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί και το γεγονός ότι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1995 ήταν αυξημένο περίπου κατά 200 δισ. δραχμές σε σχέση με τις προβλέψεις του προηγούμενου Νοέμβρη και ως εκ τούτου δημιουργείται μεγαλύτερη απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης".

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Πήραμε πολλά, θέλουμε κι άλλα

Φτηνότερα δάνεια, καθώς και άλλα προνόμια, αξιώνει από τη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, προειδοποιώντας πως αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τους, οι βιομήχανοι θα βάλουν λουκέτα στις βιομηχανίες

Μεγαλύτερη ασυδοσία στην αγορά, φτηνότερο χρήμα και γενικά καλύτερες προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη, αξιώνουν οι βιομήχανοι απ' τη "νέα" κυβέρνηση, διά στόματος του προέδρου του ΣΕΒ. Μιλώντας χτες σε ημερίδα του ΙΜΕΟ, με θέμα "Τα αντικίνητρα στις επενδύσεις και την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας", ο Ιάσων Στράτος αποκάλυψε στην ουσία το περιεχόμενο του "υπομνήματος" που κατέθεσε ο ΣΕΒ στα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνώσει τη Δευτέρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Με πρόσχημα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της "πραγματικής σύγκλισης", ο πρόεδρος του ΣΕΒ αξίωσε και νέα προνόμια για τους βιομήχανους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση "η ελληνική βιομηχανία θα περιοριστεί ποσοτικά". Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε πως αν η κυβέρνηση δε δώσει και νέα προνόμια στους βιομήχανους, οι βιομήχανοι θα αφήσουν τις βιομηχανίες να βουλιάξουν...

Ανάμεσα στις αξιώσεις που πρόβαλε για λογαριασμό των βιομηχάνων ο πρόεδρος του ΣΕΒ - στο όνομα κατάργησης των "αντικινήτρων" - είναι και τα εξής:

  • Φτηνότερο χρήμα, με την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, καθώς και την κατάργηση των πρόσθετων επιβαρύνσεων που διογκώνουν, όπως υποστηρίζουν, το κόστος χρήματος.
  • Αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος που διέπει τις σχέσεις κράτους και βιομηχανίας, ώστε να έχουν πλήρη ευελιξία στις κινήσεις τους.
  • Οργανωτικό επανασχεδιασμό της Δημόσιας Διοίκησης, εννοώντας πολύ απλά να περάσουν στους ιδιώτες υπηρεσίες και δραστηριότητες του ευρύτερου δημοσίου τομέα, γιατί οι ιδιώτες μπορούν να παρέχουν καλύτερη "ποιότητα υπηρεσιών".
  • Βελτίωση της υποδομής (οδικό δίκτυο, τηλεπικοινωνίες κλπ.).
  • Αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βιομήχανοι αναγνωρίζουν ότι η στροφή της οικονομικής πολιτικής απ' το '85 και μετά ωφέλησε τις επιχειρήσεις, ενώ δεν παρέλειψαν να επισημάνουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, αφού είναι σίγουροι ότι θα τους εξασφαλίσει ακόμη περισσότερα κέρδη.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πρώτο 15ήμερο του Μάρτη

Στην πραγματοποίηση δυναμικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, κατευθύνονται οι επαγγελματοβιοτένχες και έμποροι της Αθήνας, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας - παρά τους όποιους πλαστούς εκσυγχρονισμούς - θα σημάνει τη χειροτέρευση της ήδη απελπιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 24 του Γενάρη.

Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η νέα κυβέρνηση του Κ. Σημίτη επιχειρεί να δείξει ένα δήθεν νέο "εκσυγχρονιστικό" πρόσωπο, με στόχο να σπείρει ελπίδες στον ελληνικό λαό, προκειμένου να θέσει σε αδράνεια για κάποιο διάστημα τους αγώνες του και να εφαρμόσει ανενόχλητα μια ακόμη πιο σκληρή πολιτική λιτότητας. Ωστόσο, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ δεν τρέφει αυταπάτες και γνωρίζει ότι η μόνη διέξοδος είναι η συνέχιση των αγώνων.

Σ' αυτά τα πλαίσια, στη σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα:

  • Να συνεδριάσει την Τρίτη 30-1-96 η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) Αθήνας και να καθορίσει ημερομηνία, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας.
  • Τα πρωτοβάθμια σωματεία θα πρέπει να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της σύσκεψης και μέσα στις γενικές τους συνελεύσεις να αναπτύξουν τους αναγκαίους προβληματισμούς για την καλύτερη ενημέρωση των ΕΒΕ.
  • Αποφασίστηκε - για την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων που πλήττουν άμεσα εργαζόμενους, ΕΒΕ κλπ. - το Διοικητικό Σσυμβούλιο της ΟΒΣΑ να έρθει σε επαφή με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στο άμεσο μέλλον για τη διερεύνηση τέτοιων μεθόδων.

Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα απορρέουν από την εμμονή των εκάστοτε κυβερνήσεων να υπακούουν και να συναινούν στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να υπάρχει ούτε στο ελάχιστο ουσιαστική συμμετοχή του λαού - έστω με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος - στη διαμόρφωση αυτών των αποφάσεων για το συμφέρον τους. Σ' αυτά πλαίσια το ΔΣ της ΟΒΣΑ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία - μέλη της να θέτουν το συγκεκριμένο θέμα στις γενικές τους συνελεύσεις και εφόσον υπάρχει ομόφωνη απόφαση, να λαμβάνονται πρωτοβουλίες αντίδρασης.

Διώκεται επειδή κατήγγειλε περίπτωση φοροδιαφυγής

Στην υπόθεση δίωξης δημοσίου υπαλλήλου - που κατήγγειλε η Δημοσιονομική Ενότητα Λέσβου - φέρεται ότι εμπλέκεται και υπουργός

Το υπουργείο Οικονομικών, που έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, διώκει υπάλληλο επειδή γνωστοποιεί και καταγγέλλει φοροδιαφυγή, στην οποία μάλιστα εμπλέκεται και ο υπουργός Αιγαίου. Το πρωτοφανές και τραγελαφικό αυτό γεγονός καταγγέλλει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" Λέσβου με χτεσινή της ανακοίνωση.

Οπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο συνδικαλιστής φοροτεχνικός, Γιάννης Γρυδάκης, στις 15/7/94 και στα πλαίσια ενημέρωσης της κοινής γνώμης του νησιού, κοινοποίησε επιστολή στο λεσβιακό Τύπο για ένα λεπτό θέμα φοροδιαφυγής, που έγινε σε ξενοδοχειακή μονάδα της πόλης, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε. Επειδή στην υπόθεση αυτή εμπλεκόταν και ο υπουργός Αιγαίου, ως πελάτης του ξενοδοχείου, φαίνεται ότι κάποιους ενόχλησε η ενέργεια αυτή, με συνέπεια την πειθαρχική του δίωξη.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση. Αντί να ενθαρρύνουν έναν υπάλληλο, που είχε το θάρρος να ελέγξει και να δημοσιοποιήσει ένα φαινόμενο φοροδιαφυγής, φτάσανε μέχρι την πειθαρχική δίωξή του, με το ερώτημα της απόλυσης. Στηριζόμενος ο υφυπουργός Οικονομικών στις διατάξεις του αντιδραστικού και αντιδημοκρατικού υπαλληλικού κώδικα, που έχει εκδοθεί το 1951, σε συνθήκες μετεμφυλιοπολεμικού κλίματος και παρά τις υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης για εκδημοκρατισμό των διατάξεών του, το χρησιμοποιεί σήμερα για δίωξη υπαλλήλου. Καταγγέλλουμε την ενέργεια εκφοβισμού ενός έντιμου και ικανού υπάλληλου και δηλώνουμε ότι θα του συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Η "Δημοσιονομική Ενότητα" καλεί, τέλος, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναλογιστεί τις συνέπειες που έχει η δίωξη και εξόντωση ενός μισθοσυντήρητου οικογενειάρχη και να σταματήσει αμέσως τις αντιδημοκρατικές ενέργειες σε βάρος του υπάλληλου Γιάννη Γρυδάκη.

Σε νέες κινητοποιήσεις οι επαγγελματοβιοτέχνες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ