ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΩΠΟΣ
Υποσχέσεις, δισεκατομμύρια και... μελέτες

Τη σύσταση διανομαρχιακής επιτροπής για το πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αν. Αττικής, που συνεδρίασε στην περιοχή, με φόντο τη μαζική συγκέντρωση των κατοίκων. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα έμειναν αναπάντητα

Σε κατάσταση "συναγερμού" ήταν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι οικιστές της ευρύτερης περιοχής του Ωρωπού την περασμένη Κυριακή, με αφορμή την ανοιχτή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, με μοναδικό θέμα τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού και την απειλή αύξησής της, λόγω της μεταφοράς βυρσοδεψείων στις όχθες του. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση για τη σύσταση διανομαρχιακής επιτροπής (Βοιωτία, Αν. Αττική), που θα επεξεργαστεί το πρόβλημα.

Τους νομαρχιακούς συμβούλους, τους νομάρχες και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους περίμεναν εκατοντάδες κόσμος. Ανάμεσά τους οι ψαράδες, με παραταγμένα τα καϊκια τους, με πανό πάνω στα ξάρτια, απέναντι από το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, όπου θα γινόταν η συνεδρίαση και οι μαθητές με τους γονείς τους με πανό και αφίσες.

Εξω από το ξενοδοχείο είχαν στήσει ένα βαρέλι με την επιγραφή "τοξικά", που παρέπεμπε στον Ασωπό και δίπλα μια ζωγραφισμένη νεκροκεφαλή για τον Ευβοϊκό Κόλπο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και ειδικός σύμβουλος του υπουργού, Κ. Δοντάς μίλησε για 2,7 δισεκατομμύρια δραχμές από το Β Πακέτο Ντελόρ για την κατασκευή εργοστασίου βιομηχανικών αποβλήτων στα Οινόφυτα. Είπε ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους οχτώ μήνες και πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσουν έργα αναβάθμισης της κοίτης του ποταμού με μελέτες που έχουν ανατεθεί να συνταχθούν από το Πολυτεχνείο.

Αυτό που δεν είπε ο κ. Δοντάς είναι, τι θα γίνει μέχρι να συνταχθεί η μελέτη και φτιαχτεί το έργο και τι θα κάνει η κυβέρνηση για τις βιομηχανίες, που δε χρησιμοποιούν τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού, προτιμώντας να πληρώνουν το πρόστιμο που είναι πιο φθηνό από το κόστος λειτουργίας αυτών των μονάδων.

Ο νομάρχης Βοιωτίας Γ. Σταμούλης,που ο νομός του θα "φιλοξενήσει" τα βυρσοδεψεία, είπε ότι δε θα δεχτεί τα βυρσοδεψεία χωρίς "όρους" και "μελέτες", που να αποδεικνύουν ότι δε θα υπάρξει ρύπανση και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας των δύο νομαρχιών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βυρσοδεψών Ελλάδας, Ν. Στράτου,ύψωσε"λευκή σημαία" λέγοντας "είμαστε εδώ σαν αύμμαχοι και όχι σαν αντίπαλοι καθώς και εμείς ζητάμε τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων, αλλά με όρους την εργασιακή ειρήνη (!) και τις συνθήκες βιωσιμότητας. Εμείς ζητάμε εδώ και 20 χρόνια τη μετεγκατάσταση, ο οποία θα φέρει και τον εκσυγχρονισμό μας". Πρόσθεσε ότι τα βυρσοδεψεία πρέπει να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την επιβίωση του κλάδου.

Ο Δ. Κουμπούρης

Ο μόνος βουλευτής που συμμετείχε στη συνεδρίαση από όσους κλήθηκαν, ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης.Στην παρέμβασή του τόνισε ότι το θέμα του Ασωπού δείχνει το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τέτοια προβλήματα. "Κανείς από εμάς δεν έχει αντίρρηση για την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό που μας απασχολεί είναι ποια ανάπτυξη και με ποια δεδομένα".

"Με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων η βιομηχανική ανάπτυξη δεν έγινε σε αρμονία με το περιβάλλον. Πρέπει να παρθούν μέτρα, αλλά όχι σε βάρος του περιβάλλοντος, αφήνοντας τα εργοστάσια να ασυδοτούν. Ο Ασωπός πρέπει να καθαριστεί και αυτό θα γίνει και με το δικό σας καθημερινό αγώνα", κατέληξε ο κομμουνιστής βουλευτής.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αν. Αττικής και νομαρχιακός σύμβουλος, Νίκος Στεφανίδης,σημείωσε ότι δεν πρέπει να παρθεί άλλη μια απόφαση, που θα μείνει απόφαση, αλλά πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις του κόσμου. Τάχθηκε κατά του κλίματος αντιπαράθεσης μεταξύ βυρσοδεψών και κατοίκων και κατέληξε: "Το κράτος μάς λέει ότι δεν έχει κονδύλια για να πάρει μέτρα και να κάνει έργα. Κονδύλια όμως υπάρχουν, αλλά είναι επενδυμένα αλλού όπως για τη δήθεν ειρηνευτική αποστολή στη Βοσνία".Ο πρόεδρος του συλλόγου των ψαράδων είπε ότι την τελευταία δεκαετία εξαφανίστηκαν όλοι οι αχινοί, τα ψάρια λιγόστεψαν και όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να πουλήσουν πλέον τα καϊκια τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, Β. Θεοχάρης τάχθηκε κατά της μεταφοράς των βυρσοδεψείων και είπε ότι ο αγώνας του λαού της περιοχής θα συνεχιστεί.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
"Στοπ" στην υπερλεωφόρο

Να αγωνιστούν με κάθε μορφή, ώστε να αποτρέψουν την κατασκευή της υπερλεωφόρου, που θα ενώνει τη Μεσογείων με την υπό κατασκευή λεωφόρο Σταυρού- Ελευσίνας, αποφάσισαν οι κάτοικοι του Χαλανδρίου.

Ο δρόμος αυτός θα είναι ταχείας κυκλοφορίας, μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων και πλάτους 50 - 70 μέτρων! Αν κατασκευαστεί με αυτά τα χαρακτηριστικά, θα διχοτομήσει το Χαλάνδρι και θα είναι απροσπέλαστος. Ο ημερήσιος φόρτος κυκλοφορίας υπολογίζεται σε 55.000 - 100.000, ανάλογα με το αν θα υπάρχουν διόδια. Ακόμη και η περιβαλλοντική μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει λόγο για αλλοίωση του πολεοδομικού ιστού του δήμου Χαλανδρίου, ενώ κάνει σαφές ότι 100 μέτρα από τη μια και από την άλλη πλευρά του δρόμου πρέπει να είναι ακατοίκητα. Τα σπίτια που ήδη υπάρχουν και αυτά που θα φτιαχτούν μετά από αυτό το όριο, θα πρέπει να διαθέτουν ειδική ηχομόνωση!

Την Κυριακή το πρωί οι Χαλανδριώτες συγκεντρώθηκαν στο 5ο δημοτικό σχολείο Μεταμόρφωσης, ύστερα από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα. Μετά από τις ομιλίες και τη συζήτηση που ακολούθησε, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο έργο θα είναι η χαριστική βολή για την πόλη τους και γι' αυτό αποφάσισαν να αντιδράσουν. Στο ψήφισμά τους, αφού καταδικάζουν κάθε σκέψη για εφαρμογή της τερατώδους προτάσεως του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποδέχονται τη μελέτη που κατέληξε στο "Σχέδιο Σταματιάδη" και υπογράφτηκε το 1990, για αυτόματη ένταξη όλων των περιοχών του Χαλανδρίου στο σχέδιο πόλεως και με την προϋπόθεση ότι ο προβλεπόμενος στην αντίστοιχη μελέτη δρόμος των 20 μέτρων πλάτους θα λειτουργήσει σαν αρτηρία τοπικής σημασίας. Η λύση αυτή, τονίζουν οι κάτοικοι, είναι πιο οικονομική και παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης μαζικών μέσων μεταφοράς, που σέβονται το περιβάλλον (τραμ, υπόγειο Μετρό). Τέλος, οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι δε θα δεχτούν στην περιοχή Μεταμορφώσεως - Πατήματος την κατασκευή υπερσταθμού μετεπιβίβασης επιβατών από δημόσια μέσα μεταφοράς, που θα αλλοτριώσει τον οικιστικό χαρακτήρα όλης της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, Σταύρος Λυμπερόπουλος,μετά το τέλος της συγκέντρωσης είπε στο "Ρ": "Επιβεβαιώθηκε η θέληση των κατοίκων να μην επιτρέψουν να κατασκευαστεί το οδικό τερατούργημα, που ακούει στο όνομα Δουκίσσης Πλακεντίας και που θα δώσει τη χαριστική βολή στην ύπαρξη του Χαλανδρίου. Η επιτυχία της συνάντησης, αποδεικνύεται από την παμψηφεί αποδοχή του ψηφίσματος που τέθηκε στους κατοίκους".

Πανεπιστημονική μηχανικών

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 28 Γενάρη, η Γενική Συνέλευση της Πανεπιστημονικής των Διπλωματούχων Μηχανικών. Η συνέλευση χαρακτηρίστηκε από τη μαζικότητα και τη ζωντάνια της. Στη διάρκειά της συζητήθηκαν τα προβλήματα ανάπτυξης της χώρας, καθώς και η, συνδεόμενη με αυτά, κατάσταση των μηχανικών. Επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης και η μεγάλη ευθύνη εκείνων που δέχονται χωρίς αντίσταση τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καθορίστηκαν στόχοι δράσης και εκλέχτηκε νέα γραμματεία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Αλλάζουν τα κίνητρα για "εθελούσια"

Την αλλαγή των κινήτρων για την "εθελούσια έξοδο" των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", εξετάζουν τώρα οι αρμόδιοι του εθνικού αερομεταφορέα.

Το θέμα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας και σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του διευθυντή προσωπικού, είναι να τροποποιηθούν τα κίνητρα για την "εθελούσια έξοδο", επειδή το... ταμείον είναι μείον.

Οι αρμόδιοι της ΟΑ, διαπίστωσαν τώρα ότι αδυνατούν να καταβάλλουν τα απαιτούμενα κονδύλια, αφού, όπως διατείνονται, έχουν ήδη εξανεμιστεί τα χρήματα που είχαν υπολογίσει για το αποκαλούμενο "πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου", με τις αποζημιώσεις και τα "μπόνους" στους 1.100 αποχωρήσαντες υπαλλήλους. Σήμερα εκκρεμούν 320 νέες αιτήσεις υπαλλήλων και κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων της ΟΑ, για να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις, απαιτούνται πέντε δισ. δραχμές.

ΛΑΜΙΑ
Να παραχωρηθεί ολόκληρο το στρατόπεδο Τσαλτάκη

Την ανάγκη του αγώνα για την παραχώρηση ολόκληρου του Στρατοπέδου "Τσαλτάκη" στο λαμιώτικο λαό και την εξασφάλιση επαρκών πόρων για την αξιοποίησή του, υπογραμμίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα η ΝΕ, με αφορμή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Λαμίας για την αξιοποίηση μέρους του Στρατοπέδου "Τσαλτάκη" που του παραχωρήθηκε, τονίζει ότι η παραχώρηση δεν ήταν χάρισμα, αλλά υποχρέωση της πολιτείας. Σημειώνει ότι χρειάζεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση ολόκληρου του χώρου, καθώς και για την εξασφάλιση πόρων για την αξιοποίησή του.

Σημειώνει ακόμα ότι οι πόροι αυτοί δεν πρέπει να προέλθουν από πρόσθετη επιβάρυνση των δημοτών ή δανεισμό. Επισημαίνει, τέλος, ότι ο λαμιώτικος λαός πρέπει να αντιληφθεί πως ο αγώνας συνεχίζεται για όλο το χώρο και για επαρκή κονδύλια αξιοποίησής του.

Ο μολυσμένος Ασωπός περνά μέσα απ' τα χωριά τους. Γι' αυτό και οι κάτοικοι δε θα περιμένουν και θα απαιτήσουν άμεσες λύσεις!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ