ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συναγερμός για το συλλαλητήριο
  • Αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας περιοδεύουν στους χώρους δουλιάς και καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή
  • Καταδικάζεται η αδιαλλαξία του ΣΕΒ, που ενισχύεται παραπέρα από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σημίτη

Στον απόηχο των προγραμματικών δηλώσεων που προοιωνίζονται νέα, ακόμα πιο σφοδρή επίθεση στο εισόδημα και στην κοινωνική ασφάλιση στων εργαζομένων, εντείνονται οι προσπάθειες για την καλύτερη προετοιμασία του πανεργατικού συλλαλητηρίου, που διοργανώνει το ΕΚΑ αύριο Πέμπτη στις 6μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, παραμονή της τρίτης συνάντησης ΓΣΕΕ - εργοδοτών για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επίσης σήμερα στις 5μμ, το ΕΚΑ πραγματοποιεί σύσκεψη σωματείων στα γραφεία της ΓΣΕΕ, για την οργάνωση της δράσης και με στόχο την διεκδίκηση ουσιαστικών συλλογικών συμβάσεων.

Στο μεταξύ η ΓΣΕΕ δεν έχει απαντήσει ακόμα στην πρόταση του ΕΚΑ για κήρυξη δύο 24ωρων απεργιών μέσα στο Φλεβάρη, ούτε έχει πάρει ως όργανο θέση απέναντι στις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτό όμως δεν εμπόδισε χτες τον Χρ. Πρωτόπαππα να ισχυριστεί σε δηλώσεις ότι οι αναφορές που έγιναν από τον πρωθυπουργό στην "κοινωνική προστασία" και στην ενίσχυση της ποιότητας της ανάπτυξης "είναι μέσα στα πλαίσια των συνδικάτων", αλλά πρέπει να ληφθούν και συγκεκριμένα μέτρα για να γίνουν οι εξαγγελίες πράξη..!

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, κλιμάκια συνδικαλιστών του ΕΚΑ περιόδευσαν χτες σε μια σειρά από εργοστάσια.

"Είναι υπόθεση του κάθε εργαζόμενου να πάρει θέση μάχης και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του",τόνισε ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, απευθυνόμενος στις εργάτριες της βιομηχανίας εσωρούχων ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ (απασχολεί συνολικά 517 εργαζόμενους), πρώτο σταθμό της χτεσινής περιοδείας του κλιμακίου που αποτελούσαν επίσης τα μέλη της διοίκησης Δ. Κυπραίος καιΤ. Καραϊσκος.Ο Π. Σοφός ενημέρωσε τις εργαζόμενες για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ αναφερόμενος στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ τόνισε πως "περιορίζει τις διαπραγματεύσεις γύρω από το τραπέζι". Ηδη το επιχειρησιακό σωματείο έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο και στην τρίωρη στάση εργασίας που έχει κηρύξει το ΕΚΑ για την Πέμπτη, 8 του Φλεβάρη.

Τη δική τους μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής διμερούς συλλογικής σύμβασης, δίνουν - αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία του εργοδότη - οι 64 εργαζόμενοι της βιομηχανίας παραγωγής αντλιών, "Δράκος Πολέμης ΑΕ",δεύτερος σταθμός της περιοδείας.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις 12% για μηνιαίους μισθούς μέχρι 200.000 δραχμές και 10% από 200.000 δρχ. και άνω. "Να δούμε τι θα υπογράψει πρώτα η ΓΣΕΕ", επικαλέστηκε στην αρχή ο εργοδότης ενώ στη δεύτερη συνάντηση με το σωματείο αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεχτεί τα αιτήματα και αντιπρότεινε αυξήσεις 3%+4%.

Ο Π. Σοφός, παρεμβαίνοντας στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, σημείωσε τη σημασία που έχει η ΕΓΣΣΕ, η οποία λειτουργεί σαν πιλότος για τις κλαδικές και διμερείς συμβάσεις και τόνισε πως "όπως οι εργοδότες ενιαία υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους, προτείνοντας παντού το ίδιο ποσοστό "αυξήσεων", το ίδιο ενιαία πρέπει να αντιπαρατεθούν και οι εργαζόμενοι".

Ο Κ. Κιντάνης,πρόεδρος του σωματείου πρότεινε στους εργαζόμενους "να προχωρήσουμε σε δίωρες και τρίωρες στάσεις εργασίας την επόμενη βδομάδα, αν ο εργοδότης συνεχίζει να είναι αρνητικός, παράλληλα με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΕΚΑ". Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών επισκέφθηκε επίσης και μοίρασε ανακοινώσεις το εργοστάσιο της AEG, τη φαρμακοβιομηχανία GLAXOWELLCOME κ.α.

Μαχητικό "παρών" από τους οικοδόμους

Προσκλητήριο συμμετοχής στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο διεκδίκησης, καθώς και σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση, απευθύνει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας."Καλούμε τους οικοδόμους - τονίζεται στην ανακοίνωση - κόντρα στις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής, κόντρα στη δουλοπρέπεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης, ενός μετώπου δράσης χωρίς ανάπαυλα και αναστολές, με στόχο την ανατροπή της σημερινής, σε βάρος των εργαζομένων, κατάστασης".

Την προκλητική και μεθοδευμένη στάση των βιομηχάνων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής και καλεί τους "εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν μαχητικά το διεκδικητικό μας πλαίσιο, να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της 1ης του Φλεβάρη, που διοργανώνει το ΕΚΑ και στην προσυγκέντρωση που θα γίνει στις 5μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου". Το συνδικάτο διεκδικεί: Κάλυψη των απωλειών της πενταετίας. ΑΤΑ γνήσια, νομοθετικά κατοχυρωμένη. 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απαγόρευση της υπερεργασίας. Μέτρα ανακούφισης των ανέργων με αύξηση του επιδόματος στο 80% του βασικού μισθού κ.ά. Ανάλογο κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει και το Σωματείο Μαγείρων Αττικής.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή

Τη συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων δηλώνουν στο "Ρ" οι δήμαρχοι Ζεφυρίου, Περάματος, Ταύρου και Βύρωνα. Καλούν τους δημότες να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζομένων και να πάρουν μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και γενικότερα το λαό των περιοχών τους, για μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΕΚΑ, απευθύνουν δήμαρχοι λαϊκών συνοικιών της Αθήνας. Δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων που παλεύουν ενάντια στην παρατεταμένη λιτότητα, η οποία πλήττει και τους ΟΤΑ. Εκτιμούν ότι αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί με τη λαϊκή πάλη και τονίζουν ότι από την πλευρά τους θα συμβάλουν με κάθε τρόπο σ' αυτήν την υπόθεση.

Ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Κώστας Λιάρος,καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και δηλώνει: "Από τη δική μας πλευρά θα γίνει μια σημαντική κινητοποίηση με τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων και των εργαζομένων. Σαν δήμος συμμεριζόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι και για αυτό θεωρούμε αναγκαία τη συμμετοχή μας στο αυριανό συλλαλητήριο. Εξάλλου, οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις είναι ο μόνος δρόμος που έχουν οι εργαζόμενοι για να σπάσουν την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, που ζουν, τόσα χρόνια, στο πετσί τους. Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης βεβαιώνουν ότι η μονόπλευρη λιτότητα θα συνεχιστεί, γι' αυτό και καλούμε το λαό να πει όχι στη λιτότητα, να αντισταθεί στην πολιτική του Μάαστριχτ".

Δυναμικό "παρών" στο αυριανό συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν και οι Περαματιώτες, σύμφωνα και με σχετική δήλωση του δημάρχου της πόλης Γιάννη Πατσιλινάκου.Ο δήμαρχος εκφράζει την πεποίθηση ότι θα είναι μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων και των άλλων κατοίκων του Περάματος στο αυριανό συλλαλητήριο, καθώς όπως σημειώνει τα αιτήματα του συλλαλητηρίου έχουν άμεση σχέση με τα προβλήματα στην περιοχή. Σημειώνει ιδιαίτερα ότι "το Πέραμα αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας από τη συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Σαν δήμος θα συμμετέχουμε δυναμικά στο συλλαλητήριο των εργαζομένων, αφού η προοπτική που διαγράφεται ειδικά για τους Περαματιώτες είναι ο ένας στους δύο να μείνει άνεργος. Η προοπτική αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο με αγώνες και κινητοποιήσεις".

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος,δήμαρχος Ταύρου, τόνισε τη σημαντικότητα της κινητοποίησης των εργαζομένων, τονίζοντας ότι "η κινητοποίηση αυτή μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να σηματοδοτήσει την απαρχή ανάπτυξης αγώνων τόσο στην Αθήνα όσο και τις άλλες πόλεις. Σηματοδοτεί το έναυσμα για παράλληλες γενναίες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις από άλλα Εργατικά Κέντρα και τα πρωτοβάθμια σωματεία. Από την άποψη αυτή πιστεύω και καλώ τους εργαζόμενους της πόλης μας και γενικότερα να πάρουν ενεργό μέρος σε αυτές τις κινητοποιήσεις, αφού η πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας πλήττει όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Σε αντίσταση στην πολιτική που προωθείται καλεί τους εργαζόμενους και ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος."Το αυριανό συλλαλητήριο, δήλωσε, είναι ένας ακόμη αγώνας ενάντια στην πολιτική της λιτότητας. Θεωρούμε σημαντική τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζόμενων σ' αυτή. Από την πλευρά μας, θα συμμετέχουμε δυναμικά".

Μήνυμα αγώνα και από τα Τρίκαλα

Αύριο Πέμπτη - παραμονή της νέας συνάντησης ΓΣΕΕ - ΣΕΒ - πραγματοποιείται στα Τρίκαλα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, πανεργατική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.Με τη μαζική και δυναμική παρουσία τους στη συγκέντρωση - που θα γίνει στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο - οι εργαζόμενοι των Τρικάλων θα στείλουν μήνυμα αντίστασης και πάλης κατά της κυβερνητικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας και ανεργίας. Ταυτόχρονα θα στείλουν μήνυμα προς την ηγεσία της ΓΣΕΕ ότι δε θα ανεχτούν άλλους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις στις αξιώσεις του ΣΕΒ και πως είναι αποφασισμένοι στην προκλητικότητα των βιομηχάνων και στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ν' αντιτάξουν την αγωνιστική, ταξική ενότητά τους.Ομιλητής στη συγκέντρωση θα είναι ο Θ. Κατσανάκος,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ