ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόσχονται σούπερ θέαμα

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΠΑΟ στο μεγάλο παιχνίδι της μέρας. Απόλλων - Ξάνθη, ΠΑΟΚ - Τρίκαλα, Αρης - Αθηναϊκός, τα άλλα ζευγάρια

Πράξη πρώτη, σήμερα, στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Αναμφίβολα το κορυφαίο ζευγάρι είναι αυτό στο "Νίκος Γκούμας" όπου η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό σε ένα πρόωρο τελικό. Τα υπόλοιπα τρία ματς, εκτός του αγώνα ΠΑΟΚ - Τρίκαλα που λογικά το έργο των Θεσσαλονικιών θεωρείται εύκολο, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού... εμπλέκονται ομάδες Α εθνικής. Ας δούμε αναλυτικά τα 4 ματς που θα διεξαχθούν σήμερα το μεσημέρι στις 3μμ:

Με Μπορμπόκη, η ΑΕΚ

Αναμφισβήτητα το παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟ"κλέβει" την παράσταση. Οι γηπεδούχοι ζητούν ένα σκορ ασφαλείας από το πρώτο παιχνίδι, παρότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τονίζει ότι όλα θα κριθούν και στα δυο ματς: "Γνωριζόμαστε πολύ καλά οι δυο ομάδες. Πιστεύω ότι η πρόκριση θα κριθεί και στα δυο παιχνίδια. Ασφαλώς θέλουμε ένα θετικό αποτέλεσμα ώστε να έχουμε ένα αβαντάζ για τη ρεβάνς. Θα παίξουμε επιθετικά, όμως πρέπει να προσέξουμε και τα νώτα μας. Νομίζω ότι όποιος περάσει θα πάρει και το κύπελλο". Οσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα ο Βασίλης Μπορμπόκης αναμένεται να είναι στη βασική 11άδα αφού γυμνάστηκε κανονικά. Αντίθετα αδύνατη είναι η συμμετοχή του Νίκου Κωστένογλου που έπαθε τράβηγμα στο δικέφαλο. Ετσι η Ενωση αναμένεται να παραταχθεί με τους: Ατματζίδη, Μπορμπόκη, Μανωλά, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχο, Κωστή, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσάρτα, Κασάπη.

Πάνοπλοι, οι πράσινοι

Στην αντίπερα όχθη ο Χουάν Ραμόν Ρότσα είναι απόλυτος ότι θα γίνουν δυο παιχνίδια υψηλού επιπέδου: "Παίζουν οι δυο καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν δυο σπουδαία ματς. Εμείς είμαστεέτοιμοι και πιστεύω ότι θα αποσπάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα". Ο Μπορέλι είναι ο μοναδικός απών για τους πράσινους αφού είναι τραυματίας. Ο Ρότσα θα έχει στη διάθεσή του τους18 παίκτες που είχε και στο ματς πρωταθλήματος της περασμένης Κυριακής με τη Λάρισα. Πιθανή 11άδα: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Καλιτζάκης, Γ. Χ. και Γ. Σ. Γεωργιάδης, Μάρκος, Αλεξούδης, Βαζέχα, Μαραγκός και Χριστοδούλου.

Απόλλωνας - Ξάνθη

Στη Ριζούπολη ο Απόλλωνας υποδέχεται την Ξάνθη. Ο Γιάννης Παθιακάκης τόνισε πως η ομάδα του χρειάζεται την τύχη που τόσο λείπει από τους κυανόλευκους: "Στο πρωτάθλημα είμαστε άτυχοι. Ελπίζω στο κύπελλο τα πράγματα να είναι καλύτερα για μας. Οι δυο ομάδες παίζουν επιθετικά και πιστεύω ότι θα γίνει ένα θεαματικό παιχνίδι". Στο στρατόπεδο της Σκόντα ο Κουρτ Γιάρα, τεχνικός της Θρακιώτικης ομάδας, δεν κρύβει την αισιοδοξία του για την έκβαση του αγώνα: "Η ομάδα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Σκοπός μας είναι να αποσπάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα ώστε στην Ξάνθη να διεκδικήσουμε την πρόκριση. Δεν ξέρω τίποτα για τον Απόλλωνα όμως η περσινή του πορεία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη".

Νέα αρχή για ΠΑΟΚ

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ με νέα διοίκηση θέλει να επιδιώξει τη διάκριση διά μέσω του κυπέλλου. Η τραγική παρουσία στο πρωτάθλημα "χαλυβδώνει" τους παίκτες του δικεφάλου που θέλουν να δείξουν τα... δόντια τους σε αυτό το θεσμό. Ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς παραμένει στον πάγκο μέχρι να... φύγει και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα παρατάξει φουλ επιθετικό σχήμα ώστε να πάρει την πρόκριση από το πρώτο ματς. Από πλευράς των Θεσσαλών ο Σέρβος κόουτς Ζόραν Μπάμποβιτς βλέπει τα δυο παιχνίδια σαν μια καλή εμπειρία για τους παίκτες του: "Εμείς παλεύουμε για τη σωτηρία μας στη Β εθνική. Το όφελος απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα θα είναι διπλό για μας".

Αρης - Αθηναϊκός

Στο Χαριλάου ο Αρης φιλοξενεί τον Αθηναϊκό. Ο Γ. Τζιφόπουλος, προπονητής των "κιτρινόμαυρων" δηλώνει: "Θέλουμε ένα θετικό αποτέλεσμα ώστε να πάμε στον Βύρωνα από θέση ισχύος". Ο Μπάμπης Τενές για λογαριασμό των "λόρδων" επισημαίνει: "Στα χαρτιά, φαβορί είναι ο Αρης. Στο γήπεδο όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ρεβάνς".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΟΣΜΑΝ
Συμφωνούν με ΟΥΕΦΑ

ΕΠΟ, ΕΠΑΕ και ΠΣΑΠ συσκέπτονται σήμερα για τις τελικές θέσεις

Συνάντηση κορυφής, ώστε να καθοριστεί η στάση της χώρας μας στην υπόθεση Μποσμάν, θα διεξαχθεί σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΠΟ. Θα λάβουν μέρος οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας, Κ. Τριβέλλας, ΕΠΑΕ, Γ. Δέδες, ΠΣΑΠ, Α. Αντωνιάδης. Οι τρεις εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων μερών θα διαμορφώσουν τις θέσεις που θα μεταφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία στην ολομέλεια της ΟΥΕΦΑ, στις 18/2, στο Λονδίνο, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Οι πρόεδροι ΕΠΟ, ΕΠΑΕ έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ των απόψεων που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων αποδέχονται την κατάργηση των ανταλλαγμάτων στις μεταγραφές με εξαίρεση παίχτη που μετακομίζει από ερασιτεχνικό σωματείο σε επαγγελματικό. Αυτό ικανοποιεί και τον πρόεδρο του ΠΣΑΠ, ο οποίος στα υπόλοιπα θέματα μάλλον συμφωνεί με τις Θέσεις Τριβέλλα - Δέδε.

Συνάντηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ΟΥΕΦΑ

Αύριο, στο μεταξύ, εκπρόσωποι της ΕΕ θα συναντηθούν με στελέχη της ΟΥΕΦΑ με αντικείμενο την υπόθεση Μποσμάν. Την πρώτη θα αντιπροσωπεύσουν ο επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Βαν Μιέρτ και ο ομόλογός του για τις κοινωνικές υποθέσεις, Φλιν, ενώ τη δεύτερη ο αντιπρόεδρός της, Γουίλ, και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Φουρνέ.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ, από τη συνάντηση ίσως υπάρξουν ενδείξεις για το τι σχεδιάζει να κάνει η ΟΥΕΦΑ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στις 17/1 η ΕΕ είχε δώσει τελεσίγραφο στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, σύμφωνα με το οποίο, αν εντός έξι βδομάδων δεν προχωρήσει στην εναρμόνιση των κανονισμών της με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα υποστεί κυρώσεις.

  • Εντός της βδομάδας, επίσης, ο Κ. Τριβέλλας θα συναντηθεί με την Επιτροπή Διαιτησίας και τους διαιτητές Α Εθνικής (χωριστά). Τα τελευταία "φαλτσοσφυρίγματα" δεν άφησαν αδιάφορο τον πρόεδρο της ΕΠΟ, ο οποίος αναμένεται, εκτός από συστάσεις (τουλάχιστον προς τους άμεσα "υφιστάμενους" παράγοντες της διαιτησίας) να προβεί και σε.... προειδοποιητικές εξηγήσεις...
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Πάλι με ΠΑΟ ο Βασσάρας

Ο γιος του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας, Κύρος Βασσάρας, κληρώθηκε να διευθύνει τον αγώνα Ξάνθης - Παναθηναϊκού. Ο συγκεκριμένος διαιτητής είχε σφυρίξει και στον αγώνα του πρωτοπόρου στην Εδεσσα, όπου σχολιάστηκαν δυσμενέστατα κάποιες από τις αποφάσεις του και οι γηπεδούχοι είχαν τρομερά παράπονα. Τους υπόλοιπους αγώνες της 19ης αγωνιστικής θα διαιτητεύσουν: Καλαμάτα - Εθνικός Βοργιάς, Εδεσσαϊκός - ΟΦΗ Γιανναδάκης, Ηρακλής - Παναχαϊκή Γιαννόπουλος, Λάρισα - Απόλλωνας Τεβεκέλης, ΑΕΚ - Αρης Στεφανόπουλος, Ιωνικός - Πανηλειακός Μπέγκος, Αθηναϊκός - ΠΑΟΚ Μιντιούρης, Ολυμπιακός - Πανιώνιος Πούφλης.

@

Η Δικαστική Επιτροπή Εφέσεων (ΔΕΕ) της ΕΠΟ απέρριψε χτες την προσφυγή του Θ. Βουλινού και διατήρησε την πρωτόδικη απόφαση (αποκλεισμός ενός μήνα και πρόστιμο). Ετσι, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ κηρύσσεται έκπτωτος (ανεξάρτητα αν οι εξελίξεις καθιστούν ανεφάρμοστες τις συνέπειες) και δεν έχει δικαίωμα για τα επόμενα τρία χρόνια να κατέχει οποιοσδήποτε εταιρικό αξίωμα.

Επίσης, η ΔΕΕ μείωσε την ποινή του Μ. Καψή από 19 σε 11 αγωνιστικές. Ο αμυντικός του Εθνικού είχε τιμωρηθεί για επίθεση στον διαιτητή Βλάχου του αγώνα με την Ξάνθη. Ετσι, θα επανέλθει στην ενεργό δράση μετά από έξι Κυριακές, αφού έχει ήδη εκτίσει πέντε αγωνιστικές.

Ψυχομάνης αντί Χατζή

Ο Γιώργος Ψυχομάνης από την ΑΘήνα ήταν ο τυχερός (;), που ανέδειξε η κληρωτίδα να διευθύνει το σημερινό ντέρμπι κυπέλλου ΑΕΚ - ΠΑΟ. Ο διαιτητής Χατζής, που είχε αρχικά κληρωθεί, αναγκάστηκε λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο να δηλώσει κώλυμα. Είναι, βλέπετε, μόνιμος υποσμηναγός - τεχνικός στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Πολεμική Αεροπορία και βρίσκεται σε επιφυλακή δύο λεπτών. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, δεν μπορούσε να διαιτητεύσει το σημερινό αγώνα.

Μομφή κατά Κρίστι

Πέντε μήνες μετά την επικράτησή του στα 100 μ., στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στο Γκέτεμποργκ, ο Ντόνοβαν Μπέιλι αναφέρθηκε στην κούρσα αυτή, δημιουργώντας αίσθηση με τους ισχυρισμούς του. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή, ο Λίτφορντ Κρίστι, που είχε καταταγεί πέμπτος, προκαλώντας δυσάρεστη έκπληξη σε όλους, δεν ήταν τραυματίας όπως είχε δηλώσει τότε.

  • Ο κορυφαίος Λευκορώσος δεκαθλητής Χαμελάινεν από το 1997 θα εκπροσωπεί στους στίβους τη Φινλανδία.
Ενώπιος ενωπίω θα βρεθούν σήμερα στο "Νίκος Γκούμας" Μπατίστα και

Ενώπιος ενωπίω θα βρεθούν σήμερα στο "Νίκος Γκούμας" Μπατίστα και Καλλιτζάκης

ΠΟΛΟ
Γλυκιά ήττα

Σε φιλικό αγώνα Ελλάδα - Κροατία 9 - 10

Σε καλό δρόμο έδειξε χτες ότι βρίσκεται η εθνική ομάδα πόλο ανδρών. Στο φιλικό που έγινε στο κολυμβητήριο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι, κόντρα στην πανίσχυρη Κροατία, γνώρισε την ήττα στις λεπτομέρειες με 10 - 9. Το ξεκίνημα των Ελλήνων ήταν εντυπωσιακό, αφού προηγήθηκαν 4 - 1 στο πρώτο εννιάλεπτο. Στο δεύτερο είχαμε ισορροπία 1 - 1. Το τρίτο ήταν... Βατερλό για το συγκρότημα του Κούλη Ιωσηφίδη, αφού οι Κροάτες το πήραν πανηγυρικά με 5 - 1. Στο τελευταίο εννιάλεπτο οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τα γκολ 3 - 3. Τα τέρματα για την Ελλάδα πέτυχαν οι: Μαυρωτάς 3, Λοράντος 3, Παπαναστασίου 2, Καλακόνας 1.

Ο τεχνικός της Εθνικής, Κούλης Ιωσηφίδης, έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοση της ομάδας μας: "Κόντρα σε μια μεγάλη αντίπαλο, όπως η Κροατία, πήγαμε πολύ καλά. Εχουμε τις δυνατότητες να περάσουμε στην Ολυμπιάδα. Πάνω από όλα προέχει να διατηρήσουμε την καλή ψυχολογία".

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟΥ '97
Φούρας καλεί Νεμπιόλο

Πρόσκληση στην Αθήνα για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει

Πρόσωπο με πρόσωπο θα συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου '97, ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας και ο πρόεδρος της ΙΑΑΦ Πρίμο Νεμπιόλο. Σε ανταλλαγή επιστολών που έγινε τις τελευταίες μέρες οι δύο πλευρές συμφωνούν σε μια συνάντησή τους προκειμένου να συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα που αφορούν το "ΑΘΗΝΑ '97".

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Εθνική Επιτροπή είχε σοβαρές ενστάσεις για την πολιτική που ακολουθούνταν απέναντι στην ΙΑΑΦ, είχε κάνει λόγο για πολιτική υποτέλειας, ενώ είχε σοβαρές διαφωνίες για την τακτική του ΣΕΓΑΣ στα θέματα της διαχείρισης και του προϋπολογισμού.

Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Νεμπιόλο και Φούρα ξεκίνησε με επιστολή του Ιταλού προέδρου της ΙΑΑΦ στις 23 Γενάρη, με την οποία καλεί τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού να παράσχει την "πλήρη στήριξή του στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου" και του προτείνει συνάντηση το συντομότερο δυνατό, "ώστε να διευκρινίσω την προθυμία της ΙΑΑΦ, και προσωπικά τη δική μου, να συνεργαστούμε αρμονικά και με αμοιβαίο ενδιαφέρον για την καλύτερη δυνατή επιτυχία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος".

Από τη μεριά του ο Ανδρ. Φούρας με χτεσινή επιστολή του καλεί τον Νεμπιόλο ή εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους του στην Αθήνα, το γρηγορότερο δυνατό, "προκειμένου να συζητήσουμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και τα ζητήματα εκείνα που χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Ειλικρινής πρόθεσή μας είναι να παράσχουμε την πλήρη συνδρομή μας προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να επιταχυνθούν οι εργασίες για την εξασφάλιση των καλυτέρων προϋποθέσεων και μέσων, για την επιτυχή προετοιμασία και διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ