ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
"Καίει" το οικονομικό

Η ανεργία και τα ναρκωτικά αναδεικνύονται στα πιο καίρια κοινωνικά προβλήματα. Στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος, βλέπουν οι περισσότεροι την ελπίδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Θετικός ο απόηχος από τους αγώνες των Γάλλων εργατών. Ζωηρό το ενδιαφέρον για την πολιτική

Ακόμα και τις μέρες που όλα περιστρέφονταν γύρω από το "Ωνάσειο", για τους περισσότερους Ελληνες, τα προβλήματα της οικονομίας και της ανεργίας χαρακτηρίζονταν ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ΔΗΜΕΛ την περίοδο 8 έως 12 Γενάρη. Το οικονομικό πρόβλημα κυριαρχεί, εξάλλου, στην ιεράρχηση των προβλημάτων που προσωπικά δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οι Ελληνες πολίτες. Σημαντικότατο θεωρείται, επίσης, το πρόβλημα της ακρίβειας,καθώς και το πρόβλημα των ναρκωτικών,ενώ οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες βλέπουν τη λύση των προβλημάτων στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος.Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων, όχι μόνο αντιμετωπίζονται θετικά από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, αλλά και κρίνονται σαν ο αποφασιστικός παράγοντας που προώθησε αποτελεσματικά τα αιτήματα των Γάλλων ενάντια στη βασική αιτία των προβλημάτων, που θεωρείται η Συνθήκη του Μάαστριχτ.Τέλος, παρά την περί του αντιθέτου συνεχιζόμενη προπαγάνδα, το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την πολιτική παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αλλά ας δούμε αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της έρευνας στους παραπάνω τομείς.

Στο ερώτημα: "Ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα;",το 49,92% απαντά ότι είναι η οικονομία και η ανεργία,παρά το γεγονός ότι εκείνο το διάστημα συζήτηση γι' αυτά τα θέματα δε γινόταν καθόλου ή γινόταν περιορισμένα. Το 43,59% δηλώνει ως σημαντικότερο το πολιτικό πρόβλημα, το οποίο ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και βεβαίως το θέμα για το οποίο "βομβάρδιζαν" την κοινή γνώμη τα ΜΜΕ. Τα εθνικά θέματα εκείνη τη στιγμή προκρίνονταν μόλις από το 3,99% των ερωτηθέντων.

Σε μια διαφορετική διατύπωση της ερώτησης: "Τι από αυτά που σας διαβάζω θεωρείτε πιο σημαντικό;",το 55,62% έκρινε σαν σημαντικότερο το οικονομικό πρόβλημα, το 20,15% τα εθνικά θέματα και το 23,02% την πολιτική ρευστότητα. Μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζουν τα οικονομικά προβλήματα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ(70,91%), η πολιτική ρευστότητα στους ψηφοφόρους της Πολιτικής Ανοιξης (37,50) και τα εθνικά θέματα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (21,85%).

Στην ερώτηση: "Ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε εσείς προσωπικά;",τα αποτελέσματα καταγράφονται ως εξής: Το 62,74% απαντά τοοικονομικό,το 12,40% την ανεργία και το 13,65% άλλο πρόβλημα, ενώ το 11,21% δεν απαντά. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, που αντιμετωπίζει με μεγάλη οξύτητα και το οικονομικό πρόβλημα και την ανεργία. Επόμενα, στην ιεράρχηση πρέπει να παρθεί υπόψη και αυτή η αλληλεπίδραση.

Στην ερώτηση: "Ποιο από τα επόμενα προβλήματα θεωρείτε πιο σημαντικό;",το 44,79% ιεραρχεί σαν πρώτο την ακρίβεια,το 28,40 την ανεργία και το 25,07% τα ναρκωτικά.Η ιεράρχηση αυτών των προβλημάτων λίγο διαφοροποιείται στους ψηφοφόρους των διαφόρων κομμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι η τοποθέτηση απέναντί τους έχει γενικό χαρακτήρα. Η ανεργία και τα ναρκωτικά αναδεικνύονται σαν τα καίρια κοινωνικά προβλήματα, σημειώνεται ότι τα προβλήματα αυτά χτυπούν κυρίως τη νεολαία και τονίζεται ότι πρέπει να παρθεί υπόψη η αλληλεπίδραση, ότι δηλαδή ο άνεργος νέος μπορεί να καταλήξει και στα ναρκωτικά.

Η ελπίδα στην ανάπτυξη του κινήματος

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σε πολιτική δημοσκόπηση, η ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος ιεραρχείται σαν η πρώτη επιλογή στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κατάστασης.Ειδικότερα, στην ερώτηση: "Τι από τα παρακάτω πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση;", το 31,23% απαντά ότι πρέπει να αναπτυχθεί το συνδικαλιστικό κίνημα,το 28,32% να ολοκληρώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το έργο της και το 25,15% πιστεύει ότι η λύση είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ.

Η επιλογή της ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος συγκεντρώνει από πολύ υψηλά ποσοστά (ΚΚΕ, "ΣΥΝ") μέχρι πολύ σημαντικά (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ).

Η επιλογή υπέρ της ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική, αφού το 51,66% πιστεύει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί από αρκετά έως πολύ να βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.

Οι διεθνείς επιδράσεις από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων άλλων χωρών και κυρίως της Γαλλίας,θεωρείται ότι ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη προς την ανάπτυξη των συνδικαλιστικού κινήματος. Εξάλλου, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, σε πολύ υψηλά ποσοστά (61,47%) η κοινή γνώμη πιστεύει ότι οι Γάλλοι εργαζόμενοι βγήκαν νικητές. Επίσης, το 44,43% πιστεύει ότι η βασική αιτία για τις κινητοποιήσεις αυτές είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ,ποσοστό τριπλάσιο από αυτούς (15,21%) που πιστεύουν ότι δε "φταίει" το Μάαστριχτ.

Πολιτικοποιημένο σε υψηλό βαθμό εμφανίζεται, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το εκλογικό σώμα, σε αντίθεση με ορισμένες απόψεις που το θέλουν απολίτικο.Το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονται για την πολιτική εμφανίζεται 78,81%, ενώ το 21,71% δηλώνει επιπλέον ότι ασχολείται με την πολιτική. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι τα ποσοστά των ψηφοφόρων των διαφόρων κομμάτων, που τοποθετούνται στις διάφορες επιλογές, δε διαφοροποιούνται σημαντικά.

- Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση της κοινής γνώμης απέναντι στα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στη Ρωσία.Το 77,29% θεωρεί το αποτέλεσμα ψήφο διαμαρτυρίας προς τη ρωσική κυβέρνηση. Επίσης το 68% πιστεύει ότι ψηφίστηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα για να πιεστεί η κυβέρνηση να δώσει στο λαό κάτι από αυτά που έχασε. Και, το πιο σημαντικό, ότι το 45,96% πιστεύει ότι ήταν ψήφος προτίμησης στο προηγούμενο σοσιαλιστικό σύστημα, σε σχέση με το σημερινό καπιταλιστικό, ενώ μόνο το 27,62% λέει όχι σ' αυτή την εκτίμηση.

Η ταυτότητα της έρευνας

Εταιρία: ΔΗΜΕΛ ΑΕ.

Χρόνος πραγματοποίησης: 8-12 Γενάρη.

Περιοχή: Ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας (Α και Β Αθήνας, Α και Β Πειραιά).

Μέθοδος: Γραπτό ερωτηματολόγιο.

Δείγμα: 800 νοικοκυριά κατανεμημένα σύμφωνα με τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του 1993 και με τους υπόλοιπους αναγκαίους παράγοντες (κοινωνική σύνθεση κλπ.).

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σταθμισμένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ