ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεμήσαμε τον ιμπεριαλισμό

Οι νέοι του Βιετνάμ γνωρίζουν ότι ζουν σήμερα ελεύθερα και ειρηνικά και ότι έπαψε η χώρα τους να είναι αποικία, λέει η Νάγιεν Τι Βαν, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Χο- Τσι- Μιν

- Συντρόφισσα Νάγιεν, ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ;

- Οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ πραγματικά με έχουν εντυπωσιάσει, τόσο για την ίδια την οργάνωσή τους όσο και για το ότι παρ' όλο που οι σύνεδροι είναι νέοι σε ηλικία έχουν πολύ ώριμες απόψεις και βλέπουν μακριά στο μέλλον. Επίσης, για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι οι σύνεδροι παραδέχονται τις αδυναμίες τους και βλέπουν με αυστηρότητα τα ελαττώματα της οργάνωσης. Αυτό από μόνο του με κάνει να πιστεύω ότι η ΚΝΕ έχει πολλές δυνατότητες και προοπτική σαν Οργάνωση (σ. σ. εδώ μεσολαβεί ένα σχόλιο της Νάγιεν, η οποία λέει ότι την εντυπωσιάζει ο ήχος και η μελωδικότητα της ελληνικής γλώσσας).

- Τι σημαίνει η παρουσία ενός εκπροσώπου από το Βιετνάμ στο Συνέδριο της ΚΝΕ;

- Η χώρα μου βρίσκεται πολύ μακριά και το κόστος του ταξιδιού είναι πολύ μεγάλο, ειδικά για μας που βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση αυτήν την περίοδο. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την ΚΝ Βιετνάμ Χο - Τσι - Μιν, να στείλει αντιπρόσωπο στο συνέδριο της ΚΝΕ, γιατί απλούστατα οι δεσμοί μεταξύ μας είναι πολύ στενοί. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι την περίοδο της επέμβασης των Αμερικανών στην πατρίδα μας η ΚΝΕ - από την παρανομία - είχε συμπαρασταθεί έντονα στο λαό του Βιετνάμ και γι' αυτό αισθανόμαστε ακόμα και σήμερα την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την ΚΝΕ γι' αυτή τη δραστηριότητά της. Εκτός αυτού η Οργάνωσή μου έχει έντονη επιθυμία να συνεργάζεται στενά με Οργανώσεις που έχουν αντίστοιχες θέσεις και πολιτική με τη δική μας.

- Επειδή αναφερθήκατε στην περίοδο της αμερικανικής επέμβασης στο Βιετνάμ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η νέα γενιά της χώρας σας εμπνέεται από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του τότε και τα αντιιμπεριαλιστικά ιδανικά

- Οι επιπτώσεις της αμερικανικής επέμβασης στη χώρα μου παραμένουν

έντονες μέχρι σήμερα. Ακόμα και σήμερα σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται άνθρωποι, επειδή πάτησαν σε κάποια ξεχασμένη αμερικανική νάρκη, ενώ ακόμα και σήμερα σε κάποιες περιοχές του Βιετνάμ γεννιούνται βρέφη με γενετικές ανωμαλίες, λόγω των χημικών όπλων που είχαν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο οι ΗΠΑ. Ολα αυτά, αλλά ακόμα περισσότερο οι ιστορίες που ακούμε από τους παππούδες και τους γονείς μας, μας κρατούν ζωντανή τη μνήμη. Οι νέοι του Βιετνάμ γνωρίζουν ότι ζουν σήμερα ελεύθερα και ειρηνικά και ότι έπαψε η χώρα τους να είναι αποικία, επειδή οι πατεράδες τους και οι παππούδες τους πολέμησαν σκληρά τον ιμπεριαλισμό και ξέρουν πως πρέπει και κείνοι να κάνουν το ίδιο όποτε χρειαστεί.

- Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται κάποια άρθρα στον αστικό Τύπο στην Ελλάδα και διεθνώς σχετικά με το Βιετνάμ, που λένε ότι σήμερα οι Αμερικανοί προσπαθούν να κερδίσουν με οικονομικά μέσα τον πόλεμο που έχασαν, όταν χρησιμοποίησαν τα στρατιωτικά. Ποιο είναι το δικό σου σχόλιο πάνω σε αυτό;

- Οσα και αν λέει ο αστικός Τύπος η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει: Οι Αμερικανοί ηττήθηκαν στο Βιετνάμ. Η χώρα μου διατηρεί το σοσιαλιστικό της χαρακτήρα και ολοένα παλεύει, για να διευρύνει αυτά που έχει κερδίσει μέχρι σήμερα.

Πάντως, σήμερα το Βιετνάμ, για να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην οικονομία του είναι αναγκασμένο να αναπτύσσει ορισμένους τομείς της οικονομίας σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και να επιζητά οικονομικές συνεργασίες με καπιταλιστικές χώρες. Ωστόσο, ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης της κοινωνίας δεν αμφισβητείται.

- Η ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη επηρέασε και τη χώρα σας;

- Ναι. Γνωρίζετε ότι στο παρελθόν υπήρχε στενή συνεργασία με τις σοσιαλιστικές χώρες και με την ανατροπή τους το Βιετνάμ αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα, καθώς στο παρελθόν δεχόταν πολύπλευρη στήριξη απ' το σοσιαλιστικό μπλοκ, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας. Σήμερα, προσπαθούμε να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με τα νέα καθεστώτα αυτών των χωρών μόνο που γνωρίζουμε ότι τώρα πια έχουμε να κάνουμε με καπιταλιστικές χώρες.

Ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι βλέποντας την πορεία που ακολουθεί το παγκόσμιο κομμουνιστικό και προοδευτικό κίνημα, το οποίο έχει αρχίσει να γνωρίζει και πάλι άνοδο και θα γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη. Οταν βγαίνω από τη χώρα μου και επισκέπτομαι άλλες χώρες και βλέπω νεολαίες, όπως την ΚΝΕ, να παλεύουν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού πιστεύω ότι τα οράματα όλων των προοδευτικών πολιτών του κόσμου θα εκπληρωθούν.

Ενωμένοι θα νικήσουμε

Η Ρίκε Κάρλσον, εκπρόσωπος της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας, πιστεύει ότι η έγκαιρη πληροφόρηση για τις ευθύνες και της συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι ζήτημα πρωταρχικό

- Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΝΕ; - Είναι ωραίο να βλέπεις ένα τόσο καλό συνέδριο, τόσο καλά προετοιμασμένο. Η κουβέντα που γίνεται είναι πολύ καλή. Οι ομιλητές δείχνουν αισιόδοξοι για τη συνέχεια του αγώνα, ενώ η αυτοκριτική των μελών της Οργάνωσης βοηθά πάρα πολύ σε αυτό. Είναι πολύ θετικό το συνέδριο και σίγουρα διαγράφει ένα πολύ καλό μέλλον για την ΚΝΕ.

- Η Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΚΝΕ να συμμετάσχει στο Συνέδριό της. Εχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπει την ΚΝΕ;

- Με την ΚΝΕ δε συναντιόμαστε πρώτη φορά. Εχουμε δει κι από άλλες συναντήσεις που είχαμε με την ΚΝΕ ότι είναι πολλά εκείνα που μας ενώνουν και η παρουσία μας στο 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ είχε μπει ανάμεσα στις προτεραιότητές μας. Αλλωστε είναι πολύ καλές οι σχέσεις του κόμματός μας με το ΚΚΕ.

- Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της Οργάνωσής σας γι' αυτή την περίοδο; - Πρώτα από όλα να συμβάλουμε ώστε η νεολαία πέσει με ορμή σε έναν αγώνα ενάντια στο Μάαστριχτ με προοπτική την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό το διάστημα οργανώνουμε κάποιες πρωτοβουλίες ενόψει της Διακυβερνητικής συνδιάσκεψης που γίνεται αυτό το καλοκαίρι στην Ολλανδία.

- Στην Ελλάδα αναπτύσσεται από τα άλλα κόμματα μια φιλολογία ότι η αποχώρηση από την ΕΕ ισοδυναμεί με απομονωτισμό. Εσείς τι πιστεύετε; Υπάρχει άλλος δρόμος;

- Σίγουρα δεν είναι μονόδρομος να είναι μια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου δεν είναι στην ΕΕ. Από τη στιγμή που μια χώρα έχει δική της παραγωγή μπορεί να πουλήσει σε κάποια άλλη χώρα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας που δεν είναι στην ΕΕ και έχει ένα πολύ καλό επίπεδο ζωής. Από την άλλη πλευρά μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά αν δει τα παραδείγματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας που πρόσφατα μπήκαν στην ΕΕ και έχουν μια πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Και μην ξεχνάμε φυσικά την Κούβα που, αν και απομονωμένη για χρόνια από ένα εμπάργκο, εντούτοις καταφέρνει και στέκεται γιατί πάντα υπάρχει το διεθνές εμπόριο.

- Βιώνει σήμερα ο λαός της Δανίας τις επιπτώσεις από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ;

- Οι επιπτώσεις ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, στο θέμα της ανεργίας, αλλά και στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Επιπλέον βλέπουμε ότι το Κοινοβούλιο έχει χάσει την αρμοδιότητά του στη διακυβέρνηση της χώρας, αφού από τη στιγμή που είμαστε μέσα στην ΕΕ όλα καθορίζονται στις Βρυξέλλες.

- Πιστεύετε ότι οι λαοί χάνουν την ανεξαρτησία τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση;

- Από τη στιγμή που είμαστε μέλος της ΕΕ δεν παίζει και πολύ ρόλο ποιος είναι κυβέρνηση στα πλαίσια του σημερινού κοινοβουλευτικού συστήματος, καθώς η πραγματική εξουσία ασκείται πλέον από τα μονοπώλια. Σε αυτό επιστρατεύουν μια σειρά μεθόδων για τον έλεγχο των συνειδήσεων, όπως για παράδειγμα τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το ERASMUS, που τα παρουσιάζουν ως παροχές. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται ούτε για κάποια παροχή, ούτε για κάτι καινούριο. Για παράδειγμα, από πολύ παλιά μπορούσε κάποιος Δανός να σπουδάσει στην Ελλάδα.

Ο πραγματικός στόχος των κέντρων εξουσίας είναι να σπουδάζουν οι νέοι μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να μπορούν έτσι να ελέγχουν το είδος της - ας την πούμε - "μόρφωσης" που παίρνουν οι νέοι, ώστε να δημιουργήσουν εργάτες και επιστήμονες που θα τους μετακινούν στις χώρες της ΕΕ όποτε και όπου θέλουν. Παράλληλα, θέλουν να αξιοποιήσουν τους νέους στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Και σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιείται η εκπαίδευση.

- Προκύπτει από όσα είπατε ότι είναι προς το συμφέρον των λαών να αντιπαλέψουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πώς πιστεύετε ότι θα πετύχει αυτός ο αγώνας;

- Χρειάζεται πρώτα από όλα να μάθουν οι λαοί τι σημαίνει Μάαστριχτ, τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, δεν υπάρχει ούτε ένα γραφείο όπου μπορεί να πάρει κανείς πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ενωση όπως υπάρχει στη Δανία. Φαίνεται ότι πληροφόρηση υπάρχει πολύ αργά, όταν έρθει μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρία να αναλάβει μεγάλα έργα, όταν εμφανιστεί ένας νόμος που χτυπά τους αγρότες ή τους οδηγούς. Πιστεύω ότι η έγκαιρη πληροφόρηση για τις ευθύνες και της συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι ζήτημα πρωταρχικό.

- Δηλαδή, είστε πεπεισμένοι ότι αν ο κόσμος γνώριζε τι σημαίνει Μάαστριχτ και ΕΕ θα αντιδρούσε;

- Φυσικά. Το είδαμε άλλωστε στις μεγάλες απεργίες που έγιναν στη Γαλλία, στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ελλάδα και σε άλλες περιπτώσεις. Ο λαός όμως δεν καταλαβαίνει ότι δεν είναι θέμα που αφορά μεμονωμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά τους πάντες. Γι' αυτό δεν παλεύει ενωμένος. Σε αυτό ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών, που με υποσχέσεις (κυρίως προεκλογικές) προσπαθούν να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας, με τις τελευταίες εκλογές, όπου αν έβαζαν το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προεκλογική ατζέντα, θα έχαναν τις εκλογές ή θα μετέφεραν τις εκλογές πριν τη Διακυβερνητική.

- Πώς βλέπετε το παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα;

- Τα τελευταία επτά χρόνια ψάχναμε τους "παλιούς μας φίλους" που εμφανίζονται τώρα με καινούρια ονόματα, επιδιώκοντας να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι όταν τελικά βρεθήκαμε, συμφωνήσαμε σε πάρα πολλά ζητήματα και αυτό οφείλεται στο ότι το πρόσωπο του ιμπεριαλισμού είναι πια τόσο άσχημο και ξεκάθαρο και είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Είναι λοιπόν εύκολο να συμφωνήσουμε σε κάποια θέματα.

Χρειάζεται δουλιά. Και αν δουλέψουμε θα έρθουν οι καλές μέρες που θα έχουμε το "πάνω χέρι" και οι αντιδράσεις της νεολαίες δε θα εγκλωβίζονται στα στείρα ιδεολογήματα. Αρκεί να είμαστε εμείς σωστοί.

- Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους της Ελλάδας;

- Να ακολουθήσουν το σύνθημα του συνεδρίου της ΚΝΕ: "Νεανική αντεπίθεση στον ιμπεριαλισμό, με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό". Θα ακολουθήσουν πολύ καλές εξελίξεις. Και σίγουρα θα βοηθήσει κι εμάς στον αγώνα μας στη Δανία.

Πολεμήσαμε τον ιμπεριαλισμό

Οι νέοι του Βιετνάμ γνωρίζουν ότι ζουν σήμερα ελεύθερα και ειρηνικά και ότι έπαψε η χώρα τους να είναι αποικία, λέει η Νάγιεν Τι Βαν, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Χο- Τσι- Μιν

- Συντρόφισσα Νάγιεν, ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ;

- Οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ πραγματικά με έχουν εντυπωσιάσει, τόσο για την ίδια την οργάνωσή τους όσο και για το ότι παρ' όλο που οι σύνεδροι είναι νέοι σε ηλικία έχουν πολύ ώριμες απόψεις και βλέπουν μακριά στο μέλλον. Επίσης, για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι οι σύνεδροι παραδέχονται τις αδυναμίες τους και βλέπουν με αυστηρότητα τα ελαττώματα της οργάνωσης. Αυτό από μόνο του με κάνει να πιστεύω ότι η ΚΝΕ έχει πολλές δυνατότητες και προοπτική σαν Οργάνωση (σ. σ. εδώ μεσολαβεί ένα σχόλιο της Νάγιεν, η οποία λέει ότι την εντυπωσιάζει ο ήχος και η μελωδικότητα της ελληνικής γλώσσας).

- Τι σημαίνει η παρουσία ενός εκπροσώπου από το Βιετνάμ στο Συνέδριο της ΚΝΕ;

- Η χώρα μου βρίσκεται πολύ μακριά και το κόστος του ταξιδιού είναι πολύ μεγάλο, ειδικά για μας που βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση αυτήν την περίοδο. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την ΚΝ Βιετνάμ Χο - Τσι - Μιν, να στείλει αντιπρόσωπο στο συνέδριο της ΚΝΕ, γιατί απλούστατα οι δεσμοί μεταξύ μας είναι πολύ στενοί. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι την περίοδο της επέμβασης των Αμερικανών στην πατρίδα μας η ΚΝΕ - από την παρανομία - είχε συμπαρασταθεί έντονα στο λαό του Βιετνάμ και γι' αυτό αισθανόμαστε ακόμα και σήμερα την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την ΚΝΕ γι' αυτή τη δραστηριότητά της. Εκτός αυτού η Οργάνωσή μου έχει έντονη επιθυμία να συνεργάζεται στενά με Οργανώσεις που έχουν αντίστοιχες θέσεις και πολιτική με τη δική μας.

- Επειδή αναφερθήκατε στην περίοδο της αμερικανικής επέμβασης στο Βιετνάμ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η νέα γενιά της χώρας σας εμπνέεται από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του τότε και τα αντιιμπεριαλιστικά ιδανικά

- Οι επιπτώσεις της αμερικανικής επέμβασης στη χώρα μου παραμένουν

έντονες μέχρι σήμερα. Ακόμα και σήμερα σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται άνθρωποι, επειδή πάτησαν σε κάποια ξεχασμένη αμερικανική νάρκη, ενώ ακόμα και σήμερα σε κάποιες περιοχές του Βιετνάμ γεννιούνται βρέφη με γενετικές ανωμαλίες, λόγω των χημικών όπλων που είχαν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο οι ΗΠΑ. Ολα αυτά, αλλά ακόμα περισσότερο οι ιστορίες που ακούμε από τους παππούδες και τους γονείς μας, μας κρατούν ζωντανή τη μνήμη. Οι νέοι του Βιετνάμ γνωρίζουν ότι ζουν σήμερα ελεύθερα και ειρηνικά και ότι έπαψε η χώρα τους να είναι αποικία, επειδή οι πατεράδες τους και οι παππούδες τους πολέμησαν σκληρά τον ιμπεριαλισμό και ξέρουν πως πρέπει και κείνοι να κάνουν το ίδιο όποτε χρειαστεί.

- Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται κάποια άρθρα στον αστικό Τύπο στην Ελλάδα και διεθνώς σχετικά με το Βιετνάμ, που λένε ότι σήμερα οι Αμερικανοί προσπαθούν να κερδίσουν με οικονομικά μέσα τον πόλεμο που έχασαν, όταν χρησιμοποίησαν τα στρατιωτικά. Ποιο είναι το δικό σου σχόλιο πάνω σε αυτό;

- Οσα και αν λέει ο αστικός Τύπος η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει: Οι Αμερικανοί ηττήθηκαν στο Βιετνάμ. Η χώρα μου διατηρεί το σοσιαλιστικό της χαρακτήρα και ολοένα παλεύει, για να διευρύνει αυτά που έχει κερδίσει μέχρι σήμερα.

Πάντως, σήμερα το Βιετνάμ, για να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην οικονομία του είναι αναγκασμένο να αναπτύσσει ορισμένους τομείς της οικονομίας σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και να επιζητά οικονομικές συνεργασίες με καπιταλιστικές χώρες. Ωστόσο, ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης της κοινωνίας δεν αμφισβητείται.

- Η ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη επηρέασε και τη χώρα σας;

- Ναι. Γνωρίζετε ότι στο παρελθόν υπήρχε στενή συνεργασία με τις σοσιαλιστικές χώρες και με την ανατροπή τους το Βιετνάμ αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα, καθώς στο παρελθόν δεχόταν πολύπλευρη στήριξη απ' το σοσιαλιστικό μπλοκ, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας. Σήμερα, προσπαθούμε να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με τα νέα καθεστώτα αυτών των χωρών μόνο που γνωρίζουμε ότι τώρα πια έχουμε να κάνουμε με καπιταλιστικές χώρες.

Ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι βλέποντας την πορεία που ακολουθεί το παγκόσμιο κομμουνιστικό και προοδευτικό κίνημα, το οποίο έχει αρχίσει να γνωρίζει και πάλι άνοδο και θα γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη. Οταν βγαίνω από τη χώρα μου και επισκέπτομαι άλλες χώρες και βλέπω νεολαίες, όπως την ΚΝΕ, να παλεύουν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού πιστεύω ότι τα οράματα όλων των προοδευτικών πολιτών του κόσμου θα εκπληρωθούν.

Ενωμένοι θα νικήσουμε

Η Ρίκε Κάρλσον, εκπρόσωπος της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας, πιστεύει ότι η έγκαιρη πληροφόρηση για τις ευθύνες και της συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι ζήτημα πρωταρχικό

- Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΝΕ; - Είναι ωραίο να βλέπεις ένα τόσο καλό συνέδριο, τόσο καλά προετοιμασμένο. Η κουβέντα που γίνεται είναι πολύ καλή. Οι ομιλητές δείχνουν αισιόδοξοι για τη συνέχεια του αγώνα, ενώ η αυτοκριτική των μελών της Οργάνωσης βοηθά πάρα πολύ σε αυτό. Είναι πολύ θετικό το συνέδριο και σίγουρα διαγράφει ένα πολύ καλό μέλλον για την ΚΝΕ.

- Η Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΚΝΕ να συμμετάσχει στο Συνέδριό της. Εχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπει την ΚΝΕ;

- Με την ΚΝΕ δε συναντιόμαστε πρώτη φορά. Εχουμε δει κι από άλλες συναντήσεις που είχαμε με την ΚΝΕ ότι είναι πολλά εκείνα που μας ενώνουν και η παρουσία μας στο 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ είχε μπει ανάμεσα στις προτεραιότητές μας. Αλλωστε είναι πολύ καλές οι σχέσεις του κόμματός μας με το ΚΚΕ.

- Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της Οργάνωσής σας γι' αυτή την περίοδο; - Πρώτα από όλα να συμβάλουμε ώστε η νεολαία πέσει με ορμή σε έναν αγώνα ενάντια στο Μάαστριχτ με προοπτική την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό το διάστημα οργανώνουμε κάποιες πρωτοβουλίες ενόψει της Διακυβερνητικής συνδιάσκεψης που γίνεται αυτό το καλοκαίρι στην Ολλανδία.

- Στην Ελλάδα αναπτύσσεται από τα άλλα κόμματα μια φιλολογία ότι η αποχώρηση από την ΕΕ ισοδυναμεί με απομονωτισμό. Εσείς τι πιστεύετε; Υπάρχει άλλος δρόμος;

- Σίγουρα δεν είναι μονόδρομος να είναι μια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου δεν είναι στην ΕΕ. Από τη στιγμή που μια χώρα έχει δική της παραγωγή μπορεί να πουλήσει σε κάποια άλλη χώρα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας που δεν είναι στην ΕΕ και έχει ένα πολύ καλό επίπεδο ζωής. Από την άλλη πλευρά μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά αν δει τα παραδείγματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας που πρόσφατα μπήκαν στην ΕΕ και έχουν μια πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Και μην ξεχνάμε φυσικά την Κούβα που, αν και απομονωμένη για χρόνια από ένα εμπάργκο, εντούτοις καταφέρνει και στέκεται γιατί πάντα υπάρχει το διεθνές εμπόριο.

- Βιώνει σήμερα ο λαός της Δανίας τις επιπτώσεις από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ;

- Οι επιπτώσεις ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, στο θέμα της ανεργίας, αλλά και στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Επιπλέον βλέπουμε ότι το Κοινοβούλιο έχει χάσει την αρμοδιότητά του στη διακυβέρνηση της χώρας, αφού από τη στιγμή που είμαστε μέσα στην ΕΕ όλα καθορίζονται στις Βρυξέλλες.

- Πιστεύετε ότι οι λαοί χάνουν την ανεξαρτησία τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση;

- Από τη στιγμή που είμαστε μέλος της ΕΕ δεν παίζει και πολύ ρόλο ποιος είναι κυβέρνηση στα πλαίσια του σημερινού κοινοβουλευτικού συστήματος, καθώς η πραγματική εξουσία ασκείται πλέον από τα μονοπώλια. Σε αυτό επιστρατεύουν μια σειρά μεθόδων για τον έλεγχο των συνειδήσεων, όπως για παράδειγμα τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το ERASMUS, που τα παρουσιάζουν ως παροχές. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται ούτε για κάποια παροχή, ούτε για κάτι καινούριο. Για παράδειγμα, από πολύ παλιά μπορούσε κάποιος Δανός να σπουδάσει στην Ελλάδα.

Ο πραγματικός στόχος των κέντρων εξουσίας είναι να σπουδάζουν οι νέοι μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να μπορούν έτσι να ελέγχουν το είδος της - ας την πούμε - "μόρφωσης" που παίρνουν οι νέοι, ώστε να δημιουργήσουν εργάτες και επιστήμονες που θα τους μετακινούν στις χώρες της ΕΕ όποτε και όπου θέλουν. Παράλληλα, θέλουν να αξιοποιήσουν τους νέους στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Και σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιείται η εκπαίδευση.

- Προκύπτει από όσα είπατε ότι είναι προς το συμφέρον των λαών να αντιπαλέψουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πώς πιστεύετε ότι θα πετύχει αυτός ο αγώνας;

- Χρειάζεται πρώτα από όλα να μάθουν οι λαοί τι σημαίνει Μάαστριχτ, τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, δεν υπάρχει ούτε ένα γραφείο όπου μπορεί να πάρει κανείς πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ενωση όπως υπάρχει στη Δανία. Φαίνεται ότι πληροφόρηση υπάρχει πολύ αργά, όταν έρθει μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρία να αναλάβει μεγάλα έργα, όταν εμφανιστεί ένας νόμος που χτυπά τους αγρότες ή τους οδηγούς. Πιστεύω ότι η έγκαιρη πληροφόρηση για τις ευθύνες και της συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι ζήτημα πρωταρχικό.

- Δηλαδή, είστε πεπεισμένοι ότι αν ο κόσμος γνώριζε τι σημαίνει Μάαστριχτ και ΕΕ θα αντιδρούσε;

- Φυσικά. Το είδαμε άλλωστε στις μεγάλες απεργίες που έγιναν στη Γαλλία, στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ελλάδα και σε άλλες περιπτώσεις. Ο λαός όμως δεν καταλαβαίνει ότι δεν είναι θέμα που αφορά μεμονωμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά τους πάντες. Γι' αυτό δεν παλεύει ενωμένος. Σε αυτό ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών, που με υποσχέσεις (κυρίως προεκλογικές) προσπαθούν να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας, με τις τελευταίες εκλογές, όπου αν έβαζαν το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προεκλογική ατζέντα, θα έχαναν τις εκλογές ή θα μετέφεραν τις εκλογές πριν τη Διακυβερνητική.

- Πώς βλέπετε το παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα;

- Τα τελευταία επτά χρόνια ψάχναμε τους "παλιούς μας φίλους" που εμφανίζονται τώρα με καινούρια ονόματα, επιδιώκοντας να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι όταν τελικά βρεθήκαμε, συμφωνήσαμε σε πάρα πολλά ζητήματα και αυτό οφείλεται στο ότι το πρόσωπο του ιμπεριαλισμού είναι πια τόσο άσχημο και ξεκάθαρο και είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Είναι λοιπόν εύκολο να συμφωνήσουμε σε κάποια θέματα.

Χρειάζεται δουλιά. Και αν δουλέψουμε θα έρθουν οι καλές μέρες που θα έχουμε το "πάνω χέρι" και οι αντιδράσεις της νεολαίες δε θα εγκλωβίζονται στα στείρα ιδεολογήματα. Αρκεί να είμαστε εμείς σωστοί.

- Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους της Ελλάδας;

- Να ακολουθήσουν το σύνθημα του συνεδρίου της ΚΝΕ: "Νεανική αντεπίθεση στον ιμπεριαλισμό, με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό". Θα ακολουθήσουν πολύ καλές εξελίξεις. Και σίγουρα θα βοηθήσει κι εμάς στον αγώνα μας στη Δανία.

εισαγωγικό

Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν όλες αυτές τις μέρες τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ οι ξένες αντιπροσωπείες από 21 κομμουνιστικές και άλλες αριστερές - αντιιμπεριαλιστικές νεολαίες από όλο τον κόσμο, που παραβρίσκονται στη χώρα μας έπειτα από πρόσκληση της ΚΝΕ.

Σήμερα μιλούν στο "Ρ" δύο συντρόφισσες, η μία από μια χώρα του παγωμένου Βορρά και η άλλη από μία χώρα της εξωτικής Απω Ανατολής που παρά τις χιλιομετρικές αποστάσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την πίστη τους ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Μάλιστα η Νάγιεν Τι Βαν εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Χο- Τσι- Μιν του Βιετνάμ το γνωρίζει από πρώτο χέρι, αλλά και η Ρίκε Κάρλσον εκπρόσωπος της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας έχει να πει πολλά για το στραπάτσο που υπέστησαν οι εραστές του Μάαστριχτ στη Δανία...

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΚΟΜΕΠ ΜΑΡΤΗ - ΑΠΡΙΛΗ
  • ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
  • ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
  • ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΤΡΟΔΑΥΛΗ: Ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση των κομμουνιστών στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα
  • ΛΕΤΑΣ ΜΕΘΟΝΙΟΥ: Ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της υγείας και επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις
  • ΣΑΜ ΓΟΥΕΣΡ: Η κρυμμένη αλήθεια πίσω από την εταιρία ΝΙΚΕ
  • ΒΕΡΝΕΡ ΖΕΠΜΑΝ: Αποξενωμένη επικοινωνία: Μύθος και πραγματικότητα της κοινωνίας της πληροφόρησης
  • ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΛΟΥΚΑ: Για την κομματική οικοδόμηση
  • ΕΛΕΝΗΣ ΜΗΛΙΑΡΟΝΙΚΟΛΑΚΗ: Τα νέα μέτρα Αρσένη για την παιδεία
  • ΗΛΙΑ ΜΙΧΑΛΑΡΕΑ: Ο ρόλος των ουσιών εξάρτησης ως κοινωνικό φαινόμενο. Ορισμένα ιδεολογικά ζητήματα
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η λαϊκή εξέγερση και οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Η ελληνική ολιγαρχία μπροστά στην αλβανική εξέγερση
  • ΓΙΩΡΓΗ ΖΩΙΔΗ: Η συμβολή των Αλβανών στην εθνικοαπελευθερωτική μας επανάσταση
  • ΜΙΤΙΑ ΦΙΛΔΙΣΑΚΟΥ: Βαλκάνια: Το χθες και το σήμερα
  • ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΤΣΩΝΗ: Η Εθνοσυνέλευση του 1826 και το Σύνταγμα της Τροιζήνας
  • ΔΙΑΛΕΞΗ: Η Ελλάδα στο σύστημα του ιμπεριαλισμού
  • ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ. Θεωρητικό πολιτικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ.αριθμός τεύχους 2, Μάρτης - Απρίλης 1997, νέα περίοδος, χρόνος 23ος. Ιδιοκτησία: ΚΚΕ. Εκδότης: "Τυποεκδοτική ΑΕ". Υπεύθυνος κατά το νόμο: Νίκος Κυριακίδης. Διευθύνεται από συντακτική επιτροπή. Εμβάσματα: "Κομμουνιστική Επιθεώρηση" Λ. Ηρακλείου 145, 142 31 Ν. Ιωνία, τηλ. 2592.237. Τιμή τεύχους 800 δρχ., τιμή συνδρομής 4.500 δρχ. Τιμή συνδρομής εξωτερικού 7.500 δρχ. Η ύλη παραδόθηκε στο τυπογραφείο στη 1.4.97.

εισαγωγικό

Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν όλες αυτές τις μέρες τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ οι ξένες αντιπροσωπείες από 21 κομμουνιστικές και άλλες αριστερές - αντιιμπεριαλιστικές νεολαίες από όλο τον κόσμο, που παραβρίσκονται στη χώρα μας έπειτα από πρόσκληση της ΚΝΕ.

Σήμερα μιλούν στο "Ρ" δύο συντρόφισσες, η μία από μια χώρα του παγωμένου Βορρά και η άλλη από μία χώρα της εξωτικής Απω Ανατολής που παρά τις χιλιομετρικές αποστάσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την πίστη τους ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Μάλιστα η Νάγιεν Τι Βαν εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Χο- Τσι- Μιν του Βιετνάμ το γνωρίζει από πρώτο χέρι, αλλά και η Ρίκε Κάρλσον εκπρόσωπος της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας έχει να πει πολλά για το στραπάτσο που υπέστησαν οι εραστές του Μάαστριχτ στη Δανία...

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ξένων αντιπροσωπειών

Η Νάγιεν Τι Βαν μιλάει στο συντάκτη του "Ρ"

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΚΟΜΕΠ ΜΑΡΤΗ - ΑΠΡΙΛΗ
  • ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
  • ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
  • ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΤΡΟΔΑΥΛΗ: Ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση των κομμουνιστών στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα
  • ΛΕΤΑΣ ΜΕΘΟΝΙΟΥ: Ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της υγείας και επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις
  • ΣΑΜ ΓΟΥΕΣΡ: Η κρυμμένη αλήθεια πίσω από την εταιρία ΝΙΚΕ
  • ΒΕΡΝΕΡ ΖΕΠΜΑΝ: Αποξενωμένη επικοινωνία: Μύθος και πραγματικότητα της κοινωνίας της πληροφόρησης
  • ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΛΟΥΚΑ: Για την κομματική οικοδόμηση
  • ΕΛΕΝΗΣ ΜΗΛΙΑΡΟΝΙΚΟΛΑΚΗ: Τα νέα μέτρα Αρσένη για την παιδεία
  • ΗΛΙΑ ΜΙΧΑΛΑΡΕΑ: Ο ρόλος των ουσιών εξάρτησης ως κοινωνικό φαινόμενο. Ορισμένα ιδεολογικά ζητήματα
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η λαϊκή εξέγερση και οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Η ελληνική ολιγαρχία μπροστά στην αλβανική εξέγερση
  • ΓΙΩΡΓΗ ΖΩΙΔΗ: Η συμβολή των Αλβανών στην εθνικοαπελευθερωτική μας επανάσταση
  • ΜΙΤΙΑ ΦΙΛΔΙΣΑΚΟΥ: Βαλκάνια: Το χθες και το σήμερα
  • ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΤΣΩΝΗ: Η Εθνοσυνέλευση του 1826 και το Σύνταγμα της Τροιζήνας
  • ΔΙΑΛΕΞΗ: Η Ελλάδα στο σύστημα του ιμπεριαλισμού
  • ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ. Θεωρητικό πολιτικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ.αριθμός τεύχους 2, Μάρτης - Απρίλης 1997, νέα περίοδος, χρόνος 23ος. Ιδιοκτησία: ΚΚΕ. Εκδότης: "Τυποεκδοτική ΑΕ". Υπεύθυνος κατά το νόμο: Νίκος Κυριακίδης. Διευθύνεται από συντακτική επιτροπή. Εμβάσματα: "Κομμουνιστική Επιθεώρηση" Λ. Ηρακλείου 145, 142 31 Ν. Ιωνία, τηλ. 2592.237. Τιμή τεύχους 800 δρχ., τιμή συνδρομής 4.500 δρχ. Τιμή συνδρομής εξωτερικού 7.500 δρχ. Η ύλη παραδόθηκε στο τυπογραφείο στη 1.4.97.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ξένων αντιπροσωπειών

Η Νάγιεν Τι Βαν μιλάει στο συντάκτη του "Ρ"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ