ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ18

Ο ΖΑΦΕΙΡΗΣ Ευθ. ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ γεννήθηκε το 1906 στη Ραιδεστό Αν. Θράκης. Πρόσφυγας φτάνει στον Πειραιά, στη Δραπετσώνα. Γρήγορα συνδέθηκε με την ΟΚΝΕ. Γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Μαχητικά παίρνει μέρος στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Η δικτατορία του Μεταξά τον βρίσκει με τους πρωτοπόρους οικοδόμους να αγωνίζεται ενάντιά της. Συλλαμβάνεται το 1938 και στέλνεται στην Ακροναυπλία. Το 1941 παραδόθηκε από τις ελληνικές αρχές, μαζί με όλους τους κρατούμενους κομμουνιστές στους κατακτητές. Από την Ακροναυπλία οδηγήθηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Και την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Είναι ένας από τους 200 κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες, που αντιμετώπισαν τραγουδώντας τα δολοφονικά πολυβόλα των φασιστών κατακτητών.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Ευθ. ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ γεννήθηκε το 1890 στη Ραιδεστό. Η Οχτωβριανή Επανάσταση τον βρήκε στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσφυγας έρχεται στον Πειραιά, στη Δραπετσώνα. Συνδέεται αμέσως με το ΚΚΕ. Ως οικοδόμος παίρνει μέρος στους αγώνες της εργατιάς. Για τη δράση του αυτή, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται πολλές φορές. Στη δικτατορία του Πάγκαλου στο Ιντζεδίν, στη δικτατορία του Μεταξά στην Ακροναυπλία και το 1967 στη δικτατορία της χούντας στην Αίγινα.

Αποφυλακίστηκε το 1969, βαριά άρρωστος για να πεθάνει έξω από τη φυλακή.Ως την τελευταία του στιγμή έμεινε πιστός, αφοσιωμένος στο ΚΚΕ. Συνεπής, σεμνός και αθόρυβος στην ιδεολογία του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Οι ανιψιές τους Χρυσούλα Γκόγκογλου και Μαρίκα Παπάνθιμου

* * *

Ο βετεράνος του ΚΚΕ και αιώνια νεολαίος Πολυχρόνης Βάης (Αχιλλέας Πετρίτης πρόσφερε στο ΝΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ 50.000 δρχ. για το 7ο Συνέδριό της, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.

* * *

λ9

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε στις 10 Μάη από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΖΕΡΚΕΤΖΙΔΗ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ευθυμία προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γουμένισσας Κιλκίς, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Πέρασαν 2 μήνες από το θάνατο του ΣΩΚΡΑΤΗ ΘΕΙΑΚΟΥ,μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Πλατύστομα Λευκάδας. Στην Κατοχή, ήταν αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ και για την αντιστασιακή δράση του εξορίστηκε στη Γιούρα.

Στη μνήμη του, τα μέλη της ΚΟΒ Νυδριού πρόσφεραν στη ΝΕ Λευκάδας 10.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 3 Μάη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, θείου και παππού ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Ι. ΚΟΖΑΤΣΑ, παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Μάγδα Κοζάτσα

* * *

λ9

Στις 12 Μάη συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατο του αντάρτη του ΕΛΑΣ ΦΙΛΙΠΠΑ ΤΣΑΠΑΛΑ, κομμουνιστή.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Αννα Τσαπάλα προσφέρει 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

* * *

λ27

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ γεννήθηκε το 1927 στο Σχηματάρι Θηβών. Μαθητής Γυμνασίου έγινε μέλος της ΕΠΟΝ. Η δράση του στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφύλιου είχε σαν συνέπεια να συλληφθεί, να φυλακιστεί, να περάσει από Εκτακτο Στρατοδικείο, από το οποίο καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 4 Απρίλη 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας.

Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1917 στο Σχηματάρι. Καταγόταν από πολυμελή αγροτική οικογένεια. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41 και στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Στα Δεκεμβριανά τραυματίστηκε. Το 1945 πιάστηκε από τους ταγματασφαλίτες στο Σχηματάρι και κλείστηκε στις φυλακές της Θήβας, της Αίγινας και της Χαλκίδας. Πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο στη Χαλκίδα, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 4 Απρίλη 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ γεννήθηκε το 1916 στο Σχηματάρι και αυτός. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41 και στην Εθνική Αντίσταση. Μέλος του ΚΚΕ και καθοδηγητής της οργάνωσης του χωριού του, πιάστηκε στη διάρκεια του Εμφύλιου και καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο σε θάνατο.

Εκτελέστηκε στις 4 Απρίλη 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη των: ΒΑΣΙΛΗ και ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ,ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ,ΣΠΥΡΟΥ ΣΠΥΡΟΥ,ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΙΛΙΤΣΗ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ,ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΧΑΡΙΣΗ,ΘΑΝΑΣΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ και ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΑΒΕΛΑ,ο Σπύρος Κουρουτός και ο γιος του Ζαχαρίας πρόσφεραν 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΖΑΝΑ,προσφέρω 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ιστιαίας Εύβοιας.

Η αδελφή του Ευφροσύνη Καζάνα

* * *

λ9

Στη μνήμη της γιαγιάς μας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΦΡΑΓΚΟΖΙΔΟΥ, από το Γερακαριό Κιλκίς, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100.000 δρχ.

Γρηγόρης και Ελευθερία Μασμανίδη

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, ο γιος του Γεώργιος και τα εγγόνια του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών Καλλιθέας, 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 15 Μάη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Γεώργιος και τα παιδιά της Κώστας, Χρήστος και Μάρθα πρόσφεραν 25.000 στην ΚΝΕ, μέσω ΟΒ Καλλιθέας.

* * *

λ9

Στις 29 Απρίλη 1997, πέθανε σε ηλικία 73 χρόνων ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ.Κηδεύτηκε την επομένη στο Γαρδίκι Ομυλαίων Φθιώτιδας.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 10 Μάη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΝΙΚΟΣ ΔΙΒΑΡΗΣ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδελφού του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΙΒΑΡΗ (φωτογραφία), που εκτελέστηκε στις 3 Μάη 1944, προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Β. Αττικής της ΠΕΑΕΑ.

Η γυναίκα του Αικατερίνη Τζεβελέκου - Διβάρη

* * *

Στη μνήμη του ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ,ο οποίος εκτελέστηκε στις 3 Μάη 1944 από Γερμανούς στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας μαζί με άλλους 49 πατριώτες, προσφέρω 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η αδελφή του Τούλα, σύζυγος Φίλιππα Βογιατζόγλου

* * *

λ18

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΑΠΤΗ, στελέχους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε στις 30 Μάρτη 1997, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος, η Ελένη Χατζηγεωργίου πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας.

* * *

λ9

Σήμερα, 11 Μάη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Δημοκρατίας Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Τα μέλη της ΚΟΒ Δημοκρατίας

* * *

λ9

Στις 9 Μάη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το χαμό του ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΜΙΑΝΟΥ. Ηταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας της ΕΔΑ στον Εύοσμο το 1952. Δραστήριος στους αγώνες για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η χούντα των συνταγματαρχών τον εξόρισε στα Γιούρα και τη Λέρο.

Με τη μεταπολίτευση, πρωτοστάτησε στη συγκρότηση Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ στον Εύοσμο.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και η κόρη του πρόσφεραν 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ18

Στις 14 Μάη, κλείνει ένας χρόνος από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας στα 73 της χρόνια η αγαπημένη μας και αξέχαστη ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΠΙΤΣΑΡΗ,μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στη Σαρακίνα Καλαμπάκας. ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή και αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, κυνηγήθηκε μετά την Απελευθέρωση και το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, μετά τον Εμφύλιο, δούλεψε στην παραγωγή, διακρίθηκε και δημιούργησε οικογένεια. Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1978. Με σοβαρά κλονισμένη την υγεία της, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το χτύπημα από το θάνατο του μονάκριβου παιδιού της Κώστα, το Γενάρη του 1996. Τέσσερις μήνες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή.

Πέρασαν 17 μήνες από τότε που χάσαμε πρόωρα, στα 44 χρόνια του, τον πολυαγαπημένο μας ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΣΑΡΗ, γιατρό παθολόγο. Ο πόνος μας από την απουσία του είναι μεγάλος. Δεν μπορούμε ακόμη να πιστέψουμε, αγαπημένε μας Κώστα, ότι δε θα ξανακούσουμε τη φωνή σου και δε θα σε ξαναδούμε.

Στη μνήμη των Θεοπούλας και Κώστα Πιτσαρή, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Τρικάλων, 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΕΠΠ και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ.

Ο σύζυγος της Θεοπούλας Βασίλης Πιτσαρής, η κόρη της Θεοπούλας και σύζυγος του Κώστα, Ρούλα Πιτσαρή.

* * *

λ9

Σήμερα, 11 Μάη, κλείνουν 2 χρόνια από τον απρόοπτο θάνατο της γυναίκας μου ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΑΝΤΗ,από το Καρπενήσι.

Αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τους αγώνες του.

Σταύρος Μαντής

* * *

λ9

Στις 8 Απρίλη 1944, μαζί με άλλους 49 πατριώτες, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς με την κατηγορία του "κομμουνιστικού οργάνου" ο αγωνιστής της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΒΟΣ.Γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Ροβιάτα Ηλείας και μεγάλωσε στην Αμαλιάδα. Από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, μαζί με τους Νίκο Μπελογιάννη, Ανδρέα Ραμπαβίλα και άλλους μαθητές οργάνωσαν την πρώτη μαθητική απεργία στην Αμαλιάδα με αιτήματα: Δωρεάν παιδεία, καθηγητές για όλα τα μαθήματα, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες διδασκαλίας. Η δράση τους απλώθηκε στα συνδικάτα και τους συνεταιρισμούς. Πρωτοστατούσαν στους αγώνες και τα συλλαλητήρια των αγροτών για τη σταφίδα. Η δράση τους τάραξε τους αντιδραστικούς κύκλους της Αμαλιάδας. Πιάστηκαν και οι τρεις και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος προσπάθησε με συμβουλές και συστάσεις να τους πείσει να αποκηρύξουν την ιδεολογία τους. Δεν πέτυχε τους σκοπούς του, γι' αυτό και κλείστηκαν στη φυλακή Μαργαρίτη της Πάτρας.

Ο Γιάννης Ντάβος υπηρέτησε τη θητεία του στο 12ο Σύνταγμα Πεζικού Πάτρας μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη. Μαζί με άλλους στρατευμένους,συγκρότησαν οργάνωση, έγραφαν συνθήματα στους τοίχους του στρατοπέδου, σκορπούσαν προκηρύξεις. Πιάστηκαν και πάλι και κλείστηκαν στη φυλακή που γνώρισαν από μαθητές. Με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, κατόρθωσε να δραπετεύσει και κατευθύνθηκε προς την Πελοπόννησο. Στο δρόμο πιάστηκε από χωροφύλακες που τον παρέδωσαν στους Γερμανούς. Τον έκλεισαν στις φυλακές Αβέρωφ και τον εκτέλεσαν στις 8 Απρίλη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, μαζί με άλλους 49 πατριώτες.

Το έργο του Γιάννη Ντάβου και το λάβαρο του μαρξισμού - λενινισμού το κρατούν τα νέα παιδιά της Αμαλιάδας, όλοι όσοι αγωνίζονται για το σοσιαλισμό στην πολυβασανισμένη πατρίδα μας.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ροβιάτας Ηλείας, 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. για τα παιδιά της Κούβας.

Ο αδελφός του Διονύσης Ντάβος

* * *

λ9

Στη μνήμη του αντιστασιακού και διανοητή ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΓΙΟΥ,που ανεπάντεχα έφυγε στις 17 Δεκέμβρη 1996 για πάντα από τη συντροφιά μας, τη συντροφιά που χάριζε οξυγόνο με την απεραντοσύνη των γνώσεών του σε θέματα Φιλοσοφίας, Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Λογοτεχνίας, Πολιτικής, με την κριτική του και σωστή τοποθέτησή του σε θέματα που μας καίνε και καθορίζουν τη ζωή μας, με το βαθύ στοχασμό του και το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς την όποια εκμετάλλευση, προσφέρονται 25.000 δρχ. για το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Α. Χ.

***

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

λ9

Σήμερα, 11 Μάη στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στα Πευκάκια Νέας Ιωνίας, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της πολυαγαπημένης μαςΝΙΚΗΣ χήρας Ιωάννου ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ

Τα παιδιά της: Μανόλης, Ιλζε, Κώστας, Εφη

Η αδελφή της Ελπίδα

Τα εγγόνια της Νίκος, Βανέσα, Δανάη


ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ18

Ο ΖΑΦΕΙΡΗΣ Ευθ. ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ γεννήθηκε το 1906 στη Ραιδεστό Αν. Θράκης. Πρόσφυγας φτάνει στον Πειραιά, στη Δραπετσώνα. Γρήγορα συνδέθηκε με την ΟΚΝΕ. Γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Μαχητικά παίρνει μέρος στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Η δικτατορία του Μεταξά τον βρίσκει με τους πρωτοπόρους οικοδόμους να αγωνίζεται ενάντιά της. Συλλαμβάνεται το 1938 και στέλνεται στην Ακροναυπλία. Το 1941 παραδόθηκε από τις ελληνικές αρχές, μαζί με όλους τους κρατούμενους κομμουνιστές στους κατακτητές. Από την Ακροναυπλία οδηγήθηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Και την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Είναι ένας από τους 200 κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες, που αντιμετώπισαν τραγουδώντας τα δολοφονικά πολυβόλα των φασιστών κατακτητών.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Ευθ. ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ γεννήθηκε το 1890 στη Ραιδεστό. Η Οχτωβριανή Επανάσταση τον βρήκε στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσφυγας έρχεται στον Πειραιά, στη Δραπετσώνα. Συνδέεται αμέσως με το ΚΚΕ. Ως οικοδόμος παίρνει μέρος στους αγώνες της εργατιάς. Για τη δράση του αυτή, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται πολλές φορές. Στη δικτατορία του Πάγκαλου στο Ιντζεδίν, στη δικτατορία του Μεταξά στην Ακροναυπλία και το 1967 στη δικτατορία της χούντας στην Αίγινα.

Αποφυλακίστηκε το 1969, βαριά άρρωστος για να πεθάνει έξω από τη φυλακή.Ως την τελευταία του στιγμή έμεινε πιστός, αφοσιωμένος στο ΚΚΕ. Συνεπής, σεμνός και αθόρυβος στην ιδεολογία του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Οι ανιψιές τους Χρυσούλα Γκόγκογλου και Μαρίκα Παπάνθιμου

* * *

Ο βετεράνος του ΚΚΕ και αιώνια νεολαίος Πολυχρόνης Βάης (Αχιλλέας Πετρίτης πρόσφερε στο ΝΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ 50.000 δρχ. για το 7ο Συνέδριό της, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.

* * *

λ9

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε στις 10 Μάη από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΖΕΡΚΕΤΖΙΔΗ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ευθυμία προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γουμένισσας Κιλκίς, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Πέρασαν 2 μήνες από το θάνατο του ΣΩΚΡΑΤΗ ΘΕΙΑΚΟΥ,μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Πλατύστομα Λευκάδας. Στην Κατοχή, ήταν αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ και για την αντιστασιακή δράση του εξορίστηκε στη Γιούρα.

Στη μνήμη του, τα μέλη της ΚΟΒ Νυδριού πρόσφεραν στη ΝΕ Λευκάδας 10.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 3 Μάη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, θείου και παππού ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Ι. ΚΟΖΑΤΣΑ, παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Μάγδα Κοζάτσα

* * *

λ9

Στις 12 Μάη συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατο του αντάρτη του ΕΛΑΣ ΦΙΛΙΠΠΑ ΤΣΑΠΑΛΑ, κομμουνιστή.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Αννα Τσαπάλα προσφέρει 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

* * *

λ27

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ γεννήθηκε το 1927 στο Σχηματάρι Θηβών. Μαθητής Γυμνασίου έγινε μέλος της ΕΠΟΝ. Η δράση του στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφύλιου είχε σαν συνέπεια να συλληφθεί, να φυλακιστεί, να περάσει από Εκτακτο Στρατοδικείο, από το οποίο καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 4 Απρίλη 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας.

Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1917 στο Σχηματάρι. Καταγόταν από πολυμελή αγροτική οικογένεια. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41 και στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Στα Δεκεμβριανά τραυματίστηκε. Το 1945 πιάστηκε από τους ταγματασφαλίτες στο Σχηματάρι και κλείστηκε στις φυλακές της Θήβας, της Αίγινας και της Χαλκίδας. Πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο στη Χαλκίδα, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 4 Απρίλη 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ γεννήθηκε το 1916 στο Σχηματάρι και αυτός. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41 και στην Εθνική Αντίσταση. Μέλος του ΚΚΕ και καθοδηγητής της οργάνωσης του χωριού του, πιάστηκε στη διάρκεια του Εμφύλιου και καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο σε θάνατο.

Εκτελέστηκε στις 4 Απρίλη 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη των: ΒΑΣΙΛΗ και ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ,ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ,ΣΠΥΡΟΥ ΣΠΥΡΟΥ,ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΙΛΙΤΣΗ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ,ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΧΑΡΙΣΗ,ΘΑΝΑΣΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ και ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΑΒΕΛΑ,ο Σπύρος Κουρουτός και ο γιος του Ζαχαρίας πρόσφεραν 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΖΑΝΑ,προσφέρω 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ιστιαίας Εύβοιας.

Η αδελφή του Ευφροσύνη Καζάνα

* * *

λ9

Στη μνήμη της γιαγιάς μας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΦΡΑΓΚΟΖΙΔΟΥ, από το Γερακαριό Κιλκίς, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100.000 δρχ.

Γρηγόρης και Ελευθερία Μασμανίδη

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, ο γιος του Γεώργιος και τα εγγόνια του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών Καλλιθέας, 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 15 Μάη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Γεώργιος και τα παιδιά της Κώστας, Χρήστος και Μάρθα πρόσφεραν 25.000 στην ΚΝΕ, μέσω ΟΒ Καλλιθέας.

* * *

λ9

Στις 29 Απρίλη 1997, πέθανε σε ηλικία 73 χρόνων ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ.Κηδεύτηκε την επομένη στο Γαρδίκι Ομυλαίων Φθιώτιδας.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 10 Μάη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΝΙΚΟΣ ΔΙΒΑΡΗΣ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδελφού του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΙΒΑΡΗ (φωτογραφία), που εκτελέστηκε στις 3 Μάη 1944, προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Β. Αττικής της ΠΕΑΕΑ.

Η γυναίκα του Αικατερίνη Τζεβελέκου - Διβάρη

* * *

Στη μνήμη του ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ,ο οποίος εκτελέστηκε στις 3 Μάη 1944 από Γερμανούς στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας μαζί με άλλους 49 πατριώτες, προσφέρω 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η αδελφή του Τούλα, σύζυγος Φίλιππα Βογιατζόγλου

* * *

λ18

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΑΠΤΗ, στελέχους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε στις 30 Μάρτη 1997, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος, η Ελένη Χατζηγεωργίου πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας.

* * *

λ9

Σήμερα, 11 Μάη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Δημοκρατίας Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Τα μέλη της ΚΟΒ Δημοκρατίας

* * *

λ9

Στις 9 Μάη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το χαμό του ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΜΙΑΝΟΥ. Ηταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας της ΕΔΑ στον Εύοσμο το 1952. Δραστήριος στους αγώνες για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η χούντα των συνταγματαρχών τον εξόρισε στα Γιούρα και τη Λέρο.

Με τη μεταπολίτευση, πρωτοστάτησε στη συγκρότηση Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ στον Εύοσμο.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και η κόρη του πρόσφεραν 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ18

Στις 14 Μάη, κλείνει ένας χρόνος από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας στα 73 της χρόνια η αγαπημένη μας και αξέχαστη ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΠΙΤΣΑΡΗ,μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στη Σαρακίνα Καλαμπάκας. ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή και αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, κυνηγήθηκε μετά την Απελευθέρωση και το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, μετά τον Εμφύλιο, δούλεψε στην παραγωγή, διακρίθηκε και δημιούργησε οικογένεια. Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1978. Με σοβαρά κλονισμένη την υγεία της, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το χτύπημα από το θάνατο του μονάκριβου παιδιού της Κώστα, το Γενάρη του 1996. Τέσσερις μήνες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή.

Πέρασαν 17 μήνες από τότε που χάσαμε πρόωρα, στα 44 χρόνια του, τον πολυαγαπημένο μας ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΣΑΡΗ, γιατρό παθολόγο. Ο πόνος μας από την απουσία του είναι μεγάλος. Δεν μπορούμε ακόμη να πιστέψουμε, αγαπημένε μας Κώστα, ότι δε θα ξανακούσουμε τη φωνή σου και δε θα σε ξαναδούμε.

Στη μνήμη των Θεοπούλας και Κώστα Πιτσαρή, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Τρικάλων, 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΕΠΠ και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ.

Ο σύζυγος της Θεοπούλας Βασίλης Πιτσαρής, η κόρη της Θεοπούλας και σύζυγος του Κώστα, Ρούλα Πιτσαρή.

* * *

λ9

Σήμερα, 11 Μάη, κλείνουν 2 χρόνια από τον απρόοπτο θάνατο της γυναίκας μου ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΑΝΤΗ,από το Καρπενήσι.

Αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τους αγώνες του.

Σταύρος Μαντής

* * *

λ9

Στις 8 Απρίλη 1944, μαζί με άλλους 49 πατριώτες, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς με την κατηγορία του "κομμουνιστικού οργάνου" ο αγωνιστής της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΒΟΣ.Γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Ροβιάτα Ηλείας και μεγάλωσε στην Αμαλιάδα. Από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, μαζί με τους Νίκο Μπελογιάννη, Ανδρέα Ραμπαβίλα και άλλους μαθητές οργάνωσαν την πρώτη μαθητική απεργία στην Αμαλιάδα με αιτήματα: Δωρεάν παιδεία, καθηγητές για όλα τα μαθήματα, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες διδασκαλίας. Η δράση τους απλώθηκε στα συνδικάτα και τους συνεταιρισμούς. Πρωτοστατούσαν στους αγώνες και τα συλλαλητήρια των αγροτών για τη σταφίδα. Η δράση τους τάραξε τους αντιδραστικούς κύκλους της Αμαλιάδας. Πιάστηκαν και οι τρεις και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος προσπάθησε με συμβουλές και συστάσεις να τους πείσει να αποκηρύξουν την ιδεολογία τους. Δεν πέτυχε τους σκοπούς του, γι' αυτό και κλείστηκαν στη φυλακή Μαργαρίτη της Πάτρας.

Ο Γιάννης Ντάβος υπηρέτησε τη θητεία του στο 12ο Σύνταγμα Πεζικού Πάτρας μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη. Μαζί με άλλους στρατευμένους,συγκρότησαν οργάνωση, έγραφαν συνθήματα στους τοίχους του στρατοπέδου, σκορπούσαν προκηρύξεις. Πιάστηκαν και πάλι και κλείστηκαν στη φυλακή που γνώρισαν από μαθητές. Με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, κατόρθωσε να δραπετεύσει και κατευθύνθηκε προς την Πελοπόννησο. Στο δρόμο πιάστηκε από χωροφύλακες που τον παρέδωσαν στους Γερμανούς. Τον έκλεισαν στις φυλακές Αβέρωφ και τον εκτέλεσαν στις 8 Απρίλη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, μαζί με άλλους 49 πατριώτες.

Το έργο του Γιάννη Ντάβου και το λάβαρο του μαρξισμού - λενινισμού το κρατούν τα νέα παιδιά της Αμαλιάδας, όλοι όσοι αγωνίζονται για το σοσιαλισμό στην πολυβασανισμένη πατρίδα μας.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ροβιάτας Ηλείας, 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. για τα παιδιά της Κούβας.

Ο αδελφός του Διονύσης Ντάβος

* * *

λ9

Στη μνήμη του αντιστασιακού και διανοητή ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΓΙΟΥ,που ανεπάντεχα έφυγε στις 17 Δεκέμβρη 1996 για πάντα από τη συντροφιά μας, τη συντροφιά που χάριζε οξυγόνο με την απεραντοσύνη των γνώσεών του σε θέματα Φιλοσοφίας, Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Λογοτεχνίας, Πολιτικής, με την κριτική του και σωστή τοποθέτησή του σε θέματα που μας καίνε και καθορίζουν τη ζωή μας, με το βαθύ στοχασμό του και το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς την όποια εκμετάλλευση, προσφέρονται 25.000 δρχ. για το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Α. Χ.

***

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

λ9

Σήμερα, 11 Μάη στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στα Πευκάκια Νέας Ιωνίας, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της πολυαγαπημένης μαςΝΙΚΗΣ χήρας Ιωάννου ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ

Τα παιδιά της: Μανόλης, Ιλζε, Κώστας, Εφη

Η αδελφή της Ελπίδα

Τα εγγόνια της Νίκος, Βανέσα, Δανάη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ