ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεντρικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις

Την Κυριακή ταυτόχρονα με τη Μαραθώνια Πορεία πραγματοποιούνται και άλλες κεντρικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις σε περιφερειακό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα.

Κερασίτσα - Τρίπολη

Από τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κερασίτσα Αρκαδίας, οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των νομών της Πελοποννήσου θα στείλουν την Κυριακή 18 Μάη το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα. Η πορεία θα ξεκινήσει το απόγευμα στις 4 από την Κερασίτσα και θα καταλήξει στην Τρίπολη.Η πορεία θα καταλήξει στην Πλατεία Αρεως στην Τρίπολη, όπου θα μιλήσει ο καθηγητής Στρ. Κουνιάς,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα γίνουν κατασκήνωση ειρήνης στην Τεγέα από τη "Νεανική Δράση" και ποδηλατικοί αγώνες, όπου οι ποδηλάτες οι οποίοι θα προέρχονται από όλους τους νομούς θα κάνουν το γύρο της Τεγέας.

Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης να πάρουν μέρος στην πορεία. Την Κυριακή θα αναχωρήσουν λεωφορεία για την Κερασίτσα από Καλαμάτα, Πύλο και Μεσσήνη.Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 0721 - 29422

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 18 Μάη, η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει μεγάλη πορεία, που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το στρατόπεδο "Νταλίπη",όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το στρατηγείο της ΝΑΤΟικής μεραρχίας, και θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους. Η πορεία θα περάσει από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη,στον τόπο δολοφονίας του, το 1963, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών. Στην πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η κεντρική ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στη Λάρισα

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας θα πραγματοποιήσει πορεία ειρήνης από τη Φαλάνη μέχρι τη Λάρισα.Αιχμή της κινητοποίησης η μη εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Λάρισα. Η αναχώρηση από τη Λάρισα θα γίνει στις 5 μ.μ. από την κεντρική πλατεία με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ. Η εκδήλωση στη Φαλάνη (κεντρική πλατεία) θα αρχίσει στις 5.30 μ.μ., ενώ η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ.. Ενδιάμεσα θα σταματήσει στο χωριό Γιάννουλη. Στη Λάρισα θα φτάσει στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα γίνει εκδήλωση με ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Αποκλεισμός της Σούδας

Στην Κρήτη,με τη βάση της Σούδας, το Πεδίο Βολής και τόσες άλλες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, οι Επιτροπές Ειρήνης και οι "Νεανικές Δράσεις" και των τεσσάρων νομών του νησιού διοργανώνουν παγκρήτιο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά και συμβολικό αποκλεισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας.

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα κατά πόλη: Ηράκλειο 235.749, 286.712, 233.192, Χανιά 88.389, Ρέθυμνο 22.926, Λασήθι 26.284.

Περικύκλωση του Αραξου

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας, Αιγίου και Πύργου και τα αντίστοιχα παραρτήματα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και άλλους μαζικούς φορείς των γύρω νομών, διοργανώνουν την Κυριακή 18 Μάη φιλειρηνική - αντιπολεμική εκδήλωση στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

Το πρόγραμμα της πορείας είναι το ακόλουθο: Στις 3 μ.μ. αναχώρηση από την πλατεία Γεωργίου με πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα. Στις 4 μ.μ. άφιξη στη βάση. Στις 5.30 μ.μ. αναχώρηση από Αραξο. Στις 6 μ.μ. στάση στην κεντρική πλατεία της Κάτω Αχαγιάς. Στις 6.45 μ.μ. αναχώρηση από Κ. Αχαγιά. Στις 7.15 μ.μ. στάση στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών. Στις 7.30 μ.μ. αναχώρηση από τις Ιτιές. Στις 7.45 μ.μ. εκκίνηση πεζοπορίας από το εργοστάσιο της ΑΒΕΞ και, μέσω Ανθείας και Λεωφόρου Πράτσικα, τερματισμός στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών στην Πάτρα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοδρομία Ειρήνης, η οποία θα ξεκινήσει στις 3.30 μ.μ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων και θα καταλήξει στη βάση του Αραξου. Τις εκδηλώσεις ειρήνης συμπληρώνει η διοργάνωση Αγώνα Δρόμου Ειρήνης.Οι δρομείς θα ξεκινήσουν στις 7.15 μ.μ. και μέσω των οδών Πατρών - Πύργου και Παπαφλέσσα θα τερματίσουν στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών.

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Πολύμορφες εκδηλώσεις διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, σε συνεργασία και με άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα:

Σήμερα Πέμπτη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου διοργανώνει στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Ιωνίας 96, Ανω Καλαμάκι), εκδήλωση με θέμα "Βαλκάνια - Κύπρος - Αιγαίο". Θα ακολουθήσει προβολή αντιπολεμικής ταινίας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Πλυτά.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Κόσμου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (Θεοκλήτου 4, πλατεία Αγ. Σώστη).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν ενημερωτική καμπάνια - πικετοφορία για τη Μαραθώνια Πορεία. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από το τοπικό Συνδικάτο Οικοδόμων.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση και κατάθεση στεφανιού στο άγαλμα του Γρ. Λαμπράκη (Λ. Βουλιαγμένης, Β είσοδος Ηλιούπολης). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί θα γίνουν χαιρετισμοί και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών διοργανώνει στις 6 μ.μ. πικετοφορία - διαμαρτυρία ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Αγ. Παντελεήμονα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία στο κέντρο της πόλης. Συνδιοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Οικοδόμων, η εφημερίδα "Κρητική Επιθεώρηση", η ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πολυκλαδικού και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας πραγματοποιεί στην Καλαμάτα εξορμήσεις στο Νοσοκομείο και σε νυχτερινά σχολεία, καθώς επίσης και σε Νερόμυλο, Δάρα, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Θουρία, Αρις, Αρφαρά, Μάνη, Στρέφι, Αβράμιο, Λευκοχώρα.
Αύριο Παρασκευή
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει στις 8 μ.μ., σε συνεργασία με το Δήμο, εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει ομιλία και πολιτιστικό πρόγραμμα με θεατρική παράσταση από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου, απαγγελίες και τραγούδια από το 5ο Δημοτικό Σχολείο και βράβευση μαθητών.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας διοργανώνει λαμπαδηφορία στις 8.30 μ.μ. από την Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έως το Κολυμβητήριο.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Μοσχάτου, Ν. Σμύρνης και Ταύρου καλούν τους φίλους της ειρήνης να προσέλθουν στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης στις 6.15 μ.μ., στην Πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Μοσχάτου στις 7 μ.μ. και στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Αγ. Σοφίας) στον Ταύρο στις 7.15 μ.μ., για να υποδεχτούν το Καραβάνι της Ειρήνης, που θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους των παραπάνω δήμων. Το Καραβάνι της Ειρήνης θα έχει αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας, από όπου θα ξεκινήσει στις 5.15 μ.μ. και θα τερματίσει στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Αγ. Γεωργίου) στον Ταύρο. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Αναργύρων διοργανώνει πικετοφορία, που θα ξεκινήσει από την 6η στάση (εργατικές πολυκατοικίες) στις 7 μ.μ. και μέσω Ανάκασας θα καταλήξει στην πλατεία Αγ. Αναργύρων, όπου θα γίνει συγκέντρωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας πραγματοποιεί πανεξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους και τα καταστήματα της πόλης. Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, διοργανώνει βραδιά ειρήνης, παράδοσης και πολιτισμού, όπου θα πάρουν μέρος τα συγκροτήματα του "Εργαστηρίου Λαϊκής Παράδοσης" Καβάλας με την εφταμελή ορχήστρα "Ελλήσποντος".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας διοργανώνει στις 8 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) εκδήλωση, αφιερωμένη στα 52 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης. Επίσης θα γίνουν περιοδείες σε ΟΣΕ, ΔΕΗ, Πεταλίδι, Χαροκοπιό, Κυπαρισσία, Αετό.
Σάββατο 17 Μάη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Παγκρατίου διοργανώνει από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. στο Αλσος Παγκρατίου εκδήλωση, όπου καλεί τους μικρούς φίλους της ειρήνης να ζωγραφίσουν γι' αυτήν. Επίσης στον ίδιο χώρο στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση και ομιλία.
  • Στα Εξάρχεια στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56) θα γίνει συγκρότηση τοπικής επιτροπής "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης ανεβάζει στις 9 μ.μ. στο θέατρο Αλσους, την παράσταση "Κόκκινα ολόφρεσκα παντζάρια" της Χρυσάνθης Συροπούλου- Λάμπρου από το Α Τμήμα Θεάτρου του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Ηλιούπολης. Επίσης στις 6 - 8 μ.μ. διοργανώνει, με την επιμέλεια της Ενωσης Γυναικών Ηλιούπολης (ΟΓΕ), εκδήλωση με ζωγραφική των παιδιών για την ειρήνη στον παιδότοπο της κεντρικής πλατείας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου και η τοπική "Νεανική Δράση" διοργανώνει εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Χαλανδρίου, με ομιλία, προβολή σλάιτ για τη Νέα Τάξη και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας πραγματοποιεί εξορμήσεις στην αγορά της Καλαμάτας, στο Διαβολίτσι, στη Μεθώνη και τη Φοινικούντα.
Πορεία ειρήνης και ζωής

Την Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ

Η ειρήνη έχει τη δική της μέρα. Καλούμαστε να την τιμήσουμε με το αγωνιστικό μας "παρών" στη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης,που θα ξεκινήσει την Κυριακή το πρωί στις 8.30 από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματίσει στις 7.30 το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως. Καλούμαστε να πορευτούμε στα βήματα του πρωτοπόρου ειρηνοδρόμου Γρηγόρη Λαμπράκη.Την πορεία οργανώνει η ΕΕΔΥΕ, ταυτόχρονα δηλώνουν συμμετοχή πλήθος μαζικών φορέων, όπως συνδικαλιστικές οργανώσεις, δήμοι και κοινότητες.

Οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης και οι κινήσεις της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" βρίσκονται τις μέρες αυτές σε διαρκή συναγερμό για την προετοιμασία της Μαραθώνιας Πορείας. Στο μεταξύ, πλήθος τοπικών εκδηλώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της πρωτεύουσας. Εκδηλώσεων που ταυτόχρονα αποτελούν και κάλεσμα για τη μεγάλη συνάντηση της Κυριακής.

Οι νέοι αναμένεται να έχουν ξεχωριστή παρουσία από την έναρξη της πορείας. Από το Σάββατο δε το απόγευμα θα στήσουν τη δική τους κατασκήνωση ειρήνης στην παραλία στο Ζούμπερι,έξω από τη Ν. Μάκρη. Η πρωτοβουλία ανήκει σε τοπικές κινήσεις της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Την άλλη μέρα το πρωί θα μπουν στη Μαραθώνια Πορεία, που θα περάσει από εκεί.

Στη Μαραθώνια Πορεία καλούν η Επιτροπή Νέων Λογιστών, το ΔΣ φοιτητών της ΑΣΚΤ με ομόφωνη απόφασή του.

Το πρόγραμμα της πορείας

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης έχει ως εξής:

- 8 π.μ.: Τύμβος του Μαραθώνα, αφή φλόγας, χαιρετισμός εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης).

- 8.30 π.μ.: Εναρξη της Πορείας.

- 9.30 π.μ.: Στάση στη Νέα Μάκρη,χαιρετισμός δημάρχου και Επιτροπής Ειρήνης Ν. Μάκρης.

- 12 μ.: Στάση στη Ραφήνα,χαιρετισμός δημάρχου και Επιτροπής Ειρήνης Ραφήνας.

- 1.30 μ.μ.: Στάση στο Πικέρμι,χαιρετισμός από την ΠΕΑΕΑ.

- 3.30 μ.μ.: Στάση στην Παλλήνη,χαιρετισμοί από δήμαρχο, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ.

- 5.30 μ.μ.: Στάση στην Αγία Παρασκευή,χαιρετισμοί από δήμαρχο, ΓΣΕΕ, ΟΓΕ, Ομοσπονδία Οικοδόμων.

- 7.30 μ.μ.: Τερματισμός στο Πεδίον του Αρεως, χαιρετισμός από ΠΣΕ, "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", ομιλία από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, έγκριση ψηφίσματος. Παράλληλα από τις 6 μ.μ. θα υπάρχει στο Πεδίον του Αρεως καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Λεωφορεία για το Μαραθώνα

Με πρωτοβουλία τοπικών Επιτροπών Ειρήνης θα ξεκινήσουν ή θα διέλθουν λεωφορεία για τη Μαραθώνια Πορεία από τις παρακάτω περιοχές:

  • Καλλιθέα,ένα λεωφορείο για τον Τύμβο στις 6.30 π.μ. από την Πλατεία Δαβάκη και ένα άλλο λεωφορείο στις 4 μ.μ. για την Αγ. Παρασκευή από την Πλατεία Δαβάκη.
  • Αιγάλεω,ένα λεωφορείο από την Πλατεία Εσταυρωμένου στις 6.30 π.μ.,το ίδιο στις 6.45 π.μ. θα περάσει από την Πλατεία Ελεούσας (Αγ. Βαρβάρα) και στις 7 π.μ. από το Παλατάκι Χαϊδαρίου.
  • Χολαργός,ένα λεωφορείο του δήμου από την Πλατεία Δημοκρατίας στις 7 π.μ.,το ίδιο στις 7.10 π.μ. θα περάσει από την Πλατεία Κύπρου και στις 7.20 π.μ. από την Πλατεία Αντιστάσεως (τέρμα λεωφορείων).
  • Ανω Λιόσια,ένα λεωφορείο για την Αγία Παρασκευή στις 4 μ.μ. από την Πλατεία Δημαρχείου.
  • Χαλάνδρι,από την Πλατεία Αγίου Νικολάου στις 7.15 π.μ..
  • Μαρούσι,ένα λεωφορείο από τον Ηλεκτρικό Σταθμό στις 6.45 π.μ.
  • Κυψέλη,από την Πλατεία την Κυριακή στις 7 π.μ.
  • Γαλάτσι,από το παλιό τέρμα (Βεϊκου και Γαλατσίου) στις 7 π.μ.
  • Πατήσια, Ριζούπολη από την Αγία Βαρβάρα (τέρμα Πατησίων) στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2236.054 (18.00 - 20.30).
  • Ταύρος,από το Δημαρχείο στις 6.30 π.μ..
  • Νέα Σμύρνη,από την οδό Ομήρου αρ. 68 στις 3.45 μ.μ.,με προορισμό την Αγία Παρασκευή.
  • Αχαρνών,από την Πλατεία Αγ. Παντελεήμονα στις 6.45 π.μ..
  • Πειραιάς,ένα λεωφορείο στις 6.45 π.μ. από το Δημοτικό Θέατρο με προορισμό τον Τύμβο και ένα άλλο στη 1.30 μ.μ. από το Δημοτικό Θέατρο με προορισμό την Παλλήνη. Τηλέφωνα συμμετοχής: 4170.714 και 4115.026 (08.00 - 15.00) και 4179.676 (18.30 - 20.30).
Οδηγίες προς ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους, που θα πορευτούν την Κυριακή στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα εξής:

1. Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

2. Να φορούν καπέλο για προστασία από τον ήλιο και ν' αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - για την αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

3. Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

4. Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Πεδίον του Αρεως.

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν από την Πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. καθώς και από τις περισσότερες συνοικίες της ΑΘήνας και του Πειραιά με ευθύνη των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ειρηνοδρόμοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 3827.303, 3844.853.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συντονισμένη απάντηση στη "νέα τάξη"

Αρχίζει αύριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με την παρουσία εκπροσώπων από 13 χώρες

Τα ευρωπαϊκά κινήματα ειρήνης ανασυντάσσονται και προχωράνε. Αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης, η οποία διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και οι εργασίες της οποίας ανοίγουν αύριο Παρασκευή και θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Για τους στόχους και το πρόγραμμα της συνάντησης μίλησαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην ΕΣΗΕΑ ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας και ο γενικός γραμματέας της Θ. Παφίλης.

Η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης είναι η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία, μετά την ανάθεση στην ΕΕΔΥΕ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης- στη διάρκεια του συνεδρίου του, τον Οκτώβρη του 1996, στο Μεξικό - της ευθύνης για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης και η έναρξη των εργασιών θα γίνει αύριο στις 6 μ.μ. στην αίθουσα 209 του Παντείου Πανεπιστημίου.

Εξάλλου τη Δευτέρα 19 Μάη θα συνέλθει στην Αθήνα σε πρώτη συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) που είναι το ανώτερο όργανό του και εκλέχτηκε στο συνέδριο του Μεξικού. Οι διεθνείς αυτές πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία, γιατί εκτός των άλλων αποτελούν μια απάντηση του διεθνούς φιλειρηνικού κινήματος στην παγκόσμια επίθεση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

"Εκτός από τους "Ράμπο" και τους πολέμους υπάρχουν και οι φιλειρηνικές οργανώσεις",είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Μαχαίρας, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό την αποσιώπηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οποιασδήποτε φιλειρηνικής δραστηριότητας. Μάλιστα μίλησε για "ένα περίεργο εμπάργκο" που έχουν κηρύξει στο κίνημα ειρήνης.

Κεντρικό σύνθημα της συνάντησης αυτής θα είναι: "Παλεύουμε για Ευρώπη ειρήνης και φιλίας και όχι Ευρώπη της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης".Στη συνάντηση μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από τις παρακάτω 13 ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Ρουμανία, Ρωσία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Γαλλία, Ελβετία. Επίσης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Ιαπωνία,το Μεξικό και την Παλαιστίνη,καθώς επίσης ο Ρομές Σάντρα, επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), καθώς και εκπρόσωποι του ΠΣΕ. Ακόμα έχουν κληθεί εκπρόσωποι οργανώσεων, μαζικών φορέων, δήμων κλπ.

Στη διάσκεψη θα συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη στα πλαίσια της "νέας τάξης" και υπό το φως των εξελίξεων, με βάση τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς, τις επεμβάσεις, τους νέους εξοπλισμούς. Την Κυριακή οι αντιπρόσωποι θα πάρουν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία.

Το πρόγραμμα της Διάσκεψης

Το πρόγραμμα των εργασιών της διάσκεψης έχει ως εξής:

Παρασκευή 16 Μάη:

5.30 μ.μ. - 6 μ.μ. Αφιξη αντιπροσώπων

6.00 μ.μ. Ανοιγμα της εκδήλωσης από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ

6.20 μ.μ. Εισαγωγή στα θέματα του προγράμματος.

6.40 μ.μ. Χαιρετισμοί από τους αντιπροσώπους

7.15 μ.μ. Διάλειμμα

7.30 μ.μ. Ομιλία από την ΕΕΔΥΕ με θέμα: "Η κατάσταση στην Ευρώπη και το φιλειρηνικό κίνημα".

8.15 - 9.15 μ.μ. Ομιλίες από τους αντιπροσώπους των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Ειρήνης. Ερωτήσεις και απαντήσεις.

9.15 μ.μ. Τέλος της πρώτης μέρας.

Σάββατο 17 Μάη:

9.30 - 11 π.μ. Ομιλίες από αντιπροσώπους των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Ειρήνης.

11.00 - 11.30 π.μ. Διάλειμμα.

11.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ομιλίες με θέμα τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, την εξάπλωσή του προς Ανατολάς, την κατάσταση στα Βαλκάνια, την ασφάλεια στην Ευρώπη και την απαλλαγή της Ευρώπης από τα πυρηνικά όπλα. Θα ακολουθήσει συζήτηση και θα γίνουν προτάσεις κοινής δράσης.

1.30 - 3.30 μ.μ. Διάλειμμα για φαγητό.

3.30 - 5.00 μ.μ. Συζήτηση.

5.00 - 5.30 μ.μ. Διάλειμμα.

5.30 - 9.00 μ.μ. Συνέχεια της συζήτησης. Απόφαση. Πλάνο δράσης. Συντονισμός δραστηριοτήτων.

Κεντρικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις

Την Κυριακή ταυτόχρονα με τη Μαραθώνια Πορεία πραγματοποιούνται και άλλες κεντρικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις σε περιφερειακό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα.

Κερασίτσα - Τρίπολη

Από τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κερασίτσα Αρκαδίας, οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των νομών της Πελοποννήσου θα στείλουν την Κυριακή 18 Μάη το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα. Η πορεία θα ξεκινήσει το απόγευμα στις 4 από την Κερασίτσα και θα καταλήξει στην Τρίπολη.Η πορεία θα καταλήξει στην Πλατεία Αρεως στην Τρίπολη, όπου θα μιλήσει ο καθηγητής Στρ. Κουνιάς,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα γίνουν κατασκήνωση ειρήνης στην Τεγέα από τη "Νεανική Δράση" και ποδηλατικοί αγώνες, όπου οι ποδηλάτες οι οποίοι θα προέρχονται από όλους τους νομούς θα κάνουν το γύρο της Τεγέας.

Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης να πάρουν μέρος στην πορεία. Την Κυριακή θα αναχωρήσουν λεωφορεία για την Κερασίτσα από Καλαμάτα, Πύλο και Μεσσήνη.Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 0721 - 29422

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 18 Μάη, η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει μεγάλη πορεία, που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το στρατόπεδο "Νταλίπη",όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το στρατηγείο της ΝΑΤΟικής μεραρχίας, και θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους. Η πορεία θα περάσει από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη,στον τόπο δολοφονίας του, το 1963, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών. Στην πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η κεντρική ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στη Λάρισα

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας θα πραγματοποιήσει πορεία ειρήνης από τη Φαλάνη μέχρι τη Λάρισα.Αιχμή της κινητοποίησης η μη εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Λάρισα. Η αναχώρηση από τη Λάρισα θα γίνει στις 5 μ.μ. από την κεντρική πλατεία με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ. Η εκδήλωση στη Φαλάνη (κεντρική πλατεία) θα αρχίσει στις 5.30 μ.μ., ενώ η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ.. Ενδιάμεσα θα σταματήσει στο χωριό Γιάννουλη. Στη Λάρισα θα φτάσει στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα γίνει εκδήλωση με ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Αποκλεισμός της Σούδας

Στην Κρήτη,με τη βάση της Σούδας, το Πεδίο Βολής και τόσες άλλες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, οι Επιτροπές Ειρήνης και οι "Νεανικές Δράσεις" και των τεσσάρων νομών του νησιού διοργανώνουν παγκρήτιο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά και συμβολικό αποκλεισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας.

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα κατά πόλη: Ηράκλειο 235.749, 286.712, 233.192, Χανιά 88.389, Ρέθυμνο 22.926, Λασήθι 26.284.

Περικύκλωση του Αραξου

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας, Αιγίου και Πύργου και τα αντίστοιχα παραρτήματα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και άλλους μαζικούς φορείς των γύρω νομών, διοργανώνουν την Κυριακή 18 Μάη φιλειρηνική - αντιπολεμική εκδήλωση στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

Το πρόγραμμα της πορείας είναι το ακόλουθο: Στις 3 μ.μ. αναχώρηση από την πλατεία Γεωργίου με πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα. Στις 4 μ.μ. άφιξη στη βάση. Στις 5.30 μ.μ. αναχώρηση από Αραξο. Στις 6 μ.μ. στάση στην κεντρική πλατεία της Κάτω Αχαγιάς. Στις 6.45 μ.μ. αναχώρηση από Κ. Αχαγιά. Στις 7.15 μ.μ. στάση στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών. Στις 7.30 μ.μ. αναχώρηση από τις Ιτιές. Στις 7.45 μ.μ. εκκίνηση πεζοπορίας από το εργοστάσιο της ΑΒΕΞ και, μέσω Ανθείας και Λεωφόρου Πράτσικα, τερματισμός στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών στην Πάτρα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοδρομία Ειρήνης, η οποία θα ξεκινήσει στις 3.30 μ.μ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων και θα καταλήξει στη βάση του Αραξου. Τις εκδηλώσεις ειρήνης συμπληρώνει η διοργάνωση Αγώνα Δρόμου Ειρήνης.Οι δρομείς θα ξεκινήσουν στις 7.15 μ.μ. και μέσω των οδών Πατρών - Πύργου και Παπαφλέσσα θα τερματίσουν στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών.

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Πολύμορφες εκδηλώσεις διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, σε συνεργασία και με άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα:

Σήμερα Πέμπτη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου διοργανώνει στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Ιωνίας 96, Ανω Καλαμάκι), εκδήλωση με θέμα "Βαλκάνια - Κύπρος - Αιγαίο". Θα ακολουθήσει προβολή αντιπολεμικής ταινίας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Πλυτά.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Κόσμου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (Θεοκλήτου 4, πλατεία Αγ. Σώστη).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν ενημερωτική καμπάνια - πικετοφορία για τη Μαραθώνια Πορεία. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από το τοπικό Συνδικάτο Οικοδόμων.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση και κατάθεση στεφανιού στο άγαλμα του Γρ. Λαμπράκη (Λ. Βουλιαγμένης, Β είσοδος Ηλιούπολης). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί θα γίνουν χαιρετισμοί και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών διοργανώνει στις 6 μ.μ. πικετοφορία - διαμαρτυρία ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Αγ. Παντελεήμονα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία στο κέντρο της πόλης. Συνδιοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Οικοδόμων, η εφημερίδα "Κρητική Επιθεώρηση", η ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πολυκλαδικού και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας πραγματοποιεί στην Καλαμάτα εξορμήσεις στο Νοσοκομείο και σε νυχτερινά σχολεία, καθώς επίσης και σε Νερόμυλο, Δάρα, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Θουρία, Αρις, Αρφαρά, Μάνη, Στρέφι, Αβράμιο, Λευκοχώρα.
Αύριο Παρασκευή
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει στις 8 μ.μ., σε συνεργασία με το Δήμο, εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει ομιλία και πολιτιστικό πρόγραμμα με θεατρική παράσταση από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου, απαγγελίες και τραγούδια από το 5ο Δημοτικό Σχολείο και βράβευση μαθητών.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας διοργανώνει λαμπαδηφορία στις 8.30 μ.μ. από την Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου έως το Κολυμβητήριο.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Μοσχάτου, Ν. Σμύρνης και Ταύρου καλούν τους φίλους της ειρήνης να προσέλθουν στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης στις 6.15 μ.μ., στην Πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Μοσχάτου στις 7 μ.μ. και στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Αγ. Σοφίας) στον Ταύρο στις 7.15 μ.μ., για να υποδεχτούν το Καραβάνι της Ειρήνης, που θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους των παραπάνω δήμων. Το Καραβάνι της Ειρήνης θα έχει αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας, από όπου θα ξεκινήσει στις 5.15 μ.μ. και θα τερματίσει στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Αγ. Γεωργίου) στον Ταύρο. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Αναργύρων διοργανώνει πικετοφορία, που θα ξεκινήσει από την 6η στάση (εργατικές πολυκατοικίες) στις 7 μ.μ. και μέσω Ανάκασας θα καταλήξει στην πλατεία Αγ. Αναργύρων, όπου θα γίνει συγκέντρωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας πραγματοποιεί πανεξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους και τα καταστήματα της πόλης. Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, διοργανώνει βραδιά ειρήνης, παράδοσης και πολιτισμού, όπου θα πάρουν μέρος τα συγκροτήματα του "Εργαστηρίου Λαϊκής Παράδοσης" Καβάλας με την εφταμελή ορχήστρα "Ελλήσποντος".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας διοργανώνει στις 8 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) εκδήλωση, αφιερωμένη στα 52 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης. Επίσης θα γίνουν περιοδείες σε ΟΣΕ, ΔΕΗ, Πεταλίδι, Χαροκοπιό, Κυπαρισσία, Αετό.
Σάββατο 17 Μάη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Παγκρατίου διοργανώνει από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. στο Αλσος Παγκρατίου εκδήλωση, όπου καλεί τους μικρούς φίλους της ειρήνης να ζωγραφίσουν γι' αυτήν. Επίσης στον ίδιο χώρο στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση και ομιλία.
  • Στα Εξάρχεια στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56) θα γίνει συγκρότηση τοπικής επιτροπής "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης ανεβάζει στις 9 μ.μ. στο θέατρο Αλσους, την παράσταση "Κόκκινα ολόφρεσκα παντζάρια" της Χρυσάνθης Συροπούλου- Λάμπρου από το Α Τμήμα Θεάτρου του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Ηλιούπολης. Επίσης στις 6 - 8 μ.μ. διοργανώνει, με την επιμέλεια της Ενωσης Γυναικών Ηλιούπολης (ΟΓΕ), εκδήλωση με ζωγραφική των παιδιών για την ειρήνη στον παιδότοπο της κεντρικής πλατείας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου και η τοπική "Νεανική Δράση" διοργανώνει εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Χαλανδρίου, με ομιλία, προβολή σλάιτ για τη Νέα Τάξη και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας πραγματοποιεί εξορμήσεις στην αγορά της Καλαμάτας, στο Διαβολίτσι, στη Μεθώνη και τη Φοινικούντα.
Πορεία ειρήνης και ζωής

Την Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ

Η ειρήνη έχει τη δική της μέρα. Καλούμαστε να την τιμήσουμε με το αγωνιστικό μας "παρών" στη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης,που θα ξεκινήσει την Κυριακή το πρωί στις 8.30 από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματίσει στις 7.30 το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως. Καλούμαστε να πορευτούμε στα βήματα του πρωτοπόρου ειρηνοδρόμου Γρηγόρη Λαμπράκη.Την πορεία οργανώνει η ΕΕΔΥΕ, ταυτόχρονα δηλώνουν συμμετοχή πλήθος μαζικών φορέων, όπως συνδικαλιστικές οργανώσεις, δήμοι και κοινότητες.

Οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης και οι κινήσεις της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" βρίσκονται τις μέρες αυτές σε διαρκή συναγερμό για την προετοιμασία της Μαραθώνιας Πορείας. Στο μεταξύ, πλήθος τοπικών εκδηλώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της πρωτεύουσας. Εκδηλώσεων που ταυτόχρονα αποτελούν και κάλεσμα για τη μεγάλη συνάντηση της Κυριακής.

Οι νέοι αναμένεται να έχουν ξεχωριστή παρουσία από την έναρξη της πορείας. Από το Σάββατο δε το απόγευμα θα στήσουν τη δική τους κατασκήνωση ειρήνης στην παραλία στο Ζούμπερι,έξω από τη Ν. Μάκρη. Η πρωτοβουλία ανήκει σε τοπικές κινήσεις της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Την άλλη μέρα το πρωί θα μπουν στη Μαραθώνια Πορεία, που θα περάσει από εκεί.

Στη Μαραθώνια Πορεία καλούν η Επιτροπή Νέων Λογιστών, το ΔΣ φοιτητών της ΑΣΚΤ με ομόφωνη απόφασή του.

Το πρόγραμμα της πορείας

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης έχει ως εξής:

- 8 π.μ.: Τύμβος του Μαραθώνα, αφή φλόγας, χαιρετισμός εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης).

- 8.30 π.μ.: Εναρξη της Πορείας.

- 9.30 π.μ.: Στάση στη Νέα Μάκρη,χαιρετισμός δημάρχου και Επιτροπής Ειρήνης Ν. Μάκρης.

- 12 μ.: Στάση στη Ραφήνα,χαιρετισμός δημάρχου και Επιτροπής Ειρήνης Ραφήνας.

- 1.30 μ.μ.: Στάση στο Πικέρμι,χαιρετισμός από την ΠΕΑΕΑ.

- 3.30 μ.μ.: Στάση στην Παλλήνη,χαιρετισμοί από δήμαρχο, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ.

- 5.30 μ.μ.: Στάση στην Αγία Παρασκευή,χαιρετισμοί από δήμαρχο, ΓΣΕΕ, ΟΓΕ, Ομοσπονδία Οικοδόμων.

- 7.30 μ.μ.: Τερματισμός στο Πεδίον του Αρεως, χαιρετισμός από ΠΣΕ, "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", ομιλία από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, έγκριση ψηφίσματος. Παράλληλα από τις 6 μ.μ. θα υπάρχει στο Πεδίον του Αρεως καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Λεωφορεία για το Μαραθώνα

Με πρωτοβουλία τοπικών Επιτροπών Ειρήνης θα ξεκινήσουν ή θα διέλθουν λεωφορεία για τη Μαραθώνια Πορεία από τις παρακάτω περιοχές:

  • Καλλιθέα,ένα λεωφορείο για τον Τύμβο στις 6.30 π.μ. από την Πλατεία Δαβάκη και ένα άλλο λεωφορείο στις 4 μ.μ. για την Αγ. Παρασκευή από την Πλατεία Δαβάκη.
  • Αιγάλεω,ένα λεωφορείο από την Πλατεία Εσταυρωμένου στις 6.30 π.μ.,το ίδιο στις 6.45 π.μ. θα περάσει από την Πλατεία Ελεούσας (Αγ. Βαρβάρα) και στις 7 π.μ. από το Παλατάκι Χαϊδαρίου.
  • Χολαργός,ένα λεωφορείο του δήμου από την Πλατεία Δημοκρατίας στις 7 π.μ.,το ίδιο στις 7.10 π.μ. θα περάσει από την Πλατεία Κύπρου και στις 7.20 π.μ. από την Πλατεία Αντιστάσεως (τέρμα λεωφορείων).
  • Ανω Λιόσια,ένα λεωφορείο για την Αγία Παρασκευή στις 4 μ.μ. από την Πλατεία Δημαρχείου.
  • Χαλάνδρι,από την Πλατεία Αγίου Νικολάου στις 7.15 π.μ..
  • Μαρούσι,ένα λεωφορείο από τον Ηλεκτρικό Σταθμό στις 6.45 π.μ.
  • Κυψέλη,από την Πλατεία την Κυριακή στις 7 π.μ.
  • Γαλάτσι,από το παλιό τέρμα (Βεϊκου και Γαλατσίου) στις 7 π.μ.
  • Πατήσια, Ριζούπολη από την Αγία Βαρβάρα (τέρμα Πατησίων) στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2236.054 (18.00 - 20.30).
  • Ταύρος,από το Δημαρχείο στις 6.30 π.μ..
  • Νέα Σμύρνη,από την οδό Ομήρου αρ. 68 στις 3.45 μ.μ.,με προορισμό την Αγία Παρασκευή.
  • Αχαρνών,από την Πλατεία Αγ. Παντελεήμονα στις 6.45 π.μ..
  • Πειραιάς,ένα λεωφορείο στις 6.45 π.μ. από το Δημοτικό Θέατρο με προορισμό τον Τύμβο και ένα άλλο στη 1.30 μ.μ. από το Δημοτικό Θέατρο με προορισμό την Παλλήνη. Τηλέφωνα συμμετοχής: 4170.714 και 4115.026 (08.00 - 15.00) και 4179.676 (18.30 - 20.30).
Οδηγίες προς ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους, που θα πορευτούν την Κυριακή στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα εξής:

1. Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

2. Να φορούν καπέλο για προστασία από τον ήλιο και ν' αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - για την αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

3. Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

4. Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Πεδίον του Αρεως.

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν από την Πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. καθώς και από τις περισσότερες συνοικίες της ΑΘήνας και του Πειραιά με ευθύνη των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ειρηνοδρόμοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 3827.303, 3844.853.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συντονισμένη απάντηση στη "νέα τάξη"

Αρχίζει αύριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με την παρουσία εκπροσώπων από 13 χώρες

Τα ευρωπαϊκά κινήματα ειρήνης ανασυντάσσονται και προχωράνε. Αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης, η οποία διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και οι εργασίες της οποίας ανοίγουν αύριο Παρασκευή και θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Για τους στόχους και το πρόγραμμα της συνάντησης μίλησαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην ΕΣΗΕΑ ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας και ο γενικός γραμματέας της Θ. Παφίλης.

Η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης είναι η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία, μετά την ανάθεση στην ΕΕΔΥΕ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης- στη διάρκεια του συνεδρίου του, τον Οκτώβρη του 1996, στο Μεξικό - της ευθύνης για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης και η έναρξη των εργασιών θα γίνει αύριο στις 6 μ.μ. στην αίθουσα 209 του Παντείου Πανεπιστημίου.

Εξάλλου τη Δευτέρα 19 Μάη θα συνέλθει στην Αθήνα σε πρώτη συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) που είναι το ανώτερο όργανό του και εκλέχτηκε στο συνέδριο του Μεξικού. Οι διεθνείς αυτές πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία, γιατί εκτός των άλλων αποτελούν μια απάντηση του διεθνούς φιλειρηνικού κινήματος στην παγκόσμια επίθεση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

"Εκτός από τους "Ράμπο" και τους πολέμους υπάρχουν και οι φιλειρηνικές οργανώσεις",είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Μαχαίρας, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό την αποσιώπηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οποιασδήποτε φιλειρηνικής δραστηριότητας. Μάλιστα μίλησε για "ένα περίεργο εμπάργκο" που έχουν κηρύξει στο κίνημα ειρήνης.

Κεντρικό σύνθημα της συνάντησης αυτής θα είναι: "Παλεύουμε για Ευρώπη ειρήνης και φιλίας και όχι Ευρώπη της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης".Στη συνάντηση μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από τις παρακάτω 13 ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Ρουμανία, Ρωσία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Γαλλία, Ελβετία. Επίσης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Ιαπωνία,το Μεξικό και την Παλαιστίνη,καθώς επίσης ο Ρομές Σάντρα, επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), καθώς και εκπρόσωποι του ΠΣΕ. Ακόμα έχουν κληθεί εκπρόσωποι οργανώσεων, μαζικών φορέων, δήμων κλπ.

Στη διάσκεψη θα συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη στα πλαίσια της "νέας τάξης" και υπό το φως των εξελίξεων, με βάση τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς, τις επεμβάσεις, τους νέους εξοπλισμούς. Την Κυριακή οι αντιπρόσωποι θα πάρουν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία.

Το πρόγραμμα της Διάσκεψης

Το πρόγραμμα των εργασιών της διάσκεψης έχει ως εξής:

Παρασκευή 16 Μάη:

5.30 μ.μ. - 6 μ.μ. Αφιξη αντιπροσώπων

6.00 μ.μ. Ανοιγμα της εκδήλωσης από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ

6.20 μ.μ. Εισαγωγή στα θέματα του προγράμματος.

6.40 μ.μ. Χαιρετισμοί από τους αντιπροσώπους

7.15 μ.μ. Διάλειμμα

7.30 μ.μ. Ομιλία από την ΕΕΔΥΕ με θέμα: "Η κατάσταση στην Ευρώπη και το φιλειρηνικό κίνημα".

8.15 - 9.15 μ.μ. Ομιλίες από τους αντιπροσώπους των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Ειρήνης. Ερωτήσεις και απαντήσεις.

9.15 μ.μ. Τέλος της πρώτης μέρας.

Σάββατο 17 Μάη:

9.30 - 11 π.μ. Ομιλίες από αντιπροσώπους των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Ειρήνης.

11.00 - 11.30 π.μ. Διάλειμμα.

11.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ομιλίες με θέμα τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, την εξάπλωσή του προς Ανατολάς, την κατάσταση στα Βαλκάνια, την ασφάλεια στην Ευρώπη και την απαλλαγή της Ευρώπης από τα πυρηνικά όπλα. Θα ακολουθήσει συζήτηση και θα γίνουν προτάσεις κοινής δράσης.

1.30 - 3.30 μ.μ. Διάλειμμα για φαγητό.

3.30 - 5.00 μ.μ. Συζήτηση.

5.00 - 5.30 μ.μ. Διάλειμμα.

5.30 - 9.00 μ.μ. Συνέχεια της συζήτησης. Απόφαση. Πλάνο δράσης. Συντονισμός δραστηριοτήτων.

"Δρόμοι της Ειρήνης" τότε και τώρα

Η ΕΕΔΥΕ, τιμώντας τη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, 34 χρόνια από τη δολοφονία του, επανεξέδωσε το 66ο φύλλο του περιοδικού "Δρόμοι της Ειρήνης" του μήνα Ιούνη του έτους 1963, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το περιοδικό αναφέρεται στο προσωπικό ημερολόγιο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στο χρονικό της δολοφονίας του, στους αγώνες του για την ειρήνη και τη δημοκρατία, στην πολιτική του δράση, στην πανεπιστημιακή του καριέρα και την ένδοξη πορεία του στον αθλητισμό.

Το τεύχος αυτό θα κυκλοφορήσει στις 18 Μάη και θα πωλείται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και τα παραρτήματά της σε όλη την Ελλάδα. Θα διατίθεται επίσης και στη Μαραθώνια Πορεία.

Η ΕΕΔΥΕ, επίσης, πληροφορεί ότι κυκλοφόρησε το 3ο τεύχος (νέα περίοδος) του περιοδικού "Δρόμοι της Ειρήνης",το οποίο είναι αφιερωμένο στον αγώνα του αλβανικού λαού κατά του καθεστώτος Μπερίσα και στη συμπαράσταση της ΕΕΔΥΕ, με την πραγματοποίηση δύο αποστολών αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό.

"Δρόμοι της Ειρήνης" τότε και τώρα

Η ΕΕΔΥΕ, τιμώντας τη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, 34 χρόνια από τη δολοφονία του, επανεξέδωσε το 66ο φύλλο του περιοδικού "Δρόμοι της Ειρήνης" του μήνα Ιούνη του έτους 1963, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το περιοδικό αναφέρεται στο προσωπικό ημερολόγιο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στο χρονικό της δολοφονίας του, στους αγώνες του για την ειρήνη και τη δημοκρατία, στην πολιτική του δράση, στην πανεπιστημιακή του καριέρα και την ένδοξη πορεία του στον αθλητισμό.

Το τεύχος αυτό θα κυκλοφορήσει στις 18 Μάη και θα πωλείται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και τα παραρτήματά της σε όλη την Ελλάδα. Θα διατίθεται επίσης και στη Μαραθώνια Πορεία.

Η ΕΕΔΥΕ, επίσης, πληροφορεί ότι κυκλοφόρησε το 3ο τεύχος (νέα περίοδος) του περιοδικού "Δρόμοι της Ειρήνης",το οποίο είναι αφιερωμένο στον αγώνα του αλβανικού λαού κατά του καθεστώτος Μπερίσα και στη συμπαράσταση της ΕΕΔΥΕ, με την πραγματοποίηση δύο αποστολών αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ