ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Και ξαφνικά διάφοροι ανακάλυψαν και πάλι την Αθήνα των σκουπιδιών. Οχι την καθημερινά υπαρκτή Αθήνα των σκουπιδιών και της βρώμας, αλλά την Αθήνα των σκουπιδιών που περιστασιακά, αναγκαστικά, σωρεύονται, όταν αργά και πού τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, οι σκουπιδιάρηδες, κατορθώνουν να φτάσουν μέχρι και την πραγματοποίηση της απεργίας τους. Μιας απεργίας που έχει λόγο και δίκιο να γίνεται κάθε μέρα και η οποία συνεχώς μπλοκάρεται από ποικιλώνυμα συμφέροντα, που είτε έχουν αλυσοδέσει το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου, είτε κρατούν μονίμως εκβιασμένους τους ίδιους τους δυνάμει απεργούς, οι οποίοι καθώς είναι έκτακτοι ζουν μονίμως με τον τρόμο της απόλυσης.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι περίπου "διάφοροι", ανακάλυψαν τώρα και τις υπαρκτότατες παραβιάσεις του νόμου Πεπονή, φτάνοντας μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών και σε παλικαρισμούς, εκ του ασφαλούς, απειλώντας με παραίτηση από τη βουλευτική ιδιότητα. Οι ίδιοι, βέβαια, δε θα είχαν κουβέντα να πουν αν η σχετική με τις μονιμοποιήσεις τροπολογία, μαζί με τα ρουσφέτια των δημάρχων νομιμοποιούσε και τα δικά τους. Παράλληλα μ' αυτούς, οι πίσω απ' την κουρτίνα σύμμαχοι, σ' αυτό το διαρκές και αισχρότατο αλισβερίσι, σε βάρος ανθρώπων που ψάχνουν τρόπο να ταϊσουν εαυτόν και τα παιδιά τους, βρήκαν ευκαιρία για μια ακόμα παράσταση της δεκάρας, αναλαμβάνοντας και αυτοί το ρόλο του αδιάφθορου.

Δημοκρατία έχουμε και σύμφωνα με το σχετικό δόγμα, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, να κάνει ό,τι θέλει. Γι' αυτό και όλα αυτά τα ωραία συμβαίνουν, πού αλλού, στο ναό της δημοκρατίας, τη βουλή τους. Μόνο που αυτή η βουλή τους και αυτή η δημοκρατία τους πάσχουν! Και πάσχουν από γεννησιμιού τους. Γι' αυτό και σε κάθε στιγμή της λειτουργίας τους εκπέμπουν μπόχα χειρότερη, άκρως επικινδυνότερη από αυτήν των πραγματικών σκουπιδιών που σωρεύονται στους δρόμους. Χωρίς να ζητάμε, ούτε για τα προσχήματα, συγνώμη για την ενδεχόμενη ένταση πίσω από τις λέξεις και βάζοντας εξ αρχής στην άκρη το μύθο περί του "αντικειμενικού" δημοσιογράφου που απευθύνεται σε όλους - δεν απευθυνόμαστε σε όλους, παρά μόνο στους παραγωγούς των πάντων, που νομοτελειακά είναι αναγκασμένοι να πάρουν την εξουσία για τον εαυτό τους - επιχειρούμε να βάλουμε σε μια σειρά ορισμένα πράγματα, μήπως και ξεθολώσει το τοπίο και γίνει η γνώση, όπλο στα χέρια αυτών που το χρειάζονται.

Εχουν ανάγκη οι δήμοι από προσωπικό; Ολοι ομολογούν ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Γιατί απαγορεύονται οι νόμιμες προσλήψεις για την κάλυψη αυτής της ανάγκης; Το απαγορεύει ο νόμος 2190, απαντούν οι υποκριτές και σπεύδουν να διορίσουν από το παράθυρο χιλιάδες και όχι μόνο στους δήμους. Βολεύει μόνο τις πελατειακές σχέσεις των δημάρχων και των περιοίκων βουλευτών αυτή η κατάσταση; Δε βολεύει και το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη μείωση στα χαρτιά των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα, έτσι που και η ντιρεκτίβα της ΕΕ να τηρείται και οι πελατειακές σχέσεις να μένουν άθικτες; Δηλαδή δεν ξέρουν τίποτα για το "φόνο" ο Παπαδόπουλος και ο Παπαντωνίου; Και με τι ψήφους εκλέγονται; Κερδίζουν απ' αυτό το αλισβερίσι οι εργαζόμενοι; Κατηγορηματικά απαντάμε ότι δεν κερδίζουν! Προς στιγμήν κάποιοι εξασφαλίζουν ένα μεροκάματο και μια προσδοκία, ότι ίσως μονιμοποιηθούν παραμονές εκλογών. Χάνουν όμως δικαιώματα, χάνουν αξιοπρέπεια, χάνουν περηφάνια, χάνουν και σε χρήμα. Είναι αθέμιτη η προσδοκία τους να μονιμοποιηθούν; Καθόλου! Είναι βαθιά ανθρώπινη. Κάθε άνθρωπος, απ' τη σκοπιά της τάξης μας κοιτώντας τα πράγματα, έχει δικαίωμα σε μια σταθερή δουλιά, χωρίς την απειλή της απόλυσης, που λειτουργεί τελικά ως λοβοτομή. Ο καπιταλισμός, βέβαια, δε σηκώνει τέτοιες πολυτέλειες. Ε, όσοι έχουν ανάγκη ζωής αυτή την πολυτέλεια - και η εργατική τάξη την έχει - οφείλουν να τον ανατρέψουν!

Οσο, όμως, παραμένουμε στο δικό τους γήπεδο, κινούμενοι με τους κανόνες του δικού τους παιχνιδιού, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε και σε ορισμένους από τους ισχυρισμούς τους. Λένε, ότι η μονιμοποίηση των εκτάκτων- πάντα ξεχνούν να πουν ότι οι ίδιοι τους δημιούργησαν - είναι πράξη ανισοτιμίας, σε σχέση με τους άλλους άνεργους. Το κάλπικο ενδιαφέρον τους για τους άνεργους αποκαλύπτεται και μόνο από το γεγονός ότι οι ίδιοι αυτοί πολιτευτές είναι που εγκρίνουν καθημερινά μέτρα, που οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας. Τι είναι αυτό που τους ενδιαφέρει βοηθώντας και το πελατειακό σύστημα; Η διατήρηση του θεσμού των εκτάκτων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση. Πού αλλού εκτός από την Αυτοδιοίκηση θα βρει καλύτερη εφαρμογή η κατεύθυνση για μοίρασμα των θέσεων εργασίας σε δυο και τρεις και δεκατρείς ανέργους; Το ΚΚΕ τους "πέταξε το γάντι". Κατέθεσε εγγράφως στη βουλή δύο τροπολογίες που συνιστούν ενιαίο πλαίσιο. Αναγνωρίζοντας ότι αυτό το καθεστώς των ρουσφετιών πρέπει να σταματήσει, ζήτησε: Να υποχρεωθούν με νόμο οι δήμοι να συγκροτήσουν τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας, που δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές τους ανάγκες σε προσωπικό. Και με βάση αυτές τις ανάγκες να γίνει διαγωνισμός για την κάλυψη των κενών. Μέχρι τότε να μονιμοποιηθούν όσοι από τους σημερινούς έκτακτους πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων. Η πρόταση ως προς το ενιαίο της αντίληψής της δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Προφανώς, γιατί δεν την ενδιαφέρει η τελεσίδικη λύση του προβλήματος. Γι' αυτό και ο σπαραγμός στη βουλή τους.

Μέσα στο σχετικό πανικό, "δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν τα ρουσφέτια" δήλωσε και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ, παρέχοντας το "αριστερό" άλλοθι. Δε θα ρωτήσουμε πού είναι διορισμένα, με ποιες διαδικασίες, η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματός της. Θα πούμε μόνο πως αν είναι μια φορά αισχρό το καθεστώς του ρουσφετιού, είναι απείρως περισσότερο απαράδεκτο να χρησιμοποιείς από τα "αριστερά" σαν μπαμπούλα αυτό το φαινόμενο για να εξασφαλίσεις όχι απλά τη διαιώνισή του, αλλά την επέκτασή του σε όλο το εργασιακό φάσμα. Κι αυτή είναι η θέση του ΣΥΝ. Για τους θλιβερούς της ΝΔ, δε θα ρωτήσουμε, επίσης, πού υπηρετεί, τώρα, τη στρατιωτική θητεία του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός τους. Κρατάμε μόνο τη χαρά που μας δημιούργησε η αποκαλυπτικότατη για το κοινοβουλευτικό και πολιτικό ήθος δήλωση του εκπροσώπου τους, για τη στάση τους σε περίπτωση ψηφοφορίας επί του θέματος. Από υπερασπιστές της τροπολογίας, σε δευτερόλεπτα μετατράπηκαν απλά σε "παρόντες", για να εκμεταλλευτούν τη διαμάχη στο κυβερνητικό κόμμα. Χαρά, γιατί δήλωσε, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, ότι στη βουλή τους μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ότι οι κανονισμοί τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μάτσο σκουπίδια που μπορούν να τα διαχειρίζονται όπως θέλουν. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, το σάρωμα από εκεί.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Κάθε άνθρωπος, απ' τη σκοπιά της τάξης μας κοιτώντας τα πράγματα, έχει δικαίωμα σε μια σταθερή δουλιά, χωρίς την απειλή της απόλυσης, που λειτουργεί τελικά ως λοβοτομή. Ο καπιταλισμός, βέβαια, δε σηκώνει τέτοιες πολυτέλειες. Ε, όσοι έχουν ανάγκη ζωής αυτή την πολυτέλεια - και η εργατική τάξη την έχει - οφείλουν να τον ανατρέψουν!

ΤΟΥ Μ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣΑΘΗΝΑΣ (ΟΒΣΑ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΜΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Ούτε ένα βήμα πίσω

- Ποια είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας;

-Πρέπει να πούμε ότι η γενική συνέλευση της ΟΒΣΑ ήταν πετυχημένη και από πλευράς συμμετοχής και μαζικότητας και από πλευράς ποιότητας. Εγινε μέσα σε ένα κλίμα μεγάλου προβληματισμού και υπευθυνότητας. Ολες οι ομιλίες και παρά τις κάποιες πολύ λίγες μικροαντιπαραθέσεις, έδειξαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ όλο και ωριμάζει. Αναδείχτηκαν οι πολύ μεγάλες δυνατότητες και περιθώρια που υπάρχουν για καλύτερη και πιο σωστή ανάπτυξή του στη βάση. Φάνηκε μια ωρίμανση των αντιπροσώπων που ήρθε μέσα από τις προσπάθειες, μέσα από τις μικρές και μεγάλες μάχες που δώσαμε τον περασμένο χρόνο με τους αγώνες μας. Εδειξε ακόμα το πιο σημαντικό σήμερα για τους ΕΒΕ: και παρά τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στην ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, η βάση είναι ενωμένη και καταβάλλει προσπάθειες για να το πετύχει αυτό ακόμα παραπέρα, πάνω στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, ξεσκεπάζοντας τις πραγματικές αιτίες που τα δημιουργούν. Τις κυβερνητικές πολιτικές, το μεγάλο, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, τις πολυεθνικές και την ΕΕ. Η γενική συνέλευση έδειξε ακόμα ότι η πλειοψηφία των αντιπροσώπων πολύ καλά γνωρίζει πού βρίσκονται οι λύσεις των προβλημάτων: στους ενωτικούς μαζικούς αγώνες μαζί με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές. Ολες οι ομιλίες κατέληγαν: αντεπίθεση στην επίθεση που δεχόμαστε. Ούτε βήμα πίσω.

- Απασχόλησε τη ΓΣ ο "κοινωνικός διάλογος"; Και ποιες απόψεις εκφράστηκαν;

- Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να μην απασχολήσει τη γενική συνέλευση ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι ο "κοινωνικός διάλογος" της κυβέρνησης. Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, η εισήγηση ήταν ξεκάθαρη: ότι αυτός ο διάλογος είναι διάλογος κοροϊδίας και εμπαιγμού για τον ελληνικό λαό, εκτός από το μεγάλο κεφάλαιο, για τους ΕΒΕ, δε, δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει και τη συναίνεση των ΕΒΕ αφού έχει καλέσει σ' αυτό το "διάλογο" και τη ΓΣΕΒΕΕ, για μια πολιτική ακόμα πιο σκληρή για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα στο όνομα της επίτευξης των στόχων προς την ΟΝΕ. Με την τοποθέτηση και το χαιρετισμό του εκπροσώπου της ΓΣΕΒΕΕ για τη συμμετοχή της στο διάλογο, στην κυριολεξία δεν υπήρξε ομιλητής του σώματος, που να μη σταθεί με αρνητική κριτική στην προκλητική τοποθέτηση, καπελώνοντας ακόμα και το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ.

- Τη Δευτέρα πραγματοποιείται σύσκεψη της ΣΕΑ ΜΜΕ Αθήνας. Με ποιο σκοπό πραγματοποιείται;

- Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ της Αθήνας, εκτίμησε ότι η κατάσταση σήμερα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να πάει άλλο. Εχει φέρει στο χείλος του γκρεμού εκατοντάδες μικρούς επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους. Ο "κοινωνικός διάλογος" και από άποψη περιεχομένου και προθέσεων της κυβέρνησης, δεν μπορεί να δώσει καμιά θετική απάντηση στα προβλήματα των ΕΒΕ. Οι λύσεις στα προβλήματά μας δεν μπορεί να έρθουν μέσα από τέτοιους "διαλόγους" κοροϊδίας με προειλημμένες αποφάσεις, παρά μόνο με τους δικούς μας συνεχείς αγώνες. Η ΣΕΑ αποφάσισε άμεσες κινητοποιήσεις. Τη Δευτέρα 19 Μάη και ώρα 7.30, καλεί σε σύσκεψη στη ΓΣΕΒΕΕ όλα τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων για να επεξεργαστούν μεθόδους επιτυχίας της συγκέντρωσης που θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη. Από αυτή τη σύσκεψη δε θα πρέπει να λείψει ούτε ένα σωματείο.

Μ. Ζ.

ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Και ξαφνικά διάφοροι ανακάλυψαν και πάλι την Αθήνα των σκουπιδιών. Οχι την καθημερινά υπαρκτή Αθήνα των σκουπιδιών και της βρώμας, αλλά την Αθήνα των σκουπιδιών που περιστασιακά, αναγκαστικά, σωρεύονται, όταν αργά και πού τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, οι σκουπιδιάρηδες, κατορθώνουν να φτάσουν μέχρι και την πραγματοποίηση της απεργίας τους. Μιας απεργίας που έχει λόγο και δίκιο να γίνεται κάθε μέρα και η οποία συνεχώς μπλοκάρεται από ποικιλώνυμα συμφέροντα, που είτε έχουν αλυσοδέσει το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου, είτε κρατούν μονίμως εκβιασμένους τους ίδιους τους δυνάμει απεργούς, οι οποίοι καθώς είναι έκτακτοι ζουν μονίμως με τον τρόμο της απόλυσης.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι περίπου "διάφοροι", ανακάλυψαν τώρα και τις υπαρκτότατες παραβιάσεις του νόμου Πεπονή, φτάνοντας μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών και σε παλικαρισμούς, εκ του ασφαλούς, απειλώντας με παραίτηση από τη βουλευτική ιδιότητα. Οι ίδιοι, βέβαια, δε θα είχαν κουβέντα να πουν αν η σχετική με τις μονιμοποιήσεις τροπολογία, μαζί με τα ρουσφέτια των δημάρχων νομιμοποιούσε και τα δικά τους. Παράλληλα μ' αυτούς, οι πίσω απ' την κουρτίνα σύμμαχοι, σ' αυτό το διαρκές και αισχρότατο αλισβερίσι, σε βάρος ανθρώπων που ψάχνουν τρόπο να ταϊσουν εαυτόν και τα παιδιά τους, βρήκαν ευκαιρία για μια ακόμα παράσταση της δεκάρας, αναλαμβάνοντας και αυτοί το ρόλο του αδιάφθορου.

Δημοκρατία έχουμε και σύμφωνα με το σχετικό δόγμα, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, να κάνει ό,τι θέλει. Γι' αυτό και όλα αυτά τα ωραία συμβαίνουν, πού αλλού, στο ναό της δημοκρατίας, τη βουλή τους. Μόνο που αυτή η βουλή τους και αυτή η δημοκρατία τους πάσχουν! Και πάσχουν από γεννησιμιού τους. Γι' αυτό και σε κάθε στιγμή της λειτουργίας τους εκπέμπουν μπόχα χειρότερη, άκρως επικινδυνότερη από αυτήν των πραγματικών σκουπιδιών που σωρεύονται στους δρόμους. Χωρίς να ζητάμε, ούτε για τα προσχήματα, συγνώμη για την ενδεχόμενη ένταση πίσω από τις λέξεις και βάζοντας εξ αρχής στην άκρη το μύθο περί του "αντικειμενικού" δημοσιογράφου που απευθύνεται σε όλους - δεν απευθυνόμαστε σε όλους, παρά μόνο στους παραγωγούς των πάντων, που νομοτελειακά είναι αναγκασμένοι να πάρουν την εξουσία για τον εαυτό τους - επιχειρούμε να βάλουμε σε μια σειρά ορισμένα πράγματα, μήπως και ξεθολώσει το τοπίο και γίνει η γνώση, όπλο στα χέρια αυτών που το χρειάζονται.

Εχουν ανάγκη οι δήμοι από προσωπικό; Ολοι ομολογούν ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Γιατί απαγορεύονται οι νόμιμες προσλήψεις για την κάλυψη αυτής της ανάγκης; Το απαγορεύει ο νόμος 2190, απαντούν οι υποκριτές και σπεύδουν να διορίσουν από το παράθυρο χιλιάδες και όχι μόνο στους δήμους. Βολεύει μόνο τις πελατειακές σχέσεις των δημάρχων και των περιοίκων βουλευτών αυτή η κατάσταση; Δε βολεύει και το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη μείωση στα χαρτιά των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα, έτσι που και η ντιρεκτίβα της ΕΕ να τηρείται και οι πελατειακές σχέσεις να μένουν άθικτες; Δηλαδή δεν ξέρουν τίποτα για το "φόνο" ο Παπαδόπουλος και ο Παπαντωνίου; Και με τι ψήφους εκλέγονται; Κερδίζουν απ' αυτό το αλισβερίσι οι εργαζόμενοι; Κατηγορηματικά απαντάμε ότι δεν κερδίζουν! Προς στιγμήν κάποιοι εξασφαλίζουν ένα μεροκάματο και μια προσδοκία, ότι ίσως μονιμοποιηθούν παραμονές εκλογών. Χάνουν όμως δικαιώματα, χάνουν αξιοπρέπεια, χάνουν περηφάνια, χάνουν και σε χρήμα. Είναι αθέμιτη η προσδοκία τους να μονιμοποιηθούν; Καθόλου! Είναι βαθιά ανθρώπινη. Κάθε άνθρωπος, απ' τη σκοπιά της τάξης μας κοιτώντας τα πράγματα, έχει δικαίωμα σε μια σταθερή δουλιά, χωρίς την απειλή της απόλυσης, που λειτουργεί τελικά ως λοβοτομή. Ο καπιταλισμός, βέβαια, δε σηκώνει τέτοιες πολυτέλειες. Ε, όσοι έχουν ανάγκη ζωής αυτή την πολυτέλεια - και η εργατική τάξη την έχει - οφείλουν να τον ανατρέψουν!

Οσο, όμως, παραμένουμε στο δικό τους γήπεδο, κινούμενοι με τους κανόνες του δικού τους παιχνιδιού, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε και σε ορισμένους από τους ισχυρισμούς τους. Λένε, ότι η μονιμοποίηση των εκτάκτων- πάντα ξεχνούν να πουν ότι οι ίδιοι τους δημιούργησαν - είναι πράξη ανισοτιμίας, σε σχέση με τους άλλους άνεργους. Το κάλπικο ενδιαφέρον τους για τους άνεργους αποκαλύπτεται και μόνο από το γεγονός ότι οι ίδιοι αυτοί πολιτευτές είναι που εγκρίνουν καθημερινά μέτρα, που οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας. Τι είναι αυτό που τους ενδιαφέρει βοηθώντας και το πελατειακό σύστημα; Η διατήρηση του θεσμού των εκτάκτων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση. Πού αλλού εκτός από την Αυτοδιοίκηση θα βρει καλύτερη εφαρμογή η κατεύθυνση για μοίρασμα των θέσεων εργασίας σε δυο και τρεις και δεκατρείς ανέργους; Το ΚΚΕ τους "πέταξε το γάντι". Κατέθεσε εγγράφως στη βουλή δύο τροπολογίες που συνιστούν ενιαίο πλαίσιο. Αναγνωρίζοντας ότι αυτό το καθεστώς των ρουσφετιών πρέπει να σταματήσει, ζήτησε: Να υποχρεωθούν με νόμο οι δήμοι να συγκροτήσουν τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας, που δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές τους ανάγκες σε προσωπικό. Και με βάση αυτές τις ανάγκες να γίνει διαγωνισμός για την κάλυψη των κενών. Μέχρι τότε να μονιμοποιηθούν όσοι από τους σημερινούς έκτακτους πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων. Η πρόταση ως προς το ενιαίο της αντίληψής της δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Προφανώς, γιατί δεν την ενδιαφέρει η τελεσίδικη λύση του προβλήματος. Γι' αυτό και ο σπαραγμός στη βουλή τους.

Μέσα στο σχετικό πανικό, "δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν τα ρουσφέτια" δήλωσε και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ, παρέχοντας το "αριστερό" άλλοθι. Δε θα ρωτήσουμε πού είναι διορισμένα, με ποιες διαδικασίες, η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματός της. Θα πούμε μόνο πως αν είναι μια φορά αισχρό το καθεστώς του ρουσφετιού, είναι απείρως περισσότερο απαράδεκτο να χρησιμοποιείς από τα "αριστερά" σαν μπαμπούλα αυτό το φαινόμενο για να εξασφαλίσεις όχι απλά τη διαιώνισή του, αλλά την επέκτασή του σε όλο το εργασιακό φάσμα. Κι αυτή είναι η θέση του ΣΥΝ. Για τους θλιβερούς της ΝΔ, δε θα ρωτήσουμε, επίσης, πού υπηρετεί, τώρα, τη στρατιωτική θητεία του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός τους. Κρατάμε μόνο τη χαρά που μας δημιούργησε η αποκαλυπτικότατη για το κοινοβουλευτικό και πολιτικό ήθος δήλωση του εκπροσώπου τους, για τη στάση τους σε περίπτωση ψηφοφορίας επί του θέματος. Από υπερασπιστές της τροπολογίας, σε δευτερόλεπτα μετατράπηκαν απλά σε "παρόντες", για να εκμεταλλευτούν τη διαμάχη στο κυβερνητικό κόμμα. Χαρά, γιατί δήλωσε, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, ότι στη βουλή τους μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ότι οι κανονισμοί τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μάτσο σκουπίδια που μπορούν να τα διαχειρίζονται όπως θέλουν. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, το σάρωμα από εκεί.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Κάθε άνθρωπος, απ' τη σκοπιά της τάξης μας κοιτώντας τα πράγματα, έχει δικαίωμα σε μια σταθερή δουλιά, χωρίς την απειλή της απόλυσης, που λειτουργεί τελικά ως λοβοτομή. Ο καπιταλισμός, βέβαια, δε σηκώνει τέτοιες πολυτέλειες. Ε, όσοι έχουν ανάγκη ζωής αυτή την πολυτέλεια - και η εργατική τάξη την έχει - οφείλουν να τον ανατρέψουν!

ΤΟΥ Μ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣΑΘΗΝΑΣ (ΟΒΣΑ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΜΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Ούτε ένα βήμα πίσω

- Ποια είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας;

-Πρέπει να πούμε ότι η γενική συνέλευση της ΟΒΣΑ ήταν πετυχημένη και από πλευράς συμμετοχής και μαζικότητας και από πλευράς ποιότητας. Εγινε μέσα σε ένα κλίμα μεγάλου προβληματισμού και υπευθυνότητας. Ολες οι ομιλίες και παρά τις κάποιες πολύ λίγες μικροαντιπαραθέσεις, έδειξαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ όλο και ωριμάζει. Αναδείχτηκαν οι πολύ μεγάλες δυνατότητες και περιθώρια που υπάρχουν για καλύτερη και πιο σωστή ανάπτυξή του στη βάση. Φάνηκε μια ωρίμανση των αντιπροσώπων που ήρθε μέσα από τις προσπάθειες, μέσα από τις μικρές και μεγάλες μάχες που δώσαμε τον περασμένο χρόνο με τους αγώνες μας. Εδειξε ακόμα το πιο σημαντικό σήμερα για τους ΕΒΕ: και παρά τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στην ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, η βάση είναι ενωμένη και καταβάλλει προσπάθειες για να το πετύχει αυτό ακόμα παραπέρα, πάνω στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, ξεσκεπάζοντας τις πραγματικές αιτίες που τα δημιουργούν. Τις κυβερνητικές πολιτικές, το μεγάλο, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, τις πολυεθνικές και την ΕΕ. Η γενική συνέλευση έδειξε ακόμα ότι η πλειοψηφία των αντιπροσώπων πολύ καλά γνωρίζει πού βρίσκονται οι λύσεις των προβλημάτων: στους ενωτικούς μαζικούς αγώνες μαζί με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές. Ολες οι ομιλίες κατέληγαν: αντεπίθεση στην επίθεση που δεχόμαστε. Ούτε βήμα πίσω.

- Απασχόλησε τη ΓΣ ο "κοινωνικός διάλογος"; Και ποιες απόψεις εκφράστηκαν;

- Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να μην απασχολήσει τη γενική συνέλευση ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι ο "κοινωνικός διάλογος" της κυβέρνησης. Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, η εισήγηση ήταν ξεκάθαρη: ότι αυτός ο διάλογος είναι διάλογος κοροϊδίας και εμπαιγμού για τον ελληνικό λαό, εκτός από το μεγάλο κεφάλαιο, για τους ΕΒΕ, δε, δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει και τη συναίνεση των ΕΒΕ αφού έχει καλέσει σ' αυτό το "διάλογο" και τη ΓΣΕΒΕΕ, για μια πολιτική ακόμα πιο σκληρή για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα στο όνομα της επίτευξης των στόχων προς την ΟΝΕ. Με την τοποθέτηση και το χαιρετισμό του εκπροσώπου της ΓΣΕΒΕΕ για τη συμμετοχή της στο διάλογο, στην κυριολεξία δεν υπήρξε ομιλητής του σώματος, που να μη σταθεί με αρνητική κριτική στην προκλητική τοποθέτηση, καπελώνοντας ακόμα και το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ.

- Τη Δευτέρα πραγματοποιείται σύσκεψη της ΣΕΑ ΜΜΕ Αθήνας. Με ποιο σκοπό πραγματοποιείται;

- Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ της Αθήνας, εκτίμησε ότι η κατάσταση σήμερα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να πάει άλλο. Εχει φέρει στο χείλος του γκρεμού εκατοντάδες μικρούς επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους. Ο "κοινωνικός διάλογος" και από άποψη περιεχομένου και προθέσεων της κυβέρνησης, δεν μπορεί να δώσει καμιά θετική απάντηση στα προβλήματα των ΕΒΕ. Οι λύσεις στα προβλήματά μας δεν μπορεί να έρθουν μέσα από τέτοιους "διαλόγους" κοροϊδίας με προειλημμένες αποφάσεις, παρά μόνο με τους δικούς μας συνεχείς αγώνες. Η ΣΕΑ αποφάσισε άμεσες κινητοποιήσεις. Τη Δευτέρα 19 Μάη και ώρα 7.30, καλεί σε σύσκεψη στη ΓΣΕΒΕΕ όλα τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων για να επεξεργαστούν μεθόδους επιτυχίας της συγκέντρωσης που θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη. Από αυτή τη σύσκεψη δε θα πρέπει να λείψει ούτε ένα σωματείο.

Μ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ