ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Στη μνήμη του στρατηγού του ΕΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ, πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ "Μαλαγαρδή": Ο Θεολόγος Ευδοκιμίδης 10.000 δρχ., ο Μιχάλης Καράγιωργας 5.000 δρχ. και ο Ερωτόκριτος Ποταμιάνος 2.000 δρχ.

* * *

λ9

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας, σε ηλικία 72 χρόνων, ο αξέχαστος αγωνιστής ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ,μέλος του ΚΚΕ. Μαθητής ακόμα στο Γυμνάσιο Νεάπολης Κρήτης, πρωτοστάτησε στους μαθητικούς αγώνες, που οργάνωνε η ΕΠΟΝ. Οταν αποφοίτησε και επέστρεψε στο χωριό του, στα Εξω Λακώνια Λασηθίου, οργάνωσε τους συγχωριανούς του στο ΕΑΜ και μετέτρεψε το σπίτι του σε εκδοτικό κέντρο, όπου τυπώνονταν παράνομα αντιστασιακές και κομματικές εφημερίδες. Πήρε μέρος με το όπλο στο χέρι σε όλες σχεδόν τις μάχες του ΕΛΑΣ, από τα λασηθιώτικα βουνά ως την Παναγιά Χανίων.

Κοντά 25 χρόνια σε φυλακές και εξορίες, μετά την Απελευθέρωση, ήταν η "ανταμοιβή" του αγωνιστή Κωστή Σταυρακάκη για τις προοδευτικές ιδέες και τους αγώνες του για τη λευτεριά της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την προκοπή του τόπου.

Το χρονιάτικο μνημόσυνό του γίνεται αύριο Πέμπτη 5 Ιούνη το πρωί στο χωριό του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η οικογένειά του

* * *

Την Κυριακή, 8 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Καταρράχι Πύργου Ηλείας θα ψαλεί τρισάγιο στον τάφο της αγωνίστριας ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΣΤΡΟΦΥΛΑ (Μάντεση), που δολοφονήθηκε από Γερμανούς στις 4 Ιούνη 1944.

Στη μνήμη της, προσφέρω 15.000 δρχ. στη ΝΕ Ηλείας και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η αδελφή της Βάσω Γεωργούλη

* * *

λ9

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΝΙΕΡΗΣ,του οποίου η καρδιά έπαψε να χτυπά στις 5 Μάη 1997, στην Κατοχή πολέμησε τους κατακτητές από τις γραμμές του ΕΛΑΣ Αθήνας. Για την πατριωτική δράση του, πιάστηκε, μετά την Απελευθέρωση, και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλακή. Εμεινε στις φυλακές 19 χρόνια, με αποτέλεσμα να κλονιστεί σοβαρά η υγεία του.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Δάφνης, 5.000 δρχ.

Η συντρόφισσά του Ελλη Ρενιέρη

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης μας φίλης και συναγωνίστριας της Κατοχής ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΥ και αντί για λουλούδια στον τάφο της, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ευλαμπία και Γιώργος Φωτιάδης

* * *

λ9

Στις 29 Απρίλη 1997, πέθανε στο Λουτράκι Κορινθίας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Μήτσος) ΘΩΔΗΣ.Παιδί αγροτικής οικογένειας αγωνίστηκε σκληρά στη ζωή του. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, κυνηγήθηκε για την πατριωτική δράση του. Ως μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λουτρακίου - Περαχώρας, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλός οικογενειάρχης, θερμός υποστηριχτής της πολιτικής του ΚΚΕ, ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Το Σάββατο, 7 Ιούνη, στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στο Λουτράκι, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης και καλούμε τους συναγωνιστές και φίλους του να παραβρεθούν στο μνημόσυνο.

Η οικογένειά του

* * *

Η πολυμελής οικογένεια του μπαρμπα - ΛΙΑ ΚΑΤΣΙΒΑ από το Νερόμυλο Μεσσηνίας, ήταν κάπως εύπορη και συγκέντρωνε την εκτίμηση των συγχωριανών του. Εδωσε πολύ αίμα στους αγώνες του λαού.

Ο γιος του ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΙΒΑΣ, γεωπόνος και μέλος του ΚΚΕ, μετά τον πόλεμο του 1940 - '41, μαζί με άλλους πατριώτες, ίδρυσαν την αντιστασιακή οργάνωση "Νέα Φιλική Εταιρεία ο Παπαφλέσας" στην Καλαμάτα, η οποία αργότερα προσχώρησε στο ΕΑΜ. Οι στενές του σχέσεις με τους αγρότες της Μεσσηνίας και Λακωνίας βοήθησαν στη διάδοση του ΕΑΜ. Ηταν γνωστός με το ψευδώνυμο "Φωτιάς". Μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, σκοτώθηκε το 1949 στο Μαίναλο.

Την Πρωτομαγιά του 1944, Γερμανοί με τους συνεργάτες τους εκτέλεσαν στην Καλαμάτα το γιο του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΤΣΙΒΑ.

Την Πρωτομαγιά του 1947, τρομοκράτες του Μαγγανά δολοφόνησαν τον μπάρμπα - Λια στο σπίτι του.

Ο άλλος γιος του, ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΒΑΣ,μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στον Πάρνονα το 1948.

Στη μνήμη τους, ο συγγενής τους Σταύρος Στασινόπουλος πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ "Νέα Ζωή" Περιστερίου.

* * *

Στη μνήμη του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΣΙΑΧΠΙΝΗ,οπαδού του ΚΚΕ, οι γονείς του πρόσφεραν 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Αγίας Τριάδας" Θεσσαλονίκης και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ