ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΝΓΚΕΝ
Να τι σημαίνει ελευθερία του κεφαλαίου και των πολυεθνικών

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τάχθηκαν υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

"Η Συμφωνία του Σένγκεν επιβεβαιώνει ότι στην Ευρώπη του Μάαστριχτ η όλο και περισσότερο επεκτεινόμενη ελευθερία του κεφαλαίου σημαίνει αυτομάτως την όλο και μεγαλύτερη ανελευθερία για τους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ, όχι μόνο δε θα δώσει θετική ψήφο στη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά μαζί με τους εργαζόμενους και τους κοινωνικούς φορείς θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μείνουν ανενεργές βασικές της διατάξεις, που θίγουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες". Αυτό υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, μιλώντας χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, βάσει του οποίου επικυρώνεται - και γίνεται νόμος του κράτους - η περιβόητη Συνθήκη του Σένγκεν.

"Η συμφωνία αυτή - τόνισε ο κομμουνιστής βουλευτής - περιέχει βασικές διατάξεις, που οδηγούν σε παραβιάσεις του Συντάγματος, καθώς και διεθνών συμβάσεων, όπως, π.χ., αυτές του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των προσφύγων. Η επιβολή - και στη χώρα μας - των ρυθμίσεών της οδηγεί στη συρρίκνωση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην ενίσχυση και στον πολλαπλασιασμό των κατασταλτικών μηχανισμών, στην παραβίαση σωρείας διεθνών και διμερών συμφωνιών της Ελλάδας με γειτονικές και άλλες χώρες".

Αναβιώνει η αστυνομία του Μέτερνιχ

Αναφερόμενος σε ειδικότερες πλευρές της συμφωνίας, ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε ότι με τη συμφωνία:

- Ακυρώνεται στην ουσία η συνταγματική αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας και στη θέση του μπαίνει το τεκμήριο της ενοχής, αφού στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν εισάγονται στοιχεία για πολίτες, για τους οποίους υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για δήθεν παράνομες πράξεις και προβλέπεται, στη βάση αυτών των στοιχείων, η μυστική, διακριτική παρακολούθηση αυτών των ατόμων.

- Διαχωρίζονται οι πολίτες σε ύποπτους και μη ύποπτους και σε ένα δεύτερο επίπεδο διαχωρίζονται σε πολίτες εντός του χώρου Σένγκεν και σε πολίτες εκτός χώρου Σένγκεν. Ειδικότερα για τους πολίτες εκτός χώρου Σένγκεν, οι διατάξεις είναι ακόμη πιο αυστηρές, αφού αρκούν οι αποχρώσες ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις, ώστε να τους απαγορευτεί η είσοδος στις συμβαλλόμενες χώρες της Συμφωνίας του Σένγκεν.

- Καταργείται στην ουσία το δικαίωμα και η συνταγματική υποχρέωση μιας χώρας να παρέχει άσυλο σε αγωνιζόμενους για την ελευθερία πολίτες τρίτων χωρών. Και τούτο, διότι προβλέπεται ότι αν δε χορηγήθηκε σε κάποιον άσυλο από μια χώρα του συστήματος Σένγκεν αυτός δεν μπορεί να το ζητήσει από άλλη χώρα που εφαρμόζει τη συμφωνία.

- Γίνεται θεσμός το φακέλωμα, και μάλιστα το ηλεκτρονικό, σε πανευρωπαϊκή έκταση, των πολιτών και κυρίως των συνδικαλιστών, των απεργών, αυτών που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικές και δημοκρατικές οργανώσεις, όσων αγωνίζονται για ελευθερία, δημοκρατικά δικαιώματα κ.ο.κ.

- Νομιμοποιείται η διακρατική παρακολούθηση και η επέμβαση της αστυνομίας ή αστυνομιών των συμβαλλόμενων χωρών στο έδαφος άλλης χώρας πέραν της δικής τους χώρας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης εκτενώς και σε άλλες ρυθμίσεις της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας το ανεξέλεγκτο των οργάνων που επιφορτίζονται τις ευθύνες της εφαρμογής της, γεγονός που, αν μη τι άλλο, επαναφέρει καταστάσεις μεσαιωνικής αυθαιρεσίας και της αστυνομίας του Μέτερνιχ. Ειδική αναφορά έκανε στην ανεξέλεγκτη δράση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που ενώ έχει την ευθύνη της εφαρμογής της σύμβασης δεν υποχρεούται να λογοδοτεί πουθενά.

Τέλος, αναφερόμενος και σε ειδικότερες επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της Σένγκεν για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι θα διαταραχτούν οι σχέσεις μας με τους βαλκανικούς λαούς, αλλά και θα δυσκολευτεί η είσοδος σε ελληνικό έδαφος ατόμων ελληνικής καταγωγής, που ζουν σε τρίτες - εκτός πλαισίου Σένγκεν - χώρες. "Ακόμη και για τους ελληνικής καταγωγής Αλβανούς πολίτες θα υπάρξει πρόβλημα, είπε, ενώ δυσάρεστες θα είναι και οι επιπτώσεις για τον τουρισμό". Και καταλήγοντας, τόνισε: "Το κράτος που οικοδομείται μέσω της Συμφωνίας Σένγκεν, με έντονα τα στοιχεία του αστυνομικού κράτους, του φακελώματος και του πολέμου στις ιδέες και στους φορείς της κοινωνικής προόδου, είναι το κράτος των ακόμα περισσότερο ανεμπόδιστων πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, που θέσπισε η ΕΟΚ και ενίσχυσε η Συμφωνία του Μάαστριχτ".

Τα άλλα κόμματα - η κυβέρνηση

Υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας του Σένγκεν, τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Η. Παπαδόπουλος, ισχυρίστηκε ότι με τη συμφωνία τα σύνορα της Ελλάδας αναγνωρίζονται ως σύνορα της ΕΕ και συνεπώς από την κύρωσή της υπάρχει εθνικό όφελος. Η εισηγήτρια της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου, επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί - κατά τη γνώμη της - καθυστέρησε να φέρει προς κύρωση τη συμφωνία. "Η συμφωνία έπρεπε να είχε κυρωθεί από καιρό", είπε και ισχυρίστηκε ότι με τη Σένγκεν ισχυροποιείται η Ελλάδα στην επιδίωξή της να παίξει ρόλο στα Βαλκάνια. Εχει, πάντως, σημασία να σημειωθεί ότι η Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου δημοσιοποίησε ότι το κόμμα της, όταν η συνθήκη θα έρθει για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, θα αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Και τούτο γίνεται κατανοητό, αφού στο κόμμα της ΝΔ μεγάλος αριθμός βουλευτών, αν όχι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αντιτάσσεται στη συμφωνία. "Εθνικά επωφελή", χαρακτήρισε τη Συμφωνία του Σένγκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, τονίζοντας ότι πρέπει να κυρωθεί άμεσα γιατί διαφορετικά θα υπάρξει μείζον θέμα στην ΕΕ σε βάρος της χώρας μας. Με αυτή ακριβώς τη λογική - τη λογική της κύρωσης της σύμβασης με συνοπτικές διαδικασίες - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέρριψαν προτάσεις του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ να κληθούν στην επιτροπή και να καταθέσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι με το θέμα φορείς.

Κατά της κύρωσης της Συμφωνίας του Σένγκεν τάχθηκαν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή της εισάγει το ηλεκτρονικό φακέλωμα και καταργεί το απόρρητο της προσωπικής ζωής.

ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Προσπάθεια χειραγώγησης της νεολαίας

Με πρόσχημα τη ρύθμιση ορισμένων στρατολογικών θεμάτων με το νομοσχέδιο που άρχισε να συζητείται χτες στη Βουλή, γίνεται μία ακόμα προσπάθεια χειραγώγησης της νεολαίας στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι ιθύνοντες του ΝΑΤΟ και των άλλων υπερεθνικών καπιταλιστικών οργανισμών. Η ρύθμιση με την οποία επιχειρείται να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον υπουργό να ορίζει την ηλικία στράτευσης στα 18 χρόνια και εθελοντικά στα 17. Σε ηλικίες δηλαδή που όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, είναι πιο εύκολη η διαμόρφωση της συνείδησης στη στρατοκρατική αντίληψη που απαιτούν τα κέντρα του ΝΑΤΟ.

"Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τις αμυντικές μας ανάγκες, αλλά προσαρμόζει τις Ενοπλες Δυνάμεις μας στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα και τις απαιτήσεις της νέας τάξης πραγμάτων. Δεν εξυπηρετεί την υπεράσπιση της εδαφικής μας ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

" Οσον αφορά το θέμα της μείωσης της ηλικίας στράτευσης, ο νόμος αυτός το ορίζει στα 19 και με την απόφαση του υπουργού μπορεί να πάει στα 18 και εθελοντικά και στα 17 χρόνια. Αυτό, γιατί στις μικρές ηλικίες είναι πολύ πιο εύκολη η χειραγώγηση των συνειδήσεων της νεολαίας και η ένταξή της σε αυτή τη στρατοκρατική αντίληψη που απαιτούν οι σημερινές ανάγκες του ΝΑΤΟ και των κέντρων από τα οποία εξαρτάται η άμυνά μας ".

Αναφερόμενος ακολούθως, στις επικλήσεις από την κυβέρνηση του δημογραφικού προβλήματος σε σχέση με την άμυνα της χώρας, ο Στρ. Κόρακας χαρακτήρισε τα επιχειρήματα αυτά προσχήματα αφού όπως σημείωσε αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πόσο στρατό έχουμε συνεχώς υπό τα όπλα, αλλά πόσο κόσμο στοιχειωδώς εκπαιδευμένο μπορούμε να κινητοποιήσουμε την κρίσιμη στιγμή, στο άμεσο διάστημα των επόμενων εικοσιτετράωρων από την έναρξη κάποιας κρίσης. Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν δυνάμεις με την αναδιάταξη των υπηρετούντων στον στρατό, τη μη αποστολή στρατευμάτων εκτός των συνόρων της χώρας, ή τη μη απασχόληση στρατευσίμων σε αλλότρια από τα βασικά τους καθήκοντα.

Για τις σχετικές διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα ανυπότακτων, ο Στρ. Κόρακας αφού παρατήρησε ότι το θέμα δεν έχει τις διαστάσεις που μερικοί παρουσιάζουν, σημείωσε ότι στην αύξηση του αριθμού τους σήμερα σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, συντελεί η αντιδημοκρατική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, τα ατομικιστικά πρότυπα που καλλιεργούνται στην καπιταλιστική κοινωνία, καθώς και τα οικονομικά προβλήματα.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι στις διατάξεις για την εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης, πρέπει να καταργηθούν τα περί συμμετοχής σε απεργία. "Οταν κάποιος εργάζεται σε κάποια κοινωνική υπηρεσία και ο χώρος απεργεί, δεν μπορεί να είναι απεργοσπάστης", τόνισε ο Στρ. Κόρακας. Για όλους αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε η ΝΔ υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις για τους αντιρρησίες συνείδησης είναι αντισυνταγματικές. Αντίθετα ο ΣΥΝ ψήφισε το νομοσχέδιο λόγω ακριβώς των διατάξεων περί εναλλακτικής θητείας. Το ΔΗΚΚΙ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προτάσεις για το Σύνταγμα

Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο "τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης" εισηγείται η ΝΔ στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρόταση συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή που συνεδρίασε στη Ρηγίλλης και ασχολήθηκε με την επεξεργασία των προτάσεων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή και την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων η ΝΔ εισηγείται ο εκλογικός νόμος, είτε να ψηφίζεται κατά την πρώτη σύνοδο της βουλευτικής περιόδου, είτε σε διαφορετική περίπτωση να ισχύει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ζητάει να εκπίπτει από το αξίωμά του όποιος βουλευτής υπερβεί τα νόμιμα όρια των εκλογικών δαπανών και προτείνει την εκλογή από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών. Η ΝΔ έχει ήδη καταλήξει σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, προτείνει την ίδρυση "μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία δε θα έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ