ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Από διαπιστώσεις καλά πάμε...

Η άσχημη κατάσταση στο ΙΚΑ ξεδιπλώθηκε χτες, σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τη διοίκηση και τους συνδικαλιστές

Τη δραματική έλλειψη προσωπικού στο ΙΚΑ επισήμανε χτες ο διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός,κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης υπό τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.

Ο διοικητής του ΙΚΑ τόνισε ότι η καθυστέρηση καταβολής βεβαιωμένων εισφορών ξεπερνά τα 600 δισ. δρχ. και η εισφοροδιαφυγή τα 300 δισ. και ότι υπάρχουν 2.500 κενές θέσεις στον Οργανισμό. Επίσης, ότι τα εργαστήρια του ΙΚΑ δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε σε μια βάρδια κανονικά, επειδή λείπουν 1.500 υγειονομικοί υπάλληλοι. Πρόσθεσε επίσης ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του προσωπικού, "απ' όπου πηγάζουν όλα τα προβλήματα", το ΙΚΑ θα αναγκαστεί να καταφύγει ξανά στο δανεισμό.

Ο Μ. Παπαϊωάννου επανέλαβε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την κατάθεση μέχρι το τέλος του μήνα πολυνομοσχεδίου για το χτύπημα της εισφοροδιαφυγής. Στους κυβερνητικούς στόχους περιέλαβε τη ρύθμιση των οφειλών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς το ΙΚΑ, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τη θέσπιση ενιαίων κανόνων για τις διευκολύνσεις που δίνονται σε περιπτώσεις θεομηνιών, έξω από τη λογική μερικών, όπως είπε ο υπουργός, ότι "ο σεισμός είναι σωσμός"!

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη έντασης των ελέγχων, στην πρότασή του προς την κυβερνητική επιτροπή ώστε να καλυφθούν κατά 50% οι ανάγκες προσωπικού στο ΙΚΑ, καθώς και στην εξίσωση δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων των ασφαλιστικών οργανισμών με αυτές των εφοριακών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Γ. Περήφανος ζήτησε την επιβολή προστίμου 150.000 δρχ. στους εργοδότες για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που απασχολούν και για την απόκρυψη στοιχείων, ενώ ανέφερε ότι το 30% των επιχειρήσεων εισφοροδιαφεύγουν, όπως και το 50-70% των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, τουλάχιστον 100.000 νέοι εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, 50.000 συνταξιούχοι εργάζονται σε καθεστώς "μαύρης εργασίας", 50.000 εργαζόμενοι δουλεύουν σε δυο δουλιές και γίνονται κρατήσεις μόνο για τη μια. Επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν 10 χρόνια να ελεγχθούν!Ο συνδικαλιστής επισήμανε με τη σειρά του ότι υπάρχουν 2.500 κενές θέσεις εργασίας στο ΙΚΑ,ενώ 1.000 υπάλληλοι θα αποχωρήσουν σύντομα από την υπηρεσία! Οσο για την εισφοροδιαφυγή και την καθυστέρηση της καταβολής των εισφορών, τόνισε ότι το ποσό που έχει να λάβει το ΙΚΑ ξεπερνά το 1 τρισ. δραχμές!

ΠΥΡΚΑΛ
Μεταβολή και όπισθεν...

Ικανοποιήθηκαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ από τις προτάσεις Τσοχατζόπουλου και αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων

Αναστολή των κινητοποιήσεων, που είχαν αποφασιστεί ομόφωνα σε γενική συνέλευση, αποφάσισαν οι πράσινες ηγεσίες των σωματείων της ΠΥΡΚΑΛ σε χτεσινή κοινή τους συνεδρίαση, εκτιμώντας ως "θετικές" τις προτάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου.

Ο υπουργός, στην προχτεσινή συνάντηση με τους συνδικαλιστές, είχε προτείνει τη δημιουργία "holding company", στην οποία θα ενταχθούν οι αμυντικές βιομηχανίες ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ - ΕΛΒΟ - ΕΑΒ και τα "Ναυπηγεία Σκαραμαγκά". Η εταιρία αυτή είπε ότι θα υπάγεται στο ΥΕΘΑ, ωστόσο άφησε ανοιχτό σε μια πορεία να δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση μέσω της εισαγωγής μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο. Επίσης προανάγγειλε απολύσεις, κάνοντας λόγο για "πλεονάζον προσωπικό". Ειδικά για ό,τι αφορά την ΠΥΡΚΑΛ και ιδιαίτερα το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, δε δεσμεύτηκε για κανένα από τα αιτήματα που έχουν θέσει τα σωματεία.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις πράσινες ηγεσίες να εκτιμήσουν ότι "οι προτάσεις Τσοχατζόπουλου είναι σε θετική κατεύθυνση και αν γίνουν θέσεις της κυβέρνησης, τότε θα προχωρήσει η εξυγίανση και η ανάπτυξη της εταιρίας"! Προχωρώντας παραπέρα αποφάσισαν να συντονιστούν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου και τα σωματεία των άλλων αμυντικών βιομηχανιών, ώστε να πιέσουν να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις!

Η ΔΑΚΕ δεν ψήφισε την πρόταση της ΠΑΣΚΕ για αναστολή των κινητοποιήσεων, ωστόσο εμφανίστηκε να αποδέχεται στην ουσία και να συζητά τις προτάσεις του υπουργού.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι σύμβουλοι της Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας,τονίζοντας ότι οι προτάσεις του υπουργού κινούνται σε αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση και ότι η δημιουργία της νέας εταιρίας θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για τη συρρίκνωση και παραπέρα απαξίωση των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών, σε όφελος των ξένων πολυεθνικών, ιδιαίτερα ενόψει των νέων τεράστιων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πρότειναν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και να γίνει προσπάθεια για να υπάρξει συντονισμός κινητοποιήσεων με τα άλλα σωματεία.

Απεργία στη ΣΥΝΕΛ

Σε πανελλαδική προειδοποιητική 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Συνεταιριστική Εταιρία Λιπασμάτων ενάντια στις "εκσυγχρονιστικές" αποφάσεις της Διοίκησης - όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων - η οποία μια βδομάδα πριν τη λήξη της θητείας, στις 8 του Μάη, αποφάσισε την άμεση μείωση του προσωπικού κατά 35 άτομα, εφαρμόζοντας το 2% των απολύσεων από τον Αύγουστο.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων τονίζει ότι η Εταιρία ξαφνικά αποφάσισε να καταργήσει τις Περιφερειακές Υπηρεσίες της ΣΥΝΕΛ σε Θεσσαλία και Κρήτη και να εφαρμόσει το 2% από τον Ιούνιο, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο πλέον στην ασυδοσία των εμπόρων.

"Χέρι" στον ΛΑΕΚ!

"Χέρι" στον ειδικό λογαριασμό (ΛΑΕΚ) για την επαγγελματική εκπαίδευση, βάζει η κυβέρνηση, μέσω νομοσχεδίου για τη σύσταση Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Αγροτών, το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το Λογαριασμό με απόφαση των υπουργών Γεωργίας και Εργασίας. Μόνο που η κυβέρνηση αποφασίζει γι' άλλη μια φορά για ένα Λογαριασμό, στον οποίο δεν προσφέρει ούτε μία δραχμή, αφού ο ΛΑΕΚ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, βάσει ειδικής συμφωνίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της "Ελληνικής Υφαντουργίας",που παλεύουν για να μπει φραγμός στις απολύσεις που προωθεί η ολλανδική πολυεθνική, πραγματοποιήθηκε προχτές στις 6μμ στην κεντρική πλατεία Γιαννιτσών. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης συνεχίζουν τις τετράωρες στάσεις εργασίας, ενώ αύριο συνεχίζεται η εκδίκαση αγωγής της εταιρίας, που ζητά να κηρυχτούν οι κινητοποιήσεις παράνομες.

Τη συγκέντρωση συνδιοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και οι μαζικοί φορείς της πόλης, εκφράζοντας έτσι την αγωνία τους για τα τεκταινόμενα στην επιχείρηση, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή. Τις ίδιες ώρες έγινε στην πόλη δίωρη στάση εργασίας και έκλεισαν τα μαγαζιά. Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης, Θ. Ευθυμίου.

Εδώ και ένα χρόνο η ολλανδική πολυεθνική επιχειρεί να μειώσει το προσωπικό, ήδη έχει απολύσει 10 άτομα και ζητά να απολυθούν άλλοι 57. Ταυτόχρονα, εκβιάζει τους εργαζόμενους να μην πάρουν για φέτος καμιά αύξηση, να βγαίνουν σε διαθεσιμότητα όταν συμπληρώνεται κάποιο στοκ υφάσματος, αλλά και να αποδεχτούν πέμπτη βάρδια, που θα σημάνει ότι μια ομάδα εργαζομένων θα δουλεύει μόνο Σάββατο και Κυριακή από 10 ώρες την ημέρα.

Ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης, σε δήλωσή του, επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που με τη στάση ανοχής που ακολουθεί, τροφοδοτεί την ασυδοσία των βιομηχάνων. "Η πολυεθνική - σημείωσε - αποθρασυμένη πλήρως, προσπαθεί να επιβάλει τα αντεργατικά της σχέδια για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στοχεύει στη διάλυση του σωματείου".

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Κάθε μέρα στους δρόμους

Απεργούν και διαδηλώνουν στην Αθήνα σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι ενάντια στο προωθούμενο κλείσιμο της επιχείρησης. Προσωρινή αναστολή των διαθεσιμοτήτων

Στους δρόμους κατεβαίνουν και πάλι σήμερα οι εργάτες της "Χαλυβουργικής",πραγματοποιώντας νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9.30πμ στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος. Για αύριο προγραμματίζουν επίσης 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Τα χέρια ψηλά σηκώνουν οι αρμόδιοι υφυπουργοί της κυβέρνησης, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν χτες με το σωματείο, ενώ η εταιρία εμφανίζεται να εμμένει στη δρομολόγηση του "λουκέτου".

Ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας,είπε στους συνδικαλιστές ότι δεν μπορεί να παρέμβει και ότι θα προσπαθήσει να μιλήσει με την εταιρία... Η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου επικαλέστηκε, με τη σειρά της, "αδυναμία παρέμβασης" και ότι απλώς θα ζητήσει από την εταιρία να κάνει επενδύσεις. Η ίδια, για πολλοστή φορά, ισχυρίστηκε ότι θα γίνεται κάποιος έλεγχος ποιοτικός στα τελωνεία των εισαγόμενων χαλυβουργικών προϊόντων...

Κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων, η εταιρία ανέστειλε προσωρινά τις 180 τρίμηνες διαθεσιμότητες που είχε εξαγγείλει και οι οποίες θα ξεκινούσαν από την περασμένη Δευτέρα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της εταιρίας Ε. Βάβας,με τον οποίο συναντήθηκαν χτες οι συνδικαλιστές, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά περί ανταγωνισμού, τους κάλεσε να συμφωνήσουν για "να φύγουν οι 180, για να μπορέσουμε να ...κρατήσουμε τους υπόλοιπους μισούς".

Μαζί με τους εργάτες

Περιοδεία σε χώρους δουλιάς στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο συνδικαλιστικών στελεχών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ και γγ της ΓΣΕΕ. Στα πλαίσια της ενημερωτικής εξόρμησης του Κόμματος για τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΚΚΕ επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Παπαναστασίου, τη βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων του Ντελώνη και ένα καπνεργοστάσιο, όπου συζήτησαν με τους εργαζόμενους για το ασφαλιστικό, τη νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τις συνολικότερες επιπτώσεις που θα υπάρξουν με την εφαρμογή των μέτρων που προωθούνται.

Κάνοντας μια συνολική εκτίμηση μετά τις συναντήσεις με τις εργάτριες και τους εργάτες, ο Γιώργος Μαυρίκος σημείωσε: "Κάθε μέρα και περισσότερο, οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι πέρα από το δρόμο του αγώνα άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Οι θέσεις του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα, κάθε μέρα κερδίζουν καινούριες συνειδήσεις και δημιουργούν μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να ξεδιπλωθούν ενωτικοί, ταξικοί αγώνες, που θα υπερασπίσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις και θα παλέψουν για τη διεύρυνση αυτών των κατακτήσεων".

Από τις κινητοποιήσεις στη "Χαλυβουργική"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ