ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Με τον αγώνα τους απαντούν στο "διάλογο"

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αθήνας καλεί τους βιοτέχνες και εμπόρους της Αθήνας, να πάρουν μέρος στην παναθηναϊκή συγκέντρωση στις 7.30 το απόγευμα στο θέατρο ΔΙΑΝΑ

Με το σύνθημα "δικός μας διάλογος είναι οι αγώνες", οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι θα δώσουν τη δική τους απάντηση στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική και το βίαιο αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Την ερχόμενη Δευτέρα 9 του Ιούνη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ ΜΜΕ) της Αθήνας καλεί τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στην παναθηναϊκή συγκέντρωση στις 7.30 το απόγευμα στο θέατρο ΔΙΑΝΑ, να διατρανώσουν την απόφασή τους να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική που τους αφανίζει καθημερινά και να δυναμώσουν τη φωνή διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα που δημιουργεί αυτή ακριβώς η πολιτική.Οπως τονίζεται από τη ΣΕΑ ΜΜΕ, οι ΕΒΕ αρνούνται να γίνουν συμμέτοχοι στις κυβερνητικές επιλογές, που δεν είναι άλλες από την επιβολή ακόμα σκληρότερων αντιλαϊκών μέτρων, αποσπώντας μέσα από ένα στημένο διάλογο με προειλημμένες αποφάσεις τη συναίνεσή τους, αρνούνται να συμμετάσχουν σε ένα "διάλογο" για το πώς και πόσα θα χάσουν.

Η απάντηση αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά τις προκλητικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που σε όλους τους τόνους δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η κυβερνητική πολιτική "παραμένει απαρέγκλιτη" και σταθερά ευθυγραμμισμένη στις κατευθύνσεις των Βρυξελλών, που ταυτίζουν την "ανάπτυξη" με τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα στους ΕΒΕ, που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΜΜΕ της Αθήνας απευθυνόμενη στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τονίζει ότι τα προβλήματα των ΜΜΕ συνεχώς επιδεινώνονται. "Ως ένα κομμάτι του εργαζόμενου λαού που είμαστε κι εμείς", υπογραμμίζει, "δεχόμαστε τις έντονες συνέπειες της πολιτικής λιτότητας, περικοπής των κοινωνικών δαπανών, αφαίρεσης κατακτήσεων και δικαιωμάτων".

Τα άμεσα αιτήματα που παλεύουν οι ΕΒΕ είναι:

  • Η ενίσχυση των συνεταιρισμών στην παραγωγή και το εμπόριο, αντί για τα προγράμματα της ΕΕ που περνάνε από δίπλα τους και δεν τους αγγίζουν, γιατί καταλήγουν στις τσέπες των μεγάλων. Ενίσχυση του ΕΟΜΜΕΧ και ουσιαστική συμμετοχή των ΕΒΕ σ' αυτόν αντί της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησής του.
  • Αλλαγή του ωραρίου με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ και γενικότερα περιορισμός της ασυδοσίας των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ και περιορισμός των εισαγωγών.
  • Κατάργηση του 35%, των "αντικειμενικών κριτηρίων", των δημοτικών χαρατσιών, που υπάρχουν ή μεθοδεύονται, και του βιβλίου αποθήκης για τζίρο μέχρι 80 εκατ. "Οχι" στην επίδειξη δύναμης του υπουργείου Οικονομικών απέναντι στους μικρούς με την εκστρατεία των Ράμπο, τη στιγμή που οι μεγάλοι φοροδιαφεύγουν ακόμη και με το "νόμο".
  • Προστασία της επαγγελματικής στέγης.
  • Ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων των ΕΒΕ, αντί για την κατεδάφισή τους, που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω του "κοινωνικού διαλόγου".
ΕΚΠΟΙΖΩ
"Κομπίνα" με τη μέθοδο των χρονομεριστικών μισθώσεων

Μηνυτήρια αναφορά κατά της ανώνυμης εταιρίας PRIME TIME, κατέθεσε η ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, μετά από σωρεία καταγγελιών που δέχεται τον τελευταίο καιρό από τους καταναλωτές σχετικά με συμβάσεις χρονομεριστικών μισθώσεων που υπογράφουν με την εταιρία αυτή. Η χρονομεριστική μίσθωση αφορά στην "αγορά του δικαιώματος χρήσεως" για μια ή περισσότερες βδομάδες το χρόνο, ενός δωματίου ή διαμερίσματος ως κατοικίας διακοπών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, η "κομπίνα" έχει ως εξής: η παραπάνω εταιρία καλεί τους καταναλωτές συνήθως στα γραφεία της με το δέλεαρ ότι έχουν κερδίσει δωρεάν διακοπές. Στους ανυποψίαστους καταναλωτές προσφέρονται μ' ένα "επιθετικό" τρόπο, προγράμματα διακοπών, με συμβάσεις χρονομεριστικής μίσθωσης, τις οποίες χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν υπογράφουν. Συγκεκριμένα, υπογράφουν ένα προσύμφωνο χρονομεριστικής μίσθωσης που έχει κενά, το οποίο παραλαμβάνουν περίπου 20 μέρες αργότερα συμπληρωμένο και το οποίο έχει πλέον λάβει τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου. Συγχρόνως, οι πωλητές - παρουσιαστές αφού έχουν πάρει υπογραφές των καταναλωτών, υφαρπάζουν 300 - 700.000 δρχ. ως προκαταβολή (κυρίως μέσω των πιστωτικών καρτών ή συναλλαγματικών), πράγμα που απαγορεύει ρητά η σχετική κοινοτική οδηγία. Οταν δε ο καταναλωτής και μετά από πολλές μάταιες προσπάθειές του να μιλήσει στην εταιρία με τον πωλητή του συμβολαίου του, συνειδητοποιεί ότι τελικά η υπογραφή του ήταν προϊόν ψυχολογικού εξαναγκασμού, είναι πλέον αργά. Δεν του δίνεται δικαίωμα υπαναχώρησης ούτε επιστροφή χρημάτων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
"Παίχτηκαν" 556 δισ. δρχ. το Μάη

Η σημαντική άνοδος του επιπέδου των τιμών των μετοχών και η υψηλή συναλλακτική κίνηση, η οποία κυμάνθηκε σε εντυπωσιακά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του προηγούμενου μήνα, ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Μάη 1997 στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο γενικός δείκτης τιμών που καταρτίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών (ΔΟΜ) της Ιονικής Τράπεζας και καλύπτει το σύνολο των μετοχικών τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Κύρια Αγορά, έφτασε τις 2.334 μονάδες στο τέλος του μήνα και σημείωσε αύξηση κατά 242 μονάδες ή 11,6% έναντι του τέλους του Απρίλη. Παράλληλα, μεγάλη αύξηση εμφάνισε το Μάη και η μηνιαία αξία των συναλλαγών της Κύριας Αγοράς, που έφτασε τα 556 δισ. δρχ. περίπου, έναντι 284 δισ. δρχ. τον Απρίλη (αύξηση 95,8%) και έναντι μόλις 90 δισ. δρχ. το Μάη του 1996 (αύξηση 520,1%).

Σύμφωνα με τη ΔΟΜ της Ιονικής Τράπεζας, τα νέα ρεκόρ που σημειώνονται στο γενικό δείκτη αντανακλούν τη γενικότερη πεποίθηση της αγοράς ότι οι χρηματιστηριακές επενδύσεις αποτελούν καλή εναλλακτική επιλογή τοποθετήσεων, καθώς εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας με στόχο την επίτευξη των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

μικραΜΕΓΑΛΑ

ΚΑΥΣΙΜΑ: Αμετάβλητες στα ίδια υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Αυτό ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) αποδίδοντας τη σταθερότητα στις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης μειώνεται κατά 0,70 δρχ. το λίτρο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Από την Πέμπτη 12 Ιούνη αρχίζει η διανομή στους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας των δωρεάν μετοχών σε αναλογία μια νέα για κάθε δέκα παλαιές. Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΤΕ, η παράδοση των αποθετηρίων στους μετόχους ή στους νόμιμους εκπροσώπους τους, θα γίνεται από την Υπηρεσία Χρεογράφων στο κεντρικό κατάστημα (Αιόλου 86), από τις 12 μέχρι τις 25 Ιούνη ανάλογα με το αρχικό γράμμα του επωνύμου. Συγκεκριμένα, η παράδοση για τους μετόχους των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Α - Γ θα γίνει στις 12/6, από Δ - Ζ στις 13/6, από Η - Ι στις 17/6, Κ στις 18/6, Λ και Μ στις 19/6, από Ν - Ο στις 20/6, Π και Ρ στις 23/6, Σ και Τ στις 24/6 και από Υ - Ω στις 25/6.

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Σημαντική αύξηση κατά 37,2% σημείωσαν το Μάη οι συνολικές αποδόσεις των επενδεδυμένων χρημάτων σε Αμοιβαία Κεφάλαια σε σχέση με το Δεκέμβρη του 1996. Το συνολικό ενεργητικό όλων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων της αγοράς, έφτασε τον περασμένο μήνα τα 5,2 τρισ. δρχ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί η σημαντική αύξηση του μεριδίου αγοράς των μετοχικών Α/Κ σε 4,59% το Μάη από 3,85% τον Απρίλη. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας, η εξέλιξη αυτή ευνοήθηκε από τη θετική πορεία του Χρηματιστηρίου, που ενίσχυσε τη ζήτηση των Αναπτυξιακών Α/Κ, με αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής τους στη συνολική αγορά για τέταρτο συνεχή μήνα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δυο νέα καταστήματα στην Αρτα και τους Φιλιάτες εγκαινίασε την περασμένη βδομάδα ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Χρ. Παπαθανασίου. Η παρουσία της Αγροτικής είναι έντονη στην περιοχή τόσο στον αγροτικό, όσο και στον οικονομικό τομέα, ενώ όπως εκτιμά η διοίκηση της ΑΤΕ, η Ηπειρος θα αποτελέσει πύλη εξόδου της Τράπεζας για τις χώρες της Βαλκανικής.

Επιταγές χωρίς αντίκρισμα

Ανεκδιήγητη ήταν πάλι η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου μιλώντας στη Θεσσαλονίκη για το τελευταίο επιχειρησιακό πρόγραμμα ύψους 100 δισ. δρχ. για τις "μικρομεσαίες" επιχειρήσεις που είναι δεδομένο ποιες "μικρομεσαίες" θα το ροκανίσουν πάλι. Εάν την άκουγε κανείς, θα έλεγε ότι η Ελλάδα είναι ο παράδεισος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επανέλαβε πάλι σε καθ' όλα προκλητικούς τόνους εκείνα τα περί "βασικού κορμού της ελληνικής οικονομίας" που έχουν βαρεθεί να ακούνε οι επαγγελματίες βιοτέχνες και οι έμποροι και ευλογώντας τα γένια της κυβέρνησης, επανέλαβε τις διάφορες εύηχες "πρωτοβουλίες" τόσο που κάποιος που δεν ξέρει, θα σκεφτόταν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει άλλη δουλιά παρά να ασχολείται με τους ΕΒΕ. Ελα, όμως, που μόνο αυτούς δεν αφορούν αυτές οι πρωτοβουλίες. Γιατί, οι "πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αφορούν αποκλειστικά τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και οικογενειακών επιχειρήσεων, είναι άλλες, τις οποίες, βεβαίως τα κυβερνητικά στελέχη και πρώτη και καλύτερη η κυρία Παπανδρέου ως αρμόδια υπουργός παραλείπουν να αναφέρουν. Οπως: την απελευθέρωση του ωραρίου και της επαγγελματικής στέγης, την επιβολή δυσβάσταχτων αφαιμακτικών φόρων, το 35% που τσακίζει κάθε ιδέα συνεταιριστικοποίησης, την κατάργηση και του στοιχειώδους χρηματοδοτικού πλαισίου στήριξης. Ο,τι πρέπει, δηλαδή, για να τις σβήσει από το χάρτη και να στρώσει το έδαφος για την απόλυτη κυριαρχία των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων. Και σα να μην έφτανε αυτό, προσθέτει η Β. Παπανδρέου ότι... δεν αρκεί να δημιουργεί η πολιτεία όλες αυτές τις φοβερές ευκαιρίες για τις ΜΜΕ. Ας κάνουν κι αυτές κάτι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ