ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περί συντηρητισμού

"ΣΥΡΑΜΕ την κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε χτες ο Γ. Βαρβιτσιώτης, μετά την κατάθεση της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΝΔ...

***

Με αυτό το πλευρό να κοιμάται. Σιγά μην περιμένει τώρα ο Σημίτης μαθήματα νεοσυντηρητισμού από τη ...Νέα Δημοκρατία και ιδίως σε θέματα Συντάγματος. Αμα περιμένουν με κάτι τέτοια φραστικά κολπάκια να τον κερδίσουν κάποτε, μάλλον θα περιμένουν αιώνια!

***

Σας έχει φύγει χιλιόμετρα μακριά ο άνθρωπος, κύριοι, γι' αυτό φτερά στα πόδια και ...δεξιά ολοταχώς!

***

ΤΩΡΑ, ΔΗΛΑΔΗ, να το πιστέψουμε ότι αυτό είναι σύμπτωση και αντικειμενική δημοσιογραφία; Παρουσίασε σε συνέντευξη μια γνωστή εταιρία, που αντιπροσωπεύει γερμανικό οίκο, κάποια ελικόπτερα μεταφοράς ασθενών, και δύο κανάλια, το "Μέγκα" και το "Σταρ", γνωστού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κάλυψαν εκτενώς το γεγονός, καταλήγοντας αμφότερα στο ότι "τα έχουμε ανάγκη"!

***

Είναι, άραγε, θέμα χρόνου, το πότε θα προχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο στη σχετική αγορά με εξίσου αντικειμενικά κριτήρια προμηθειών;

***

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ασκήθηκε "κατά παντός υπευθύνου" για την υπόθεση των σκουπιδιών. Δηλαδή το εννοούν αυτό το "κατά παντός υπευθύνου"; Υπάρχει περίπτωση να δούμε πίσω από τα κάγκελα όλους τους δημάρχους και τους υπεύθυνους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που επί τόσα χρόνια έχουν συσσωρεύσει προβλήματα στους δήμους με την πολιτική τους;

***

Μάλλον απίθανο ε;

***

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ το πλαφόν του 4%! Ο λόγος για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολών, που ζητάνε αυξήσεις πάνω από 9% για τα δίδακτρα των σχολών τους φέτος! Του χρόνου, τι θα ζητήσουν, άραγε, να μπαίνουν οι μαθητές ...ενέχυρο;

***

Πάντως, ας μην ανησυχούν, δεν είναι ...στο χαρακτήρα της κυβέρνησης τέτοιου είδους παρεμβάσεις και δεν πρόκειται να κρατήσουν για πάντα.

"Σύγκλιση" Σημίτη - Μπλερ

Σύγκλιση διαπιστώθηκε μεταξύ του Κ. Σημίτη και του Τ. Μπλερ, όσον αφορά το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας, αναφέρουν τα χτεσινά τηλεγραφήματα από το Μάλμε της Σουηδίας, όπου γίνεται η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Καθόλου δεν ξενίζει αυτή η σύμπτωση απόψεων μεταξύ Σημίτη και Μπλερ. Μόλις προχτές ο δεύτερος δήλωσε ότι "πρέπει να εξαπολύσουμε εκστρατεία υπέρ της ελαστικότητας της αγοράς εργασίας", καθώς και ότι "πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε δε θα θίγουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης".

Από την άλλη, ο "δικός μας" πρωθυπουργός έχει από καιρό διακηρύξει ότι πρέπει να περάσουμε στην εποχή του "απασχολήσιμου" και "αυτοασφαλιζόμενου", και εργάζεται πυρετωδώς - και μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη - για να επιβάλει τις "διαρθρωτικές αλλαγές" στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, κατεδαφίζοντας τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Είναι ολοφάνερο ότι το "αριστερό" Μάαστριχτ οικοδομείται πάνω στις νεοφιλελεύθερες και θατσερικές ιδέες των Μπλερ - Σημίτη.

Σε "καλά χέρια"

Ο Γερμανός καγκελάριος, Χ. Κολ, εμφανίζεται ως εγγυητής της ΟΝΕ και του ενιαίου νομίσματος. Ο Ζ. Ντελόρ εγγυάται από τη δική του πλευρά τη συνεπή πορεία της γαλλικής κυβέρνησης προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αμφιβάλλει κανείς ότι η ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ βρίσκονται σε "καλά χέρια";

Τόσο άγχος γιατί να πηγαίνει χαμένο;

Πολύ... άγχος διαπιστώσαμε στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, στην Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, σχετικά με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Ξεκινώντας από τη θέση αρχής, "για την Ελλάδα η μεγάλη πρόκληση είναι η συμμετοχή της στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης", συνέχισε ρωτώντας τι θα γίνει με το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, αφού "η εφαρμογή του νόμου μετατοπίστηκε δύο φορές με παρατάσεις για τα τέλη του 1997", κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανακολουθία. Μάλιστα, κατέληξε λέγοντας ότι "δεν είμαστε υπέρ των καθολικών ιδιωτικοποιήσεων", όμως "το πρόβλημα της εξυγίανσης δεν είναι για μας τόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς"!

Είναι φανερό ότι τόση σπουδή και άγχος γι' αυτά τα θέματα δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ευελπιστούμε ότι οι δυνάμεις, που σήμερα επιχειρούν να "χτίσουν" τη θεωρία περί "αριστερού Μάαστριχτ" και τα σχετικά, με στόχο την απορρόφηση των κραδασμών της λαϊκής αντίδρασης, δε θα αγνοήσουν αυτές τις εξαιρετικές ιδέες και θα δώσουν στην ηγεσία του ΣΥΝ τη θέση που της αξίζει στο όλο οικοδόμημα...

"Μια πολύ συνεργάσιμη κυβέρνηση... "

"Τώρα έχουμε μια ευκαιρία, με την κυβέρνηση Σημίτη στην Ελλάδα, που είναι μια πολύ ρεαλιστική και πολύ συνεργάσιμη κυβέρνηση..." να προωθήσουμε "λύσεις" στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά... Η δήλωση ανήκει στον κύριο Μπερνς, εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μένει, μετά τα "ευχαριστώ" κ. Κλίντον, να δούμε πόσο πιο "συνεργάσιμη" μπορεί να αποδειχτεί η κυβέρνηση Σημίτη για τις ΗΠΑ.

H δίωξη

Τι και αν

είναι βουλευτής,

βαράτε

στο κεφάλι,

διότι έτσι,

αν το σκεφτείς,

θα φοβηθούν

κι οι άλλοι

και θα διστάζουνε

να βγουν,

με τα τρακτέρ τους

πάλι!

Τι και αν

είναι στη Βουλή,

να κινηθεί

ο "νόμος"...

- Μαύροι αφέντες

και δειλοί,

δε θα περάσ'

ο τρόμος,

σε λίγο

περισσότερους

κολίγους

θα 'χει ο δρόμος!

Ο οίστρος

Οι "κακές οι γλώσσες"

Οι "κακές οι γλώσσες" λένε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων (ΥΠΕΧΩΔΕ), παρακάμπτει τον γενικό διευθυντή του υπουργείου στην υπογραφή κάποιων αποφάσεων. Οι ίδιες "κακές γλώσσες", λένε πως ενώ όλες οι αποφάσεις του υπουργείου πρέπει να υπογράφονται και από τον γενικό διευθυντή του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες αποφάσεις (ίσως έχουν να κάνουν με το γνωστό καθεστώς των "πελατειακών σχέσεων") φεύγουν από το υπουργείο χωρίς να έχει ενημερωθεί και πολύ περισσότερο να έχουν την υπογραφή του γενικού διευθυντή του ΥΠΕΧΩΔΕ. Να το πιστέψουμε; Είναι αλήθεια; Και τι λέει άραγε για όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, συμπεριλαμβανομένων και των υφυπουργών;

Αυτοί ξέρουν καλύτερα

Εδώ και οκτώ χρόνια το παραϊατρικό προσωπικό και οι κοινωνικοί λειτουργοί της Διεύθυνσης Ασφάλισης της ΔΕΗ, που απασχολούνται ως τετραωρίτες, ζητούν και προσπαθούν να μετατρέψουν σε πλήρους απασχόλησης τη σχέση εργασίας τους. Οι προσπάθειές τους αποδείχτηκαν όμως μάταιες και αποφάσισαν να κάνουν μια 48ωρη απεργία στις 10 και 11 του Ιούνη, μήπως και αποδειχθεί ότι "όπου δεν πίπτει διάλογος, πίπτει αγώνας".

Μάλιστα, το θέμα του "κοινωνικού διαλόγου" δεν περνά - και δε θα μπορούσε άλλωστε, αφού διεκδικούν οκτάωρο - απαρατήρητο από τους εργαζόμενους, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι ενάντια στη "νομιμοποίηση της μερικής απασχόλησης"... Αυτοί ξέρουν.

Διέξοδος σε αντιλαϊκά μέτρα

Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παρά τις αλχημείες και τα λογιστικά τερτίπια επιμένει να διαψεύδει την κυβέρνηση - είχε προαναγγείλει ότι το Μάη ο πληθωρισμός θα έπεφτε στο 5% και τελικά παρόλο που αφαίρεσαν το 0,6% από το πετρέλαιο θέρμανσης έκλεισε στο 5,4% - οδηγεί πολλούς από τους οικονομικούς εγκεφάλους να βρουν διέξοδο στις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές που πρόσφατα είχαν υποδείξει το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ. Ειδικότερα τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στην αναμενόμενη έκθεση της επιτροπής Σπράου, η οποία έχει αναλάβει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού. Τι προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός και από τη δράση του στο σταθεροποιητικό πρόγραμμα 1985 - '87, καθηγητής;

Πρώτον, να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα χορήγησης του - άθλιου - διορθωτικού ποσού με στόχο την κατάργησή του! Δεύτερον, να συγκρατηθούν οι ονομαστικές αποδοχές - πόσο ακόμα; - και τρίτον, να μειωθούν σε ένα ποσοστό κάποιοι έμμεσοι φόροι που αυξάνουν τον πληθωρισμό.

Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός θα μειωθεί, άλλη μια φορά, με το στύψιμο μέχρι τέλους των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Μετά η κυβέρνηση Σημίτη θα καυχάται για την πτώση του πληθωρισμού και θατην επιδεικνύει ως επιτυχία στα λαϊκά στρώματα που θα γίνουν αυτά τα υποζύγια της πτώσης!

(Παρα)-πληροφόρηση...

Πρωινή εφημερίδα ("Καθημερινή" 6/6/97) (παρα)-πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι "ογδόντα βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ, παρέστησαν στην προχτεσινοβραδινή εκδήλωση, που οργάνωσε αντιπροσωπεία του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος του Κουρδιστάν".

Αν η εφημερίδα έμπαινε στον κόπο να ρωτήσει για να μάθει, πολύ εύκολα θα διαπίστωνε ότι κανένας βουλευτής, ούτε άλλος εκπρόσωπος του ΚΚΕ προσκλήθηκε να παραβρεθεί στην εν λόγω εκδήλωση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ