ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούνη 1997
Σελ. /60
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Στις 4 Ιούνη συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου αδερφού μας ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑ (Βάνια), αντισμηνάρχου ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας, μεσανατολίτη και μαχητή του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε με συνέπεια: Η αδερφή του Βαρβάρα Μανιά 25.000 δρχ. και η αδερφή του και ο γαμπρός του Καλλιόπη και Νίκος Καββαδίας 15.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 20 Αυγούστου συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ,μέλους του ΚΚΕ, ταξιάρχου ε.α. και δικηγόρου. Πήρε μέρος στην Αντίστασης της Μέσης Ανατολής.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σοφία Αραχωβίτη πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 7 Μάη 1997, πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΙΧΟΣ.Γεννήθηκε στο Λιδωρίκι. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος με προοδευτικές αρχές. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και η Κατοχή τον βρήκε στην Αθήνα όπου δούλευε ως εφοριακός. Προσχώρησε χωρίς δισταγμό στο ΕΑΜικό κίνημα στην Αθήνα και αργότερα αγωνίστηκε στο Λιδωρίκι, μαζί με όλη την οικογένειά του. Στο σπίτι του φιλοξενήθηκε όλη η ηγεσία της Αντίστασης.

Με την Απελευθέρωση βρέθηκε και πάλι στην Αθήνα, για να συλληφθεί και να σταλεί στην Ελ Τάμπα από τους Εγγλέζους στα Δεκεμβριανά. Οταν απολύθηκε, επανήλθε και πάλι στην υπηρεσία του, από όπου "εξυγιάνθηκε" και στάλθηκε και πάλι εξορία στην Ικαρία το 1947.

Ηταν τίμιος και αγνός Ρουμελιώτης, λεπτός και ευγενικός στους τρόπους, φιλότιμος, αλτρουιστής και πιστός στις αρχές που εκπροσωπεί το ΚΚΕ, το οποίο υπερασπιζόταν ως το τέλος της ζωής του. Παράλληλα, είχε το χάρισμα του γραπτού λόγου. Τα βιβλία του, ιδιαίτερα "Στη λατρεία της Αρτέμιδας", "Καημοί του μεσοπολέμου", "Το χρονικό της εξορίας (Ικαρία 1967 " διακρίνονται για την απλότητα της περιγραφής τους, τη σαφήνεια, τις δυνατές εικόνες, το λυρισμό, το πάθος του για τη ζωή.

Το μνημόσυνό του γίνεται σήμερα Κυριακή, 8 Ιούνη, στις 9.30 π.μ. στον Αγιο Νικόλαο Κουκακίου.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 60.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα αδέρφια του Ευθυμία Καρασάββα, Διονυσία Πέτρου, Γιώτα και Μήτσος Υφαντής.

* * *

λ18

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ αδελφών ΔΗΜΗΤΡΗ και ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΡΟΛΙΑ από το χωριό Μεσόγεια της Σάμου, που έπεσαν, πολεμώντας το 1948, οι αδελφές τους πρόσφεραν 25.000 δρχ. στην ΑΕ Περιστερίου.

* * *

λ18

Στη μνήμη των αδελφών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΑΝΔΡΕΑ ΗΣΑΪΑΔΗ,ο αδελφός τους Βασίλης πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης, 20.000 δρχ.

* * *

Οι αντιστασιακοί Διονύσης Παπαγρηγοράτος, Ορέστης Σαμόλης και Αντώνης Χαρίτος πρόσφεραν στον "902" 11.000 δρχ., στη μνήμη του παλαίμαχου κομμουνιστή ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΚΑΚΟΥ, ο αδελφός του Γεώργιος Μπεκάκος από το Μαντούδι Εύβοιας πρόσφερε 30.000 δρχ. στη ΝΕ Εύβοιας.

* * *

Στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσάς μας ΑΝΝΑΣ ΚΟΤΤΑ, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ.

Μαγδαληνή, Ελένη, Δημήτρης Κέφος

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΝΙΑΡΧΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος για την πατριωτική δράση του εξορίστηκε στα Γιούρα και την Ακροναυπλία, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Μεταμόρφωσης.

Αθανασία και Ευαγγελία Νιάρχου και Ντίνος Κοντογιαννόπουλος

* * *

Ο παλαίμαχος αγωνιστής ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΥΛΟΣ, οπαδός του ΚΚΕ, που πέθανε την 1η Ιούνη 1996, γεννήθηκε στο χωριό Πλαγιά Κόνιτσας το 1907.

Στη μνήμη του, τα μέλη της ΚΟΒ Αμπελοκήπων Λάρισας πρόσφεραν 10.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Συμπληρώθηκαν 50 μέρες από το θάνατο του αγαπημένου θείου μας ΤΑΣΟΥ ΓΛΕΡΙΔΗ.Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μαχητής του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία και επαναπατρίστηκε. Ηταν δραστήριο στέλεχος της ΚΟ Πολίχνης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Καπνεργατών, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Κυριάκος και Χρυσούλα Τηλετζίδου

  • Επίσης στη μνήμη του Τάσου Γλερίδη πρόσφεραν: Οι Ν. Χατσίδης, Ορτυλίδου, Βασίλειος και Χάρης από τις Μουριές Κιλκίς 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ και οι Γ. και Μαρία Αναστασιάδη 6.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Ο ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Γοργόπη Κιλκίς. ΕΑΜίτης στην Κατοχή και από το 1943 αντάρτης του ΕΛΑΣ, αγωνίστηκε και αυτός για την απελευθέρωση της πατρίδας. Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Οι ταλαιπωρίες και οι κακουχίες κλόνισαν σοβαρά την υγεία του. Υπερασπιζόταν πάντα τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε και ήταν συνδρομητής του "Ριζοσπάστη", γι' αυτό και πάντα καλά ενημερωμένος για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Αναγνωρίστηκε ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, χωρίς όμως να συνταξιοδοτηθεί.

Πέθανε στις 13 Μάη 1997 σε ηλικία 75 χρόνων.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του και οι συναγωνιστές του πρόσφεραν 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Στη μνήμη της ΟΛΓΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, τα εγγόνια της πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 29 Μάη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο γιος μας ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Πέθανε στις 29 Μάη 1992.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μας ΒΑΣΙΛΗ ΝΤΑΡΔΑ,προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ευστράτιος και Αικατερίνη Χατζηβογιατζή

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΛΑ από το Κρυονέρι Μεσσηνίας, ο οποίος για την πατριωτική δράση του φυλακίστηκε και εξορίστηκε, ο ανιψιός του Δημήτρης Μανωλόπουλος πρόσφερε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Αγ. Παντελεήμονα" Αχαρνών.

  • Επίσης στη μνήμη του Χρήστου Μελά ο συναγωνιστής του Αλέξης Ηλιόπουλος από το Κρυονέρι πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πλ. Αττικής, 10.000 δρχ. Και ο Αντώνης Σωτηρόπουλος πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 31 Μάη έκλεισαν 7 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του λαμπρού αγωνιστή, πρωτομάχου του επαναστατικού κινήματος της χώρας ΝΙΚΟΥ ΓΚΕΝΑ.Γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Αμπελικό Καρδίτσας. Οι γονείς του ήταν εργατοαγρότες. Μικρός ρίχτηκε στη βιοπάλη. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1941. Στην Κατοχή αγωνίστηκε από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Τον Ιούνη του 1946, βγαίνει στο βουνό και φτιάχνει το έφιππο τμήμα, με το οποίο παίρνει μέρος σε πολλές μάχες και τραυματίζεται. Τον Οκτώβρη του 1949, περνάει στην Αλβανία και μετά στην Πολωνία. Το 1952 με εντολή του Κόμματος κατεβαίνει στην Ελλάδα παράνομα. Το 1955 συλλαμβάνεται και δικάζεται τέσσερις φορές, μία σε ισόβια και τρεις σε θάνατο. Στις δίκες υπερασπίστηκε τη γραμμή του ΚΚΕ και περιφρούρησε την οργάνωση. Κρατήθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας, του Επταπύργιου, της Αλικαρνασσού, του Ιτζεδίν, της Αίγινας και στα Γιούρα. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους το 1966. Εντάσσεται στην ΕΔΑ και δουλεύει ως γραμματέας Καρδίτσας. Στη δικτατορία ξαναφυλακίζεται. Με το κλείσιμο των στρατοπέδων, απολύεται και χρεώνεται με την παράνομη δουλιά στη Θεσσαλία. Το 1972 παίρνει μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ και εκλέγεται στην ΚΕ, της οποίας ήταν μέλος ως το θάνατό του.

Σ' όλη τη ζωή του, ο Νίκος Γκένας τοποθετούσε στην πρώτη γραμμή την ενότητα του ΚΚΕ, τη συνεχή ισχυροποίησή του στην καθημερινή ζωή και δράση με τη δημιουργική εφαρμογή των αρχών συγκρότησης και λειτουργίας του. Πέρασε αταλάντευτα μισόν αιώνα με την ιδεολογία, που του έδωσε τα εφόδια να στέκεται όρθιος στο βουνό, στη φυλακή, στα στρατοδικεία και στη νομιμότητα.Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΟ Λάρισας.

Η γυναίκα του Μαρία, οι κόρες του Λίτσα και Ευτυχία και οι γαμπροί του

* * *

λ18

Στις 19 Μάη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ.Στις 3 Ιούνη έκλεισαν 22 χρόνια από το θάνατο του ΒΕΡΒΕΡΗ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ.Εγιναν μέλη του ΚΚΕ στην Κατοχή, εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και αγωνίστηκαν από τις γραμμές τους ενάντια στους κατακτητές.

Πέθαναν πιστοί στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη τους, τα παιδιά τους Θανάσης, Κώστας, Σουλτάνα και Δήμος πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 20 Μάη έκλεισαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΤΕΝΙΑΤΖΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1942, από τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Αντάρτης του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ στο Πάικο, κατέφυγε στο ΔΣΕ και έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και την Οστράβα της Τσεχοσλοβακίας.Στη μνήμη του η γυναίκα του πρόσφερε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΙΩΑΚΕΙΜ Χρ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ από το 1943, που πέθανε στις 14 Γενάρη 1997, γεννήθηκε το 1915. Καταγόταν από τον Πόντο. Στην Ελλάδα ήρθε το 1922 και ζούσε στο χωριό Μακρύγιαλος Πιερίας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41. Το 1943 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αργότερα βγήκε στο βουνό, αντάρτης του ΕΛΑΣ. Υπηρέτησε στην Εθνική Πολιτοφυλακή.

Μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και βασανίστηκε, αλλά έμεινε πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, τα μέλη της ΚΟΒ Μακρύγιαλου και τέσσερις φίλοι του πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 9 Ιούνη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του αξέχαστου ΦΩΤΗ ΣΥΡΙΝΙΩΤΗ.Από τα νεανικά του χρόνια ορφάνεψε και μπήκε στη βιοπάλη. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και από το 1936 ήταν καθοδηγητικό στέλεχος του ΚΚΕ στο Βόλο. Σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε με πίστη και αφοσίωση από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Ηταν από τους οργανωτές και ηγέτες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στο Βόλο και στη Μαγνησία. Διατέλεσε υπεύθυνος της 1ης Μεραρχίας του εφεδρικού ΕΛΑΣ Βόλου. Με τη συγκρότηση της Εθνικής Πολιτοφυλακής τοποθετήθηκε διοικητής Μαγνησίας.

Για την πατριωτική δράση του και τις προοδευτικές ιδέες του "αμείβεται" από το κράτος των δοσίλογων. Διώκεται, εξορίζεται στα Αντικύθηρα και αλλού. Το 1947 αφέθηκε ελεύθερος και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Ηταν διοικητής ανταρτοομάδων στο Πήλιο.

Με το τέλος του Εμφύλιου, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Δουλεύει ακούραστα στις εκεί οργανώσεις των Πολ. Προσφύγων. Στην Ουγγαρία ήταν Β γραμματέας της Κομ. Οργάνωσης και διευθυντής της εφημερίδας "Λαϊκός Αγώνας". Στη Βουλγαρία συνεχίζει την κομματική δράση του. Πάντα δραστήριος, αγαπητός, σεμνός, προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΚΚΕ.

Επαναπατρίστηκε το 1984 με την οικογένειά του, και συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ακούραστα ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", που ήταν ο αχώριστος σύντροφός του.

Η σύζυγος και τα παιδιά του

* * *

Στη μνήμη του συμπολίτη μας, ΣΩΤΗΡΗ ΞΥΔΕΑ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και δραστήριου μέλους του Συλλόγου μας, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, προσφέρουμε στο κόμμα του το ΚΚΕ, μέσω ΑΕ Παιδείας - Ερευνας, 20.000 δρχ.

Τα μέλη του Συλλόγου των Απανταχού Σαϊδονιτών

* * *

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΑΜΟΥ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ,από τα Κοκκινόγια Δράμας, τα πέντε παιδιά του πρόσφεραν στο ΚΚΕ 25.000 δρχ., μέσω της ΝΕ Δράμας.

* * *

Στις 27 Ιούνη συμπληρώνονται 67 μήνες από το θάνατο του ΝΙΚΟΥ ΣΑΛΤΣΙΔΗ από την Κοζάνη.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σωτηρία Σαλτσίδη και τα παιδιά του Λάμπρος και Μαρία προσφέρουν 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

  • Στη μνήμη του φίλου και συντρόφου μου Νίκου Σαλτσίδη προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Νίκος Λέτσιος

* * *

λ9

Ο αγαπημένος μας ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ,που έφυγε από κοντά μας στις 2 Μάη 1996, γεννήθηκε το 1921 στο Νεοχώρι Μικράς Ασίας από γονείς αγρότες. Ηταν συνεπής αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης, και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ.

Ηρώ Τερζοπούλου - Νέα Χαραυγή Κοζάνης

* * *

λ9

Στη μνήμη των αγωνιστών από τη Μαγνησία που εκτελέστηκαν, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μας μάρτυρα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΠΕΤΡΑΚΗ (φωτογραφία), προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Δήμητρα Πετράκη - Σκουραδάκη από το Βόλο και Χαράλαμπος Σκουραδάκης

* * *

λ9

Στις 14 Ιούνη, κλείνει ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μου η αγαπημένη συντρόφισσά μου ΑΡΙΑ ΧΙΟΝΗ.Αγωνιζόμασταν μαζί 42 χρόνια για τα ιδανικά του ΚΚΕ και τη ζωή.

Στη μνήμη της και αντί για λουλούδια στον τάφο της προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Αιγάλεω.

Κωνσταντίνος Χιόνης - αντιστασιακός

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΕΥΘΥΜΙΑΣ Παπέλη - ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ που κηδεύτηκε στις 29 Μάη 1997. Καθώς και στη μνήμη των αδελφών της ΘΑΝΑΣΗ και ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΕΛΗ,ο Νώντας και η Μαρία Χαϊδεμένου πρόσφεραν στο ΚΚΕ 15.000 δρχ.

* * *

O Αποστόλης Μαργαρίτης από την ΚΟΒ Φέλμπερτ της ΟΔ Γερμανίας πρόσφερε, μέσω της ΝΕ, 1.000 γερμανικά μάρκα στο ΚΚΕ.

***

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

λ9

Σήμερα, 8 Ιούνη, στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής "Τρεις Γέφυρες" (Κάτω Πατήσια), γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΞΥΔΕΑ

υποσμηναγού ε.α.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ "Τρεις Γέφυρες", 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ. Η οικογένειά του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ