ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούνη 1997
Σελ. /60
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το καψώνι στην αναφορά από τον αρχηγό ΓΕΣ

Διαταγή διαρκούς ισχύος του αρχηγού ΓΕΣ, με την οποία κηρύσσει εκστρατεία ενάντια στο καψώνι στο Στρατό και καλεί τους διοικητές να πάρουν μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου και να ενημερώνουν καθημερινά τους στρατιώτες

Μέτρα ενάντια στο καψώνι στο Στρατό, όπως αυτό εκφράζεται με τη διάκριση "παλιοί" και "νέοι",παίρνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού,επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το πρόβλημα είναι όχι μόνο υπαρκτό αλλά και ότι έχει πάρει έκταση.

Ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Μ. Παραγιουδάκης,εξέδωσε διαταγή με την οποία κηρύσσει εκστρατεία σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας του Στρατού και δίνονται οδηγίες για την εξάλειψη του φαινομένου, το οποίο όπως τονίζει ντροπιάζει το Στρατό.Η συγκεκριμένη διαταγή, που ήδη υπογράφηκε από τον αρχηγό ΓΕΣ, είναι διαρκούς ισχύος και με βάση αυτήν καλούνται οι διοικητές των μονάδων να λάβουν μέριμνα για την ενημέρωση των στρατιωτών σε καθημερινή βάση στην πρωινή αναφορά των μονάδων και να ελέγχουν για την εφαρμογή της καθ' όλο το 24ωρο.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω διαταγή καλύπτει μόνο την πλευρά του καψωνιού που εκφράζεται με τη διάκριση "παλιοί" - "νέοι" και δε θίγει φαινόμενα καψωνιού που εκπορεύονται από τα πάνω και φορούν το μανδύα της εκπαίδευσης,χωρίς βέβαια να έχουν σχέση με αυτή. Επίσης δε λαμβάνονται παράλληλα μέτρα εξάλειψης των φαινομένων αυτών στις σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών, όπου εκεί διακρίσεις τέτοιου είδους (παλιοί - νέοι) έχουν αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα. Στους χώρους αυτούς βρίσκεται ουσιαστικά το "φυτώριο" του καψωνιού, που στη συνέχεια διαχέεται σε όλο το Στρατό. Πρέπει δε να σημειωθεί ακόμα ότι η διαταγή καλύπτει μόνο το Στρατό Ξηράς και ότι προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει ανάλογα μέτρα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας,όπου και εκεί το καψώνι "ζει και βασιλεύει" ιδιαίτερα στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

Η διαταγή

Επειδή η εφαρμογή της διαταγής είναι υπόθεση και των ίδιων των στρατευμένων,αφού αυτούς αφορά και αυτοί κατά κύριο λόγο πρέπει να απαιτήσουν τη συνολική εξάλειψη του καψωνιού, ο "Ρ" δημοσιεύει για τη δική τους ενημέρωση το πλήρες κείμενο της διαταγής του αρχηγού ΓΕΣ.

Η συγκεκριμένη διαταγή αναφέρεται "στη συμπεριφορά παλαιών οπλιτών προς τους νέους καθώς και στην εξάλειψη των φαινομένων επιβολής σωματικής ή άλλης δοκιμασίας των οπλιτών νεαρών ΕΣΣΟ κλπ.".

Το ΓΕΣ, τονίζεται στη διαταγή, με βάση ορισμένα συμβάντα, καταγγελίες, παράπονα, δημοσιεύματα κλπ., που αφορούν σε κρούσματα κακής συμπεριφοράς οπλιτών παλαιοτέρων ΕΣΣΟ προς τους οπλίτες νεοτέρων ΕΣΣΟ, εκτιμά ότι το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο διαχωρισμού μεταξύ των υπηρετούντων οπλιτών δυστυχώς είναι υπαρκτό, παρά τις καταβληθείσες μέχρι τώρα προσπάθειες και τις εκδοθείσες διαταγές για την εξάλειψή του. Το γεγονός ότι η ΕΣΣΟ απολύσεως δημιουργεί κατεστημένο και παράδοση να απαλλάσσεται από κάθε υπηρεσία, ένοπλη ή άοπλη, είναι φαινόμενο απαράδεκτο, αντίκειται στις κείμενες διατάξεις των Στρατιωτικών Κανονισμών και είναι εκτός κάθε στρατιωτικής δεοντολογίας.

Για την εξάλειψη του φαινομένου επιβάλλεται να αναληφθεί εκστρατεία σε όλα τα επίπεδα διοικήσεως,ώστε να γίνει συνείδηση σε όλους ότι ο στρατιώτης προσφέρει τις υπηρεσίες του ισαναλόγωςμε τους λοιπούς συναδέλφους του μέχρι και την προτελευταία μέρα της απολύσεώς του, όπως επιτάσσουν οι στρατιωτικοί κανονισμοί, διαταγές και αρχές της χρηστής διοίκησης. Εμφάνιση έστω και σποραδικών φαινομένων διάκρισης παλαιών και νέων ντροπιάζουν και το Στρατό μας, θίγουν την τιμή μας και αποτελούν αντικείμενο δυσμενών σχολίων λόγω της απόλυτα δικαιολογημένης ευαισθησίας της κοινωνίας μας για τους στρατευμένους νέους.

Για το σκοπό αυτό επισημαίνονται τα παρακάτω:

Ο διαχωρισμός μεταξύ παλαιών και νέων σε κάθε εκδήλωση ή δραστηριότητα και η επιβολή σε σωματική ή ψυχική δοκιμασία των νέων οπλιτών να σταματήσει άμεσα με κάθε τρόπο.Το υπ' όψιν θέμα να αποτελεί συνεχώς αντικείμενο ενημερώσεως στην πρωινή αναφορά των μονάδων και ελέγχου καθ' όλο το 24ωρο.Η υλοποίηση των διαταγών που ισχύουν επί του θέματος είναι έργο των διοικήσεων όλων των επιπέδων,από αρχιφύλακα φυλακίου μέχρι διοικητή μονάδος και ο έλεγχος της εφαρμογής τους έργο των προϊσταμένων διοικήσεων.

Για το σκοπό αυτό οι διοικητές των μονάδων, ανεξαρτήτων υπομονάδων πρέπει:

- Να προβαίνουν σε συνεχείς ελέγχους των υπηρεσιών των οπλιτών κυρίως στο επίπεδο της υπομονάδας όπου σχεδιάζονται, ώστε να εξασφαλίζουν ότι οι απαιτήσεις λειτουργικότητας και ασφαλείας των μονάδων καλύπτονται από όλους τους υπηρετούντες οπλίτες ισαναλόγως αναλογικά και με πνεύμα δικαιοσύνης.

- Να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο θέμα της επικοινωνίας και ψυχικής επαφής με το προσωπικό τους με ουσιαστικές συνεντεύξεις, ώστε να εντοπίζουν περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς παλαιών οπλιτών προς νέους, τα οποία να ελέγχουν αυστηρότατα και άμεσα.

- Να αξιοποιούν τους γιατρούς των μονάδων,οι οποίοι να αποκτήσουν συνεχή προσωπική επαφή - επικοινωνία με όλους ανεξαρτήτως τους οπλίτες, με συνεχή παρουσία κοντά τους στο θάλαμο, στην εκπαίδευση, στη συντήρηση, στη σκοπιά, στην έξοδο, σε κάθε είδους εκδήλωση. Τα αποτελέσματα των επαφών να συζητούνται με τους διοικητές, ώστε να έχουν μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο χειρισμού του προσωπικού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

- Οι ομάδες των οπλιτών, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών,που επισκέπτονται τις μονάδες, να αποτελέσουν προσωπικό πολύτιμο και συμβουλευτικό για τις διοικήσεις,η δε άφιξή τους να χαρακτηρίζεται ως σημαντικό γεγονός και να αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό χωρίς καχυποψία και δυσπιστία.Αντίθετα, δε, να διευκολύνονται στο έργο τους, ώστε να δημιουργήσουν κατάλληλο κλίμα στις μονάδες τους, ώστε όχι μόνο να μην υπάρχει ασφυκτικό περιβάλλον που οδηγεί σε ακραίες ενέργειες και απρόβλεπτες καταστάσεις,αλλά αντίθετα να βοηθήσει τους οπλίτες να ξεπεράσουν τα τυχόν προβλήματά τους και η θητεία τους να είναι αποδοτική και ευχάριστη ανάμνηση για αυτούς.

Η διαταγή του αρχηγού ΓΕΣ καταλήγει:

Οι σχηματισμοί να συντονίσουν και επιβλέψουν την υλοποίηση των διαλαμβανομένων στην παρούσα, καθώς και στις σχετικές διατάξεις στους στρατιωτικούς κανονισμούς. Η διαταγή αυτή να είναι διαρκούς ισχύος, να τηρείται από το διοικητή και να αποτελεί δε συνεχή μέριμνα για υπόμνηση και διδασκαλία σε όλο το προσωπικό της μονάδας.

Κ. Ζ.

Στη Βοιωτία η Αλέκα Παπαρήγα

Περιοδεία στη Βοιωτία θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 12 Ιούνη η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής: Στις 9.30 θα επισκεφτεί το ειδικό σχολείο και νηπιαγωγείο στη Θήβα. Στις 10.30 το εργοστάσιο "Βίντερ". Στις 12.15 το Νοσοκομείο Λιβαδειάς. Στις 18.30 θα συναντηθεί με μαζικούς φορείς της Λιβαδειάς και τα τοπικά ΜΜΕ στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Στις 21.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς.

Πορεία ειρήνης στη Σάμο

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει σήμερα Κυριακή πορεία ειρήνης, στην οποία θα πάρουν μέρος Ελληνες φιλειρηνιστές από Σάμο, Ικαρία, Λέσβο και Τούρκοι από Σμύρνη, Τσεσμέ, Δίδυμα, Βουρλά, Κουσάντασι.Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την πλατεία Παλαιοκάστρου,που είναι το κοντινότερο προς την Τουρκία χωριό του Β. Αιγαίου και θα καταλήξει στη 1 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.

Νεκροί από νάρκη

Δύο πτώματα μουσουλμάνων λαθρομεταναστών εντοπίστηκαν προχτές σε παλαιό, επισημασμένο ναρκοπέδιο κοντά στο χωριό Βύσσα, τα οποία περισυνελέγησαν από δυνάμεις της τοπικής Στρατιωτικής Διοίκησης, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΓΕΣ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ΓΕΣ εκτιμά ότι ο θάνατος των δυο λαθρομεταναστών προήλθε από έκρηξη νάρκης τη νύχτα της 30ής Μάη, "όπου επικρατούσαν λίαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, γεγονός που δεν επέτρεπε να γίνει αντιληπτή η έκρηξη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ