ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παιχνίδια με τη μετοχή του ΟΤΕ

Ανακοινώνεται αύριο το εύρος διακύμανσης της τιμής, με την οποία θα διατεθεί σε ιδιώτες το νέο πακέτο των 31,6 εκ. μετοχών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα "παιχνίδια" με την τιμή της εισηγμένης μετοχής του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, αφού, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ενδιαφέρονται η εισαγωγή των νέων μετοχών να γίνει με όσο το δυνατόν πιο χαμηλή τιμή.Από αυτή την άποψη, παρατηρούν, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι τιμές των ήδη εισηγμένων μετοχών στο Χρηματιστήριο παρουσίασαν το τελευταίο δεκαήμερο διακυμάνσεις, που φτάνουν τις 1.000 δραχμές.

Τον τζόγο των ημερών φαίνεται να διευκολύνει και ο τρόπος που επιλέχτηκε για τη νέα φάση ξεπουλήματος του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε τιμή διάθεσης για τις νέες 31,6 εκατομμύρια μετοχές. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πλαίσια, μέσα στα οποία θα κινηθεί η τιμή εισαγωγής, ενώ η οριστικοποίησή της θα γίνει στις 16 του Ιούνη. Ο προσδιορισμός της τιμής αυτής θα εξαρτηθεί από το ύψος της ζήτησης που θα εκδηλωθεί από τους λεγόμενους θεσμικούς επενδυτές.

Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας το ευρύ κοινό, που θα ενδιαφερθεί να αποκτήσει νέες μετοχές του ΟΤΕ, θα πρέπει να ξέρει ότι η δημόσια εγγραφή είναι από αύριο μέχρι την Παρασκευή, 13 του μήνα, ενώ η τιμή της δημόσιας εγγραφής θα είναι χαμηλότερη κατά 200 δραχμές από την τιμή που θα οριστεί για τους θεσμικούς επενδυτές. Παράλληλα, σημειώνεται πως η τιμή θα είναι χαμηλότερη από αυτή, με την οποία θα "κλείσει" την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο η εισηγμένη μετοχή.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές ενδιαφέρονται για το "ρίξιμο" των τιμών της μετοχής αυτές τις μέρες, αφού κάτι τέτοιο θα τους εξασφάλιζε φτηνότερες τιμές για την απόκτηση νέων μετοχών. Σύμφωνα, πάντως, με αρμόδιους παράγοντες και ο ΟΤΕ ενδιαφέρεται, ώστε οι νέες μετοχές να εισαχθούν με χαμηλή, κατά το δυνατό τιμή. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, προσφέρει μεγαλύτερες προϋποθέσεις για τη μελλοντική εικόνα της μετοχής, μέσα από αυξητική πορεία της.

Η ουσία πάντως είναι μία. Η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση, η δημόσια επιχείρηση, που, όπως λέει το σχετικό διαφημιστικό μήνυμα, έχει κέρδη όσα και οι μεγαλύτερες τράπεζες στο σύνολό τους, υποχρεώνεται σε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης και συστηματικής απώλειας του δημόσιου χαρακτήρα της λειτουργίας της, με ό,τι αρνητικό αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους της χώρας και την εθνική οικονομία, συνολικά.

"Μαλάκωσε" η "σκληρή" δραχμή

Το Μάη υποτιμήθηκε απέναντι στο σύνολο των ξένων νομισμάτων και είναι πιθανό η διολίσθησή της να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες

Χάνει έδαφος η δραχμή απέναντι στα ξένα νομίσματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε χτες το Κέντρο Εξαγωγικών Μελετών και Ερευνών (ελέγχεται από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων), ο δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των ξένων νομισμάτων απέναντι στη δραχμή, αυξήθηκε κατά 1,19% το Μάη συγκριτικά με τον Απρίλη του 1997 και 2,73% στο πεντάμηνο (σύγκριση Μάη 1997 με Δεκέμβρη 1996).

Η δραχμή το Μάη του 1997 - συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 1996 - υποτιμήθηκε κατά:

  • 1,9% απέναντι στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU). Ετσι, ενώ το Δεκέμβρη, για να αγοράσουμε 1 ECU πληρώναμε 304,9 δραχμές, τον Μάη του 1997 για την αγορά κάθε ECU πληρώναμε 310,8 δραχμές.
  • 9,6% απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ, το οποίο το αγοράζαμε το Δεκέμβρη με 245,3 δραχμές και σήμερα το αγοράζουμε με 271,5 δραχμές.
  • 5,9% απέναντι στο γιεν Ιαπωνίας, η τιμή του οποίου ανέβηκε απέναντι στη δραχμή από 215,6 δραχμές το Δεκέμβρη του 1996 στις 229,0 δραχμές το Μάη του 1997.

Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι από τις αρχές του 1997, έχουμε μια χαλάρωση στην πολιτική της "σκληρής" δραχμής, γεγονός που εκφράζεται με την επιτάχυνση του ρυθμού διολίσθησης. Και όπως εκτιμούν οι εξαγωγές με το δελτίο του ΚΕΕΜ, αν συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες η διολίσθηση της δραχμής με τον ίδιο ρυθμό (του πεντάμηνου), τότε για ολόκληρο το 1997 η σωρευτική υποτίμηση της δραχμής θα φτάσει στο 6,2% για το σύνολο των ξένων νομισμάτων και 3,3% για τα ευρωπαϊκά νομίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει οι αξιώσεις των βιομηχάνων (ΣΕΒ), των εξαγωγέων (ΠΣΕ) και άλλων επιχειρηματικών φορέων, για την εγκατάλειψη της πολιτικής "σκληρής" δραχμής και όπως φαίνεται η κυβέρνηση έδειξε τη δέουσα "ευαισθησία" της.

ΚΡΗΤΗ
Εξήντα επιχειρήσεις στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

Τουλάχιστον 60 μεγάλες επιχειρήσεις της Κρήτης που φοροδιαφεύγουν, βρίσκονται την περίοδο αυτή στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κρήτης, όπως δήλωσε στο "Ρ" χτες ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κρήτης, Μπάμπης Γεωργιλάκης.

Πρόκειται, κυρίως, για ανώνυμες εταιρίες σε ολόκληρη την Κρήτη, για τις οποίες οι έρευνες συνεχίζονται και για το λόγο αυτό δε δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιριών αυτών. Σύμφωνα με τον Μπ. Γεωργιλάκη πολλές από τις εν λόγω επιχειρήσεις έχουν διαπράξει οικονομικές παραβάσεις, που είναι σε βαθμό κακουργήματος κι έτσι, μόλις ολοκληρωθεί ο φάκελός τους, η υπόθεση θα φτάσει στα χέρια του εισαγγελέα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για περιπτώσεις έκδοσης πλαστών τιμολογίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για τη λήψη επιδοτήσεων. Ο διευθυντής του ΣΔΟΕ τόνισε, επίσης, ότι μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή έχει διαπιστωθεί, πέρα από τις περίπου 60 επιχειρήσεις και σε μπαρ, καθώς και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στην Κρήτη. Πολύ σύντομα, όπως δήλωσε, τα όργανα της υπηρεσίας του θα ξεκινήσουν ελέγχους και στην ποιότητα των ποτών που σερβίρονται. Τα καταστήματα εκείνα που θα διαπιστωθεί ότι σερβίρουν στους πελάτες τους ποτά "μπόμπες" θα τιμωρηθούν, σύμφωνα με τον Μπ. Γεωργιλάκη, για λαθρεμπόριο, ενώ οι έρευνες του ΣΔΟΕ θα επεκταθούν παράλληλα και στα τουριστικά θέρετρα του νησιού.

ΜικράΜΕΓΑΛΑ

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ: Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 1.556 εκατ. δρχ. για την υλοποίηση 61 επενδυτικών σχεδίων κόστους 3.946 εκατ. δραχμών, ενέκρινε η Γνωμοδοτική Επιτροπή της Αγροτικής Τράπεζας κατά το Α εξάμηνο 1997, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για την υπαγωγή επενδύσεων του αγροτικού τομέα στις διατάξεις του Ν.1892/90. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αγροτικής, από τις εγκριθείσες επενδύσεις: Οι 42 αφορούν μονάδες ζωικής παραγωγής και έχουν συνολικό κόστος 2.366 εκατ. δρχ. και επιχορηγούνται με 970 εκατ. δρχ. Οι 3 αφορούν θερμοκηπιακές μονάδες και λοιπές καλλιέργειες και έχουν συνολικό κόστος 107 εκατ. δρχ. και επιχορηγούνται με 52 εκατ. δρχ. Τέλος, οι 16 αφορούν τον τομέα παροχής υπηρεσιών, έχουν συνολικό κόστος 1.473 εκατ. δρχ. και επιχορηγούνται με 534 εκατ. δρχ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ(1): Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Αγροτικής Τράπεζας στην Καλαμαριά πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής της ΑΤΕ Χρ. Παπαθανασίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην ομιλία των εγκαινίων ο διοικητής της τράπεζας επισήμανε την ισχυρή παρουσία της ΑΤΕ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τόσο στον αγροτικό όσο και στον ευρύτερο οικονομικό τομέα.ΤΡΑΠΕΖΕΣ (2): Τρία νέα καταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας λειτουργούν ήδη στη Νέα Ερυθραία, στη Μεταμόρφωση και στη Νήσο Πάτμο. Τα τρία παραπάνω νέα καταστήματα προσφέρουν μια σειρά τραπεζικών υπηρεσιών όπως: εξυπηρέτηση TELEBANK σε 24ωρη βάση, στεγαστικά, καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια, αγοραπωλησία μετοχών μέσω της Εμπορικής Χρηματιστηριακής, διάθεση μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ΕΡΜΗΣ, καθώς και μια σειρά κλασικών τραπεζικών υπηρεσιών.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τα εγκαίνια του πρώτου ελληνικού Κέντρου Θαλασσοθεραπείας στο ξενοδοχείο "ROYAL MARE" στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Κέντρο Θαλασσοθεραπείας, συνολικού ύψους επένδυσης 1,168 δισ. δρχ. εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο 1892/90 το α εξάμηνο του 1996. Εξάλλου, την Κυριακή η υπουργός Ανάπτυξης συμμετείχε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Κρήτης του ΠΑΣΟΚ με θέμα το αναπτυξιακό σχέδιο Κρήτης στο πλαίσιο της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη που θα γίνει στις 21 και 22 Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ