ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ομόφωνη απόφαση για κλιμάκωση των αγώνων

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Την αποφασιστικότητα των ΕΒΕ να κλιμακώσουν τους αγώνες τους με όλες τις πρόσφορες μορφές, όπως συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, κλείσιμο καταστημάτων, τονίζουν με το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι της πρωτεύουσας.

Κωδικοποιώντας τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προβάλλοντας τα αιτήματα των εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ, στο ψήφισμα τονίζεται πως οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική και διαμαρτύρονται για:

  • την πολιτική διωγμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • τη βαριά φορολογία
  • τα αντισυνταγματικά και κοινωνικά άδικα "αντικειμενικά κριτήρια" και τους φόρους των ΟΤΑ
  • το απάνθρωπο και εξοντωτικό ωράριο που επέβαλαν τα πολυκαταστήματα
  • τη συνεχιζόμενη ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών, που αφαιμάσσουν την ελληνική οικονομία και συρρικνώνουν τη ΜΜΕ
  • την έλλειψη προστασίας της επαγγελματικής στέγης
  • τη συρρίκνωση της βιομηχανίας, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ξένων προϊόντων.
  • την ανεργία
  • την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και την πολιτική λιτότητας
  • την ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος και τις συντάξεις πείνας στους συνταξιούχους

Παράλληλα, οι ΕΒΕ κλιμακώνουν τους αγώνες τους για:

  • Ουσιαστική χρηματοδότηση των ΕΒΕ, με την εγγύηση του κράτους από τα αποθεματικά και επιδοτούμενο επιτόκιο
  • Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΟΜΜΕΧ, του ΕΛΟΤ κλπ. και όχι τη μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρίες
  • Κίνητρα και αναβάθμιση των συνεταιρισμών με αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο
  • Ουσιαστική προστασία της ντόπιας παραγωγής
  • Ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής
  • Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της εθνικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Ανατροπή της πολιτικής λιτότητας
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
"Δε θα μείνουμε απαθείς μπροστά στον αφανισμό μας"

Αυτό δήλωσαν κατηγορηματικά χτες οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι της Αθήνας στη χτεσινή συγκέντρωση, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στις κυβερνητικές πολιτικές και τους συμμάχους τους και στο χώρο του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Κραυγή αγωνίας για το μέλλον τους και αγανάκτησης για τις κυβερνήσεις - εντολοδόχους του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και πολυεθνικού, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει στο τέλμα και τη συνεχή όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αποτέλεσε η χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της Αθήνας. Οι ΕΒΕ, που έδωσαν το "παρών" στη συγκέντρωση, κόντρα στις μεθοδεύσεις κάποιων συνδικαλιστικών ηγεσιών να διασπάσουν την ενότητα στη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος, διατράνωσαν την απόφασή τους να αντισταθούν στον αφανισμό τους, να μη γίνουν θυσία στο όνομα της ψευδεπίγραφης ανάπτυξης που επαγγέλλονται οι κυβερνητικές πολιτικές και οι σύμμαχοί τους και στο χώρο των ΕΒΕ, διαδήλωσαν το δικό τους μονόδρομο να μην επιτρέψουν να γίνει η Ελλάδα νεκροταφείο μικρομεσαίων επιχειρήσεων! Παράλληλα, κατήγγειλαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που επιχειρεί να τους καταστήσει συνεργούς στο προαναγγελθέν, προαποφασισμένο έγκλημα σε βάρος των 800.000 επαγγελματιών, μικρεμπόρων, βιοτεχνών και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων μέσα από τον κάλπικο "κοινωνικό διάλογο".

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ της Αθήνας, Μ. Διαμαντής,μιλώντας στη συγκέντρωση κατήγγειλε τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται τα τελευταία χρόνια στην εξουσία και οι οποίες χωρίς καμία διακοπή παίρνουν μέτρα εξόντωσης των ΕΒΕ σε όλα τα επίπεδα, στη φορολογία, στη χρηματοδότηση, στο ωράριο, στην προώθηση των πολυκαταστημάτων, στην επαγγελματική στέγη, στο ασφαλιστικό. Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, αρνούνται να υλοποιήσουν οποιαδήποτε από τις θέσεις και να ακούσουν τη φωνή αγωνίας των ΕΒΕ, γιατί οι κυβερνήσεις αυτές είναι δέσμιες της πλουτοκρατίας και των μεγάλων συμφερόντων. Και μετά απ' όλα αυτά, με δεδομένη την απαρέγκλιτη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, αλλά κάτω από τη γενική αγανάκτηση όλων των λαών της ΕΕ, η κυβέρνηση τους καλεί να πάρουν μέρος σε έναν "κοινωνικό διάλογο" για να συναινέσουν σ' αυτή. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η βάση των ΕΒΕ δεν έχει καμία αμφιβολία πως ο "διάλογος" αυτός αποσκοπεί στον εγκλωβισμό των λαών για την απόκτηση δημοκρατικής επίφασης, για να νομιμοποιηθεί η εκμετάλλευση και να προχωρήσουν οι υποταγμένες στη λογική της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ κυβερνήσεις στην επιβολή ακόμα σκληρότερων μέτρων λιτότητας. Για να πουν μάλιστα στη συνέχεια ότι δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να αγανακτούν, αφού συναίνεσαν στην εξαθλίωσή τους. Οι κυβερνήσεις, τόνισε, έχουν δώσει και στο παρελθόν δείγματα γραφής για το πώς εννοούν τον περίφημο "κοινωνικό διάλογο", που αποτελεί προπέτασμα εξοντωτικών μέτρων, όταν επέβαλαν τα "αντικειμενικά κριτήρια", το 35%, την "απελευθέρωση" της αγοράς και του ωραρίου και τελευταία το δημοτικό φόρο του 2%.

"Εμείς οι ΕΒΕ", υπογράμμισε ο Μ. Διαμαντής, "δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίσαμε αυτές τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα. Ξέρουμε καλά τι συσσώρευσαν στους εργαζόμενους, στους ΕΒΕ, στους αγρότες, στους συνταξιούχους. Δυστυχία, πείνα, εξαθλίωση. Ενώ από την άλλη χάρισαν απλόχερα υπερκέρδη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Εκαναν δηλαδή τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Και μετά απ' αυτά, έχει το θράσος η κυβέρνηση να μας καλεί να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να τα συμφωνήσουμε με το ΣΕΒ". Μπροστά στη μοναδική μ' αυτά τα δεδομένα προοπτική, που είναι ο αφανισμός των ΕΒΕ, ο πρόεδρος της ΣΕΑ δήλωσε κατηγορηματικά: "Εμείς οι ΕΒΕ γνωρίζουμε ότι εάν δεν παλέψουμε ενωμένοι με συνεχείς και ασυμβίβαστους αγώνες, μας περιμένουν χειρότερες μέρες. Από αυτή τη συγκέντρωση δηλώνουμε ότι η πολιτική αυτή δε θα περάσει. Θα την ανατρέψουμε με σύμμαχους όλα τα λαϊκά στρώματα που θίγονται από τις ίδιες πολιτικές. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η πορεία προς την ΟΝΕ άλλοθι αφανισμού των ΕΒΕ". Συμπλήρωσε, επίσης, ότι μία πολιτική σε αντιμονοπωλιακή, φιλολαϊκή κατεύθυνση δεν πρόκειται να χαριστεί στον ελληνικό λαό. Είναι υπόθεση ενός συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, που θα απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, θα καλύπτει όλους τους μικρούς ΕΒΕ, θα συντονίζει τους αγώνες και τα αιτήματά τους, θα απομονώνει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, θα αναζητά συνεχώς πιο προωθημένες και αποτελεσματικές μορφές πάλης. Αλλά είναι, τόνισε ο ίδιος, και υπόθεση αλληλοκατανόησης, αλληλεγγύης και κοινής δράσης ανάμεσα στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, των αγροτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων.

Τέλος, ο Μ. Διαμαντής υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι η βάση θα βρει τον τρόπο να χτίσει τις προϋποθέσεις για πάλη και αντίσταση. Αυτή είναι που έχει το λόγο από εδώ και πέρα και όλη η ιεραρχία του συνδικαλιστικού κινήματος και τόνισε ότι η βάση του συνδικαλιστικού κινήματος διαλέγει το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης, διεκδικώντας την ύπαρξή της και όχι εκείνον της ηττοπάθειας και της αποδοχής των πολιτικών που τους οδηγούν μαθηματικά στον αφανισμό τους.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σπ. Στριφτάρης,εξέφρασε την απόλυτη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και τόνισε ότι ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά είναι ο μόνος δρόμος.

Διά της απουσίας της έλαμψε στη χτεσινή συγκέντρωση η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, που με χειρισμούς του προέδρου της Γ. Κανελλόπουλου αρνήθηκε να εκπροσωπηθεί επίσημα. Παραβρέθηκαν τα μέλη του ΔΣ από τη "Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ" (ΔΗΚΕΒΕ), εκ μέρους των οποίων ο Γ. Κατημερτζής κατήγγειλε ότι ηγετικά στελέχη αρνήθηκαν να παραβρεθούν παίζοντας στο παιχνίδι του "κοινωνικού διαλόγου", συμπλήρωσε, όμως, ότι τα στελέχη αυτά δεν εκπροσωπούν όλη τη ΓΣΕΒΕΕ.

Μ. Ζ.

Αύριο η συνέλευση των Βιοτεχνών Επιπλοποιών της Θεσσαλονίκης

Ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης καλεί όλα τα μέλη του στη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο 11 Ιούνη στις 7μμ, στην ιδιόκτητη αίθουσα του Συνδέσμου, Χάψα και Πολυτεχνείου γωνία, 2ος όροφος. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι: εκλογή προεδρείου, διοικητικός απολογισμός - προγραμματισμός, οικονομικός απολογισμός - προϋπολογισμός, έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής, ομιλίες, προτάσεις για αγώνες, έγκριση πεπραγμένων.

ΕΥΡΩ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ενωμένοι, διεκδικούν πιο αντεργατικές πολιτικές

Ενωμένοι παρουσιάζονται οι βιομήχανοι ανά την Ευρώπη, διεκδικώντας από τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ επέκταση των αντεργατικών μέτρων. Οι νέες πιέσεις έρχονται ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, με στόχο να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας, που αυξάνει συνεχώς τα κέρδη των βιομηχάνων έναντι της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά 33 Βιομηχανικοί και Εργοδοτικοί Σύνδεσμοι της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο ΣΕΒ, σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στη Χάγη στις 6/6/97 ενέκριναν την αποκαλούμενη "Ευρωπαϊκή Συμφωνία Πλαίσιο" για τη μερική απασχόληση. Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία στο στόχαστρο έχει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από την επέκταση του θεσμού της μερικής απασχόλησης.

Για την επίτευξη των σχεδίων τους, καλούν τους αρχηγούς των κρατών - μελών που μετέχουν στη Διάσκεψη, "να μην καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν αποφάσεις, που θα διατηρούν την ισορροπία μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών στόχων της ΕΕ". Ολα αυτά στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και βέβαια επισημαίνοντας την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών για την προετοιμασία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, που επιτάσσει ακόμη πιο αντιλαϊκή πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ