ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συντονισμός δράσης κατά των αναγκαστικών συνενώσεων

Επιτροπές από 12 νομούς συναντήθηκαν στην Καρδιτσομαγούλα και αποφάσισαν ομόφωνα να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους. Καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει, αμέσως, το πρόγραμμα "Καποδίστριας"

Με κοινή και συντονισμένη δράση απαντούν, πλέον, στα σχέδια της κυβέρνησης για αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αιρετοί και κάτοικοι, που αντιτίθενται στο σχετικό, κυβερνητικό πρόγραμμα"Ιωάν. Καποδίστριας". Συντονιστικές Επιτροπές 12 νομών, σε συνεδρίασή τους, αποφάσισαν ομόφωνα να αγωνιστούν ενάντια στα διοικητικά μέτρα των διοικούντων. Προειδοποιούν, μάλιστα, τους βουλευτές όλων των κομμάτων, ότι αν συμφωνήσουν με την κατάργηση των ΟΤΑ και την ερήμωση της υπαίθρου, θα κηρυχτούν ανεπιθύμητοι στα χωριά των δώδεκα νομών.Συγκεκριμένα, στην κοινότητα Καρδιτσομαγούλας Καρδίτσας,συγκεντρώθηκαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Ιωαννίνων, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Αχαϊας, Πέλλας και Κοζάνης.Οι 12 Επιτροπές εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο καταγγέλλουν ότι "η κυβέρνηση επιχειρεί με αυταρχικό, αντιδημοκρατικό, καταναγκαστικό και αντισυνταγματικό τρόπο να καταργήσει τις κοινότητες και πολλούς δήμους". Ακόμα πως "η κυβέρνηση, χρυσώνοντας το χάπι με το επιχείρημα του δήθεν εκσυγχρονισμού, επιχειρεί με το πρόγραμμα "Ιωάν. Καποδίστριας" να εξοντώσει τους δήμους και τις κοινότητες, να διαλύσει τα χωριά μας, να αφανίσει την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμά μας και να ερημώσει την ύπαιθρο".

Οι Επιτροπές καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει, αμέσως, το πρόγραμμα των υποχρεωτικών συνενώσεων. Να στηρίξει οικονομικά και τεχνικά τα Συμβούλια Περιοχής, σαν μονάδες διακοινοτικής συνεργασίας. Και "να εφαρμοστούν οι νόμοι και το Σύνταγμα, που υποχρεώνουν την πολιτεία να αποδίδει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τους οικονομικούς πόρους, που δεκαετίες, τώρα, στερεί απ' αυτήν".

Στη συνέχεια, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των κοινοτήτων και ότι θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν την ερήμωση των χωριών. Ταυτόχρονα, καλούν όλα τα πολιτικά κόμματα να ταχθούν ενάντια στην κατάργηση των κοινοτήτων και τους βουλευτές να δηλώσουν δημόσια από τώρα ότι θα καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, όταν παρουσιαστεί στη Βουλή, γιατί διαφορετικά "θα κηρυχτούν ανεπιθύμητοι στα χωριά μας". Καλούν, ακόμα, το λαό, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όλους τους μαζικούς φορείς της χώρας να αφυπνιστούν και να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Τέλος, εκφράζουν την πικρία τους για τη μέχρι τώρα στάση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και ορισμένων Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, οι οποίες αποδεικνύοντας την απόσταση που τις χωρίζει από τις τοπικές κοινωνίες, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, έχουν ταχθεί "αναφανδόν" υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων. Ωστόσο, καλούν τις Ενώσεις αυτές, έστω και τώρα, να ευθυγραμμιστούν με τη βούληση των κατοίκων της υπαίθρου.

Λευκάδα

Με το σύνθημα "Το σχέδιο "Καποδίστριας" είναι απατηλό - δε θα υποκύψουμε στον εξαναγκασμό" περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι των χωριών της ορεινής Λευκάδας, Καρνάς και Πηγαδησάνων, έκαναν μαχητική πορεία και συγκέντρωση στην πλατεία της Λευκάδας. Στη συγκέντρωση καταγγέλθηκε η καθοδηγούμενη απόφαση της επιτροπής νομού, που διορίστηκε από την κυβέρνηση για να προπαγανδίσει υπέρ των κυβερνητικών σχεδίων και να προτείνει συνενώσεις σύμφωνα με τις εντολές που της δόθηκαν από την κεντρική διοίκηση. Παράλληλα, διατρανώθηκε η θέληση των κατοίκων να αποφασίσουν οι ίδιοι για το αν και με ποιους θα συνενωθούν. Τα κυβερνητικά σχέδια κατήγγειλαν στη συγκέντρωση, ο νομάρχης Λευκάδας και εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

Το σίριαλ του μετρό σε νέες περιπέτειες...

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την αποβολή των εργολάβων από τον Κεραμεικό προτίθεται να καταθέσει σήμερα η "Αττικό Μετρό". Αμηχανία στο ΥΠΕΧΩΔΕ μετά και τη νέα εμμονή των εργολάβων στα "πανωπροίκια"

Ολα δείχνουν ότι το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ της κατασκευής του μετρό της Αθήνας θα γραφεί στα δικαστήρια! Την τροπή αυτή παίρνουν τα πράγματα, ύστερα από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, για την αποβολή των εργολάβων από το εργοτάξιο του Κεραμεικού, που αναμένεται να καταθέσει σήμερα η εταιρία"Αττικό Μετρό", η οποία διαχειρίζεται το έργο για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.

Το εργοτάξιο αυτό βρίσκεται στο τμήμα Σύνταγμα - Κεραμεικός, το οποίο, όπως είναι γνωστό, περικόπηκε από τη συνολική εργολαβία, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατασκευή του από άλλους εργολάβους. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας "Ολυμπιακό Μετρό" - όπως άλλωστε έχει γράψει εδώ και μερικές βδομάδες ο "Ρ" - αρνούνται να παραδώσουν τους εργοταξιακούς χώρους, προβάλλοντας μάλιστα ως "επιχείρημα" ότι το σύστημα του μετρό θα κινδυνεύσει συνολικά αν το συγκεκριμένο τμήμα το κατασκευάσουν άλλοι εργολάβοι.

Οι πραγματικοί όμως λόγοι είναι διαφορετικοί. Αυτοί πρέπει μάλλον να αναζητηθούν στο ότι οι εργολάβοι του "Ολυμπιακό Μετρό" φοβούνται πως αν χάσουν οριστικά το κομμάτι αυτό του έργου θα χάσουν και έναν σημαντικό μοχλό πίεσης για τη διεκδίκηση των παράλογων οικονομικών αξιώσεών τους, που ανέρχονται σε δεκάδες δισ. δρχ. Επιπλέον, φοβούνται ότι αν μπουν στο έργο και άλλοι εργολάβοι, τότε αυτοί θα χάσουν ένα βασικό τους συγκριτικό πλεονέκτημα στη διεκδίκηση των επεκτάσεων του μετρό, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 200 δισ. δρχ.

Οι εργολάβοι του μετρό, πάντως, στην προσπάθειά τους να εκβιάσουν τις καταστάσεις διοχέτευσαν έντεχνα σε δύο εφημερίδες του περασμένου Σαββάτου την είδηση ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και την "Αττικό Μετρό" που έγιναν την Παρασκευή, επήλθε κάποια συμφωνία και στο θέμα του χρόνου παράδοσης του έργου και στα "πανωπροίκια". Σύμφωνα με το "σενάριο" αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν το μετρό να λειτουργήσει σταδιακά από τον Οκτώβρη του 1999 ως το Δεκέμβρη του 2000. Παράλληλα συμφωνήθηκε να δοθούν στους εργολάβους 190 εκατ. μάρκα (31 δισ. δρχ.) προκειμένου να παραιτηθούν από όλες τις υπόλοιπες οικονομικές τους αξιώσεις.

Η σπουδή αυτή των εργολάβων έφερε σε αμηχανία την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία προσπάθησε αρχικά να διαψεύσει τα δημοσιεύματα με ανακοίνωση, ενώ στοιχείο της ίδιας προσπάθειας να "θολώσει τα νερά" δεν αποκλείεται να είναι και η κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του "Ρ" οι εργολάβοι εμμένουν στο σύνολο των αρχικών τους απαιτήσεων για "πανωπροίκια" τα οποία ανέρχονται τώρα στο ποσόν των 450 εκατ. μάρκων (72 δισ. δρχ.). Οσον αφορά τα 31 δισ. δρχ. που έγραφαν τα δημοσιεύματα του Σαββάτου, είναι ένα τμήμα των απαιτήσεων αυτών που αφορούν μόνο τις καθυστερήσεις που θα αναλάβει το δημόσιο (χρεώνονται ως γνωστόν με 3 δισ. το μήνα!..) και τα έξοδα για αλλαγή κεφαλής του δεύτερου "μετροπόντικα", ώστε να φύγει από την οδό Ερμού και να αρχίσει να διανοίγει τη σήραγγα από τη Δάφνη προς το Σύνταγμα...

Ηλεκτρονική ψηφοφορία

Την άμεση δημοκρατία θυμήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος. Μάλιστα σε μία προσπάθεια ένταξης του όρου στη σύγχρονη κοινωνία, την ονόμασε "Περικλής". Αυτό είναι το όνομα του πιλοτικού συστήματος μαζικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που παρουσίασε χτες ο ίδιος σε συνεργασία με τον τέως πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ν. Μαρκάτο και τον πρόεδρο της "Σαν Μαϊκροσίστεμ Κομπιούτερ Κόμπανι", Εντ. Ζάντερ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στο προσεχές εξάμηνο, θα στηθούν τέσσερα περίπτερα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση, με τον εφοδιασμό σχετικής κάρτας, οι δημότες της πόλης. Οι δημότες θα μπορούν να απαντούν σε ερωτήματα σχετικά με τα τεκταινόμενα στην πόλη τους, σε πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερη, θα μπορούν να ανταλλάσσουν και μεταξύ τους απόψεις. Τώρα, αν αυτές οι απόψεις θα λαμβάνονται υπόψη από τη δημοτική αρχή, μια μικρή αναδρομή στην πρακτική που εφαρμόζει η ίδια στο κατεξοχήν αρμόδιο όργανο λήψης αποφάσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο, αποδεικνύει πως όχι...

Τραγικός θάνατος εργάτη

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 35χρονος εργάτης την Κυριακή στις 7.15 μ.μ. όταν μέρος τοίχου που γκρέμιζε τον καταπλάκωσε. Πρόκειται για τον Ιωάννη Λαμπάνη από την Αλβανία, ο οποίος γκρέμιζε μια μικρή αποθήκη στην ταράτσα μιας μονοκατοικίας, στην οδό Ευρυτανίας 16 στον Αγιο Σπυρίδωνα, στο Αιγάλεω. Ο άτυχος εργάτης, με ένα ηλεκτρικό κομπρεσέρ προσπαθούσε να γκρεμίσει έναν τοίχο, από τους κραδασμούς όμως ένας μέρος του κατέρρευσε και τα τούβλα τον χτύπησαν στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Η μονοκατοικία που συνέβη το τραγικό συμβάν, ανήκει στην Ελένη Μαυρατζώτου, η οποία δεν είχε άδεια κατεδάφισης και κάλεσε τον Βορειοηπειρώτη, που ήταν γνωστός της, για να βοηθήσει στις εργασίες. Μετά το ατύχημα η ιδιοκτήτρια οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Σπυρίδωνος και έδωσε κατάθεση.

Συνάντηση δημάρχων Βαλκανικής

Με ευχές για συνεργασία των τοπικών κοινωνιών στα Βαλκάνια που αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη σχέσεων μέσω των θεσμών, των αδελφοποιήσεων και των πολιτιστικών αγαθών, έληξε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο το βράδυ η συνάντηση των δημάρχων της Βαλκανικής που διοργανώθηκε από την ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης.

Μόνη απόφαση που πάρθηκε ήταν η θεσμοθέτηση ανάλογων ημερίδων που θα συγκεντρώνουν δημάρχους των βαλκανικών πόλεων κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, πολλοί δήμαρχοι παρουσιάστηκαν σαν εκπρόσωποι περισσότερο των επιχειρηματιών και λιγότερο των δημοτών των χωρών τους.

Για το πραγματικό νόημα αυτών των συναντήσεων ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Χ. Σοφιανός, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της ΕΕ και των βαλκανικών χωρών και ότι θα βοηθήσει τα γειτονικά κράτη στη δύσκολη φάση τους από το ένα κοινωνικοοικονομικό καθεστώς στο άλλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ