ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πυρπολεί" τα δάση η κυβέρνηση

Με το δασοκτόνο νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας, συνεχίζει την ίδια αντιδασική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και στρώνει το χαλί για την αποκατάσταση των μεγαλοκαταπατητών και των οικοπεδοφάγων

Το χαλί, για την αποκατάσταση των μεγαλοκαταπατητών και των οικοπεδοφάγων και το "ξεπούλημα" χιλιάδων στρεμμάτων δημοσίων δασικών εκτάσεων, στρώνει η κυβέρνηση με το δασοκτόνο νομοσχέδιο που "μαγειρεύει" εδώ και ένα χρόνο ο υπουργός Γεωργίας και το οποίο, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, σύντομα θα είναι έτοιμο και θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Με "μπαράζ" δηλώσεων, τις τελευταίες μέρες, του Στ. Τζουμάκα για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων προ του 1975 και άλλα τινά αποκαλύπτονται οι πραγματικές επιλογές της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, που είναι η συνέχιση της ίδιας αντιδασικής πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο νομοσχέδιο για το"ιδιοκτησιακό των δασών" μπαίνει μπρος η νομιμοποίηση παρανομιών και το ξεπούλημα των δασών και δασικών εκτάσεων, η εξυπηρέτηση του μεγάλου και μικρού κεφαλαίου που κερδοσκοπεί σε βάρος των δασών, αλλά και με διαφαινόμενο στόχο την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας. Κι όλα αυτά με το αζημίωτο... αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαργυρώσει την καταστροφή που έγινε με χαράτσωμα, σκοπεύοντας να εισπράξει περίπου δύο τρισεκατομμύρια δραχμές από τη ρύθμιση των ιδιοκτησιακών διαφορών, όπως λέγεται. Ειδικότερα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και την αναγνώριση των καταπατημένων εκτάσεων, προβλέπεται η αναγνώριση ισχυρών τίτλων ιδιοκτησίας, με την καταβολή του 25% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.Ο υπουργός Γεωργίας βέβαια στις δηλώσεις που έκανε μέχρι τώρα, δε σταμάτησε στα παραπάνω, αλλά αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει αλλαγές στα άρθρα 24 και 117 του ισχύοντος συντάγματος, προκειμένου να νομιμοποιηθούν "μη αναστρέψιμες περιπτώσεις" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε (φέρνοντας το παράδειγμα των Αμπελοκήπων στο κέντρο της Αθήνας, που θεωρούνται ακόμα δασική έκταση), για την περίοδο ακόμα και μετά το 1975. Με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Στο θέμα του νομοσχεδίου έρχονται να προστεθούν και οι επιμέρους διαφωνίες που φέρονται να υπάρχουν ανάμεσα τους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ και οι οποίες συνίστανται: Στη συνταγματικότητα ή όχι δύο άρθρων του νομοσχεδίου. Στο πώς πρέπει να είναι οι ρυθμίσει με τους δασικούς χάρτες, ώστε να συμβαδίζουν με το Εθνικό Κτηματολόγιο και το τι θα γίνει με τις παρανομίες του ελληνικού δημοσίου.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, ήρθε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να θολώσει τα νερά, μιλώντας γενικώς και αορίστως ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να μοιράσει τίτλους, παρά να ορίσει το δάσος! Λες και δεν είναι γνωστό τι είναι το δάσος και τι όχι. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ρύθμιση θεμάτων που έχουν έχουν σχέση με το νομοσχέδιο για τους βοσκότοπους, το οποίο ως γνωστόν έβγαλε αντισυνταγματικό το ΣτΕ και ακόμα αναφέρθηκε στην παραχώρηση εκτάσεων σε αγρότες, προς καλλιέργεια... Μόνο όμως που για το ζήτημα των βοσκότοπων η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα 50 εκατομ. στρεμμάτων, ενώ, όσον αφορά τους αγρότες, το ερώτημα είναι τι θα καλλιεργήσουν στις εκτάσεις που υποτίθεται ότι θα τους παραχωρηθούν.

Στο θέμα αυτό βρήκε την ευκαιρία να παρέμβει χτες δημαγωγικά και η ΝΔ μέσω του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Γεωργίας να εγκαταλείψει τους πειραματισμούς, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά επί της ουσίας, στο πρόβλημα της προστασία των δασών.

Γεγονός, όμως, είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε με άλλοθι την αντιμετώπιση κάποιων υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες, "οπλίζει" τα χέρια των εμπρηστών να κατακάψουν τα εναπομείναντα δάση μέσα στο καλοκαίρι που διανύουμε.

Πότε επιτέλους θα προσληφθούν οι εποχικοί δασοπυροσβέστες;

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το πρόβλημα που δημιουργείται από την καθυστέρηση στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη δασοπυρόσβεση, επισημαίνει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Βαγγέλης Μπούτας,επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού στη Δασική Υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών δασοπροστασίας, παρόλο που η αντιπυρική περίοδος έχει αρχίσει από την 1η τουΜάη. Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρεται στην Ερώτηση, ότι στις 3/6/97 έγινε άσκηση για την αξιολόγηση της ετοιμότητας του συστήματος καταστολής, χωρίς όμως τη συμμετοχή του εποχικού προσωπικού και τα όποια συμπεράσματα βγουν, θα είναι με βάση τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα τη μη κινητοποίηση των αναγκαίων δασοπυροσβεστικών οχημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ θέτει στο υπουργό Γεωργίας τα παρακάτω ερωτήματα: Γιατί δεν προσλήφθηκε ακόμη το εποχικό προσωπικό και πότε επιτέλους σκοπεύει η κυβέρνηση να το κάνει; Ποια η αξία της άσκησης ετοιμότητας, αφού ο κρατικός μηχανισμός καταστολής βρίσκεται από άποψη πληρότητας στο 20% κατά μέσο όρο στις πυρόπληκτες περιοχές και πότε τέλος πάντων η κυβέρνηση θα πάψει να αυτοσχεδιάζει αποσπασματικά, με ασκήσεις ετοιμότητας, για τα μάτια του κόσμου και χάριν δημοσιότητας;

ΣΙΤΑΡΙ - ΡΥΖΙ
Τιμές στην κατηφόρα

Σε αδιέξοδο χιλιάδες παραγωγοί

Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι σιτοπαραγωγοί και οι ρυζοπαραγωγοί, που βλέπουν τις τιμές να κατρακυλούν χρόνο με το χρόνο και την παραγωγή τους να μένει απούλητη.

Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ", ανακοίνωσε ότι θα βγει δυναμικά ώστε να συγκεντρώσει τα σιτάρια για λογαριασμό των παραγωγών της. Οι τιμές όμως θα είναι ακόμα πιο χαμηλές φέτος, αφού η θεσμική τιμή που ανακοινώθηκε είναι 37,6 δραχμές το κιλό, ενώ πέρσι το σιτάρι πουλήθηκε μέχρι και 40 δραχμές το κιλό. Η ΕΑΣΘ θα διαπραγματευτεί το προϊόν και ανάλογα με το αν εξασφαλίσει ή όχι επιπλέον τιμή, θα αποδώσει και παραπάνω χρήματα στους παραγωγούς. Πάντως ακόμη και αυτή η προοπτική αναμένεται να οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα, αφού ο φάκελος με την πρόταση της ΕΑΣΘ προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για την απορρόφηση της παραγωγής άνοιξε προχτές.

Οσον αφορά τους ρυζοκαλλιεργητές, η ΕΑΣΘ γνωστοποίησε ότι τελικά η παρέμβαση στο ρύζι θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη βδομάδα, πράγμα που γίνεται με καθυστέρηση δύο μηνών. Ωστόσο, δε φαίνεται να λύνεται το πρόβλημα με τη διάθεση και την πτώση της τιμής του ρυζιού και να βγαίνουν από το αδιέξοδο οι χιλιάδες ρυζοπαραγωγοί της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Κι αυτό γιατί ακόμη δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος να μείνει απούλητη η περσινή παραγωγή.

Πάντως μέχρι και σήμερα το 50% της περσινής παραγωγής είναι αδιάθετο στις αποθήκες των αγροτών και των συνεταιρισμών, ενώ μετά το καλοκαίρι οι αγρότες θα αρχίσουν να μαζεύουν τη φετινή σοδειά. Οσες ποσότητες ρυζιού πουλήθηκαν, δόθηκαν με εξευτελιστικές τιμές, που κυμαίνονται από 77 έως 82 δραχμές το κιλό. Οι αγρότες αναγκάστηκαν να πουλήσουν όσο όσο, αφού η περίοδος παρέμβασης καθυστέρησε αδικαιολόγητα, ενώ από την άλλη έγιναν ανεξέλεγκτες εισαγωγές ρυζιού από τρίτες χώρες. Αλλά ακόμα και αν ανοίξει η παρέμβαση, οι παραγωγοί δεν περιμένουν να πάρουν περισσότερο από 88 - 90 δραχμές καθαρά στο κιλό.

  • Μαύρα είναι τα μαντάτα και για τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 45.000 τόνους, δηλαδή να ξεπεράσει την ορισμένη ποσόστωση κατά 3.000 - 4.000 τόνους. Η τιμή με την οποία θα απορροφήσει την ντομάτα η "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ", ορίστηκε στις 39,10 δραχμές το κιλό, από την οποία παρακρατούνται 3 δραχμές, οπότε ο παραγωγός θα πληρωθεί 36,10 δραχμές το κιλό. Οσοι από αυτούς έχουν πλεόνασμα παραγωγής, θα αναγκαστούν να πουλήσουν με 17 δραχμές το κιλό, αφού δε θα πληρωθούν την επιδότηση.
Εγκληματική αντιδασική πολιτική

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Την εγκληματική αντιδασική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων συνεχίζει με εντονότερο τρόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο Τζουμάκα.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στο όνομα της αντιμετώπισης κάποιων υπαρκτών προβλημάτων, ανοίγεται το πεδίο της παραπέρα και μεγαλύτερης καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας, γεγονός που προϋποθέτει τη σχετική αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία προωθεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αποκαθιστά και νομιμοποιεί τους μεγαλοκαταπατητές και τους οικοπεδοφάγους και "ανάβει το φως" για νέες παρανομίες. Αναγνωρίζει ανύπαρκτες ιδιοκτησίες, προωθεί ρυθμίσεις αντισυνταγματικές, ανοίγει το δρόμο και για νέες καταστροφές. Δηλαδή, και με το νομοσχέδιο αυτό εκφράζεται η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, που εξαντλεί την οικολογική της ευαισθησία στην προστασία των οικοπεδοφάγων, των καταπατητών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό το έγκλημα που προωθείται σε βάρος της ποιότητας ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος, του οξυγόνου που έχει απομείνει.

Πριν θρηνήσουμε κι άλλες ανεπανόρθωτες καταστροφές στα δάση και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, χρειάζεται όλοι οι κοινωνικοί φορείς των εργαζομένων, ιδιαίτερα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι οικολογικές οργανώσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να παλέψουν για την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από φιλολαϊκή πολιτική και στον τομέα των δασών, που στο κέντρο της προσοχής της θα είναι ο άνθρωπος, το περιβάλλον που ζει, οι σύγχρονες ανάγκες του και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ