ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
"Θέλουμε τη νεολαία στη δράση, στο κίνημα, στη δημιουργία"

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων έγινε χτες στην Ηλιούπολη η τελευταία από τις έξι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στις γειτονιές της πρωτεύουσας, που ήταν αφιερωμένες στον αγώνα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών

Από τα μεγάφωνα ακουγόταν το κάλεσμα για ζωή ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι ζωή με ελεύθερα ναρκωτικά. Νέοι, νέες, και όχι μόνο, της Ηλιούπολης άρχισαν να συγκεντρώνονται σιγά - σιγά στην πλατεία της πόλης, για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση της ΚΝΕ, την τελευταία από τις έξι προφεστιβαλικές που έγιναν αυτές τις μέρες σε γειτονιές και ήταν αφιερωμένες στην πάλη κατά των ναρκωτικών. Για να επιβεβαιωθεί έτσι ότι "το κάλεσμα των κομμουνιστών για κανένα συμβιβασμό σε κανένα ναρκωτικό βρίσκει απήχηση στη νεολαία και φέρνει τους νέους πιο κοντά στην ΚΝΕ", όπως έλεγαν τα μέλη της Οργάνωσης της Ηλιούπολης, που όλες τις προηγούμενες μέρες "όργωσαν" τα στέκια της νεολαίας και συζήτησαν μαζί της.

Τα ναρκωτικά, ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία, αποτελούν πεδίο έντονης πολιτικής και ιδεολογικής διαπάλης, όπου συγκρούονται διαφορετικές λογικές, αντιλήψεις, πολιτικές, είπε στην ομιλία του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός."Από τη μια μεριά ο συμβιβασμός, η διαχείριση, η συνθηκολόγηση", είπε, "από την άλλη η σύγκρουση με τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα". Και συνέχισε: "Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ αποτελεί πρώτα από όλα κοινωνικό πρόβλημα και όχι μόνο ή κυρίως ιατρικό θέμα. Στεκόμαστε λοιπόν ιδιαίτερα στις κοινωνικές αιτίες που δημιουργούν το πρόσφορο έδαφος για να μεγαλώνει η ναρκομανία, στις αιτίες που γεννούν την απογοήτευση, το άγχος, την αβεβαιότητα, που σπρώχνουν στη φυγή, στη στιγμιαία φυγή, για να αποφύγουν μια άδικη, άγρια πραγματικότητα".

Αφού αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης, στις μεθοδεύσεις για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και στις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Γραμματέας της ΚΝΕ τόνισε:

"Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αναπόσπαστα δεμένος με τον αγώνα για βαθιές κοινωνικές αλλαγές, για τη σύγκρουση και την ανατροπή της εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Το κάλεσμά μας στη νεολαία είναι κάλεσμα αντεπίθεσης για όλα όσα μας ανήκουν και μας στερεί η πολιτική που υλοποιεί και προσκυνάει τις επιταγές των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Θέλουμε τη σκέψη του νέου ελεύθερη από αλυσίδες εξάρτησης, ικανή να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Θέλουμε τη νεολαία στη δράση, στο κίνημα, στη δημιουργία. Γι' αυτό καλούμε τους νέους να πούμε μαζί: Οχι σε όλα τα ναρκωτικά. Αγώνας για μόρφωση, δουλιά, δημοκρατία. Να νιώσουν την οργή της νεολαίας μέσα από ένα δυνατό νεολαιίστικο κίνημα, που μαζί με το λαό θα συγκρούεται με την κυριαρχία των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό καλούμε τους νέους που ο εθισμός στα ναρκωτικά γίνεται συνήθεια, να αντιδράσουν, να ακολουθήσουν την επιλογή της ελεύθερης σκέψης. Δε νοιάζονται για σας όσοι κόπτονται για το δικαίωμα στη μαστούρα. Σας θέλουν φυτά...".

Κλείνοντας την ομιλία του ο Ν. Σοφιανός, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους τους κάλεσε σε αδιάκοπο αγώνα "για να φρενάρουμε τα σχέδια που δρομολογούνται", ως τη ριζική ανατροπή του προβλήματος των ναρκωτικών. "Εχουμε τη δύναμη, το δυναμικό, τη θέληση, το πάθος. Εχουμε την Οργάνωσή μας. Να ανοιχτούμε πλατιά μέσα στη νεολαία, να φτάσουμε παντού το μήνυμά μας. Στον πόλεμο που κάνουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά έχουμε πολλούς, πάρα πολλούς συμμάχους", κατέληξε ο Γραμματέας της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ αυτών ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας Ηλιούπολης Κ. Κανελλόπουλος και ο αντιδήμαρχος Ελληνικού Ν. Λιάπης και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Νίκησαν η συνέπεια και η αγωνιστική προοπτική

Η Δημοκρατική Ενότητα Γονιών πήρε το 61% των ψήφων και τις 9 από τις 15 έδρες στο νέο ΔΣ της μεγαλύτερης ομοσπονδίας γονέων της χώρας

Μεγάλη νίκη σημείωσε η Δημοκρατική Ενότητα Γονιών στις εκλογές που έγιναν τη Δευτέρα για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Αθήνας - της μεγαλύτερης ομοσπονδίας γονέων της χώρας - συγκεντρώνοντας το 61% των ψήφων. Το κίνημα των γονιών μπορεί πλέον με καλύτερες προϋποθέσεις να αντιπαλέψει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Τα κύρια στοιχεία αυτής της εκλογής ήταν η ευρύτατη συσπείρωση των γονιών γύρω από το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Ενότητας και η πλήρης αποδοκιμασία της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της προηγούμενης διοίκησης.

Σε σύνολο 195 αντιπροσώπων, προσήλθαν στην κάλπη 169 και η Δημοκρατική Ενότητα έλαβε 103 ψήφους, καταλαμβάνοντας 9 έδρες στη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας. Η φιλοκυβερνητική Προοδευτική Κίνηση Γονέων και Κηδεμόνων,που είχε και την πλειοψηφία στο προηγούμενο ΔΣ, πήρε 65 ψήφους και 6 έδρες, ενώ υπήρξε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Στις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων για την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, η Δημοκρατική Ενότητα εξέλεξε 17 και η Προοδευτική Κίνηση 10.

Μιλώντας στον "Ρ" η Λένα Γιώτη εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ενότητας, και γραμματέας στο προηγούμενο ΔΣ της Ομοσπονδίας, σημείωσε ότι η νίκη αυτή ήρθε σε μια περίοδο, όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει μια σειρά μέτρα και νομοσχέδια που ως στόχο έχουν το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. "Είναι νίκη του κινήματος των γονιών", είπε, "που τώρα πλέον μπορεί από καλύτερες θέσεις να αγωνίζεται και να συγκρούεται με την αντιεκπαιδευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης".

Η Λ. Γιώτη σημείωσε ότι "σημαντικό στοιχείο αυτής της εκλογής, ήταν η έκφραση μιας ευρύτατης συσπείρωσης του κόσμου γύρω από την παράταξη, και η ψήφος "έπεσε" με βάση την αρνητική εμπειρία των γονιών από τη δράση της Ομοσπονδίας το προηγούμενο διάστημα". Και κατέληξε: "Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους γονείς είναι ότι τα χρόνια της αδρανοποιημένης διοίκησης της Ομοσπονδίας πέρασαν, και τώρα όλοι μαζί πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα στους αγώνες που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δικαιώματος του λαού στη μόρφωση".

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αποφασίζουν αύριο για συνέχιση των κινητοποιήσεων

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Ορ. Κολοζώφ

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ προς τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, με την οποία τους καλεί να απαντήσουν, αν θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο υπουργείο παιδείας, ώστε να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο χώρο της παιδείας, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο. Οι υπάλληλοι του υπουργείου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα με 3ωρη στάση εργασίας. Αύριο, Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι σύλλογοι των υπαλλήλων, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα απεργήσουν στην περίοδο των γενικών εξετάσεων.

Ο Ορ. Κολοζώφ επισημαίνει ότι ο νόμος 2470/97 όχι μόνο δε λύνει ικανοποιητικά το ζήτημα της αμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ούτε και την επιδοματική πολιτική καταργεί, όπως διατείνονταν οι υπουργοί, αφού δεν ενσωματώνει τα ποσά των επιδομάτων, που έπαιρναν, στις σημερινές αποδοχές τους, οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να τους καταβληθούν αυτά που δικαιούνται.

"Σε αυτή την κατηγορία, τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, εντάσσονται και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την καταβολή του επιδόματος γενικών εξετάσεων, που, αν και το έπαιρναν στο παρελθόν, δεν καθορίζεται το ύψος του στο άρθρο 19 του νόμου 2470/97. Η παράλειψη αυτή δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στους εργαζόμενους για το αν τελικά θα τους καταβληθεί και ποιο είναι το ύψος του, ενώ τις έντονες ανησυχίες τους επιτείνει η στάση των αρμοδίων υπουργών, οι οποίοι τους παραπέμπουν για τη λύση του προβλήματος ο ένας στον άλλο".

Σχετικά με το αίτημα των εργαζομένων στο υπουργείο Παιδείας να μην ενταχθεί ο κλάδος τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Ορ. Κολοζώφ επισημαίνει ότι "για τα ζητήματα της παιδείας χρειάζεται κεντρική και ενιαία πολιτική με την ευθύνη του υπουργείου, η όλη δε κατάσταση που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών των εργαζομένων".

Νίκη της ΔΕΕ στο Βύρωνα

Πρώτη και ενισχυμένη ήρθε η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών στη γενική συνέλευση του διδασκαλικού συλλόγου Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου και εκλέγοντας δύο αντιπροσώπους για το επερχόμενο συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 361 ψηφισάντων η ΔΕΕ έλαβε 129 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (είχε 70 και 1), η ΠΑΣΚ 117 και 2 (είχε 120 και 2) η ΔΑΚΕ 81 χωρίς να εκλέξει αντιπρόσωπο (είχε 66 και 0) και ένα ανεξάρτητο σχήμα πήρε 10 ψήφους χωρίς να εκλέξει αντιπρόσωπο.

Από την προφεστιβαλική εκδήλωση στην Ηλιούπολη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ