ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Με μεθοδεύσεις αποκλείουν την πόλη απ' τη θάλασσα

Ετοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι οι κάτοικοι αλλά και η δημοτική αρχή του Περάματος, για να διατηρήσουν και να αξιοποιήσουν τη μοναδική έξοδο που τους έμεινε προς τη θάλασσα, το λιμανάκι κάτω από την πλατεία Λαού, το οποίο ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προσπαθούν να το μετατρέψουν σε εμπορικό λιμάνι. Ηδη ο ΟΛΠ τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει να μπαζώνει παράνομα τη θάλασσα, παρότι έχει παραχωρήσει την περιοχή στο δήμο...

Χτες ο δήμος κατέθεσε μήνυση στο Πλημμελειοδικείο Πειραιά, καταγγέλλοντας το παράνομο μπάζωμα της παραλίας. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που έχει συσταθεί και αποτελείται από τους τοπικούς εκπροσώπους των πέντε κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΚΚΕ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ), μαζί με το δήμο, τους κατοίκους και διάφορους φορείς έχουν αποφασίσει σήμερα, αν δε σταματήσει το μπάζωμα, να προχωρήσουν σε κατάληψη του χώρου. Να σημειώσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος έχει λάβει ομόφωνη απόφαση και ζητάει απ' τον ΟΛΠ να σταματήσει το μπάζωμα. Το όλο θέμα ξεκίνησε όταν ο Δήμος Περάματος, με επιστολή του προς τον ΟΛΠ, στις 12/04/1995, διαμαρτυρήθηκε για την τεράστια επέκταση που έχει κάνει στην παραλία, χωρίς κανένα έργο υποστήριξης για την πόλη, και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα. Στις 5/6/1996, σε κοινή σύσκεψη του δήμου και εκπροσώπων του ΟΛΠ, ο Οργανισμός δέχτηκε να υλοποιήσει τα αιτήματα του δήμου. Το πρώτο αίτημα που δέχτηκε ο ΟΛΠ ήταν να διαμορφώσει και να παραχωρήσει το συγκεκριμένο χώρο στο δήμο. Ακόμα, ο ΟΛΠ είχε δεσμευτεί να κάνει δεντροφυτεύσεις, να φτιάξει γήπεδο ποδοσφαίρου, να κατασκευάσει μουσείο κ.ά. Ο ΟΛΠ όμως με νέα επιστολή του στις 24/10/1996 προς το δήμο αρνείται να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των δεσμεύσεών του, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Ειδικά για το χώρο κάτω απ' την πλατεία Λαού προβάλλει τη δικαιολογία ότι παραχώρησε μόνο το χερσαίο χώρο και όχι τη θαλάσσια ζώνη.

"Θα αντιδράσουμε στις μεθοδεύσεις"

Ο Γιάννης Πατσιλινάκος,δήμαρχος Περάματος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε ότι ο ΟΛΠ δεν έχει καταθέσει κανένα σχέδιο για το τι πραγματικά θα κάνει στο χώρο, ενώ ανέφερε πως πήρε απ' τον ΟΣΕ σχέδιο που δείχνει ότι εκεί θα γίνει σιδηροδρομικός σταθμός... "Το Πέραμα ζει ένα ιδιότυπο καθεστώς αποκλεισμού. Ο ΟΛΠ μεθοδικά και ανεξέλεγκτα αποκλείει την πόλη απ' τη θάλασσα. Ολα δείχνουν ότι θα κλείσει η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αρχίζοντας απ' τα παραδοσιακά ναυπηγεία μέχρι τη "Γερμανική σκάλα" και το τέρμα Περάματος. Θέλουν να μεταφέρουν στο Πέραμα το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά", τόνισε ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος Περάματος αναφέρθηκε και στις απαντήσεις που έλαβε από τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και ΠΕΧΩΔΕ. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης - ο προϊστάμενος ουσιαστικά του ΟΛΠ - απάντησε ότι όλες οι διαδικασίες του ΟΛΠ είναι νομότυπες, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,έστειλε έγγραφο στον ΟΛΠ ζητώντας του να υποβάλει σχέδια και την άδεια απ' την πολεοδομία για τις εργασίες που κάνει. "Εξαντλήσαμε όλες τις νόμιμες ενέργειες, οι ευθύνες πλέον είναι στους υπουργούς. Δε θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να αποκλείσουν τους κατοίκους του Περάματος απ' τη θάλασσα. Εχει γίνει μια οικολογική καταστροφή, την οποία θέλουμε να τη σταματήσουμε και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των δημοτών", κατέληξε ο δήμαρχος της πόλης.

Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Οξαποδίτες

Θα την έχετε ίσως ακούσει κι εσείς αυτή την ιστορία. Μια μέρα η άπονη μοίρα το 'φερε να πέσει κάποιος στα νύχια του Οξαποδώ, που θέλησε να παίξει μαζί του ένα τίμιο παιχνίδι - είχε μπαφιάσει, βλέπετε, να βασανίζει τους ανθρώπους. "Θα σου κάνω - του λέει - δώδεκα ερωτήσεις κι αν είσαι ξύπνιος και ξηγηθείς ωραία με τις απαντήσεις σου, θα σου χαρίσω τη λευτεριά σου και δε θα σε πειράξω". "Πώς κι έτσι;", απόρησε για την αναπάντεχη μεγαλοψυχία του Βελζεβούλ ο ανθρωπάκος. "Οι αριθμοί είναι το παν", αποκρίθηκε σιβυλλικά ο Ακάθαρτος. Και, δίχως να χάσει καιρό, άρχισε:

"Ενας λόγος τι δηλοί"; "Ενας είναι ο Θεός, ο Θεός ο αληθινός", βιάστηκε να ξεστομίσει ο αιχμάλωτος του Σατανά. Το μυαλό του δεν πήγε αλλού.

"Δύο λόγοι τι δηλούν"; "Δύο μάτια έχει ο άνθρωπος".

"Τρεις λόγοι..."; "Τρίποδη είναι η παραστιά, τρία και τα πρόσωπα της Αγιάς Τριάδας". Δεν έπαιρνε πια ούτε ανάσα.

"Τέσσερις..."; "Τεσσεράποδο γελάδι".

"Πέντε..."; "Πέντε δάχτυλά 'χει η χέρα".

"Εξι..."; "Εξι άστρα έχει η Πούλια". Εχει, βέβαια, πολύ περισσότερα, αλλά τα έξι μετριούνται με το μάτι.

"Εφτά...". "Εφτά είναι τα Μυστήρια της Εκκλησίας".

"Οχτώ..."; "Οχταπλόκαμο χταπόδι".

"Εννιά..."; "Εννιαμηνίτικο παιδί".

"Δέκα..."; "Δέκα οι εντολές του Θεού".

"Εντεκα..."; "Εντεκαμηνίτικο γαϊδούρι".

"Δώδεκα..."; "Δώδεκα μήνες έχει ο χρόνος και 13 φεγγάρια".

Τα είπε μονοκοπανιά, ενώ έτρεμε από το φόβο μήπως δεν τηρήσει την υπόσχεσή του ο Μεφιστοφελής. Αυτός, όμως, μόλις τον άκουσε ν' απαντά και στο 13ο λόγο, πριν προλάβει να ρωτήσει, διέταξε τη γη ν' ανοίξει και να τον καταπιεί. Αλλιώς θα έσκαγε απ' το κακό του.

Την ιστορία τούτη θυμάμαι συχνά, γιατί - δε θα το πιστέψετε - υποψιάζομαι εδώ και κάμποσο καιρό ότι γεμίσαμε Οξαποδίτες. Κι είναι οι τρισκατάρατοι χειρότεροι από τους κανονικούς κι ας παίζουν μαζί μας διαρκώς το παιχνίδι των αριθμών και των λόγων: Τόσος ο προϋπολογισμός, τόσο το κατά κεφαλήν εισόδημα, τόσος ο πληθωρισμός, τόσες οι δαπάνες, τόσα τα ελλείμματα, τόσες οι επιχορηγήσεις, τόσο χάλια η οικονομία, τόσο θα σας στύψουμε για χάρη της, τόσο θα φάτε, τόσο θα πιείτε, τόσο θα ντυθείτε, τόσο θα ποδεθείτε, τόσο θα κοιμηθείτε, τόσο θα δουλέψετε, τόσο θα πληρωθείτε, τόση σύνταξη θα πάρετε, τόσο ο γιατρός αν αρρωστήσετε, τόσο τα φάρμακα, τόσο τα θαφτικά, ο μη γένοιτο...

Εμείς τους ξηγιόμαστε ξύπνια και παστρικά: "Τόσα μπορούμε. Δεκάρα παραπάνω. Πάνε τα ψιλά, πάνε και τα χοντρά. Σάλιο δεν έμεινε". Αυτοί οι φαγάνες το χαβά τους: "Δώστε μας κι άλλα. Δεν τελειώσαμε ακόμα με τους δώδεκα λόγους. Βρείτε τρόπο ν' απαντήσετε". Οι Βελζεβούληδες... Τι θα γίνει, ρε παιδιά, με δαύτους; Θα τους έχουμε να μας βασανίζουν εσαεί; Δε θα τους ρίξουμε κάνα φάσκελο, μπας και γλιτώσουμε από τα νύχια τους; Τι καθόμαστε;

Κυριακή ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ