ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Εγώ απλά υπογράφω...

Περίεργες διαδικασίες και ερωτηματικά για τον τρόπο που εγκρίνονται επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων προς πολυεθνικές. Περίεργες και οι σχετικές απαντήσεις, που δίνει η υπουργός Ανάπτυξης

Αρένα μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων αποδεικνύεται και ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τομέας πολλά υποσχόμενος στην ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας, που, όμως, προωθείται αποκλειστικά στη λογική της εισόδου των ιδιωτών στο χώρο της ενέργειας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις, περιορίζεται απλώς στο ρόλο του διαιτητή και της "μάνας" στο μοίρασμα εκατοντάδων δισ. δρχ. στους διάφορους μεγαλοκαρχαρίες, ενώ στις καταγγελίες περί ...περίεργων διαδικασιών στην έγκριση επενδυτικών σχεδίων, η υπουργός Ανάπτυξης, ουσιαστικά, απάντησε ...εγώ απλά υπογράφω. Οσο για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορθολογική αξιοποίηση των πρώτων υλών, θα παραμένει εσαεί το μεγάλο ζητούμενο, αφού όλα τα κυβερνητικά σχέδια και στον τομέα της ενέργειας υπαγορεύονται από τα κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια των ιδιωτών. Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, που πραγματοποιήθηκε για να ανακοινώσει την έγκριση κρατικών χρηματοδοτήσεων για ..."ιδιωτικές επενδύσεις" στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας, ήταν αποκαλυπτική για τα όσα αναφέρονται παραπάνω.

Οπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις της υπουργού, στα πλαίσια του διαγωνισμού της πρώτης φάσης για συμμετοχές στα Προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής επιδότησης 60 μεγαβάτ, η μεγαλύτερη επένδυση που εγκρίθηκε σε σύνολο 51 προτάσεων, είναι αυτή της αμερικάνικης εταιρίας IWECO, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη πολυεθνική στις κατασκευές Αιολικών Πάρκων. Η επένδυση αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 5 μεγαβάτ και συνολικού προϋπολογισμού 4,7 δισ. δρχ., εκ των οποίων τα 2,6 δισ. δρχ. είναι επιχορήγηση, στο Δήμο Μοίρες του Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, που, όμως, διεθνώς η ισχύς παρόμοιων συστημάτων περιορίζεται στα 4 μεγαβάτ, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει διεθνής εμπειρία φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 5 μεγαβάτ. Ο, τουλάχιστον περίεργος, τρόπος, με τον οποίο εγκρίθηκε η συγκεκριμένη επένδυση, αποτέλεσε αφορμή για να ακουστούν, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης, σοβαρές καταγγελίες για το ρόλο που φέρεται να έπαιξε σχετικά η γνωστή "Γκρίνπις", αλλά και για την ιδιαίτερη μεταχείριση του συγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος της αμερικάνικης πολυεθνικής.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της αξιολόγησης του εν λόγω σχεδίου, που αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα ο γγ Ενέργειας Κ. Παπαθανασόπουλος,η έγκριση της αμερικάνικης επένδυσης έγινε καθ' υπέρβαση των κριτηρίων αξιολόγησης.Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, η επένδυση εγκρίθηκε παρά το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή για τα τεχνικοοικονομικά της χαρακτηριστικά είχε κάνει αρνητική εισήγηση και παρά το γεγονός ότι στο σχετικό φάκελο δεν υπάρχει τεκμηριωμένη μελέτη βιωσιμότητας, τεκμηρίωση των στοιχείων για την ηλιοφάνεια στον τόπο εγκατάστασης, καθώς και χωρίς τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές, προκειμένου να αξιολογηθεί η συμβατότητά τος με τις τεχνικές απαιτήσεις της ΔΕΗ. Παρά την ύπαρξη τέτοιων συντριπτικών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στοιχείων, η Β. Παπανδρέου προσπάθησε να υπερασπίσει τη σκοπιμότητα της επένδυσης, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι να βάλει η ίδια την υπογραφή της κάτω από τη σχετική έγκριση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Β. Παπανδρέου, προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση της, υποστήριξε ότι μπορεί οι αρμόδιες επιτροπές να μην κρίνουν επαρκές το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο, όμως το υπουργείο το προωθεί, βάζοντας σε προτεραιότητα την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι δεν είναι τεχνικός για να γνωρίζει τα ζητήματα που αφορούν τις επενδύσεις, αλλά απλώς υπογράφει τις εισηγήσεις των αξιολογητών!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και στελέχη της "Γκρίνπις" - ως υποστηριχτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - τα οποία δέχτηκαν τα πυρά δημοσιογράφου, με την κατηγορία ότι λειτούργησαν ως ...σύμβουλοι στην επίμαχη επένδυση. Η υπουργός δήλωσε άγνοια για το ποιος είναι ο σύμβουλος της επένδυσης, ενώ οι ίδιοι, παίρνοντας το λόγο, αρνήθηκαν κάτι τέτοιο. Ολα τα παραπάνω δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, όχι μόνο για τις επιλογές της κυβέρνησης στα θέματα που αφορούν την ενεργειακή πολιτική, αλλά και για το ρόλο που μπορεί να παίζουν ορισμένοι παράγοντες στη "μοιρασιά" των δεκάδων δισεκατομμυρίων επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων της ..."ιδιωτικής πρωτοβουλίας". Τα ερωτηματικά αυτά ενισχύονται και από δηλώσεις σε περιοδικό του διευθυντή της IWECO στην Ελλάδα, κ. Παπαλεξόπουλου, ο οποίος αναφέρει ότι η επένδυση αυτή αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας στη λεκάνη της Μεσογείου. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει ένα σύνολο Ηλιακών Πάρκων στην Ελλάδα ισχύος 50 μεγαβάτ και σε πρώτη φάση στη Μεσόγειο Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 200 μεγαβάτ. Αναφέρεται επίσης στη δημιουργία παραγωγής μονάδας στην Κρήτη φωτοβολταϊκών επενδυτικού κόστους 30 εκατ. δολαρίων. Τα σχέδια αυτά φαίνεται να προκάλεσαν τις δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης - όπως αναφέρονται στη γνωμάτευση της κύριας επιτροπής αξιολόγησης - ότι στη ...δεύτερη φάση "του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας θα υπάρξουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις του οδηγού ενεργειακών επενδύσεων και της διαδικασίας αξιολόγησης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση των επενδυτών σε μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα". Ενδεικτικά της λογικής, στην οποία κινείται η κυβέρνηση, είναι και τα σχόλια που κυκλοφόρησαν στους διαδρόμους του υπουργείου Ανάπτυξης, ακόμη και από υψηλόβαθμα στελέχη, για "πολύ ισχυρά λόμπι στην ενέργεια", αλλά και οι έγκυρες πληροφορίες, που κάνουν λόγο για ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν από την αμερικανική πλευρά και τους εδώ πράκτορές της, προκειμένου να εγκριθεί η συγκεκριμένη επένδυση.

Χρ. Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ