ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Προς εκλογές μετ' εμποδίων...

ΤΙΡΑΝΑ και ΑΘΗΝΑ.- Την "αισιοδοξία" του, περί της διεξαγωγής των εκλογών στην καθορισμένη ημερομηνία, εξέφρασε χτες ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης" της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά άλυτα προβλήματα.

Στη συνάντησή του με τον Φίνο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Κριστάκ Κούμε, διαμαρτυρήθηκε ότι η εκλογική διαδικασία παρεμποδίζεται, επειδή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση των εκλογικών καταλόγων, δεν έχει αποφασιστεί η τοποθεσία των εκλογικών κέντρων και μερικές περιφερειακές εκλογικές επιτροπές δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί."Ανησυχούμε για την κατάσταση, ακόμη απέχουμε πολύ από το να πληρούμε όλα τα κριτήρια για μια φυσιολογική εκλογική διαδικασία", είπε ο Κίμε στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα. Πολλοί άνθρωποι αρνούνται να μετάσχουν σε εκλογικές επιτροπές, επειδή φοβούνται από τις απειλές των διαφόρων πολιτικών αντιπάλων τους.

Στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση σε Αλβανούς μετανάστες, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι απέσπασε από την ελληνική κυβέρνηση την υπόσχεση χρήσης ενός μηχανισμού για τη μεταφορά ψηφοφόρων στην Αλβανία.

Εγκληματική και πολιτική βία

Η ανεξέλεγκτη εγκληματική βία προβάλλεται πλέον ως κάτι το "σύνηθες" στην Αλβανία: Η δράση μιας συμμορίας στο χωριό Γκράσεν, κοντά στο Ελμπασάν, χρησιμοποιείται από το Γαλλικό Πρακτορείο ως ενδεικτικό παράδειγμα: "Οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και φορώντας κουκούλες, πέντε άνδρες πάνω σ' ένα βράχο, μόλις πλησιάζει ένα αυτοκίνητο, πυροβολούν στον αέρα και διατάζουν τους επιβάτες να τους παραδώσουν τα χρήματα και τα χρυσαφικά τους", μεταδίδει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πολλοί οδικοί άξονες της Αλβανίας ελέγχονται από ένοπλες συμμορίες, ενώ τουλάχιστον 1.500 επιβάτες αυτοκινήτων πέφτουν κάθε μέρα θύματα ληστειών και επιθέσεων, πολλές φορές αιματηρών.

Τουλάχιστον 30 άτομα δολοφονήθηκαν τις τελευταίες βδομάδες στην Αλβανία, επειδή αρνήθηκαν να σταματήσουν σε μπλόκα ή να παραδώσουν τα χρήματά τους. Περισσότερα από 20% των 250 λεωφορείων και 1.500 αυτοκινήτων που ξεκινούν κάθε μέρα από τα Τίρανα αναγκάζονται να σταματήσουν από ενόπλους. Στον οδικό άξονα προς την Ελλάδα έχουν στηθεί 35 μπλόκα και τουλάχιστον 16 άτομα έχουν βρει το θάνατο.

"Αγαπημένος μας στόχος είναι οι επιχειρηματίες", λέει ο Αρμπεν, μέλος μιας ένοπλης συμμορίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Ειδικότητά" του: Η απαγωγή εμπόρων που πηγαίνουν στην Ελλάδα. Τα λύτρα ανέρχονται σε 20.000 δολάρια. "Πρέπει κι εγώ να ζήσω την οικογένειά μου", απολογείται.

Για να μεταφέρουν χρήματα, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πιθανούς κι απίθανους τρόπους: Οι μισθοί του προσωπικού του νοσοκομείου της Αυλώνας μεταφέρθηκαν πρόσφατα από τα Τίρανα σε δύο φέρετρα που συνοδεύονταν από τέσσερις μαυροφορεμένες γυναίκες...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οργή από απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου

Την οργή και τη δυσαρέσκεια του αραβικού κόσμου έχει προκαλέσει η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Την ενόχλησή του δεν έκρυψε ούτε ο Αμερικανός Προέδρος, που βλέπει την "ειρηνευτική πρωτοβουλία" του να κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Την ίδια στιγμή, οι Αραβες ηγέτες καλούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Με συντριπτική πλειοψηφία (406 ψήφους υπέρ και μόλις 17 κατά) η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, την Ιερουσαλήμ ως ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ. Μάλιστα, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε και την παροχή του ποσού των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερή Πόλη.

Η απόφαση του Κογκρέσου μένει να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία και από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει την αντίθεσή του, καθώς εκτιμά ότι μια τέτοια ενέργεια είναι άκαιρη και βλάπτει τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον για απεμπλοκή των ισραηλινο- παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών. Στενοί συνεργάτες του Μπιλ Κλίντον άφησαν να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπλοκάρει την εφαρμογή της απόφασης, τουλάχιστον όσο η αμερικανική διπλωματία έχει ελπίδες να δώσει ώθηση στη συνέχιση της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ επισήμως την προσάρτηση της Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία κατά τον πόλεμο του 1967 και γι' αυτό οι περισσότερες ξένες πρεσβείες βρίσκονται στο Τελ Αβίβ.

Βαθιά η δυσαρέσκεια του αραβικού κόσμου

Εντονα αντέδρασαν στην απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου οι Αραβες ηγέτες με πρώτη αντίδραση, βέβαια, αυτή της Παλαιστινιακής Αρχής. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουάσινγκτον ότι δεν τηρεί ίσες αποστάσεις και ότι τινάζει στον αέρα όλη την ειρηνευτική διαδικασία.

Βαθιά απογοητευμένος δήλωσε και ο Ιορδανός βασιλιάς Χουσεϊν, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση αυτή του αμερικανικού Κογκρέσου υπονομεύει την "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή και οδηγεί την περιοχή στο χείλος της βίας. Ο Ιορδανός μονάρχης εξέφρασε την έκπληξή του για την "αψυχολόγητη" αυτή ενέργεια της κύριας μεσολαβητικής και εγγυήτριας δύναμης και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία να αναλάβουν άμεσα δυναμικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αποσοβηθεί ένα νέο ξέσπασμα βίας στη Μέση Ανατολή.

Απειλή για την ειρήνευση και τη συνύπαρξη των λαών της περιοχής χαρακτήρισε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην παραθαλάσσια πόλη Τομπρούκ της Λιβύης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Μοαμάρ Καντάφι. Ο Μουμπάρακ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επέμβει στην κατεύθυνση του "παγώματος" της απόφασης και επανέλαβε, και αυτός, την έκκλησή του για άμεση λήψη πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ενωση.Διαδηλώσεις κατά της κατάσχεσης

Χωρίς σοβαρά επεισόδια έληξαν οι διαδηλώσεις που οργανώθηκαν, χτες, στις αυτόνομες παλαιστινιακές πόλεις Νάμπλους και Γάζα, κατά της καταπάτησης παλαιστινιακής γης από Εβραίους εποίκους. Στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νάμπλους, εκτός από πλήθος Παλαιστινίων, πήραν μέρος μέλη του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, μέλη ισραηλινών ειρηνευτικών οργανώσεων, καθώς και δύο βουλευτές της ισραηλινής Αριστεράς. Οι συγκεντρωμένοι, μετά από σύντομη πορεία, διαλύθηκαν ήσυχα. Αντίθετα, στην πόλη της Γάζας, η αντίστοιχη διαδήλωση σημαδεύτηκε από συγκρούσεις (μικρής εμβέλειας) ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες, που είχαν ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό 5 Παλαιστινίων.

ΟΗΕ - ΗΠΑ
Υποσχέσεις για τη διευθέτηση των χρεών...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Πρόταση διευθέτησης των χρεών των Ηνωμένων Πολιτειών προς το ταμείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κομίζουν στον ΓΓ Κόφφι Ανάν ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον και ο Γερουσιαστής Ροντ Γκραμς, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Η πρόταση, που εγκρίθηκε μετά από πολύωρες συνεδριάσεις από τους Αμερικανούς Βουλευτές και Γερουσιαστές, προβλέπει να δοθούν στον ΟΗΕ από την Ουάσιγκτον 816 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τριών χρόνων υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί το προσωπικό του οργανισμού, θα μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής της Ουάσιγκτον στα έξοδα του ΟΗΕ από 25% σε 20% και θα μειωθεί και το ποσοστό συμμετοχής της Ουάσιγκτον στα έξοδα των ειρηνευτικών αποστολών από 31% σε 25%.

Οι Ρίτσαρντσον και Γκραμς επρόκειτο να παρουσιάσουν, αργά το βράδυ της Παρασκευής, την αμερικανική πρόταση στον Κόφφι Ανάν, αλλά και σε αρκετούς πρεσβευτές στα Ηνωμένα Εθνη. Απαντώντας στα δυσμενή σχόλια του διεθνούς Τύπου για την αμερικανική πρόταση, ο Μπιλ Ρίτσαρντσον απέρριψε την κατηγορία ότι "αποτελεί επιβολή δικτατορίας εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη" και έσπευσε να τονίσει ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να καμφθούν οι επιφυλάξεις και οι αντιρρήσεις της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, σχετικά με τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον στο διεθνή οργανισμό.

Από την άλλη πλευρά, οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την αμερικανική πρόταση υπογραμμίζοντας ότι οι οφειλές της Ουάσιγκτον προς το ταμείο του ΟΗΕ ξεπερνούν το 1,3 δισ. δολάρια και συνεπώς αν η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει τις οικονομικές εισφορές της στον ΟΗΕ θα πρέπει πρώτιστα να εξοφλήσει τα χρέη της. Για να υιοθετηθεί η αμερικανική πρόταση είναι απαραίτητη η θετική ψήφος της πλειοψηφίας των πρεσβευτών των 185 χωρών - μελών των Ηνωμένων Εθνών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέος νόμος για το "Ιντερνέτ"

ΒΟΝΝΗ.-

Η Κάτω Γερμανική Βουλή (Μπούντενσταγκ), ενέκρινε με ψηφοφορία πρόταση νόμου, η οποία προβλέπει την απαγόρευση της διανομής πορνογραφικού υλικού, της προώθησης της βίας και της νεο - ναζιστικής προπαγάνδας μέσω του "Ιντερνέτ" και των δικτύων τηλεματικής.

Ο νόμος αυτός είναι μια προέκταση της ποινικής νομοθεσίας που διέπει και τον Τύπο, και καταστεί τη Γερμανία την πρώτη χώρα που θεσπίζει ένα νομικό πλαίσιο για τη νέα τεχνολογία στον τομέα των επικοινωνιών και της πληροφορικής. Η γερμανική ποινική νομοθεσία προβλέπει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων και τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων ηθικής τάξης και δημοσίας αιδού.

Με βάση το νέο νόμο, όλοι οι προμηθευτές προγραμμάτων on - line θα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη αν διανέμουν προγράμματα που παραβαίνουν το νόμο, ενώ η γερμανική Δικαιοσύνη διαθέτει πια όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για να εμποδίσει αυτή τη μετάδοση. Παράλληλα, σε μια άλλη διάταξη του νόμου, προβλέπεται η προστασία των χρηστών με την εγκατάσταση μιας ψηφιακής υπογραφής, η οποία θα είναι μυστική και θα αυξήσει την ασφάλεια της ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων.

Ολο και περισσότεροι γεμίζουν τα νοσοκομεία, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ