ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενας δικός μας θάνατος

Ο μπαρμπα - Κώστας πέθανε. Ετσι ήσυχα κι απλά, χωρίς σειρήνες και τυμπανοκρουσίες. Ο μπαρμπα - Κώστας έσβησε σαν πουλί που ξεδιψά κοιτώντας τον ουρανό. Ετσι ήσυχα κι απλά. Οπως ήσυχα κι απλά γεννήθηκε κι έζησε. Ενα αχνό χαμόγελο ικεσίας, ένα αραχνοϋφαντο φτερούγισμα σφράγισε την τελευταία του ανάσα και του 'κλεισε τα μάτια. Ετσι ήσυχα, αθόρυβα κι απλά κι ύστερα γαλήνη, μια απέραντη αρυτίδωτη γαλήνη, μια απέραντη αρυτίδωτη γαλήνη, πλάι στο κίτρινο κερί, πλάι στο εικονοστάσι.

Ο μπαρμπα - Κώστας έφυγε στα 92 του χρόνια από γηρατειά, πόσο σπάνιο, πόσο μακρινό, πόσο ευλογημένο. Ηρεμος, πράος, σεβάσμιος, αγαπημένος. Μια μικρή τρεμουλιαστή φλογίτσα σε μια καντήλα που το λάδι της λιγόστευε ώρα την ώρα. Ο μπαρμπα - Κώστας έφυγε μέρα Μαγιού, όπως όλοι οι ευλογημένοι.

Και γιόμισε η αυλή από γιους και θυγατέρες και γιόμισε η αυλή από εγγόνια, μουστακωμένα παλικαρόπουλα πια και γιόμισε η αυλή δισέγγονα που νόμιζαν για παιγνίδι το θάνατο του παππού.

Κι ήρθαν οι γειτόνισσες με τ' αγιοκλήματα απ' το φράχτη, με την αρμπαρόριζα και τ' άσπρα γιασεμιά να στολίσουν το κιβούρι. Και μοιρολόγησαν, και τραγουδούσαν του παππού και του μηνούσαν να πάει τους χαιρετισμούς στα δικά τους χαμένα πρόσωπα. Κι ήρθε ο παπάς ο γείτονας, ο παπάς της ενορίας και φόρεσε το πετραχήλι κι ακούστηκε θρήνος απαλός, σαν νανούρισμα. Και μύρισε ο τόπος μοσχολίβανο και δυόσμο απ' την αυλή.

Και το βράδυ οι γερόντοι της γειτονιάς δασωμένοι και βαριόθυμοι με την τσιμπούκα και το κίτρινο γένι, με τη βαριά κεχριμπαρένια κομπολόγα στο χέρι, πήραν κουβέντες για στοιχειά και φαντάσματα, για κυνήγια και ταξίδια, ιστορίες ατέλειωτες να κυλήσει η νύχτα, και πήραν κουβέντες για τον βλογημένο που έφυγε. Πόσο δούλεψε και πόσο κουράστηκε στη ζωή του. Για το πικρό μεροκάματο, άνοιξε όλα τα λαγούμια και τα πηγάδια του Μενιδιού. Ασπρες μέρες λιγοστές και οι υπόλοιπες γεμάτες μόχθο, καημούς και βάσανα. Και τα βράδια στον καφενέ με την πικρή ελιά και το ούζο. Κι όλα τα καλά λεγούμενα κι όλα τα πικρά φευγάτα.

Και πέφτανε μπουκέτα - τσαμπιά οι κόκκινες μπουκαμβίλιες στο άσπρο λινό τραπεζομάντιλο που στρώθηκε για να πάρουν τον καφέ και το παξιμάδι, οι γείτονες, οι συγγενείς και οι φίλοι. Κι η κρεβατίνα στην αυλή άπλωνε τα τρυφερά της κληματόφυλλα κι η ορτανσία στη γωνιά άνθιζε, άνθιζε τα ροδοκόκκινα πέταλά της. Κι ήταν Μάης ανθισμένος και πανέμορφος.

Ξενύχτησε μαζί και το χάσικο φεγγάρι και το πρωί όλη η γειτονιά, σχεδόν όλο το παλιό Μενίδι κατευόδωσε τον παππού στη στερνή του κατοικία και χτυπούσε θρηνητικά η καμπάνα της εκκλησιάς.

Κι οι γιοι και οι θυγατέρες, και τα εγγονόπουλα, κι οι νυφάδες κι οι γαμπροί, κι οι συγγενείς κι οι φίλοι, και το αληθινό ανθρώπινο σπαρακτικό κλάμα του φευγιού. Καλό σου ταξίδι παππού για κει που πας. Καλό σου ταξίδι. Και το βράδυ στην παρηγοριά, και την άλλη και την πιο άλλη μέρα, θα ξαναμαζευτούν και πάλι στον πικρό καφέ και το κονιάκ, να ξαναθυμηθούνε τα περασμένα.

Οσο πάνε κι όλο λιγοστεύουν τέτοιοι θάνατοι, τέτοιες κηδείες. Ετσι που μας κατάντησαν, εκεί που μας οδηγούν, θεωρείται σπάνιο και ευλογημένο το πιο φυσιολογικό, να θάβει το παιδί το γονιό.

Σήμερα όλα γίνονται συμβατικά και προσχεδιασμένα. Δεν κλαίνε, δεν ξενυχτούν τους νεκρούς. Μπαίνουν οι νεκροί στο ψυγείο κι εμφανίζονται την ώρα της ταφής. Τυπική και εμπορευματοποιημένη τελετή κι ύστερα για τον καφέ και τα συλλυπητήρια στο κυλικείο του νεκροταφείου.

Σκοτώσανε παλιά πατροπαράδοτα και βαθιά ριζωμένα στις παραδόσεις μας ήθη και έθιμα. Σκοτώσανε συνήθειες, συνειδήσεις και κοινωνικούς κανόνες. Σκοτώσανε το περιβάλλον, τις επαφές, τις σχέσεις και τα συναισθήματά μας. Σκοτώνουν τώρα και τον ίδιο μας το θάνατο.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
"Εχουμε και εμείς δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή"

"Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει προβεί σε μαζικές νομιμοποιήσεις ξένων εργαζομένων. Συχνά γίνεται προσπάθεια, άμεσα και έμμεσα, να περάσει στον ελληνικό λαό ότι για την ανεργία και την εγκληματικότητα φταίνε οι αλλοδαποί. Ομως, γνωρίζετε ότι δεν είναι έτσι. Η ανεργία ήταν σε υψηλά επίπεδα και πριν έρθουν οι μετανάστες. Και η εγκληματικότητα στους αλλοδαπούς δεν ξεπερνά το 15%".

Αυτές οι διαπιστώσεις περιέχονται σε υπόμνημα της "Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής των Μεταναστών στην Ελλάδα" (ΠΣΕΜΕ), που στάλθηκε στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δόθηκε σε όλα τα πολιτικά κόμματα, με σκοπό να κάνουν γνωστές τις θέσεις των ίδιων των μεταναστών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας.

Στη συνάντηση με τον Χρήστο Καράτσαλο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού και Μεταναστών στην Ελλάδα, και τον Σήφη Μαυροκεφαλίδη,μέλος του Τμήματος, οι τελευταίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και αναγνώρισαν το δίκαιο των αιτημάτων των μεταναστών. Τα στελέχη του ΚΚΕ χαρακτήρισαν απαράδεκτη την απαίτηση για προσκόμιση ποινικού μητρώου από τους μετανάστες, αλλά και τη σύνδεση της άδειας παραμονής με την εργασία. Κατήγγειλαν επίσης τα κρούσματα απελάσεων αλλοδαπών ακόμα και για λόγους υγείας.

"Αντιμετωπιζόμαστε ως άνθρωποι χωρίς δικαιώματα στην εργασία και τη μόρφωση. Ετσι γινόμαστε αντικείμενο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης", τονίζουν στο υπόμνημα και απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα "να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το ποια είναι η πραγματικότητα, επιθυμώντας να προλάβουμε φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, που - όπως σωστά εκτιμούν - θα είναι για το καλό όλων μας".

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι για τη μετανάστευση δεν ευθύνονται οι μετανάστες, αλλά αυτοί είναι τα θύματα, και επισημαίνουν: "Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι βαθιά κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Οι συνθήκες των αλλοδαπών είναι άθλιες και πολλές φορές στερούμαστε τα πιο βασικά αγαθά. Οι μετανάστες θεωρούν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι της στέγης και της υγιεινής διαβίωσης, αφού σε πολλές περιπτώσεις ζουν σε ανθυγιεινούς χώρους. Επιπλέον, στερούνται ακόμα και αυτής της στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με τεράστιες συνέπειες στην υγεία τους, και κυρίως των παιδιών τους".

Η ΠΣΕΜΕ στο υπόμνημά της διατυπώνει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της σχετικά με τα δύο Προεδρικά Διατάγματα, που υποτίθεται ότι ρυθμίζουν τα σχετικά με τη νομιμοποίησή τους. Συγκεκριμένα προτείνει και ζητά:

- Την άμεση νομιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις όλων των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα και ο χρόνος καταγραφής να διαρκέσει 6 μήνες.

- Η πρώτη άδεια παραμονής και εργασίας να είναι 12 μήνες, η ανανέωση, εφόσον δε συντρέχουν λόγοι, να γίνεται χωρίς καμιά διαδικασία και να είναι 3 χρόνια και η επομένη αορίστου διάρκειας.

- Να καταργηθεί η παράγραφος που αναφέρεται στην προσκόμιση ποινικού μητρώου από τη χώρα καταγωγής των αλλοδαπών, γιατί με τα δεδομένα που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες αυτό είναι αδύνατο.

- Ιδια δικαιώματα για όλους τους αλλοδαπούς με τους Ελληνες εργαζόμενους, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

- Την ουσιαστική δυνατότητα συμμετοχής των αλλοδαπών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

- Την οργάνωση από τον ΟΑΕΔ ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

- Τη δημιουργία τμημάτων αλλοδαπών στις νομαρχίες με κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους, διερμηνείς.

Η Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή των Μεταναστών στην Ελλάδα απαρτίζεται από τους: Γκόντουιν Νσόφορ (Παναφρικανικός Σύνδεσμος), Αμπντελραχμάν Χασάς (Επιτροπή Σουδανών Μεταναστών), Ταχίρ Μίτσι (Σύνδεσμος Φιλίας με τους Αλβανούς Εργαζόμενους), Μακάρθι Ρόλαντ (Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών "ΚΑΣΑΠΙ"), Ναμπίλ Ελσιρίφ (Κοινότητα Αιγυπτίων) και Σαμίν Πέτρος (Σύλλογος Ιρακινών Εργαζομένων).

Από πανεργατική κινητοποίηση τον περασμένο Νοέμβρη. Ανάμεσα στους

Από πανεργατική κινητοποίηση τον περασμένο Νοέμβρη. Ανάμεσα στους διαδηλωτές και μετανάστες, που διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλιά και τη ζωή

Μετανάστες: "Είμαστε αντικείμενο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ