ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ξέσπασμα νεοφιλελευθερισμού!

Ο πρωθυπουργός, αφού προεξόφλησε ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δε θα αλλάξει, αλλά θα συνεχιστεί με "νέα ορμή", ομολόγησε τις αγωνίες της πλουτοκρατίας, καταφεύγοντας για πρώτη φορά σε σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ σε ευθεία επίθεση κατά του ΚΚΕ

Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής δεν πρόκειται να χαλαρώσει κατ' ελάχιστον! Αυτό είναι το μήνυμα - απειλή που απέστειλε χτες ο πρωθυπουργός προς τον ελληνικό λαό, μιλώντας στη Σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ με θέμα την... ανάπτυξη. Η δογματική εμμονή του κυβερνώντος κόμματος στην καταλήστευση των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την απαίτηση της ολιγαρχίας να επιταχυνθεί το ξεθεμελίωμα οτιδήποτε παραμένει εμπόδιο στην αδηφαγία της, αποτελεί και την εξήγηση για το ύφος και ήθος του πρωθυπουργικού λόγου. Ενα ύφος διανθισμένο από την ευθεία επίθεση, στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός κατά του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της επιχείρησης τρομοκράτησης του λαού μέσα από κηρύγματα ευρω-τρομολαγνείας,που κατέτειναν να θυμίζουν την ιαχή "ή υποταγή στην ΕΕ ή καταστροφή της Ελλάδας"!

Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης, επισείοντας την ανάγκη να ανασκουμπωθεί και"να κινητοποιηθεί" ο κομματικός μηχανισμός, για να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση στις επερχόμενες "συγκρούσεις" με την κοινωνία,κατάφερε για μια ακόμα φορά να αποδείξει το ανεξάντλητο του κυβερνητικού συντηρητισμού, αναχρονισμού και αυταρχισμού. Ο πρωθυπουργός υπήρξε ωμός, λέγοντας:

  • Η κυβέρνηση "όχι μόνο δε βάζει θέμα αλλαγής της πολιτική της", "όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξει η ψευδαίσθηση μιας χαλάρωσης" στο όνομα των "αλλαγών" μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Βρετανία, αλλά "αντίθετα, πρέπει να υπάρξει μια νέα ορμή" για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής.
  • Υπήρξε αποκαλυπτικός όσον αφορά την κατακρεούργηση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αφού έφτασε να υποστηρίξει μη ικανοποιημένος (!) από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου", για την οποία είπε ότι "πρέπει επιτέλους να ξανάρθουν στην επικαιρότητα και να αξιοποιηθούν μερικές από τις κατευθυντήριες γραμμές της Λευκής Βίβλου"!
  • Για μια ακόμα φορά κατέφυγε στο έσχατο όριο της καταστροφολογίας, εκβιάζοντας ότι "η μη συμμετοχή στην ΟΝΕ στις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα οδηγήσει σε νομισματική αστάθεια, αύξηση επιτοκίων, περιορισμό κοινοτικών επιδοτήσεων... χειροτέρευση του βιοτικού μας επιπέδου", ομολογώντας παράλληλα ότι εκτός από τους οικονομικούς, υπάρχουν και οι "πολιτικοί λόγοι" που καθιστούν απαραίτητη - για την πλουτοκρατία - την εξάρτηση της χώρας στην ΕΕ.
  • Προεξόφλησε την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων κάνοντας λόγο για"μεγάλο πεδίο διαρθρωτικών παρεμβάσεων (που) θα αποτελέσουν ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό",ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει απάντηση "στα προβλήματα οργάνωσης της εργασίας που προκύπτουν από την αναντιστοιχία με τις εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες και νέους τύπους παραγωγής".
  • Εξήγγειλε την κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών αφού, όπως είπε, "σήμερα ένα μέρος της κοινωνικής πολιτικής δεν ανταποκρίνεται σε κοινωνικούς στόχους" και αυτό, συνέχισε "δεν αφορά μόνο τα κεντρικά πεδία της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας", αλλά και "υπηρεσίες, υπαλλήλους, προβληματικές επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς, δαπάνες που αποσπούν πόρους μόνο και μόνο λόγω της ιστορικής τους υπόστασης... "!
Επίθεση κατά του ΚΚΕ

Το παραπάνω αντιλαϊκό ξέσπασμα - που ακολούθησε μετά την πρωθυπουργική σοσιαλιστική... "πιρουέτα" του τύπου "ο μεγάλος συντηρητικός χειμώνας που σκέπαζε την Ευρώπη αρχίζει να δίνει τη θέση του σε μια νέα σοσιαλιστική άνοιξη" (!), όπως είπε ο Κ. Σημίτης αρχίζοντας την ομιλία του - εξηγεί το μένος του πρωθυπουργού εναντίον όσων αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική.

Ο Κ. Σημίτης, ενώ αναφερόταν στην "αναγκαιότητα" του "κοινωνικού διαλόγου", που ισχυρίστηκε ότι αποτελεί "αποκορύφωση της διαδικασίας συναίνεσης" και "εξ ορισμού πράξη ολοκλήρωσης των θεσμών"..., έδωσε σαφές δείγμα του νεοσυντηρητικού κυβερνητικού ολοκληρωτισμού. Σε μια εκτός κειμένου αποστροφή και με εξαιρετική σφοδρότητα επιτέθηκε κατά του ΚΚΕ. "Για μας το ΠΑΣΟΚ ο κοινωνικός διάλογος είναι κρίσιμο θέμα. Για το ΚΚΕ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Γιατί το ΚΚΕ, δεν πιστεύει στο διάλογο. Το ΚΚΕ πιστεύει στην αντιπαλότητα, όπως όλοι όσοι κινούνται με βάση την ιδεολογία του εχθρού και φίλου", ήταν τα λόγια του Κ. Σημίτη που αν μη τι άλλο συνιστούν απόδειξη για τους φόβους της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές διεργασίες και αντιστάσεις και κυρίως απέναντι στο ΚΚΕ που τις εκφράζει πολιτικά. Κάπου εκεί, προχώρησε στη... μέγιστη κατηγορία κατά της ΝΔ ότι εκφράζει τη μια πλευρά των κοινωνικών εταίρων...

Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν ο πρωθυπουργός είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά των φαρμακοποιών επειδή απεργούν. Με αφορμή, λοιπόν, τους φαρμακοποιούς και στο όνομα του "ό,τι μας αντιστέκεται πρέπει να τσακίζεται", ο Κ. Σημίτης ζήτησε "θάρρος από την κομματική οργάνωση για να καταγγελθούν οι αυθαίρετες συντεχνίες"...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
"Εισήγηση" αντιλαϊκής επέλασης

Η πλέον των 60 σελίδων εισήγηση της Β. Παπανδρέου προς την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ - η οποία είχε εγκριθεί προχτές από το ΕΓ του κόμματος - αποτυπώνει περίτρανα τη λογική της κατεδάφισης κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικής πολιτικής, που διέπει την κυβερνητική πολιτική και η οποία βαφτίζεται "αναπτυξιακή πολιτική"!

Η υπουργός, τόσο με την ομιλία της, χτες, όσο και μέσω της εισήγησης, προσδιόρισε επακριβώς από πού θέλει να περάσει ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση σκοπεύουν ευθέως, σύμφωνα με τα όσα είπε η Β. Παπανδρέου:

  • Στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα, αφού "δεν είναι δυνατόν σημαντικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων... να κρύβονται κάτω από την προστασία της μονιμότητας και των επετηρίδων".
  • Στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, αφού η κυβέρνηση "οφείλει να δώσει ιδιαίτερο βάρος" στην επαγγελματική κατάρτιση, στο όνομα της "σωστής και αντιστοιχούμενης προς τις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας" κατάστασης.
  • Στο ξεζούμισμα ανέργων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, με ταυτόχρονη ενίσχυση των βιομηχάνων (!) μέσω μέτρων όπως "επιδοτήσεις εργασίας, η μείωση του μισθολογικού κόστους για νέες προσλήψεις...".
  • Στην αέναη συνέχιση της λιτότητας, αφού το δίλημμα "ανάπτυξη" ή "σταθεροποίηση" είναι "ψευτοδίλημμα" και κατά την κυβέρνηση "δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς σταθεροποίηση".
  • Στην επιτάχυνση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, αφού προωθείται "οριστική επίλυση του προβλήματος των προβληματικών, μέσω της εξυγίανσης και ιδιωτικοποίησης μονάδων και το κλείσιμο του ΟΑΕ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα".
  • Στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, που δεν έχουν να φοβούνται για το δημόσιο χαρακτήρα τους... μόνο "εφόσον μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον"... ενώ "οι καταναλωτές όλο και περισσότερο δε θα αποτελούν υποχρεωτικά πελάτες τους, μια και θα έχουν σταδιακά δυνατότητες επιλογής... σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες...".

Ολα τα παραπάνω διανθίστηκαν με αναφορές ανείπωτης υποκρισίας περί διαφάνειας για τις προμήθειες του δημοσίου, από την υπουργό που συνηθίζει να συσκέπτεται από κοινού με τους Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη, Λάτση και Κοπελούζο... αλλά και θολές προτάσεις για επανεξέταση της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Το παν είναι η... θέληση

"Οι δικαστές είναι υπόλογοι"! Μεγάλη κουβέντα, ειδικά όταν τη λέει ένας πρωθυπουργός, όπως έκανε χτες ο Κ. Σημίτης. Τι προκάλεσε τη μήνιν του πρωθυπουργού; Μα ότι οι δικαστές προχώρησαν στη δικαίωση των εργαζομένων της ΔΕΗ, που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των απολύσεών τους. Κάνουμε τη διευκρίνιση για να μην πάει ο νους σας στο κακό. Οτι δηλαδή ο Κ. Σημίτης θεωρεί "υπόλογους" τους δικαστές επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη διώξεις 6.000 αγροτών. Αλλο το ένα θέμα, άλλο το άλλο. Μη τα μπερδεύουμε...

***

Στην αίθουσα που διεξαγόταν η Σύνοδος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ υπήρχαν 8 φωτογραφίες. Οι 4 ήταν του Α. Παπανδρέου. Οι άλλες 4 ήταν του Κ. Σημίτη. Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν αφίσες του Κ. Σημίτη στις συνεδριάσεις της ΚΕ. Γιατί; Κάποιοι έλεγαν, γιατί μέχρι τώρα δεν είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες του Α. Παπανδρέου... Τα σχόλια ακούστηκαν αφότου ο Κ. Σημίτης είχε ζητήσει την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην του αποθανόντος.

***

Σε μια αποστροφή του λόγου του, και ενώ μιλούσε για τον "κοινωνικό διάλογο", ο πρωθυπουργός ήταν απολαυστικός: "Ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι απλώς άλλοθι για μας, δεν είναι απλώς στάχτη στα μάτια...", είπε. Τουτέστιν, και με δεδομένο ότι "γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει", εκτός από όλα τα άλλα, ο "κοινωνικός διάλογος" είναι και αντιλαϊκό άλλοθι και στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Ο πρωθυπουργός το ομολόγησε. Κάτι θα ξέρει...

***

"Μας διακρίνουν πολλά από τις συντηρητικές δυνάμεις", αναφώνησε κάποια στιγμή ο Κ. Σημίτης. Και "κυρίως, συνέχισε, η θέλησή μας να κάνουμε αυτό που θέλουμε". Το θέλουν, δε, τόσο πολύ, που μέχρι και ο Ανιέλι επευφημεί τους απανταχού σοσιαλδημοκράτες ότι είναι καλύτεροι από την παραδοσιακή Δεξιά. Γιατί, οι πρώτοι κάνουν καλύτερα και πριν από τη Δεξιά, αυτό που θα έκανε η Δεξιά, όπως λέει. Τώρα καταλάβαμε πού οφείλεται αυτή η ικανότητα. Είναι ζήτημα θέλησης...

Για την ολιγαρχία του πλούτου η άνοιξη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχολιάζοντας τη χτεσινή ομιλία του Κ. Σημίτη στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Από την ομιλία του Κ. Σημίτη στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός θα συγκρατήσει τη μεγάλη πρόκληση του πρωθυπουργού προς τους εργαζόμενους ότι αύξησε το εισόδημά τους! Και μόνο από αυτό το πελώριο ψέμα είναι σε θέση ο καθένας να καταλάβει ότι η "σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα", που εξάγγειλε εκ νέου ο πρωθυπουργός, είναι στην πραγματικότητα η παραπέρα αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η εξάπλωση της φτώχειας, που επιχειρεί η κυβέρνηση. Επιπλέον, ότι η "σοσιαλιστική" άνοιξη που, κατά τον Κ. Σημίτη, έρχεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι άνοιξη για την ολιγαρχία του πλούτου.

Η μεγάλη ανησυχία που διαπέρασε την πρωθυπουργική ομιλία οφείλεται στο γεγονός ότι καθημερινά ο ίδιος και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται τις θετικές διεργασίες που γίνονται μέσα στο λαό. Ετσι εξηγείται και η επίθεση που ο Κ. Σημίτης εξαπέλυσε κατά του ΚΚΕ - και μάλιστα εκτός κειμένου - και η τρομοκρατία που κυβέρνηση, κρατικοί μηχανισμοί και εργοδοσία ασκούν κατά των λαϊκών στρωμάτων με βιομηχανία από δίκες, απολύσεις και άσκηση ψυχολογικής βίας στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις.

Η λαϊκή αντίσταση στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δυναμώσει ό,τι κι αν κάνουν. Η λαϊκή αντεπίθεση θα γίνει πραγματικότητα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ