ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μήνυμα από τους... ονειροπαρμένους

Μουσική συνύπαρξη Νταλάρα, Μπρέγκοβιτς για την Ολυμπιάδα του 2004

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ενώνουν τις φωνές τους υπέρ της υποψηφιότητας της Αθήνας για την Ολυμπιάδα του 2004. Το βραδάκι της 2 του Ιούλη, από το προαύλιο του Ζαππείου, θ' ανοίξουν την αυλαία σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα διοργανώσει η Επιτροπή Διεκδίκησης μέχρι τις 28 Αυγούστου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών. Νταλάρας και Μπρέγκοβιτς θα συνεργαστούν για πρώτη φορά. Οπως αποκάλυψαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκτός από τη μουσική, τους ενώνει κι η αγάπη για τον αθλητισμό. "Είμαι οπαδός των Ολυμπιακών Αγώνων. Από μικρό παιδί έτρεχα κι αγάπησα το στίβο. Αργότερα ένιωσα την ανάγκη να αποτραβηχτώ από τα εμπορευματοποιημένα αθλήματα. Πικράθηκα πριν λίγα χρόνια όταν έμεινε μετέωρη η πρόταση της Αθήνας. Για μεγάλο διάστημα έσερνα μέσα μου μια άσχημη διάθεση. Ηταν μεγάλη αδικία. Πέρασαν χρόνια, άλλαξαν πολλά, οι αθλητές μας ανέβηκαν ψηλά κι η Ελλάδα με την Αθήνα έχουν ανάγκη την Ολυμπιάδα" τόνισε ο Γ. Νταλάρας.

Ο Γκ. Μπρέγκοβιτς έζησε από κοντά τη χειμερινή Ολυμπιάδα του 1984, στη γενέτειρά του, το Σαράγεβο. "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι από τις πιο ευχάριστες στιγμές μιας πόλης. Εκείνη την εποχή κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την τραγική μοίρα που περίμενε το Σαράγεβο. Ηταν ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης. Εύχομαι στην Αθήνα να ζήσει τις ευτυχισμένες στιγμές της Ολυμπιάδας και ποτέ τα δεινά που πέρασε το Σαράγεβο. Ειδικά σήμερα, τα Βαλκάνια χρειάζονται το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης που εκπέμπουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες", υπογράμμισε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπόρεσαν πάντως να καλλιεργήσουν τη φιλία και την ειρήνη στη μαρτυρική Βοσνία. Μήπως όλα αυτά περί μηνυμάτων και ολυμπιακού πνεύματος, στις μέρες μας δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μία ουτοπία; "Οι καλλιτέχνες και οι αθλητές είναι ένα όμορφο ονειροπαρμένο μέρος της ανθρωπότητας.Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δράσουμε. Δεν έχουμε τη δύναμη να αποτρέψουμε. Εάν φανταστούμε τον κόσμο σαν ένα ωραίο φαγητό, οι καλλιτέχνες και οι αθλητές είναι το αλάτι του", απάντησε στο παραπάνω θεωρητικό ερώτημα ο Γκ. Μπρέγκοβιτς. Ανάλατες είναι όμως και οι Ολυμπιάδες που περιορίζονται στα όρια εμπορικών πράξεων κι εφήμερων εορτασμών.

Η επιτροπή διεκδίκησης παρουσίασε χτες τις σκέψεις της για το πολιτιστικό πρόγραμμα στην περίπτωση που η Αθήνα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 2001, θα ξεκινήσει η πνευματική Ολυμπιάδα σε μέρη ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας για την ιστορία του Ολυμπισμού, στους Δελφούς, την Επίδαυρο, τη Νεμέα, τους Φιλίππους, τη Μακεδονία, το Μαραθώνα, τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, την Αρχαία Ολυμπία και το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Γ. Γ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Κλείνει ο Μαυρογεννίδης

Το "σίριαλ" της μεταπήδησης του Δημήτρη Μαυρογεννίδη αναμένεται να έχει... αίσιο τέλος. Χτες ο διευθύνων σύμβουλος του Ολυμπιακού, Γιώργος Λούβαρης, είχε τηλεφωνική συνομιλία με το μεγαλομέτοχο του Αρη Λάμπρο Γράντα, με τον οποίο συμφώνησαν σήμερα να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του ταλαντούχου παίκτη.

Ετσι μετά τους Μητρόπουλο, Καρτερουλιώτη, Πουρσανίδη οι μεταγραφές από την εγχώρια αγορά λογικά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και μόνο η περίπτωση του Βασίλη Λάκη ίσως απασχολήσει τους Πειραιώτες.

Ετσι για δεύτερη χρονιά οι "ερυθρόλευκοι" του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που αρχίζουν την προετοιμασία τους στο Γκολφ της Γλυφάδας την ερχόμενη Παρασκευή, δε θα έχουν τους νέους ξένους παίκτες που ενδεχόμενα θα αποκτηθούν τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

Χτες στη λίστα του Ντούσκο προστέθηκε ένα ακόμη όνομα. Αυτό του Γάλλου σέντερ φορ Στεφάν Γκεβάρ, που ήταν ο κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος (22 γκολ) με τα χρώματα της Ρενς.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για το θέμα Παντοβάνο, ο σύμβουλος της ΠΑΕ Θωμάς Μητρόπουλος με δήλωσή του έκανε γνωστό: "έχω πλήρη άγνοια του θέματος Παντοβάνο, καθώς επίσης και την πρόθεσή μου να απέχω από οποιαδήποτε διαδικασία που έχει σχέση με μεταγραφές".

Και με τη... βούλα πλέον ο Ολυμπιακός μετακομίζει για την επόμενη σεζόν στο Ολυμπιακό στάδιο, μετά τη χτεσινή επίσημη υπογραφή, παρόντος των κ.κ. Λούβαρη και Χατζημανώλη (διευθυντή του ΟΑΚΑ).

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ
Δύσκολα θα φύγει ο Κορωνιός

Ο Αγγ. Κορωνιός θα φοράει τη φανέλα του Περιστερίου και τη νέα περίοδο. "Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας. Πάρα μα πάρα πολύ δύσκολα να φύγει", τόνισε ο Αργ. Πεδουλάκης, τον οποίο παρουσίασε χτες επίσημα η διοίκηση του συλλόγου. "Το Περιστέρι επέλεξε για προπονητή ένα δικό του παιδί" τόνισε ο πρόεδρος της ομάδας Πλ. Βυλιώτης. Ο 33χρονος προπονητής αποκάλυψε ότι χρόνια τώρα συζητούσε με τη διοίκηση αυτή την προοπτική. Ως προς τους στόχους της ομάδας, υπογράμμισε ότι θα προσπαθήσουν να διακριθούν στην Ευρώπη και να παραμείνουν υψηλά στην Ελλάδα. Οπως όλα δείχνουν, ο πρώτος ξένος του Περιστερίου θα είναι ο Αιγύπτιος σέντερ Σ. Γκούντα. Ο δεύτερος ξένος θα αγωνίζεται επίσης κοντά στη ρακέτα, ενώ αναζητείται στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αντικαταστάτης του Π. Μορέτι στη θέση του σούτινγκ γκαρντ.

Στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ θ' αγωνίζεται από τη νέα περίοδο ο Β.

Στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ θ' αγωνίζεται από τη νέα περίοδο ο Β. Μπορμπόκης. Υπέγραψε χτες συμβόλαιο συνεργασίας δύο χρόνων με δικαίωμα των Αγγλων να το ανανεώσουν έναν ακόμα. Ο Ελληνας παίχτης θα εισπράξει περίπου 90 εκατ. δρχ. το χρόνο.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1-0
Πλήρωσε τα λάθη της

Ο νόμος του ποδοσφαίρου, όποιος δε βάζει γκολ το δέχεται, στέρησε από τη μεσογειακή μας ομάδα τη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου. Χτες στον ημιτελικό παρότι ήταν τουλάχιστον μια κλάση ανώτερη από την Τουρκία, δε βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα. Ετσι το παιχνίδι πήγε στην παράταση και στο 97 με μια κεφαλιά του Ιβρίς ήρθε η... σκληρή τιμωρία.

Οι γείτονές μας έκαναν την πρώτη τους ευκαιρία στο 84 και τη δεύτερη στο 97. Αντίθετα οι νεαροί διεθνείς μας είχαν τον έλεγχο του αγώνα. Ομως το άγχος, η επιπολαιότητα, ο ατομισμός και ο Τούρκος τερματοφύλακας, δεν τους άφησαν να σκοράρουν. Εχασαν κλασικές ευκαιρίες, ενώ στο 38 ο επόπτης ακύρωσε γκολ του Αντζα υποστηρίζοντας πως κατά τη σέντρα η μπάλα βγήκε άουτ.

Τώρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο με αντίπαλο την Ισπανία, που στον έτερο ημιτελικό έχασε από την Ιταλία με 2-0.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ - ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Ελαμψε ο Ελισσιάδης

Στα χνάρια του Δημήτρη Μελισσανίδη βαδίζει ο Γιώργος Ελισσιάδης. Ο ομογενής αθλητής μας από τη Ρωσία πήρε το 18ο χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς, στη γυμναστική, και κατέρριψε το ρεκόρ των 17 χρυσών από την προηγούμενη διοργάνωση στη Γαλλία που είχε η χώρα μας στους αγώνες αυτούς. Ο χρυσός Μεσογειονίκης βαθμολογήθηκε στις ασκήσεις εδάφους με 8.950, χαμηλή για τελικό διοργάνωσης βαθμολογία, ήταν όμως η υψηλότερη από αθλητές με ευρωπαϊκές, παγκόσμιες και ολυμπιακές διακρίσεις. Να τονιστεί ότι ο Ελισσιάδης, που ζει στη Θεσσαλονίκη, είχε χάσει μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό εξαιτίας της χαμηλής βαθμολογίας στο έδαφος.

Επίσης πολύ καλή ήταν η βαθμολογία της Βάσως Τσαβδαρίδου. Το κορίτσι από τη συμπρωτεύουσα πήρε δυο αργυρά μετάλλια στο έδαφος με 9.700 και στη δοκό με 9.600.

Χάλκινο μετάλλιο ήρθε από τον Δήμο Ταμπάκο στους κρίκους, όπου βαθμολογήθηκε με 9.600. Ο Ελληνας πρωταθλητής που είχε προκριθεί με την τρίτη καλύτερη επίδοση, ισοβάθμησε με τον δεύτερο, πήρε όμως χάλκινο καθώς, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, όταν δυο αθλητές έχουν πάρει τον ίδιο βαθμό στην ίδια κατηγορία ασκήσεων, νικητής μεταξύ των δυο είναι αυτός που έχει προκριθεί με την καλύτερη βαθμολογία.

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ '97
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Πανέτοιμη η ελληνική ομάδα επικράτησε 103 - 70 της Πολωνίας. Η τελετή έναρξης σήμερα στις 22.00 στην Μπανταλόνα

Στο "Σπορτ Πάλας" της Μπανταλόνα ξεκινάει στις 22.00 με πολιτιστικές εκδηλώσεις το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ισπανίας. Η θεατρική ομάδα "Κομάντιας" με μεσογειακή φαντασία και πολύ αυτοσχεδιασμό, θα προσθέσει το κάτι παραπάνω στην ιστορία του θεσμού. Το εναρκτήριο τζάμπολ θα δοθεί αύριο στη μικρή αλλά όμορφη Τζιρόνα των 70.000 κατοίκων. Αντίπαλοι, η Ελλάδα και η Τουρκία. Η ελληνική ομάδα ολοκλήρωσε την προετοιμασία της την Κυριακή, με εύκολη νίκη επί της Πολωνίας με 103 - 70. Ο Π. Γιαννάκης δήλωσε ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών του. Από χτες άρχισε η προετοιμασία για το παιχνίδι με την Τουρκία, αγώνες της οποίας παρακολούθησαν σε βίντεο οι Ελληνες διεθνείς. Προβλήματα τραυματισμών δεν υπάρχουν, ο Γιαννούλης τέθηκε κανονικά στη διάθεση του ομοσπονδιακού προπονητή και την ίδια ώρα ο Β. Σούλης πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης προτιμάει τους χαμηλούς τόνους, όχι όμως κι οι παίκτες του. "Αυτό το Ευρωμπάσκετ είναι περίεργο. Απουσιάζουν πολλοί μεγάλοι παίκτες και στη θέση τους, θα παίξουν νέοι και ταλαντούχοι, πράγμα πού σημαίνει πως οι ομάδες θα παρουσιάσουν διαφορετικά "πρόσωπα" απ' ό,τι στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν φαβορί και όλα μπορούν να συμβούν. Αν είχαμε τον Παναγιώτη Φασούλα, θα μπορούσαμε να μιλάμε σίγουρα για μετάλλιο. Ομως ο Παναγιώτης κάνει διακοπές και εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Στόχος μας είναι να μπούμε αρχικά στην τετράδα και από εκεί και ύστερα όλα παίζονται" υπογράμμισε ο Φ. Χριστοδούλου.

ΑΘΗΝΑ '97
Εννιά δισ. για την ασφάλεια

Εννιά δισεκατομμύρια δραχμές θα κοστίσει στον ελληνικό λαό η ασφάλεια των αθλητών, των παραγόντων και των... υψηλά ισταμένων του διεθνούς αθλητισμού, που θα έρθουν στη χώρα μας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη ΓΓΑ παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρ. Φούρα, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Γ. Παπαδογιαννάκη και του διευθυντή του "Αθήνα '97" Β. Σαβράμη, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής Γιάννης Γεωργακόπουλος, "σήκωσε τα χέρια ψηλά", απαιτώντας το παραπάνω ποσόν για τον εξοπλισμό και τα έξοδα των δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια των αγώνων. Ειδικότερα, 6 δισ. δρχ. θα δαπανηθούν για την αγορά οχημάτων (μόλις 38 μέρες πριν την έναρξη των αγώνων), 1,5 δισ. για την αγορά τηλεπικοινωνιακού υλικού, ενώ στο 1,5 δισ. θα φτάσουν τα έξοδα των αστυνομικών που θα κληθούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους από άλλες πόλεις. Ο Ανδρ. Φούρας απάντησε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα και παρέπεμψε το θέμα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ