ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΟΥΜΗΣ δολοφονήθηκε από τρομοκράτες του χωριού του το 1945.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Κωνσταντίνος πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περάματος και 5.000 δρχ. στη μνήμη του άλλου αδελφού του ΛΑΜΠΡΟΥ ΛΙΟΥΜΗ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΜΑΝΟΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΔΗ,που σαν σήμερα, 25 Ιούνη του 1948, έπεσε θύμα της μισαλλοδοξίας, πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Η κόρη του Λίζα 10.000 δρχ. και ο Αντώνης Βογιατζόγλου 10.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης.

* * *

Στη μνήμη του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ και του πρώτου παλικαριού του ΤΖΑΒΕΛΑ,που του έμεινε πιστός στη ζωή και στο θάνατο, ο Γεράσιμος Δανελάτος πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

* * *

λ9

Στη μνήμη του συναδέλφου μου ΠΑΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,μέλους του ΚΚΕ και για τους αγώνες που πρόσφερε τόσο στο Κόμμα του, όσο και ως πρόεδρος του Σωματείου Ελαφρών Φορτηγών, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ.

Δημήτριος Θεοδωρακόπουλος

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή ΛΟΥΚΑ ΚΩΣΤΑΓΙΑΝΝΗ,που έφυγε από τη ζωή τον Ιούνη του 1995, ο κουνιάδος του Αντώνης Κομπότης προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μου φίλου και συγγενή ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ,μέλους του ΚΚΕ, από τη Ζαχάρω Ολυμπίας και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, 5.000 δρχ.

Αριστείδης Ζούπινας

* * *

Ο Στράτος Σαριγλείου προσφέρει 10.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη", στη μνήμη της μητέρας του σ. Δημήτρη Βασιλόπουλου.

* * *

λ9

Εφυγε τραγικά και απροσδόκητα από κοντά μας, μόλις στα 57 χρόνια της, στις 16 Ιούνη 1997, η πολυαγαπημένη μας ΘΕΟΔΩΡΑ ΖΕΡΒΑ και βύθισε στο πένθος την οικογένειά της, γνωστούς και συναδέλφους της. Εφυγε η γνωστή γιατρός - παθολόγος της Νέας Ιωνίας - Γαλατσίου. Γεννήθηκε το 1940, στο χωριό Ζέρμα Κοζάνης. Στον εμφύλιο, σε παιδική ηλικία, για να γλιτώσει από τη φρίκη του πολέμου, μαζί με άλλα Ελληνόπουλα κατέφυγε στην Ουγγαρία. Το 1954 πήγε στην Τασκένδη κοντά στους γονείς της. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Συμφερούπολης. Το 1966 πήρε το πτυχίο της και δούλεψε ως γιατρός - παθολόγος στην Τασκένδη. Το 1968 παντρεύτηκε τον Γιάννη Ζέρβα και εγκαταστάθηκε στην Οδησσό. Εκεί δούλεψε σε νοσοκομείο μεγάλης κρατικής ναυτιλιακής εταιρίας της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, στη Μαύρη Θάλασσα.

Το 1979 επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της. Στην αρχή δούλεψε σε ιδιωτική κλινική στην Αθήνα και από το 1982, ως τον ξαφνικό τραγικό θάνατό της, εργαζόταν στα Ιατρεία του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας.

Οπου και αν εργάστηκε είχε την εκτίμηση των ασθενών.

Την πολυαγαπημένη μας Θεοδώρα τη διέκρινε η ευγενική φυσιογνωμία της, η σεμνότητα, το ήθος και η δραστηριότητα. Τη διέκρινε ο ακέραιος αγωνιστικός και ευθύς χαρακτήρας της.

Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στο νωπό τάφο της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, στο κόμμα του οποίου τα ιδανικά υπερασπίστηκε, 10.000 δρχ.

Σου υποσχόμαστε ότι ποτέ δε θα σε ξεχάσουμε.

Τα πολυαγαπημένα της πρόσωπα

***

λ9

Σήμερα 25 Ιούνη συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από την εκτέλεση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ,μαζί με άλλους 20 αγωνιστές του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο τελευταίο γράμμα προς την οικογένειά του, ο Γιώργος Λυγίζος έγραφε: "Κελί μελλοθανάτων, 24 Ιούνη '48.

Σεβαστοί μου γονείς, πολυαγαπημένα μου αδέρφια και αγαπητοί συγγενείς. Οταν θα λάβετε το γράμμα μου, να ξέρετε ότι έχω πέσει χωρίς να έχω σχέση καμία απολύτως με την υπόθεση αυτή. Αλλά μια και μου δόθηκε η κατηγορία αυτή θα ακολουθήσω μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα τους υπόλοιπους συγκρατούμενούς μου, γιατί ξέρω να πεθαίνω τίμια.

Σεβαστέ μου πατέρα, δε θέλω να λυπηθείς για τον άδικο χαμό μου... Θέλω μόνο να ξέρεις ότι με σκοτώνουν άδικα.

Αγαπημένα μου αδέρφια. Να δώσετε κουράγιο στον πατέρα και να μη στεναχωριέστε. Μέχρι εδώ έπρεπε να ζήσω.

Τελειώνω το γράμμα μου με την ευχαρίστηση που νιώθει ένας αθώος.

Σεβαστέ μου πατέρα, αγαπημένα μου αδέρφια, αγαπητοί συγγενείς, σας φιλώ για τελευταία φορά και εύχομαι να ζήσετε ευτυχισμένοι.

Γιώργος".

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των γονιών και αδερφών του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΓΙΖΟΥ που πέθανε στην Ελβετία και ΝΙΚΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ,που σκοτώθηκε στη Μουργκάνα, ο Σταμάτης Λυγίζος πρόσφερε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του συναγωνιστή μας και αξέχαστου φίλου ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΟΥ,αχώριστου της παρέας της Πέμπτης επί 35 χρόνια, πάντα με χιούμορ και χαμόγελο στα χείλη, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας και δεν καταφέραμε να παραβρεθούμε στην κηδεία του, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα μέλη της παρέας της Πέμπτης που απέμειναν Δρόσος Λαμπρόπουλος, Μηνάς Ξεκομνηνός, Κατίνα χήρα Γεωργίου Πέππα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ