ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Τελικές πιέσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών

ΤΙΡΑΝΑ.-

Τι αναμένει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής; Την απάντηση την έδωσε ο ασκών την προεδρία του Οργανισμού, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, χτες: "Δεν μπορούμε να περιμένουμε να είναι τέλειες οι εκλογές, ελπίζουμε όμως ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη νοθεία και τη συστηματική χειραγώγηση (...) θα πρέπει τα αποτελέσματα να γίνουν δεκτά από τα πολιτικά κόμματα και να είναι αξιόπιστες οι εκλογές".

Σε διαφορετική περίπτωση, είπε ο Πέτερσεν, "η κυβέρνηση δε θα έχει ούτε εξουσία, ούτε νομιμότητα στα μάτια του λαού".

Οσο για το "μάθημα" που αποκόμισε η διεθνής κοινότητα, ο Πέτερσεν είπε ότι "η Ευρώπη και ο ΟΗΕ έμαθαν ότι όταν εμφανίζεται μια κρίση, πρέπει να ενεργούν γρήγορα για να δημιουργούν εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση".

Χτες έφτασε στην Αλβανία και ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ για την Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι. Ο πρώην Αυστριακός καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο και μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, κι είχε συνομιλίες σχετικά με τις προετοιμασίες για τις εκλογές, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο, Σαλί Μπερίσα.

"Σκλήρυνση" της ρητορικής

Οι σοσιαλιστές μίλησαν χτες για ανεύθυνη και εμπρηστική πολιτική από πλευράς του Σαλί Μπερίσα, αναφερόμενοι στη δήλωσή του για τους αντιπάλους του ("θα τους παγώσουμε το χαμόγελο στα χείλη, σας το ορκίζομαι. Αυτοί δε θα χαρούν την εντολή του βουλευτή").

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έκανε λόγο για "νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου" που προετοιμάζει ο Πρόεδρος ενόψει εκλογών, και εκτιμά πως ο Μπερίσα "αποκαλύπτει την αμετάβλητη θέση του να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμά της". Τέλος, οι σοσιαλιστές κάλεσαν τον Πρόεδρο να αποσύρει τη δήλωση και τους διεθνείς οργανισμούς "να παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο τις ανεύθυνες ενέργειες του Μπερίσα για πλήρη αποσταθεροποίηση της Αλβανίας".

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια "οριοθέτησης" ζωνών επιρροής μεταξύ των περιοχών Βορρά - Νότου από τους Δημοκρατικούς του Μπερίσα και τους Σοσιαλιστές. Χτες ο Φάτος Νάνο ματαίωσε επίσκεψή του στην πόλη Σκόδρα της βόρειας Αλβανίας, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, κι εκπρόσωπός του είπε ότι "έχει σημαντικότερα πράγματα να κάνει στα Τίρανα". Σύμφωνα όμως με άλλες πηγές, η επίσκεψη ματαιώθηκε λόγω πληροφοριών ότι ένοπλοι οπαδοί του Μπερίσα έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν την επίσκεψη του Νάνο στη Σκόδρα.

Χτες, άλλωστε, ο προσκείμενος στον Μπερίσα Τύπος προειδοποίησε τον Νάνο να μην επισκεφθεί τη Σκόδρα, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη "πρόκληση στον αντικομμουνιστικό αυτόν προμαχώνα".

Από την άλλη πλευρά, στον Μπερίσα και σε άλλους ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος δεν έχει επιτραπεί να επισκεφθούν πόλεις του αλβανικού νότου, που ελέγχονται από ομάδες εξεγερμένων πολιτών.

Κι άλλη βία...

Ενα νέο θύμα της βίας των συμμοριών είναι ένας 29χρονος Βορειοηπειρώτης, ο Θόδωρος Τσώνης, ο οποίος πυροβολήθηκε στο χωριό Βραχογορατζή από ληστές. Αλλά και στην Αυλώνα επικράτησε χτες κλίμα φόβου, καθώς οι κάτοικοι της πόλης περίμεναν μεγάλης κλίμακας σύγκρουση αντιπάλων ενόπλων συμμοριών.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ένοπλες ομάδες έθεσαν σε λειτουργία σειρήνες και κόλλησαν χειρόγραφες αφίσες που καλούσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν μια ολόκληρη συνοικία της πόλης, η οποία έχει 8.000 κατοίκους και είναι γνωστή ως η έδρα μιας σημαντικής ένοπλης συμμορίας, εκείνης του Μουρτεζά Τσαούσι, γνωστού και ως Ζανί.

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας είναι "απολύτως ανίκανες να κάνουν το παραμικρό εναντίον των ενόπλων συμμοριών", δεδομένης της υπεροχής τους των τελευταίων σε όπλα και υλικό. Μια έκκληση της αστυνομίας της Αυλώνας για βοήθεια στην πολυεθνική δύναμη, που εκπροσωπείται στην περιοχή από ιταλικές δυνάμεις, δεν έγινε δεκτή, αφού δεν έχει εντολή επέμβασης...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Πύρρειος επιβίωση από τις προτάσεις μομφής

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Με μια εύθραυστη πλειοψηφία ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατάφερε να... επιβιώσει των προτάσεων μομφής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, κατά την ψηφοφορία της Τρίτης. Μόλις με 55 ψήφους υπέρ και 50 κατά καταψηφίστηκαν, αργά το βράδυ της Τρίτης, οι δύο προτάσεις μομφής κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Από την ψηφοφορία απείχαν, εκτός από 3 ανεξάρτητους βουλευτές, 11 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στους οποίους ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ηγέτης του συγκυβερνώντος κόμματος "Γκεσέρ", και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νταν Μεριντόρ, ισχύον στέλεχος του "Λικούντ".

Μεγάλο πλήγμα για την ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήριζε, χτες, ο ισραηλινός Τύπος τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Η εφημερίδα "Χααρέτζ" υποστηρίζει ότι η θέση της ισραηλινής κυβέρνησης κατέστη δυσμενέστερη από την επίθεση που εξαπέλυσε, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την αντιπολίτευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσαχί Χανεγκμπί, κατά του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπάρακ, κατηγορώντας τον ότι ως ανώτερος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων άφησε αβοήθητους αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια άσκησης το 1992. Πάντως, ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου είχε αθωώσει τον Μπάρακ κατά την έρευνα που διεξήχθη τότε.

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Νταν Μεριντόρ διαπραγματεύεται, ήδη, τη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος με το μικρό κόμμα του Τρίτου Δρόμου ενώ η εφημερίδα Μααρίβ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, επικαλείται δηλώσεις στελεχών του Λικούντ που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην καταφέρει να επιβιώσει μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Πρόταση - βόμβα για προσαρτήσεις

Ενταση, όμως, δημιουργήθηκε και σήμερα στην ισραηλινή πολιτική σκηνή καθώς μπροστά στα άδεια έδρανα του Κοινοβουλίου, εγκρίθηκε πρόταση του ακροδεξιού κόμματος Μολεντέτ, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα προσαρτήσει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας υπό τη μορφή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ή των υψιπέδων του Γκολάν. Η πρόταση ψηφίστηκε από τους 21 εκ των 24 βουλευτών που ήταν παρόντες, από το σύνολο των 120 του Κοινοβουλίου και θα πρέπει να εκτιμηθεί από τη νομική επιτροπή της Κνεσέτ ότι είναι νομότυπη η ψήφισή της. Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος, Ράναα Κοέν, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη πρόταση να επισημοποιηθεί από τη Βουλή και με την εκτίμησή της συμφωνούν οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζοντας ότι, εκτός από την αντιπολίτευση και αρκετοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, πιθανώς ο Νταβίντ Λεβί και ο υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, θα αρνηθούν να συγκατατεθούν σε μια τέτοια απόφαση.

"Αλλη μία κατάφωρη παραβίαση της ειρηνευτικής διαδικασίας" χαρακτήρισε ο Μαρουάν Καναφανί, εκπρόσωπος του Γιάσερ Αραφάτ, την πρόταση του Μολεντέτ και τόνισε ότι αποτελεί σαφή προσπάθεια να τερματιστεί η "ειρηνευτική διαδικασία".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ακαρπες - αλλά συνεχιζόμενες - κινήσεις Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αν όσα είπε χτες στην ειδική συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με θέμα το σχηματισμό "κοσμικής" κυβέρνησης στην Τουρκία ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, συνιστούν τη συνολική εικόνα των ζυμώσεων που επιτελούνται στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος, τότε πολύ δύσκολα θα σχηματιστεί κυβέρνηση σύντομα.

Ο Γιλμάζ κατ' αρχάς επανέλαβε τα γνωστά: ο Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ υποσχέθηκαν να τον στηρίξουν, η Τανσού Τσιλέρ απέρριψε την πρότασή του με "επιθετικό" τρόπο, δε σκοπεύει να συνομιλήσει με τον "κακό ισλαμιστή" Ερμπακάν. Το πιο "κυνικό" στοιχείο στη ρητορική του: κάλεσε ξανά, πιο ανοιχτά από ποτέ, τους βουλευτές του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ να συνεργαστούν με τη μελλοντική κυβέρνησή του, λέγοντας ότι η αντίπαλός του "προσπαθεί να πιέσει τους βουλευτές της να δεσμευτούν γραπτώς ότι δε θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης".

Ο Γιλμάζ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ πρόσθεσε ότι οι πόρτες του κόμματός του είναι "ανοιχτές για όλους", προφανώς υπονοώντας το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (αποσκιρτήσαντες πρώην βουλευτές του), με το οποίο επίσης δε συνομιλεί. Μόνο που η προθεσμία για να παρουσιάσει την κυβέρνησή του στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ λήγει στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, κι ακόμη πλειοψηφία - γιοκ...

Την κατάσταση δεν άλλαξε η παραίτηση ενός ακόμη βουλευτή της Τσιλέρ, του Χασάν Ντενιζκουρντού. Ο Γιλμάζ χρειάζεται δέκα έδρες ακόμη και για τη σχετική πλειοψηφία, πόσο μάλλον για την απόλυτη...

Επίθεση κατά τηλεοπτικού σταθμού

Η πέμπτη επίθεση ενόπλων κατά τηλεοπτικού σταθμού, αυτή τη φορά του ιδιωτικού "Ιντερστάρ", τους τελευταίους μήνες, δεν είχε θύματα. Οι - άγνωστοι - δράστες πυροβόλησαν κατά του κτιρίου του σταθμού από διερχόμενο αυτοκίνητο και διέφυγαν. Κατά δημοσιογραφικές πηγές πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται εξτρεμιστικοί ισλαμικοί κύκλοι, αλλά δεν αποκλείεται να πρόκειται για μια προσπάθεια "δημιουργίας κλίματος"...

ΓΑΛΛΙΑ
Πέμπτη αυτοκτονία από την υπόθεση παιδεραστίας

ΠΑΡΙΣΙ. -

Ενας δάσκαλος, που ήταν ύποπτος και είχε συλληφθεί για το σκάνδαλο της παιδεραστίας που συγκλονίζει τη Γαλλία, αυτοκτόνησε το πρωί της Τετάρτης. Είναι το πέμπτο κρούσμα αυτοκτονίας υπόπτου στην υπόθεση παιδεραστίας, σε διάστημα μιας βδομάδας. Ο αυτόχειρας μην μπορώντας να αντέξει το σκάνδαλο, απαγχονίστηκε χτες το πρωί στο σπίτι του στην πόλη Ρουαγιάν, στη νότια Γαλλία.

Οι αυτοκτονίες των υπόπτων στη Γαλλία έχουν προκαλέσει διαμάχη για τις συνθήκες υπό τις οποίες εξαπολύθηκε η εκστρατεία σύλληψης και ανάκρισης άνω των 800 ατόμων ως υπόπτων για εμπλοκή στο σκάνδαλο. Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης και ο "Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλίας" κατηγόρησαν τις αστυνομικές αρχές και τους ανακριτές ότι εξευτέλισαν χωρίς λόγο τους υπόπτους και χρησιμοποίησαν τακτικές που θυμίζουν κυνήγι των μαγισσών.

"Εφυγε" ο Ζακ - Υβ Κουστό

ΠΑΡΙΣΙ .-

Στα 87 του χρόνια εγκατέλειψε οριστικά τη ζωή, ο διάσημος Γάλλος εξερευνητής των βυθών και ωκεανογράφος Ζακ - Υβ Κουστό, που μύησε σχεδόν ολόκληρη την υφήλιο στο μαγευτικό κόσμο των ωκεανών.

Ο Κουστό, κινηματογραφιστής, ωκεανογράφος, συγγραφέας, έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1988, και είχε αναδειχτεί επανειλημμένα ως μία από τις πλέον δημοφιλείς προσωπικότητες της Γαλλίας. Επίσης, είχε συμμετάσχει στις διεθνείς διαμαρτυρίες για τη ρύπανση των θαλασσών. Το 1995 ένωσε τη φωνή του στις διεθνείς αντιδράσεις κατά της επανάληψης των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών στο Νότιο Ειρηνικό.

Οι συνεργάτες του στο "Ιδρυμα του Ζακ - Υβ Κουστό", στη σύντομη ανακοίνωσή του, αναφέρουν ότι: "ο Καπετάνιος Ζακ - Υβ Κουστό πέρασε στον κόσμο της σιωπής σήμερα Τετάρτη, 25 Ιουνίου 1997. Θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι μεγάλη τελετή για να αποτιθεί φόρος τιμής στον μεγάλο και παγκόσμια γνωστό ωκεανογράφο και κινηματογραφιστή".

Με το δάκτυλο στην σκανδάλη ο ισραηλινός στρατιώτης...

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη ο Ισραηλινός στρατιώτης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ