ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
"Τα όνειρα των νέων" το ζητούμενο

Στο μάθημα της έκθεσης διαγωνίστηκαν χτες οι τρεις πρώτες Δέσμες. Θετικά είδε το θέμα η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων. Σήμερα διαγωνίζονται στο ίδιο μάθημα οι υποψήφιοι της Δ' Δέσμης

Ως θετικό χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων το θέμα της έκθεσης στο οποίο διαγωνίστηκαν χτες οι υποψήφιοι των τριών πρώτων Δεσμών, τονίζοντας ότι η Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων (ΚΕΓΕ) "ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες, στις αγωνίες, στα προβλήματα και στα οράματα των νέων". Στο μάθημα της έκθεσης διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι της τέταρτης Δέσμης. Η ακριβής διατύπωση του θέματος της έκθεσης έχει ως εξής:

"Ενας μαθητής, μέλος της Βουλής των εφήβων, στην προχτεσινή αγόρευσή του είπε και το εξής: "... και αν η σημερινή κοινωνία επιβάλλει το συντηρητισμό, εμάς θα μας επιτρέψετε να ονειρευόμαστε".

Σ' αυτή τη φράση υπάρχει μια διαπίστωση, η επιβολή του συντηρητισμού από την κοινωνία, και ένα αντίπαλο δέος, το όνειρο. Ποιος είναι ο ρόλος σας σε μια τέτοια κοινωνία; Νομίζετε ότι τα όνειρά σας μπορούν να δράσουν επαναστατικά απέναντι σ' αυτή την επιβολή;".

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στους καθηγητές, που από σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουν τη διόρθωση των γραπτών, κάθε άποψη που διατυπώνεται από τους υποψήφιους είναι δεκτή, αρκεί να είναι τεκμηριωμένη.Επισημάνθηκε επίσης ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν αναπτύξει πλήρως τα δύο ερωτήματα.Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) τονίζει τα εξής:

"Το λόγο των εφήβων στη Βουλή υιοθέτησε στο σημερινό θέμα της Εκθεσης των Γενικών Εξετάσεων η ΚΕΓΕ, η οποία, έτσι, ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες, στις αγωνίες, στα προβλήματα και στα οράματα των νέων.

Ο συντηρητισμός, από τη μια μεριά, και το όνειρο που θα μπορούσε να δράσει επαναστατικά, από την άλλη, αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται θεματικοί πυρήνες, όπως:

- η αντιπαράθεση γενεών, εποχών, κοινωνικών δομών και η αντίστοιχη διαμόρφωση στάσεων ζωής

- ο προσδιορισμός του ρόλου που έχουν να διαδραματίσουν οι νέοι

- ο τρόπος πραγμάτωσης αυτού του ρόλου.

Η ΠΕΦ θεωρεί το φετινό θέμα θετικό και ως προς άλλες παραμέτρους: τη σαφήνεια της διατύπωσης, την απλότητα του λόγου, τη δομή. Ετσι, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν, να οργανώσουν το λόγο τους, να μιλήσουν ελεύθερα, με το δικαίωμα που τους δίνει το όνειρο και η επαναστατικότητά τους. Εχουν ακόμη τη δυνατότητα να εκφράσουν τον προβληματισμό - ερώτημα, κατά πόσο και πώς μπορούν να πραγματώσουν αυτά τα όνειρα σε μια κοινωνία που επιβάλλει το συντηρητισμό της".

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η πρώτη μέρα των εξετάσεων κύλησε με απόλυτη ομαλότητα και δε ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τα εξεταστικά κέντρα. Τα θέματα άρχισαν να μεταδίδονται από το υπουργείο στις 7.05 π.μ. για τα γενικά Λύκεια και η αποστολή ολοκληρώθηκε στις 7.27 π.μ. Το μόνο πρόβλημα που αναφέρθηκε επίσημα ήταν στο Λύκειο Ν. Χαλκηδόνας, όπου ένας μαθητής έφτασε καθυστερημένα δέκα λεπτά και δεν του επιτράπηκε η είσοδος στην αίθουσα.

Χτες, προσήλθαν για εξέταση 58.594 υποψήφιοι από τους 63.060 υποψήφιους των τριών πρώτων Δεσμών που συμπλήρωσαν μηχανογραφικό δελτίο. Το ποσοστό συμμετοχής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, κυμάνθηκε γύρω στο 93% και στις τρεις δέσμες, ελαφρά αυξημένο από πέρσι.

Πρεμιέρα και για τους υποψήφιους των ΤΕΛ

Στο μάθημα της έκθεσης διαγωνίστηκαν χτες και οι απόφοιτοι των ΤΕΛ που φέτος διαγωνίζονται για πρώτη φορά με το σύστημα των γενικών εξετάσεων για να εισαχθούν στα ΤΕΙ. Το θέμα της έκθεσης ήταν διατυπωμένο ως εξής:

"Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι είναι η εκλογή επαγγέλματος. Κατά τη γνώμη σας:

α) Ποια κριτήρια πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την εκλογή επαγγέλματος;

β) Ποια είναι η συμβολή της ορθής εκλογής επαγγέλματος στην προκοπή του ατόμου και στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου;".

Η εκπομπή του θέματος ξεκίνησε στις 9.30 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 9.59 π.μ. Το θέμα χαρακτηρίστηκε γενικά "εύκολο" για τους υποψηφίους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σε σύνολο 19.402 υποψηφίων προσήλθαν για εξέταση 15.684 (ποσοστό 80,84%).

23Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ
Ανεπιθύμητη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Με συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική έγινε δεκτός ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Ανθόπουλος, στη χτεσινή πανηγυρική συνεδρίαση

Με ένα πανό που έγραφε "Επισκεφθήκατε τα πρότυπα σχολεία πρώην ορνιθοτροφεία του 2000 στο Μενίδι; Θα ενθουσιαστείτε..." και με το σύνθημα "Ο χαιρετισμός σου είναι κοροϊδία, το πρόσωπό σου το 'δειξες μες στην απεργία" έγινε δεκτός από πολλούς συνέδρους ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος στη χτεσινή πανηγυρική συνεδρίαση της 23ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Πριν καλά - καλά ξεχάσει τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι καθηγητές στο συνέδριο της ΟΛΜΕ, ο Γ. Ανθόπουλος έφυγε από το ξενοδοχείο "Novotel", που πραγματοποιείται το συνέδριο της ΔΟΕ, για άλλη μια φορά χωρίς να πει λέξη.

Ανάλογη υποδοχή συνάντησε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αγγ. Μπρατάκος.Το σύνθημα "Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα Λαμπράκη μας οδηγεί" ακουγόταν καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για την Παιδεία, μίλησε για "ανάγκη αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου", ενώ αναφέρθηκε και στην "ανάγκη αλλαγής του συστήματος προσλήψεων στην εκπαίδευση". Σαφής υπαινιγμός, που παρέπεμψε στην πάγια θέση της ΝΔ για κατάργηση της επετηρίδας και που απαντήθηκε από τους συνέδρους με το σύνθημα "Οχι στο ρουσφέτι - κομματική σφραγίδα, κάτω τα χέρια απ' την επετηρίδα".

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην Παιδεία που... οραματίζεται το κυβερνητικό κόμμα, μια Παιδεία ενταγμένη πλήρως στις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου", έτσι όπως ακριβώς την οραματίζονται οι πολυεθνικές.

Η Ε. Μηλιαρονικολάκη,υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία της τόνισε ότι το συνέδριο αυτό θα πρέπει να επαληθεύσει τις προσδοκίες που έχει ο λαός από το μορφωμένο τμήμα της τάξης του. Αναφέρθηκε ακόμη στα "μέτρα Αρσένη", υπογραμμίζοντας ότι η "ανοιχτή πρόσβαση" στα ΑΕΙ, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, είναι στην πράξη το κλείσιμο της πρόσβασης στην εργασία και τη ζωή και ότι ο νομοθετικός οίστρος της κυβέρνησης έχει ως στόχο την ιδεολογική προετοιμασία του "απασχολήσιμου"... Κάλεσε τους δασκάλους να συγκρουστούν με τη συντηρητική πολιτική όχι για τη βελτίωση του σημερινού εκπαιδευτικού μοντέλου, αλλά για μια άλλη παιδεία όπου θα διαπαιδαγωγούνται άνθρωποι ελεύθεροι, έτοιμοι να συγκρουστούν με τον εκσυγχρονισμό. Κλείνοντας την ομιλία της υπογράμμισε ότι το βάρος για τη σύσταση ενός μετώπου παιδείας, που θα αντιστέκεται στην επέλαση κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης στο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, πέφτει στους εκπαιδευτικούς.

Στο συνέδριο χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας,ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για το δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα η εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου" για την Παιδεία, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Παύλος Χαραμής και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ.

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Πετυχημένες οι διήμερες εκδηλώσεις στην Πετρούπολη

Για δυο μέρες η κεντρική πλατεία της Πετρούπολης γέμισε με νέους ανθρώπους. Γέμισε με νέα παιδιά που αντάλλαξαν απόψεις, μίλησαν για τα προβλήματά τους, διασκέδασαν με μουσική. Η προφεστιβαλική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι οργανώσεις Πετρούπολης της ΚΝΕ, αποτέλεσε "πεδίο" διαλόγου και προβληματισμού των νέων ανθρώπων της περιοχής, έδωσε όμως και βήμα έκφρασης σε κάθε μορφή συλλογικής προσπάθειας και ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Οι εκδηλώσεις των δύο ημερών ήταν αφιερωμένες στην "Ειρήνη", στο πανανθρώπινο ιδανικό που σήμερα κινδυνεύει από τις διαθέσεις των ιμπεριαλιστών και της "νέας τάξης πραγμάτων". Ο κίνδυνος αυτός συζητήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα "ο ρόλος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια". Η Αννυ Σεχίδου, μέλος της γραμματείας της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", τόνισε μεταξύ άλλων: "Σήμερα, το ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί σεπαγκόσμιο χωροφύλακα που μπροστά του υποτάσσονται κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί. Οι ωμή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία, για να επιβληθεί η "ειρήνη" και η "τάξη", μια "τάξη" που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, είναι δυο τρανταχτά παραδείγματα. Επόμενος στόχος των ιμπεριαλιστών το Αιγαίο και η Κύπρος. Και σε όλα αυτά προστίθεται και η υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης".

Στα τελευταία λόγια της Α. Σεχίδου, ήρθε να προστεθεί η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Πετρούπολης Γιώργου Γερασιμίδη: "Μόνο οι αγώνες των λαών μπορούν να βάλουν "φρένο" σ' αυτήν πολεμοκάπηλη μηχανή". Τελευταίος ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δήμο της πόλης Γ. Λούκος,που επισήμανε ότι "τα παιδιά της εργατικής τάξης θα είναι τα πρώτα θύματα των σχεδίων των ιμπεριαλιστών, γι' αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο πάλης που να μπει φραγμός στα απάνθρωπα σχέδιά τους".

Η επόμενη μέρα της προφεστιβαλικής εκδήλωσης ξεκίνησε με μουσικό συγκρότημα ροκ και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Β. Πάκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ,η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα της παιδείας, των ναρκωτικών, της ανεργίας. Υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές συγκρούονται με αυτούς που θέλουν να συκοφαντήσουν και να φθείρουν το νεολαιίστικο κίνημα, με αυτούς που μηδενίζουν τη δράση και χλευάζουν την ιστορία του. "Παλεύουμε, είπε, για να κερδίσει η νέα γενιά το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, την υγεία και την ειρήνη. Γνωρίζουμε πως η μάχη με τις αντιδραστικές δυνάμεις δε θα είναι εύκολη. Εμείς δεν τους φοβόμαστε, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και να τους ανατρέψουμε".

Στην εκδήλωση χαιρέτισε εκπρόσωπος της ΚΟΒ Πετρούπολης του ΚΚΕ. Στις διήμερες εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γιώργος Γώγος, και εκπρόσωποι πολλών τοπικών φορέων. Συμμετείχαν πολλά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Πλήθος προφεστιβαλικών εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες:

"Γυρνάμε την πλάτη στα ναρκωτικά - λέμε ΝΑΙ στη ζωή", είναι το σύνθημα των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Τομέας Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ σε συνεργασία με τις θεραπευτικές κοινότητες. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται εκδηλώσεις στο Βύρωνα σήμερα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Φατορέα και αύριο επίσης στις 7 στην πλ. Δεληολάνη.

Ακολουθούν εκδηλώσεις στις 1, 2, 3 Ιούλη στου Ζωγράφου και στις 11 Ιούλη στην Καισαριανή.Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιούλη στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής.

Αλλες εκδηλώσεις:

  • Σήμερα στην Καλογρέζα με θέμα τα 30 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε και την αντιιμπεριαλιστική δράση.
  • Αύριο στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω με θέμα τα εργασιακά δικαιώματα και τον "κοινωνικό διάλογο" με ομιλητή τον Κ. Μυτιληνιό, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Αύριο το ΝΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ διοργανώνει συναυλία αφιερωμένη στην πάλη κατά των ναρκωτικών με τους Διονύση Τσακνή και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα,τον Μίλτο Πασχαλίδη και με τη συμμετοχή των "Stone Free".

Το οδοιπορικό του "Ρ" στη Δράμα αναβάλλεται λόγω πληθώρας ύλης. Θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ