ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για να αλλάξουν οι συγκοινωνίες της ταλαιπωρίας

Αύριο στις 10 π.μ. στο ξενοδοχείο "Τιτάνια"

Αύριο πραγματοποιείται η ημερίδα της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), με θέμα τις συγκοινωνίες της Αττικής, τη σημερινή τους κατάσταση και τις προοπτικές τους. Στην ημερίδα, που θα γίνει στο ξενοδοχείο"Τιτάνια", από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., θα κατατεθούν οι προτάσεις της παράταξης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συγκοινωνιών και θα γίνουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους αρμόδιων φορέων.

Η ΝΑΣ τονίζει πως οι συγκοινωνίες της ευρύτερης περιοχής της Αττικής δεν εξυπηρετούν, αλλά ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο λαό. "Ολα αυτά αποτέλεσαν κατά καιρούς θέμα ποικίλων συζητήσεων και σήμερα αναδεικνύονται ως ένα από τα κυρίαρχα επίκαιρα προβλήματα. Οι συγκοινωνίες, σήμερα, δεν ικανοποιούν κανέναν, αλλά και οι μελλοντικοί σχεδιασμοί των κυβερνητικών φορέων δε φαίνεται να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, σε θετική κατεύθυνση", σημειώνει η παράταξη, σε σχετική ανακοίνωσή της.

Επισημαίνει, ακόμα, πως η ίδια, με την ίδρυση και λειτουργία του Β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασχολήθηκε με το μείζον αυτό πρόβλημα, κατέθεσε προτάσεις, όχι μόνο με το πρόγραμμά της, αλλά και στα θεσμοθετημένα όργανα της Νομαρχίας Αθήνας, όπως και σε αρμόδιους φορείς. Επιπλέον, υπογραμμίζει πως οι συγκοινωνίες έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη και με κοινωνικές ανάγκες, έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Στην ημερίδα έχει προσκληθεί πλήθος φορέων, που έχουν σχέση με το ζήτημα και αναμένεται να κατατεθούν ιδιαίτερα σημαντικές προτάσεις. Συγκεκριμένα, έχουν προσκληθεί: Οι φορείς των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, οι διοικήσεις ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, οι νομάρχες Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, καθώς και οι αρμόδιοι αντινομάρχες. Η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ. Οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες του νομού. Τα μέλη των δημοτικών κινήσεων που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ. Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Σύλλογος "Φίλοι του Σιδηροδρόμου", ο Οργανισμός Αθήνας, το ΤΕΕ, ειδικοί επιστήμονες, το Συνδικάτο Οικοδόμων, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Ελευσίνας, η ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων.

"Πακέτο" φτώχειας για τους αγρότες
  • Εντονες αντιδράσεις για τις τιμές που θα ισχύσουν στα αγροτικά προϊόντα την περίοδο '97/'98.
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει στον αγροτικό κόσμο το "μαύρο" πακέτο τιμών και συνοδευτικών μέτρων για την εμπορική περίοδο 1997/98, που ψήφισε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ενώ το ΚΚΕ τονίζει πως στις Βρυξέλλες καταφέρθηκε νέο πλήγμα στο εισόδημα και την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: "Το πάγωμα των αγροτικών τιμών για 9η συνεχή χρονιά, όταν το κόστος παραγωγής αυξάνει συνεχώς και η μείωση της τιμής παρέμβασης στο ρύζι και λάδι, που ευνοεί την ασυδοσία των εμπόρων, θα δημιουργήσουν και νέα φτώχεια στους αγρότες. Τα μέτρα αυτά συμπληρώνονται με τις μειώσεις των μηνιαίων προσαυξήσεων στο ρύζι, στα σιτηρά και στα έξοδα αποθήκευσης της ζάχαρης". Και συνεχίζει η ανακοίνωση: "Σε κάθε καταστροφική απόφαση της ΕΕ για τη μικρομεσαία αγροτιά, ο υπουργός Γεωργίας, που συνειδητά και χωρίς αντιρρήσεις την υπογράφει πανηγυρίζει και θριαμβολογεί. Το ίδιο κάνει και τώρα. Ομως οι αγρότες, αλλά και οι εργαζόμενοι δεν κοροϊδεύονται πια. Με τον ενωμένο αγώνα τους θα δώσουν απάντηση στην κυβερνητική πολιτική. Το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών για να αποτραπεί το ξεκλήρισμά τους".

Σε ανακοίνωση, επίσης, που εξέδωσε η Γραμματεία Αγροτικού της ΝΔ, με προφανή σκοπό να κρατηθούν τα αντιπολιτευτικά προσχήματα, ασκείται κυρίως κριτική στη στάση του υπουργού Γεωργίας στις Βρυξέλλες και για τους τύπους αναφέρεται ότι με τις θεσμικές τιμές που θα ισχύσουν για την εμπορική περίοδο 1997/98 ο Ελληνας αγρότης θα δοκιμάσει διπλή πίεση, τόσο από το πάγωμα των τιμών, όσο και από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Την αντίθεσή τους στο περιεχόμενο του πακέτου τιμών, εξέφρασαν χτες σε ανακοινώσεις τους και οι διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, παραμένοντας, όμως, για άλλη μια φορά, στα λόγια και έχοντας ως στόχο τον αποπροσανατολισμό των αγροτών, από αγωνιστικές διεκδικήσεις.

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ
"Θέρισε" το χαλάζι

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στον κάμπο της Χρυσούπολης Καβάλας, από το χαλάζι που χτύπησε χτες την περιοχή και ισοπέδωσε κυριολεκτικά τις καλλιέργειες σε μια έκταση περίπου 8.000 στρεμμάτων.

Οι αγρότες από τα χωριά Νέος Ξεριάς, Αβραμηλιά, Διαλεχτό, Γέροντας και Ζαρκάδια έχουν μείνει άναυδοι μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής. Τα μποστάνια, τα αμπέλια, οι ντομάτες, τα καπνά, τα σιτηρά, οι ελιές, το καλαμπόκι, τα τεύτλα και οι άλλες μικρότερης έκτασης καλλιέργειες, καταστράφηκαν σχεδόν κατά 100%.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε άμεσα χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,συνοδευόμενος από τον γραμματέα της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ Τάσο Ζουρνατζίδη.Στο Νέο Ξεριά η εικόνα είναι δύσκολο να περιγραφεί. Οι λαμαρίνες από ελενίτ έχουν γίνει κόσκινο. "Τέτοια καταστροφή δεν ξανάδα στα 68 χρόνια της ζωής μου. Τις λαμαρίνες τις έριξε όλες κάτω. Κυριολεκτικά τις μάζευα μες στη χούφτα", λέει ο Μ. Ευστρατίου.

Πεπόνια και καρπούζια, που σε λίγες μέρες θα τα μάζευαν από τα χωράφια για να τα διαθέσουν στην αγορά, τώρα έχουν γίνει κομματάκια. Ο κόπος, τα έξοδα και οι ελπίδες μιας ολόκληρης χρονιάς πήγαν χαμένες. Μέχρι το μεσημέρι μάζευαν το χαλάζι με τα φτυάρια μέσα από τα χωράφια. Ο Δ. Μαρκάκης πασχίζει ακόμα να καθαρίσει τους κορμούς των λιόδεντρων από το χαλάζι για να μπορέσει να σώσει τα δέντρα. Με τη σειρά του ο Γ. Αντωνίου σημειώνει: "Χρειάζεται να γίνει άμεσα και αντικειμενικά η εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθεί η παραγωγή".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υποσχέθηκε στους αγρότες ότι θα καταθέσει Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση της καταστροφής, καθώς και για τη χωρίς καθυστέρηση αποζημίωση της παραγωγής.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε και ο νομάρχης Καβάλας, προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τρίωρη στάση εργασίας και κατάληψη

Σε τρίωρη στάση εργασίας και ολοήμερη κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης εμποδίζοντας την πραγματοποίηση του προγραμματισμένου Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από τη διοίκηση του δήμου την άμεση επίλυση οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων που χρονολογούνται από το 1990 - 1991 μέχρι και σήμερα.

Στη συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συλλόγου με τον δήμαρχο, λίγο πριν την έναρξη της κινητοποίησης, τον κάλεσε να μπει επικεφαλής αυτού του αγώνα και όλοι μαζί να διεκδικήσουν τα χρήματα που χρωστά το κράτος στην ΤΑ και για την καταβολή των οποίων μέχρι τώρα μόνο αόριστες υποσχέσεις έχει δώσει η κυβέρνηση. Ο δήμαρχος αρνήθηκε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα αιτήματα ανύπαρκτα.

Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους συναδέλφους της, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Σμαρώ Κυριαζίδου, σημείωσε: "είναι ντροπή για μια δημοτική διοίκηση πόλης που σήμερα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, οι εργαζόμενοι να ζητούν τα αυτονόητα για να εργαστούν και αντί αυτού να εισπράττουν κοροϊδία. Γιατί "αυτονόητα" είναι ο εξαερισμός, η θέρμανση και η απολύμανση στο μηχανουργείο όταν ο δείκτης ηπατίτιδας είναι 60%, "αυτονόητα" είναι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας να μαζεύονται σε αξιοπρεπείς εργασιακούς χώρους και όχι σε στάβλους".

Η κινητοποίηση των εργαζομένων θα συνεχιστεί και σήμερα με την ίδια μορφή, ενώ αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν επ' αόριστο τον αγώνα τους.

Κλιμάκιο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε τους εργαζόμενους και εξέφρασε την πλήρη στήριξη σε κάθε αγωνιστικό διεκδικητικό βήμα απέναντι στο δήμο και την κυβέρνηση. Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και η "Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκης". "Θεωρούμε απαράδεκτη και αντεργατική την πολιτική της Διοίκησης του δήμου που ταυτίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι του δήμου είναι η κυριότερη δύναμη για την ανόρθωση και τον ευπρεπισμό της πόλης μας και η άμεση λύση των οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων των εργαζομένων καθώς και το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης δραστηριοτήτων του δήμου, θα συμβάλουν σ' αυτή την κατεύθυνση", σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και ο Συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης.

Το Σάββατο νέα διοίκηση στο ΤΕΕ

Τα νέα διοικητικά όργανα του ΤΕΕ αναμένεται να αναδειχτούν κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου, που προέκυψε από τις εκλογές της 30ής Μάρτη 1997 και η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 10 το πρωί στην αίθουσα του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 7ος όροφος).

Κατά τη συνεδρίαση θα εκλεγούν κατά σειρά το προεδρείο της Αντιπροσωπείας (που αποτελεί τη "Βουλή" των μηχανικών), η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ και το προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής. Αν οι διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν, η συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας θα συνεχιστεί και την Κυριακή στις 9 το πρωί.

Να σημειώσουμε ότι για την πρώτη συνεδρίαση απαιτείται απαρτία των 2/3 των 200 συνολικά μελών που απαρτίζουν την Αντιπροσωπεία, ενώ αν αυτή δεν επιτευχθεί, η συνεδρίαση θα γίνει την Τρίτη 1 Ιούλη στο ΤΕΕ (Καρ. Σερβίας 4, 5ος όροφος) στις 8 το πρωί και γι' αυτήν χρειάζεται απλή πλειοψηφία των μελών, δηλαδή 50% συν ένας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ