ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κι άλλο φορτίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από τρία χρόνια οι δήμοι θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση κατά 50% του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" για ηλικιωμένους

Στις 18 Ιούνη 1996 ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με κουστωδία υπουργών επισκέφτηκε το ΚΑΠΗ Περιστερίου και παρουσίασε το πρόγραμμα "Βοήθεα στο σπίτι" για τους ηλικιωμένους ως έκφραση της κοινωνικής ευαισθησίας του ΠΑΣΟΚ.

Είπε, λοιπόν, τότε ο πρωθυπουργός μεταξύ των άλλων ότι το πρόγραμμα αυτό - που άρχιζε πιλοτικά στο Περιστέρι - "προβλέπει την ενίσχυση των ΚΑΠΗ με έναν κοινωνικό λειτουργό και δύο κοινωνικούς βοηθούς, που θα υποστηρίξουν την οργάνωση ψυχοκοινωνικής φροντίδας των ηλικιωμένων στο επίπεδο της τοπικής κοινότητας και θα αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες προνοιακές δομές και όλες τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τον καλύτερο τρόπο". Επίσης, ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε τη "δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής των Ηλικιωμένων, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από κρατικές πηγές, από δωρεές και οικονομικές ενισχύσεις άλλων προσώπων".

Μετά - την καθυστερημένη - εφαρμογή του προγράμματος αξιοποιείται η "ευκολότερη" δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να μεταθέσουν, δηλαδή, στην πλάτη της και το βάρος της βοήθειας στο σπίτι κατά 50% σε πρώτη φάση, με τελικό προφανώς στόχο την πλήρη αποδέσμευση του κράτους.

Χτες, λοιπόν, οι υφυπουργοί Υγείας Θ. Κοτσώνης και Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει πέντε χρόνια και προβλέπεται η χρηματοδότηση κάθε δήμου με 12 εκατομ. δραχμές το χρόνο για τα τρία πρώτα χρόνια. Για τα επόμενα δύο χρόνια θα χρηματοδοτηθεί το 50% και το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί με χρηματοδότηση του δήμου. Το πρόγραμμα, όπως είπαν οι υφυπουργοί, είχε αποφασιστεί να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε 49 δήμους με χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών και στη συνέχεια διπλασιάστηκε ο αριθμός των δήμων (102) με χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών.

Βέβαια, ένα πρόγραμμα, στο οποίο αποτυπώνεται η κοινωνική ευαισθησία, προβάλλεται αφ' εαυτού και δε χρειάζεται συνέντευξη Τύπου δύο υφυπουργών, αλλά δυστυχώς την ανάγκη μιας τέτοιας προβολής την έκαναν υποχρεωτική τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αναφέρεται ότι καταγράφηκαν 188 υπερήλικες μόνοι και μη αυτοεξυπηρετούμενοι. Μετά από αξιολόγηση δόθηκε παροχή υπηρεσίας μόνο σε 78 άτομα.

ΠΑΤΡΑ
Η δράση πολιτών και φορέων, "φράγμα" στα ναρκωτικά

Στην πλατεία των Ψηλών Αλωνιών στην Πάτρα συγκεντρώθηκαν προχτές το βράδυ- Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών - εκατοντάδες πολίτες, νέοι άνθρωποι, γονείς, εργαζόμενοι αλλά και πολλοί μαζικοί φορείς της πόλης, θέλοντας να δείξουν έμπρακτα την αγωνία τους για την εξάπλωση των ναρκωτικών και την απόφασή τους να ενεργοποιηθούν για την καταπολέμησή τους. Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στα Ναρκωτικά των Μαζικών Φορέων της πόλης, που διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση, έδωσε την ευκαιρία στους Πατρινούς να ενημερωθούν και να βροντοφωνάξουν: "Ναι στη ζωή".

Στους στόχους της Επιτροπής αναφέρθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού "Πάτρα Μπροστά", Παναγιώτης Κοσιώνης."Η προσπάθεια αυτή δεν έχει ανταγωνιστική σχέση προς τις Κοινότητες αλλά συναγωνιστική με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των πολιτών", είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στην ανυπαρξία προγραμμάτων πρόληψης, κατηγορώντας τις εκάστοτε κυβερνήσεις πως ουδέποτε έλαβαν υπόψη τους τις προτάσεις των φορέων. Σημείωσε ακόμη πως οι κυβερνήσεις απέτυχαν και στην προσπάθεια καταστολής ενώ τώρα επιδίδονται σε θεωρίες για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Αυτές είναι θεωρίες υποταγής και προσαρμογής στο πρόβλημα κι όχι προσπάθειες επίλυσής του", υπογράμμισε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ελένη Μωραϊτη,αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), η οποία τάχθηκε κατά της αποποινικοποίησης. Αναφέρθηκε στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ, που υπέγραψαν 137 χώρες το 1961, η οποία κηρύσσει παράνομα όλα τα ναρκωτικά. Σημείωσε όμως, πως αμέσως μετά την υπογραφή αυτής της Συνθήκης πολλοί επιχειρούν την ανατροπή της διαλαλώντας την ανήθικη και ταπεινωτική θεωρία πως "δε γίνεται τίποτα" κι ότι θα "πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ναρκωτικά".

Καταθέτοντας την "αγωνία της μάνας" η Χαρά Παντελή,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού Αχαϊας, αναφέρθηκε στις δύσκολες κοινωνικο - οικονομικές συνθήκες που αναγκάζουν τους νέους να στραφούν στα ναρκωτικά, ενώ μίλησε για το ρόλο της οικογένειας. Επισήμανε τις ευθύνες των υπουργείων Παιδείας, Δικαιοσύνης και Υγείας και κάλεσε τους πολίτες να συσπειρωθούν για να διεκδικήσουν την πρόληψη και τη σωστή καταστολή. Τέλος, στην ανάγκη δραστηριοποίησης των φορέων της Πάτρας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρθηκε και ο Κ. Κόκκινος, γραμματέας της Ενωσης Γονέων και μέλος του "ΟΡΙΖΟΝΤΑ". Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τον Μίλτο Πασχαλίδη (από το συγκρότημα "Χαϊνηδες").

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ "ΚΑΡΤΕΡΩΝ"
Επικοινωνία, συντροφικότητα, τα "φάρμακα" απεξάρτησης

Τα μέλη και οι εργαζόμενοι της Θεραπευτικής Κοινότητας "Καρτερών" για να εκφραστούν διάλεξαν να επιστρέψουν σ' ένα πανάρχαιο "παιχνίδι", το θέατρο. Και οι παραστάσεις, που οργάνωσαν στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης και έληξαν χτες, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

"Η ευτυχία δεν είναι πάντα ένα άγριο πουλί. Οταν όμως η αυλή μας στενεύει τόσο πολύ και η καθημερινότητα μετατρέπεται σε φυλακή, τότε αναζητούμε άλλους δρόμους για να αγγίξουμε τα φτερά της ευτυχίας. Ανασύρουμε από τη μνήμη δώρα ξεχασμένα: Τη φιλία, τη συντροφικότητα, την επικοινωνία", υπογράμμισαν τα μέλη της θεατρικής ομάδας. Λόγια που ήρθε, με λιγότερο ποιητική διάθεση, να επιβεβαιώσει - από την πλευρά της διοίκησης - ο Α. Μπουσουλέγκας: "Μέσα από τη θεατρική πράξη, τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας κτίζουν τις βάσεις μιας νέας σχέσης στην επικοινωνία με το κοινό της πόλης. Η πρότασή τους για ζωή και δράση είναι τόσο δυνατή, που μπορεί να συνεγείρει όλους όσοι περιήλθαν στην παθητικότητα και την παραίτηση".

Η κοινωνία θέλει εξαρτημένα άτομα

Ο Παναγιώτης Γεωργάκας,επιστημονικός υπεύθυνος της ΘΚ "Καρτερών", προτίμησε να αναφερθεί στη δουλιά που γίνεται στην Κοινότητα, ενώ για το πρόβλημα της εξάρτησης και της αντιμετώπισής του εξαπολύει "δριμύ κατηγορώ": "Η πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εξάρτησης με ευχολόγια, κατάρες, αφορισμούς ή με έργα βιτρίνας. Αποτέλεσμα; Η εξάρτηση να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι κοινωνίες, όμως, για να λειτουργήσουν δημοκρατικά και ελεύθερα, έχουν ανάγκη από άτομα μη εξαρτημένα, μη καταπιεσμένα, μη ανταγωνιστικά. Η σύγχρονη κοινωνία, όμως, θέλει άτομα εξαρτημένα", επισημαίνει ο Π. Γεωργάκας. Κι αναφέρεται στους κοινωνικούς παράγοντες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διάδοση των ναρκωτικών. Μιλά για την ανατροπή της πάγιας μορφής της οικογένειας μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, για την κοινωνία της πολυφαρμακίας και του ανταγωνισμού, για την αξία του χρήματος και την έλλειψη αξιών. "Σαφώς πιστεύω πως για να εκλείψει η εξάρτηση, θα πρέπει να αλλάξουν οι κοινωνικές δομές, να αλλάξει η ίδια η κοινωνία που δημιουργεί το πρόβλημα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Π. Γεωργάκας, μιλώντας για το πρόγραμμα της ΘΚ "Καρτερών", υπογράμμισε πως από την αρχή έγινε προσπάθεια ώστε η λειτουργία της Κοινότητας να προσομοιάζει με την κοινωνική πραγματικότητα. Ο χρήστης, δηλαδή, λειτουργεί με κανόνες και λογικές οι οποίες δε διαφέρουν με αυτές που ισχύουν στην κοινωνία, από την οποία βίαια αποκόπηκε και στην οποία μοιραία θα επιστρέψει. Το πρόγραμμα της Κοινότητας ολοκληρώνεται σε 12 μήνες, υπάρχουν περιπτώσεις όμως που ο χρήστης μπορεί να ολοκληρώσει σε 18 μήνες. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να ενδυναμώσει την υπευθυνότητα και την πειθαρχία του ατόμου και να πείσει τον πρώην χρήστη πως καλά έκανε και πήρε την απόφαση να συμμετέχει στο πρόγραμμα απεξάρτησης.

"Είναι, όμως, πολύ δύσκολο νσ αλλάξουμε στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου που προϋπήρχαν πριν από τη χρήση. Αυτό που θέλουμε είναι να του μάθουμε να διαχειρίζεται επώδυνες καταστάσεις και δυσάρεστα συναισθήματα, χωρίς να είναι πειθαναγκασμένος να εξαρτάται από κάποιο δεκανίκι. Προσπαθούμε, επίσης, να εξηγήσουμε στην οικογένεια ότι το άτομο που θα γυρίσει σπίτι διαφέρει πολύ από αυτό που είχε φύγει και ότι η οικογένεια η ίδια θα πρέπει να καταπνίξει πιθανές ενοχές για την κατάσταση του ατόμου αυτού", κατέληξε ο Π. Γεωργάκας.

Λεζάντα 1ου

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Περιστέρι, στις 18.6.1996

Προτάσεις της ΔΚ "Πάτρα Μπροστά"

Τις προτάσεις της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" για το πρόβλημα των Ναρκωτικών παρουσίασαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι Παναγιώτης Κοσιώνης,Χρήστος Γκρεκιώτης και η Γεωργία Ροδοπούλου.Ο Π. Κοσιώνης αναφέρθηκε και στις νέες δηλώσεις Παπανδρέου, σημειώνοντας πως ο υπουργός φαίνεται σαν "να πιέζεται από κάποιους να επανέρχεται στο θέμα", ενώ υπογράμμισε πως η "Πάτρα Μπροστά" θα στηρίξει συναγωνιστικά όλες τις προσπάθειες των μαζικών φορέων της πόλης στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά.

Η Γ. Ροδοπούλου παρουσίασε τις προτάσεις που θα καταθέσει η Κίνηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα η Κίνηση προτείνει:

  • Μαζικό κίνημα φορέων, στο οποίο ο δήμος θα πρέπει να μπει επικεφαλής, κατά όλων των εξαρτησιογόνων ουσιών.
  • Δημιουργία Δημοτικής Σχολής Γονέων και Κηδεμόνων σε σχολεία, με ταυτόχρονη αξιοποίηση χώρων των εκπολιτιστικών συλλόγων και με οικονομική στήριξη από το κράτος.
  • Επέκταση της δραστηριότητας του Πολιτιστικού Εργαστηρίου
  • Υποστήριξη της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού.
  • Στήριξη των Κέντρου Απεξάρτησης που σχεδιάζεται να ιδρυθεί στην Πάτρα.
  • Αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για νέες θέσεις εργασίας.

"Με την υλοποίηση αυτών των προτάσεων θα φανούν οι δυνατότητες που παρέχονται στο δήμο για δράση στον τομέα της πρόληψης", είπε χαρακτηριστικά ο Π. Κοσιώνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ