ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Χανιά

Στα Χανιά

Τα εφτά χρόνια "ζωής του", συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ του Δήμου Χανίων.Συναυλίες, παραστάσεις χορού, αλλά και ενδιαφέρουσες θεατρικές βραδιές, περιλαμβάνει το φετινό του πρόγραμμα. Οσοι λοιπόν βρεθείτε στην πανέμορφη πόλη των Χανίων, μη χάσετε την πρώτη εκδήλωση, τη συναυλία του Νίκου Ξυδάκη (14/7). Ο γνωστός συνθέτης, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στα Χανιά, θα παρουσιάσει γνωστά κομμάτια του, αρχίζοντας από την "Εκδίκηση της γυφτιάς","Δήθεν","Μέλι των γκρεμών",φθάνοντας ως τη "Βουή του Μύθου".Οι μουσικές εκδηλώσεις φιλοξενούν ακόμη συναυλίες, της "Ορχήστρας των Χρωμάτων" (26/7, διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης), των "Πυξ Λαξ"(28/7), του Αλκίνοου Ιωαννίδη και του Ορφέα Περίδη (7/8).

Η αυλαία των θεατρικών παραστάσεων ανοίγει στις 21 του Ιούλη, με την παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου που παρουσιάζει το παραμύθι "Κοπέλια" της Κάρμεν Ρουγγέρη.Από τις θεατρικές παραστάσεις που φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ, σημειώνουμε ακόμη το "Θέατρο επί τάπητος" με το έργο "Σελεστίνα" του Φερνάντο Ντε Ρόχας (4/8). Το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν με την κωμωδία του Αριστοφάνη "Ορνιθες" (13, 14/8), ενώ στις 23/8, αξίζει να παρακολουθήσετε τον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου, από τον θίασο "Επιλογή" του Νικήτα Τσακίρογλου.

Από τις παραστάσεις χορού, μη χάσετε το Χοροθέατρο "Ροές" της Σοφίας Σπυράτου,με τη "Βουή του Μύθου" (20/8). Ολες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου.

Στο Ρέθυμνο

Πολιτιστική δροσιά, υπόσχεται τους καλοκαιρινούς μήνες, το "11ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου".Συναυλίες παραδοσιακής, σύγχρονης και αναγεννησιακής μουσικής, θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα, βραδιές μπαλέτου, αλλά και εικαστικές εκθέσεις μπορείτε να απολαύσετε, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, αλλά και τον Σεπτέμβρη. Αρχή, με το αφιέρωμα στον Ν. Καζαντζάκη,που επιμελήθηκε ο Μ. Μουντάκης (8/7). Από τις εκδηλώσεις του Ιουλίου αξίζει να παρακολουθήσετε την παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης (13,14/7), αλλά και το "Θέατρο των VIVI" με το έργο του Σαίξπηρ"Με το ίδιο μέτρο" (25,26/7).

Από τις αυγουστιάτικες μουσικές βραδιές, μη χάσετε το Λουδοβίκο των Ανωγείων σε ερωτικά τραγούδια στην ανατολή του ήλιου (ξημερώματα, 3/8). Ακόμη, η Σαββίνα Γιαννάτου στις 18/8, θα μας χαρίσει αναγεννησιακά τραγούδια και τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη.Ξεχωριστή θα είναι επίσης η βραδιά στις 20/8 με τα "Παλαϊνά Σεφέρια" σε κρητική παραδοσιακή μουσική, ενώ στις 26, 27/8 θα φιλοξενηθεί αναγεννησιακή μουσική.

Στη Σπάρτη

Στη Σπάρτη

Συνεχίζεται το 10ο Πολιτιστικό Καλοκαίρι που διοργανώνει το "Σαϊνοπούλειο" Ιδρυμα στο "Σαϊνοπούλειο" αμφιθέατρο (5ο χιλιόμετρο Σπάρτης - Καλαμάτας). Στη φετινή διοργάνωση κυριαρχούν οι θεατρικές παραστάσεις. Από αυτές σημειώνουμε, τις "Φοίνισσες" του Ευριπίδη από το Κέντρο "Κοσμόπολις" (18/7). Στις 29/7 φιλοξενείται η καινούρια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.Πρόκειται για το έργο του Σαίξπηρ "Οπως αγαπάτε",ενώ στις 5/8, τη "Μήδεια" του Ευριπίδη παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο.Από τις λιγοστές μουσικές βραδιές που θα φιλοξενηθούν στο "Σαϊνοπούλειο" αμφιθέατρο, αναφέρουμε τη συναυλία με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη (19/8). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στη Σύμη

Περισσότερες από εξήντα εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, κινηματογράφου, ποίησης και ζωγραφικής περιλαμβάνονται στο "3ο Φεστιβάλ Σύμης",η αυλαία του οποίου ήδη άνοιξε, με αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι.Η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 9/8, με συναυλία της Νανάς Μούσχουρη,αφιερωμένη σ' όσους συνέβαλαν στη διατήρηση των 2.500 νεοκλασικών σπιτιών του ακριτικού νησιού. Στο Φεστιβάλ Σύμης, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη, μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι: Ηλίας Ανδριόπουλος, Γιάννης Σπανός, Μιχάλης Γρηγορίου, Μάριος Τόκας, Γιώργος Ανδρέου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Λ. Ζώη, Ε. Ασημακόπουλος, Νέλη Σεμιτέκολο, Εφη Αγραφιώτη, Σ. Γιαννάτου, "Μικρές Περιπλανήσεις", Λ. Λαζόπουλος κ.ά. Στις 2 - 3 Αυγούστου, εξάλλο,υ θα πραγματοποιηθεί στο νησί επιστημονική ημερίδα με θέμα "Ο Οικισμός της Σύμης. Παρελθόν και Μέλλον" και τη συμμετοχή τριάντα πανεπιστημιακών και διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Τις ίδιες μέρες θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με ερμηνευτές τους Χ. Γαργανουράκη, Β. Λαβίνα και Β. Λέκκα (2/8) και ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας των Λίζας Ζώη και Ευάγγελου Ασημακόπουλου (3/8). Ολες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο, ενώ οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Στην Πάτρα

Δύο κύκλους, περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις του "12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας".Τον Ιούλη, τον Αύγουστο, αλλά και το Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί ένα πλούσιο, σε ποικιλία και περιεχόμενο, πρόγραμμα. Από τις 4και μέχρι τις 26 του Ιούλη, παρουσιάζεται, σε συνεργασία με τη "Γεννάδιο Βιβλιοθήκη", έκθεση για τον ποιητή Γεώργιο Σεφέρη.Από τις εκδηλώσεις του Ιούλη σημειώνουμε "Το άγγιγμα του Δία" από το χοροθέατρο "Παρέμβαση" (11/7), "Μπαλάντες από το διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο" από την "Ορχήστρα των Χρωμάτων" (12/7), "Δον Ζουάν" από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου (17,18/7), κ.ά. Στις 24, 25, 26/7 θα πραγματοποιηθεί Βαλκανικό φόρουμ μουσικής συνεργασίας.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Η Τάνια Τσανακλίδου στο Φεστιβάλ Σκιάθου

Στο Φεστιβάλ Χανίων θα εμφανιστεί ο Νίκος Ξυδάκης

Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στο Φεστιβάλ "Μ. Καλομοίρης" της Σάμου

Από τους "Ορνιθες" του "Θεάτρου Τέχνης"

Στη Σάμο

Ενα νέο φεστιβάλ, που αποσκοπεί στην προβολή της έντεχνης και λόγιας ελληνικής μουσικής γεννιέται φέτος στη Σάμο. Ο λόγος για το Φεστιβάλ "Μανώλης Καλομοίρης",που θα πραγματοποιηθεί στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου από τις 5 Ιούλη έως τις 30 Αυγούστου με έμφαση στο πρόγραμμά του κυρίως στο έργο του συνθέτη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να εκπληρώσει ένα παλιό όνειρο του Μαν. Καλομοίρη, που ήταν Σαμιακής καταγωγής. Παράλληλα, φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός. "Ο Μανώλης Καλομοίρης και το έργο του" είναι το θέμα για το οποίο θα μιλήσει ο Φ. Τσαλαχούρης στις 5/7, οπότε θα γίνουν και τα εγκαίνια της έκθεσης, που αναφέρεται στο μεγάλο μουσουργό. Δύο μέρες αργότερα (7/7), στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Β. Φιδετζή και με σολίστ την σοπράνο Τζ. Σουγλάκου θα παρουσιάσει συμφωνικά έργα του Μ. Καλομοίρη. Εργα του θα παρουσιαστούν και στη συναυλία που θα δώσουν οι Ελενα Μουζάλα (πιάνο) και Μαρία Σκαρλάτου (σοπράνο) με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας "Μανώλης Καλομοίρης",στις 13/7. Από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, σημειώνουμε τις συναυλίες των: Γιάννη Γεωργιάδη (βιολί) - Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου (20/7), Μαρίας Φαραντούρη - Ζιλφί Λιβανελί (31/7) και Νένας Βενετσάνου (13/8).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ