ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
6Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Να χαλάσουμε τα σχέδια των πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστών

Με σύνθημα "Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια", το ραντεβού των νέων για τη φετινή επίθεση ειρήνης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. "Στόχος" η αμερικάνικη βάση στη Σούδα της Κρήτης

Πέρασαν κιόλας έξι χρόνια. Από εκείνη την πρώτη φορά που νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ,ένωσαν τα χέρια και σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος του Φυλακίου Νίκης στις Πρέσπες και ένωσαν και τις φωνές τους μαζί με νέους από άλλες χώρες ενάντια στον ιμπεριαλισμό.Φέτος, έξι χρόνια από εκείνη την πρώτη πανελλαδική συνάντηση ειρήνης, οι νέοι κομμουνιστές και οι φίλοι τους ετοιμάζονται για μια ακόμα φορά να αναμετρηθούν με τον εφησυχασμό απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο χώρος και ο χρόνος της "επίθεσης ειρήνης" είναι ήδη γνωστός: Στη Σούδα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιούλη.

Η φετινή επίθεση ειρήνης έχει στόχο την αμερικάνικη βάση της Σούδας, το σύμβολο της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο και κεντρικό σύνθημα "Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια".Σήμερα, 45 χρόνια από τότε που η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΝΑΤΟ ως "διεθνή χωροφύλακα".

Οι νέοι καλούνται με τη μαζική συμμετοχή τους να στείλουν ένα βροντερό μήνυμα στους ιμπεριαλιστές και τους υποτακτικούς τους. Μήνυμα ασυμβίβαστης πάλης, ανυποχώρητου αγώνα για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Αντρέας Φραγκέας,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ,τόνισε: "Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προωθούν τα νέα σχέδιά τους στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, επιδιώκουν τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, τον ασφυκτικότερο έλεγχο των λαών της περιοχής με ενίσχυση της παρουσίας τους, η παρουσία των βάσεων στη χώρα μας τους δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες για να έχουν επιτυχία οι σχεδιασμοί τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, των ευχαριστιών και των "γιες μεν", όχι μόνο δεν αντιστρατεύεται αυτή την πολιτική των ιμπεριαλιστών, αλλά είναι ένθερμος υποστηρικτής και συνεργάτης τους.

Η βάση της Σούδας είναι μια από τις κυριότερες των Αμερικανών στη Μεσόγειο. Και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της, σύμφωνα με τα σχέδια που προωθούνται για την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή. Με την εκδήλωσή μας και τον αποκλεισμό της βάσης, στέλνουμε μήνυμα στη νεολαία και το λαό της πατρίδας μας ότι με τον αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε φραγμό, να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Καλούμε τη νεολαία να πάρει μαζικά μέρος στον αποκλεισμό. Δεν μπορεί να λείψει καμιά φωνή ανθρώπου, που δε θέλει ξένες βάσεις στον τόπο μας, ούτε πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες σημαδεύουν τα όνειρα και τις ελπίδες για μια πιο όμορφη, ειρηνική, καλύτερη ζωή".

"Πυρά ειρήνης" ενάντια στον εφησυχασμό

Μια αναδρομή στις προηγούμενες αντιιμπεριαλιστικές συναντήσεις, από τις Πρέσπες, το Ακτιο, το Στόμιο και τον Αραξο, ως την Επανωμή πέρσι

Ηταν Ιούλης του 1992 και ο πόλεμος στη διαλυμένη από τους ιμπεριαλιστές Γιουγκοσλαβία μαινόταν. Εκεί, στο τριεθνές Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας οι Κνίτες και νέοι από όλη την Ελλάδα τόλμησαν: Μαζί με εννιά αντιπροσωπείες νεολαιίστικων προοδευτικών οργανώσεων από τα Βαλκάνια και άλλες χώρες, συγκρότησαν το Φόρουμ Ειρήνης και υπέγραψαν το "αντιπολεμικό συμβόλαιο",δέσμευση να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε πραγματική πυριτιδαποθήκη. Συμμετείχαν η ΕΔΟΝ Κύπρου,η Ενωση Νέων Κομμουνιστών Αγγλίας,η Ενωση Νέων Σοσιαλιστών ΗΠΑ,η Κίνηση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας,η Σοσιαλιστική Νεολαία Σερβίας,η Σοσιαλιστική Ενωση Νέων Βουλγαρίας,η Επαναστατική Νεολαία Τουρκίας και η Κομμουνιστική Νεολαία Γαλλίας.

Οι στιγμές εκείνες στις Πρέσπες έμειναν αξέχαστες, καθώς έμελλε να είναι απλώς η αρχή μιας σειράς επιτυχημένων "επιθέσεων ειρήνης" σε μέρη της χώρας μας που συμβολίζουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστές, με στόχο να δοθεί το μήνυμα ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.

Ακτιο

Είχε περάσει ένας χρόνος από την πανελλαδική κινητοποίηση στις Πρέσπες.Η Γιουγκοσλαβία εξακολουθεί να φλέγεται από τη φωτιά που άναψαν οι ιμπεριαλιστές ακολουθώντας το "διαίρει και βασίλευε".Στο μεταξύ, η "νέα τάξη πραγμάτων" είχε ήδη αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρούς από τους βομβαρδισμούς των αμάχων στη Βαγδάτη και την επέμβαση στη Σομαλία,κατά την οποία η "ειρηνευτική" αποστολή του ΝΑΤΟ επιδόθηκε σε κάθε είδους βασανιστήρια σε βάρος των Σομαλών, όπως αποκάλυψαν φρικιαστικά ντοκουμέντα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διεθνή Τύπο. Η ΚΝΕ οργάνωσε την αντεπίθεσή της. Με απόφαση του 6ου Συνεδρίου της Οργάνωσης, το οποίο καθόρισε την αντιιμπεριαλιστική πάλη ως ένα από τα πρώτα μέτωπα,η ΚΝΕ οργανώνει στις 10 και 11 Ιούλη του 1993 την 2η "Νεανική Επίθεση Ειρήνης" στο Ακτιο,στο ορμητήριο των ΑΒΑΚΣ,των ιπτάμενων ραντάρ - κατασκόπων. Χιλιάδες νέοι απέκλεισαν τη ΝΑΤΟική βάση στο Ακτιο και απαίτησαν να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.

Στόμιο

Στις εκβολές του Πηνειού,στο Στόμιο της Λάρισας, στήθηκε τον Ιούλη του 1994 το "στρατηγείο ειρήνης" της ΚΝΕ, στον ίδιο χώρο που τα "γεράκια" του ΝΑΤΟ σχεδίαζαν να στήσουν ένα ακόμα στρατηγείο πολέμου, δείγμα της εντεινόμενης εξάρτησης της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Ηταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τις πολύμορφες εκδηλώσεις του εθνικιστικού μίσους ενάντια στο γειτονικό λαό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.Και η επιλογή του Στομίου είχε και συμβολική σημασία. Ηταν το νοτιότερο σημείο που επέτρεπαν οι αρχές στους ταξιδιώτες από τη Γιουγκοσλαβία να κατέβουν. Η πρωτοβουλία της ΚΝΕ αγκαλιάστηκε από χιλιάδες νέους από όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο, καθώς ήταν εκεί και έξι αντιπροσωπείες νεολαιίστικων οργανώσεων από γειτονικές χώρες.

Για έξι ώρες οι αντιπρόσωποι από προοδευτικές ξένες οργανώσεις και η ΚΝΕ συζήτησαν για την ειρήνη και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για τη φιλία των λαών, τη συνεργασία, δράση ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η απόφασή τους αυτή συγκρότησε την ομόφωνη διακήρυξη που υπέγραψαν η ΚΝΕ,η Σοσιαλιστική Νεολαία Σερβίας,η Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας,η Σοσιαλιστική Ενωση Νέων Βουλγαρίας,η Βουλγαρική Δημοκρατική Νεολαία,η Ενωση Νέων Κομμουνιστών της ΠΓΔΜ και η Νεολαία Κόμματος Εργαζομένων Τουρκίας.

Αραξος

Μια "βάση θανάτου",στον Αραξο,όπου το 1992 στη διάρκεια εικονικής άσκησης μεταφοράς πυρηνικών όπλων μεταφέρθηκαν με κάθε μυστικότητα πυρηνικές κεφαλές,ήταν ο επόμενος "στόχος" της ΚΝΕ, η οποία θέλησε μέσα από την πανελλαδική κινητοποίηση να ενημερώσει το λαό και τη νεολαία για την ύπαρξη πυρηνικών βάσεων στη χώρα μας.

Χιλιάδες ήταν και πάλι αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ. Κατασκήνωσαν στην πανέμορφη παραλία της Καλογριάς και "εφορμώντας" από εκεί, πορεύτηκαν στους δρόμους της Πάτρας και απέκλεισαν συμβολικά το λιμάνι της πόλης, όπου ελλιμενίζονταν τότε ΝΑΤΟικά πλοία στο πλαίσιο των ασκήσεών τους στην Αδριατική.Την επόμενη μέρα πορεύτηκαν προς τη βάση του Αραξου και την απέκλεισαν συμβολικά, διατρανώνοντας την πρόθεσή τους να αντισταθούν ενάντια στον πόλεμο και τα πυρηνικά.

Επανωμή

Πέρσι, αρχές Ιούλη,πραγματοποιήθηκε η 5η κατά σειρά πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη.Εκεί, στη Βόρεια Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο στρατόπεδο "Νταλίπη",σχεδίαζαν τα "γεράκια" του ΝΑΤΟ να εγκαταστήσουν μονάδα "δυνάμεων ταχείας επέμβασης" εντείνοντας την εξάρτηση της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Η ανταπόκριση των νέων από όλη την Ελλάδα στο κάλεσμα της ΚΝΕ ήταν εντυπωσιακή.

Εντυπωσιακή ήταν και η πορεία που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ξεκινώντας από την πλατεία Συντριβανίου,με τους νέους της Θεσσαλονίκης στην κεφαλή της πορείας, πορεύτηκαν μέχρι το αμερικανικό προξενείο στην παραλία. Εκεί πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση και φώναξαν να φύγουν οι βάσεις, έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έφτασαν να συμβολίζουν για τους λαούς την εξάρτηση και την υποτέλεια.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Στην παραλία της Καλογριάς...

Από την πανελλαδική κινητοποίηση στο Στόμιο Λάρισας

Η αλυσίδα ειρήνης στις Πρέσπες

Το πρόγραμμα

Πλούσιο και ενδιαφέρον είναι το πρόγραμμα της διήμερης κινητοποίησης:

Παρασκευή 4 Ιούλη 6μμ,συνάντηση στο λιμάνι του Πειραιά

Σάββατο 5 Ιούλη

7πμ,άφιξη στην κατασκήνωση, στην παραλία Αγ. Απόστολοι των Χανίων (Ομορφη - καθαρή θάλασσα, πλήρης υποδομή, φαγητό από καντίνα)

6 - 9μμ,ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ της εισόδου της αμερικανικής βάσης στη Σούδα

9.30μμ,θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην πόλη και το λιμάνι των Χανίων

11.30μμ,στο χώρο της κατασκήνωσης θα ξεκινήσει νυχτερινή συναυλία, με θεατρική παράσταση, ελληνικό ροκ, παραδοσιακή κρητική μουσική, έντεχνο ελληνικό τραγούδι

Κυριακή 6 Ιούλη

10πμ - 1μμ,θα γίνουν αθλητικοί αγώνες ανάμεσα σε ομάδες των Οργανώσεων και τοπικές ομάδες

Ο χρόνος μέχρι τις 5μμ θα είναι ελεύθερος για μπάνιο κλπ. 6μμ αναχώρηση από Σούδα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ