ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Μέτωπο εργαζομένων, ΤΑ και φορέων για τη λύση του προβλήματος

Στο "μικροσκόπιο" μπήκαν, χτες, οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, η σημερινή τους κατάσταση και οι προοπτικές τους, στην ημερίδα που διοργάνωσε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εξετάστηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζει, σήμερα, το σύστημα των συγκοινωνιών στο Λεκανοπέδιο, κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις για την επίλυσή τους και έγινε φανερή η ανάγκη για σχεδιασμό και μελλοντική λειτουργία των συγκοινωνιών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

"Το συγκοινωνιακό πρόβλημα, κατά την άποψη της ΝΑΣ, έχει πολιτικές αφετηρίες και αίτια", υπογράμμισε παρουσιάζοντας την εισήγηση της παράταξης ο Σπύρος Χαλβατζής,σημειώνοντας πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλά ως θέμα οικονομικής - τεχνοκρατικής και μόνο διαχείρισης, γιατί αφορά την παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής, την εξυπηρέτηση του λαού, την ποιότητα της ζωής του, τις κοινωνικές εξυπηρετήσεις και δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια ιδιωτική επιχείρηση, η οποία να είναι και "κερδοφόρα", με τη στενή λογιστική έννοια. Περιέγραψε την κατάσταση του συγκοινωνιακού συστήματος (σπάταλο κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά - αντιπαραγωγικό - αναχρονιστικό - ανεπαρκές). Ομως το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ότι είναι στραμμένο στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, είπε, και δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την αλλαγή της κατάστασης ούτε από το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ούτε από τη ΝΔ χτες. Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική που εφαρμόστηκε κυρίως τη δεκαετία του '50, αλλά και μετέπειτα και είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνει ο κάτοικος του Λεκανοπεδίου (ξήλωμα τραμ, αντιπαροχή, "επικράτηση" του ΙΧ κλπ.). Γι' αυτό, τόνισε, είναι φανερό ότι οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να πρωτοστατήσουν στη συγκρότηση ενός μετώπου πάλης για τη βελτίωση της ζωής του λαού και φυσικά και για την καλυτέρευση των συγκοινωνιών.

Επισημαίνοντας ότι "μόνο η παραμονή των συγκοινωνιών στο Δημόσιο, με τον ευρύ έλεγχο και την αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις", ο εισηγητής της ΝΑΣ υπογράμμισε πως πρέπει να αναπτυχθεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, μέσα από τους μαζικούς φορείς που να διεκδικήσει - και για τις σημερινές συνθήκες - βασικά αιτήματα που μπορεί να ικανοποιηθούν, όπως: Διατήρηση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών. Ενιαίος Φορέας σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Χάραξη ενιαίας συγκοινωνιακής πολιτικής. Εξυπηρέτηση - ικανοποίηση όλων των βασικών παραγωγικών αναγκών και των απαραίτητων μετακινήσεων εργαζομένων. Επιδότηση εισιτηρίου και ενιαίο εισιτήριο σε όλα τα μέσα και σε χαμηλό κόστος.

"Κυρίαρχη αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός μετώπου πάλης για την ανασυγκρότηση του συγκοινωνιακού έργου και σε αυτό το μέτωπο οι φορείς των εργαζομένων, κυρίως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και οι επιστημονικοί φορείς μπορούν να συμβάλουν σημαντικά", κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής.

Στην ημερίδα έγιναν, εξάλλου, σημαντικές παρεμβάσεις από εκπροσώπους εργαζομένων και αρμόδιων για το θέμα φορέων, καθώς και από αιρετούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εισηγήσεις, τις παρεμβάσεις και τα αποτελέσματα της ημερίδας θα δημοσιευτεί στο "Ρ" της Τρίτης.

ΟΧΙ στο αντι - ΕΣΥ νομοσχέδιο

Ο αγώνας της ΕΙΝΑΠ έχει ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα και χρειάζεται την υποστήριξη και αλληλεγγύη όσων προκρίνουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υγείας και της ασφάλισης

Δυο μέρες πριν ξεκινήσει η πενθήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών του Λεκανοπεδίου με αίτημα την απόσυρση του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου σε μια συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) Στ. Τσούκαλος θύμισε τον ιστορικό ρόλο της ΕΙΝΑΠ στη θεσμοθέτηση του ΕΣΥ. "Αν, είπε ο Στ. Τσούκαλος, το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ διατηρεί κατ' ελάχιστον την κοινωνική ευαισθησία, ας το λάβει σοβαρά υπόψη, καθώς οι αποφάσεις θα σημαδέψουν το σύστημα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ας το λάβει σοβαρά υπόψη ο ελληνικός λαός και οι νοσοκομειακοί γιατροί".

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο ιστορικός ρόλος της ΕΙΝΑΠ οδήγησε έξι απ' τις οχτώ παρατάξεις που εξέλεξαν συμβούλους στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, να ψηφίσουν για τη συγκρότηση του σημερινού αγωνιστικού προεδρείου, συγκροτημένο από παλιούς, αλλά και νέους συνδικαλιστές - γιατρούς. Κάποιοι άθροισαν μόνο τους συμβούλους που υποστηρίχτηκαν απ' το ΚΚΕ και τη ΝΔ και παραβλέποντας ότι η πρόταση προήλθε από άλλους αριστερούς, ψηφίστηκε από ακόμα πιο πολλές παρατάξεις, και μιλούν για κομματικές σκοπιμότητες. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ πλαισιώθηκε από νέους γιατρούς που συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και δηλώνουν ότι αγωνίζονται, γιατί δε διαπραγματεύονται την αξιοπρέπειά τους.

"Είναι μια απεργία απ' τις πιο μαζικές και μαχητικές της τελευταίας δεκαετίας στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου", είπε στο "Ρ" ο Χ. Ζαχαρόγιαννης. Ο λόγος για τον οποίο η ΕΙΝΑΠ κάνει αυτή την απεργία αποτυπώνεται σε μια προκήρυξη που μοιράστηκε κατά χιλιάδες στους πολίτες του Λεκανοπεδίου: "Στις σημερινής συνθήκες, υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ, ενώ είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ, με αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία, καλύτερη οργάνωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Με το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στα Θερινά Τμήματα της Βουλής δυναμιτίζει τη δημόσια υγεία και ταπεινώνει βάναυσα τους λειτουργούς της. Ανατρέπει τον τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων και το κόστος των νοσηλείας πέφτει στις πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων".

Γι' αυτό και ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο για τις πλάτες των νοσοκομειακών γιατρών, αφορά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Φιάσκο η συνάντηση;

Μάλλον σε ένα φιάσκο και μάλιστα..., κεκλεισμένων των θυρών μετατράπηκε τελικά η σύνοδος των νυν και σκιωδών "κεντροαριστερών υπουργών" Εθνικής Οικονομίας των κρατών - μελών της ΕΕ, χτες στην Αθήνα. Τόσο ο Γάλλος (για αδιευκρίνιστους λόγους) όσο και ο Βρετανός υπουργός (επειδή ο Μπλερ τον κράτησε στο Λονδίνο, λόγω της σύνταξης του προϋπολογισμού), καθώς και η ομόλογή τους Σουηδέζα δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Γ. Παπαντωνίου, με αποτέλεσμα την εξ αντικειμένου υποβάθμιση της συνάντησης.

Μια συνάντηση, που επιδιώχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα να αξιοποιηθεί εντυπωσιοθηρικά από την κυβέρνηση, στα πλαίσια της γνωστής φιλολογίας, περί "αριστερού Μάαστριχτ". Ο Κ. Σημίτης, απερχόμενος από τη συνάντηση, αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, ενώ οι συνεργάτες του επί μία ώρα μετά συσκέπτονταν, για το ποια σημεία της τοποθέτησής του θα έδιναν στη δημοσιότητα.

Συγκέντρωση την Τρίτη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Υγείας, την Τρίτη και ώρα 11 π.μ., καλεί η ΕΙΝΑΠ, ενώ η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών συνεχίζεται έως και την Τετάρτη

Ο Σπ. Χαλβατζής στο βήμα, κατά τη διάρκεια της ημερίδας της ΝΑΣ για τις αστικές συγκοινωνίες

Εκδήλωση - συζήτηση για τη Διακυβερνητική

Την Τετάρτη 2 του Ιούλη, στις 7.00 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων

Σε εκδήλωση - συζήτηση για την Ευρώπη μετά το Αμστερνταμ και τη Διακυβερνητική, για το τι αλλάζει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό, καλεί η ΚΕ του ΚΚΕ στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (Περισσός), την Τετάρτη 2 του Ιούλη και ώρα 7.00 μ.μ.

  • Εισηγητής: Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής: "Διακυβερνητική και η Συνθήκη του Σένγκεν"

Γ. Θεωνάς, ευρωβουλευτής: "Αποτελέσματα της Διακυβερνητικής".

Οι παραβρισκόμενοι θα έχουν δυνατότητα παρέμβασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ