ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Πριν από ένα χρόνο, την 1η Ιούλη 1996 έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΠΥΡΟΣ ΣΥΨΑΣ.Ολοι εμείς, οι δικοί του άνθρωποι θα τον έχουμε πάντα στην καρδιά μας, παράδειγμα και για τη δική μας ζωή.

Αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 30.000 δρχ.

Η σύζυγός του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του

* * *

λ9

Πέρασαν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο λατρευτός γιος μας ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΡΔΙΚΗΣ.Γεννήθηκε στην Τασκένδη από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δάφνης.

Γεώργιος και Ελένη Γαρδίκη

* * *

λ9

Στις 16 Ιούνη 1949 εκτελέστηκε ο αγαπημένος μας αδελφός και αγωνιστής ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, στην ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης 5.000 δρχ.

Μένη και Νίκος Αγαθίας.

* Επίσης στη μνήμη του Ανδρέα Χαραλαμπίδη τα αδέρφια του Μερόπη και Θεμιστοκλής Δεμοίρης πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγαπημένου παππού μου ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΠΗ και για τη σημερινή γιορτή του προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ.

Θα σε θυμούμαι πάντα.

Πέτρος Καπής

* * *

λ9

Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ Χρ. ΓΚΑΝΑΤΣΟΣ γεννήθηκε το 1926 στη Ζιάκα Γρεβενών. Παιδί αγροτικής οικογένειας, στα 21 χρόνια του κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε δυο φορές και νοσηλεύτηκε στη Ρουμανία και την Αλβανία. Το 1950 εγκαταστάθηκε στην Τασκένδη πολιτικός πρόσφυγας, όπου δημιούργησε οικογένεια.

Επαναπατρίστηκε το 1975.

Πέθανε το 1997.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Μαρία, τα παιδιά του Χρήστος και Γιάννης, οι νύφες του Ελένη και Αγγελική και η εγγονή του Μαρία προσφέρουν 10.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Σήμερα, 29 Ιούνη στο Νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου Ανω Γλυφάδας γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ.

Η σύζυγός του, τα παιδιά και τα αδέρφια του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Στέλλα Φραγκούλη πρόσφερε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο σύζυγός μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΓΑΛΗΣ,μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ειρήνης Θεσσαλονίκης, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, 10.000 δρχ. στην ΚΝΕ και 30.000 δρχ. στην ΚΟ Συκεών.

Μάχη Τσαγάλη

* * *

λ9

Στη μνήμη της αγαπημένης αδελφής μου ΚΙΚΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗ,που χάσαμε πριν από λίγες μέρες, πιστής οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρω στην ΚΟΒ Μεταξουργείου 50.000 δρχ.

Γεια σου Κικίτσα μου.

Αντωνία

* * *

λ9

Στις 10 Ιούλη συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο συναγωνιστής, μέλος του ΚΚΕ, ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ.Γεννήθηκε το 1923 στη Ραψάνη Λάρισας, από γονείς φτωχούς αγρότες. Από το 1939 έως το 1942 δούλεψε στους ΣΕΚ. Το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και το 1943 κατατάχτηκε στο Μηχανικό του ΕΛΑΣ Ολύμπου, στο τμήμα του Βρατσάνου.

Το 1946 πιάστηκε από τους τρομοκράτες του Ταμπούρη. Ξυλοκοπήθηκε άγρια και μόλις αφέθηκε ελεύθερος, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε εννιά φορές. Με το τέλος του εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δημιούργησε οικογένεια.

Με τον επαναπατρισμό του εγκαταστάθηκε στη Λάρισα και δούλεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Δήμο Λάρισας. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Βόλο.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Σταυρούλα Μπατζιόλα, η κόρη του Αρετή και τα εγγόνια του Βασίλης και Ελισσάβετ προσφέρουν 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Βόλου.

Το 40ήμερο μνημόσυνο του Θωμά Μπατζιόλα θα γίνει το Σάββατο 5 Ιούλη στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου Νέας Ιωνίας Βόλου.

* * *

λ9

Στις 5 Ιούλη συμπληρώνονται δυόμισι χρόνια από το θάνατο του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,μέλους του ΚΚΕ από το 1974. Ηταν οικοδόμος με έντονη συνδικαλιστική δράση στο σωματείο του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Αρετή Παπαδοπούλου, τα παιδιά του Βασίλης και Ελισσάβετ, και η πεθερά του Σταυρούλα Μπατζιόλα προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΙΜΠΡΑΝΤΗΣ,μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε στα Κάτω Πετράλωνα Αθήνας. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Ηταν οικοδόμος και προσλήφθηκε στο σανατόριο "Σωτηρία". Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940-41. Με την κατάρρευση του μετώπου επέστρεψε στο "Σωτηρία" και ήρθε σε επαφή με τον κομματικό πυρήνα. ΕΑΜίτης στην κατοχή, ήταν υπεύθυνος της Εθνικής Αλληλεγγύης στο "Σωτηρία" και στους Αμπελόκηπους.

Πήρε μέρος στα Δεκεμβριανά και στη μάχη στο Διαβολόρεμα πιάστηκε αιχμάλωτος και στάλθηκε εξορία στην Ελ Ντάμπα.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνέχισε τον αγώνα του, ενώ παράλληλα απολύθηκε από τη δουλιά του.

Πέθανε στις 15 Ιούνη 1997 σε ηλικία 82 χρόνων, πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του τα αδέρφια του πρόσφεραν 5.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Στις 6 Ιούλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου και αξέχαστου εξαδέλφου μας ΣΥΜΕΩΝ (Μάκη) ΛΙΜΠΕΡΑΤΟΥ,στελέχους του ΚΚΕ, δημοσιογράφου.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Μεταμόρφωσης Βύρωνα.

Οικογένεια Βαγγέλη Λιμπεράτου

* * *

λ18

Συμπληρώθηκαν 3 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΚΗ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΚΗ,αγωνιστή από το 1936, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 94 χρόνων, η Νόστιμη Μαυρουδή, κόρη Γεωργίου Μπουσμπούκη, πρόσφερε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ18

Στις 12 Μάη συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μου η αγαπημένη μου αδερφή ΑΜΑΛΙΑ ΑΣΛΑΝΗ,αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

Επίσης στις 12 Μάη συμπληρώθηκαν 52 χρόνια από τότε που κυνηγήθηκε και έφυγε ο αδερφός μου ΗΛΙΑΣ ΑΣΛΑΝΗΣ,γραμματέας της ΕΠΟΝ Σταυρούπολης στην κατοχή.

Στη μνήμη τους προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης, 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στην ΚΝΕ.

Αθανασία Ασλάνη

* * *

λ9

Στις 11 Μάη 1997 έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΛΙΑΣ,αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Αμυγδαλιά (Βρόστιανη) Καρδίτσας. Καταγόταν από φτωχή γεωργική οικογένεια. Μπήκε στο Σώμα Χωροφυλακής και είχε το βαθμό του ενωμοτάρχη. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940-41. Με την κατάρρευση του μετώπου, στάλθηκε διοικητής του Σταθμού Χωροφυλακής στην Καρυά Ολύμπου. Με τη στάση του, στους 16 μήνες που υπηρέτησε στο χωριό, με την αγάπη και το σεβασμό στους κατοίκους της Καρυάς και των γύρω χωριών έγινε αγαπητός. Στην κατοχή συνδέθηκε με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Ο ίδιος γράφει στη βιογραφία του: Τα αγνά πατριωτικά μου αισθήματα, που είχαν πληγεί από τους κατακτητές και τους πληρωμένους αξιωματούχους της χώρας, με έφεραν κοντά στους αντάρτες και σε συνέχεια με έκαναν να συμπαθήσω το ΚΚΕ και να γίνω μέλος του".

Τον Ιούνη του 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου πέρασε στον ΕΛΑΣ. Πήρε μαζί του και άλλους 12 χωροφύλακες. Το Φλεβάρη του 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ, με υπόδειξη του Γιώργου Κίσσαβου (Μπλάνα). Πέρασε από τη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στο Περτούλι. Εδρασε στην Ανατολική Θεσσαλία και στη Διοίκηση της Εθνικής Πολιτοφυλακής Θεσσαλίας. Μετά από εντολή του Κόμματος επέστρεψε το 1945 στη Χωροφυλακή και υπηρέτησε στη Λάρισα. Τον Ιούλη του 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Είχε το βαθμό του λοχαγού.

Από το 1950 έως το 1987, που επαναπατρίστηκε, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Ηταν καλός, δίκαιος και τίμιος με όλους και θα μείνει στη μνήμη μας για πάντα.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του.

Η σύζυγός του Δροσιά Τόλια

Οι κόρες του Ιωάννα, Δέσποινα και τα τέσσερα εγγόνια του

* * *

λ9

  • Σήμερα 25 Ιούνη συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από την εκτέλεση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ,μαζί με άλλους 20 αγωνιστές του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο τελευταίο γράμμα προς την οικογένειά του, ο Γιώργος Λυγίζος έγραφε: "Κελί μελλοθανάτων, 24 Ιούνη '48.

Σεβαστοί μου γονείς, πολυαγαπημένα μου αδέρφια και αγαπητοί συγγενείς. Οταν θα λάβετε το γράμμα μου, να ξέρετε ότι έχω πέσει χωρίς να έχω σχέση καμία απολύτως με την υπόθεση αυτή. Αλλά μια και μου δόθηκε η κατηγορία αυτή θα ακολουθήσω μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα τους υπόλοιπους συγκρατούμενούς μου, γιατί ξέρω να πεθαίνω τίμια.

Σεβαστέ μου πατέρα, δε θέλω να λυπηθείς για τον άδικο χαμό μου. Θέλω μόνο να ξέρεις ότι με σκοτώνουν άδικα.

Αγαπημένα μου αδέρφια. Να δώσετε κουράγιο στον πατέρα και να μην στεναχωριέστε. Μέχρι εδώ έπρεπε να ζήσω.

Τελειώνω το γράμμα μου με την ευχαρίστηση που νιώθει ένας αθώος.

Σεβαστέ μου πατέρα, αγαπημένα μου αδέρφια, αγαπητοί συγγενείς, σας φιλώ για τελευταία φορά και εύχομαι να ζήσετε ευτυχισμένοι.

Γιώργος".

* * *

λ9

Στις 26 Ιούνη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ στον εμφύλιο.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ζωή Σπαθάρη, τα παιδιά του Γιάννης, Στέλλα, Γιώργος, Σάββας και τα εγγόνια του πρόσφεραν, μέσω ΚΟ Συκεών, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 26 Ιούνη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της αγωνίστριας ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ.Γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Πάπα Φθιώτιδας από γονείς αγρότες. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και από το 1947 μαχήτρια του ΔΣΕ, το 1949 έγινε μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστή ως το τέλος της ζωής της. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, όπου δούλεψε στη βιομηχανική παραγωγή και το 1952, ως ειδικευμένη εργάτρια στο εργοστάσιο Ελεκτροπουτέρε της Κραγιόβας, τιμήθηκε με επαίνους και Μετάλλιο για την καλή δουλιά της.

Επαναπατρίστηκε το 1990 με την οικογένειά της και ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Στη μνήμη της προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

Ο σύζυγός της Θανάσης Καραγιάννης

Τα παιδιά της Μιχάλης και Ελένη

* * *

λ18

Στις αρχές Ιούλη συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που έφυγαν για πάντα από κοντά μας οι αξέχαστοι και ακριβοί μας αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στελέχη του ΚΚΕ και μόνιμοι αξιωματικοί και αξιωματικοί του ΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΑΣ συνταγματάρχης ε. α., πρώην Γενικός Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ και αντιπρόεδρος της FIR και ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ,ταξίαρχος ε. α., μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΥΕΑ.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη των αξέχαστων ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΕΡΒΑ λοχαγού και αξιωματικού του ΕΛΑΣ, ο οποίος από τις κακουχίες, τις στερήσεις και τα εξοντωτικά καψώνια στο Γ Κέντρο Αξιωματικών του Μακρονησιού, μεταφέρθηκε βαριά άρρωστος και πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας. Και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΠΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ιλάρχου ε. α., αξιωματικού του ΕΛΑΣ, που μεταφέρθηκε από τον Αη Στράτη στο νοσοκομείο της Λήμνου για εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας και πέθανε εκεί, προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

Βασίλης Σακέττας

* * *

Σήμερα, 29 Ιούνη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της αδελφής μας ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΙΟΣΗ.

Αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Στέλλα και Βαγγέλης Χαλκίδας

* * *

λ18

Στις 25 Ιούνη έκλεισαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΡΕΝΤΑΣ,από το Σπήλαιο Γρεβενών. Για τη δράση του και τις προοδευτικές ιδέες του φυλακίστηκε, εξορίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Η σύζυγός του ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΡΕΝΤΑ,που πέθανε πριν από 5 χρόνια, είχε εξορίστει και αυτή στο Μακρονήσι.

Στη μνήμη τους η κόρη τους Χρυσάνθη πρόσφερε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,από τον Παλαμά Καρδίτσας, ήταν στέλεχος του ΚΚΕ. στην κατοχή υπηρέτησε στην Εθνική Πολιτοφυλακή. Πιάστηκε και φυλακίστηκε. Οταν αφέθηκε ελεύθερος εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Το 1964 πήρε το πτυχίο του γιατρού.

Σκοτώθηκε το 1966 σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική του γιορτή, η συντρόφισσά του Βαρβάρα πρόσφερε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το συνέδριο τελείωσε, οι αγώνες ξεκινούν

Μιλά στο "Ρ" ο Σάββας Σάββας, στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" και μέλος στο νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας

Το 8ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΟΛΜΕ έληξε, έχοντας αναδείξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία, στο οποίο η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" κατέλαβε έδρα, ενώ ταυτόχρονα η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ βγήκαν αποδυναμωμένες, χάνοντας από μια έδρα. Σήμερα μιλά στο "Ρ" για τα συμπεράσματα του συνεδρίου ο Σάββας Σάββας, στέλεχος της ΔΕΕ και μέλος στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο οποίος τονίζει: "Η έδρα που καταλάβαμε στο ΔΣ θα χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη οργάνωση και προώθηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου που έρχονται".

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Το 8ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο όπου συντελούνται μεγάλες αλλαγές τόσο στην εκπαίδευση γενικά όσο και στο ρόλο και τη θέση του εκπαιδευτικού σε αυτήν. Πόσο αυτό το πλαίσιο επηρέασε τις εργασίες;

- Την περίοδο αυτή η κυβέρνηση εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση, με στόχο να αφαιρέσει κάθε κεκτημένο των εργαζομένων. Το τελευταίο διάσημα κυβερνητικοί παράγοντες, σχεδόν καθημερινά, με δηλώσεις τους αμφισβητούν ό,τι έχει να κάνει με κατακτήσεις του λαού και μάλιστα προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την προσπάθειά τους στα μάτια του λαού μέσω του κοινωνικού διαλόγου. Και στο χώρο των καθηγητών η αμφισβήτηση της μονιμότητας, η κατάργηση της επετηρίδας, η επέκταση της λιτότητας είναι προβλήματα που τα βιώνουμε συνεχώς. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μέσα από τα "μέτρα Αρσένη" για το Εθνικό Απολυτήριο, τη δήθεν ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ κλπ., επιχειρεί να αποδιαρθρώσει πλήρως το εκπαιδευτικό σύστημα, να εφαρμόσει στην πράξη τη "Λευκή Βίβλο" για την παιδεία και να προσαρμόσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα στα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Βλέπουμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία να θυσιάζεται στο βωμό του προγράμματος "σύγκλισης" των οικονομιών.

Ωστόσο, το προηγούμενο ΔΣ της ΟΛΜΕ, είτε έκανε πως δεν ήξερε τίποτα για όλα αυτά, είτε ακόμα και υιοθετούσε πολλά από αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ουσία της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης της κυβέρνησης την υιοθετεί. Υιοθετεί το Εθνικό Απολυτήριο και την Ελεύθερη Πρόσβαση, χωρίς βέβαια να το λέει ξεκάθαρα, ωστόσο το πνεύμα των διαφόρων εισηγητικών κειμένων θα 'λεγε κανείς ότι ήταν εμπνευσμένο από τον ίδιο εγκέφαλο.

- Πού προσανατόλισε η ΔΕΕ τις παρεμβάσεις της μέσα στο Συνέδριο;

- Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτό που είτε δεν ήθελαν είτε δεν μπορούσαν να κάνουν οι άλλες παρατάξεις. Να προσανατολίσουμε το συνέδριο απέναντι σε όλα αυτά, να αποκαλύψουμε τις πραγματικές επιδιώξεις που κρύβονται πίσω από τον νομοθετικό οίστρο της κυβέρνησης και να κάνουμε το συνέδριο να πάρει αποφάσεις ενάντια σε όλα αυτά. Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι το συνέδριο είχε μειωθεί χρονικά, σε σχέση με τα προηγούμενα κατά μία μέρα. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι, λόγω της μικρής διάρκειας των εργασιών, αλλά και της στάσης των άλλων παρατάξεων, που η εμπειρία μας έχει αποδείξει πως συνέδριο γι' αυτούς σημαίνει "κάλπη", ξέραμε ότι δε θα προχωρήσει σε βάθος στην ουσία των προβλημάτων της εκπαίδευσης.

Για το "εκπαιδευτικό μισθολόγιο"

- Είδαμε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε μια σκληρή αντιπαράθεση πάνω στο ζήτημα του ειδικού εκπαιδευτικού μισθολογίου. Τι θα σήμαινε η θέσπιση ενός τέτοιου μισθολογίου και γιατί η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" αντιστάθηκε σε αυτήν την πρόταση της ΔΑΚΕ και της "Συνεργασίας";

- Πιστεύουμε ότι σε μια εποχή που οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αμφισβητούνται από τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο διεθνώς, αμφισβητείται δηλαδή το δικαίωμα στον εργαζόμενο να διαπραγματεύεται ο ίδιος και να παλεύει για τη διαμόρφωση του ύψους των αποδοχών του, δεν μπορεί ο κλάδος των καθηγητών να στρέφεται σε αντιλήψεις που αμφισβητούν ακριβώς αυτό το δικαίωμα των εργαζόμενων. Κι ενώ θα έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι να λένε κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις έρχονται κάποιες δυνάμεις και κύρια η ΔΑΚΕ και η "Συνεργασία" και προσπαθούν να επιβάλουν μια λογική απομόνωσης του κλάδου από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ενδεχόμενη θέσπιση ενός "ειδικού εκπαιδευτικού μισθολογίου" θα σήμαινε υποχώρηση του κλάδου από τη μια και ταυτόχρονα θα ήταν άλλο ένα χτύπημα στην ενότητα του κινήματος των εργαζόμενων. Εμείς λέμε καθαρά ότι το εκπαιδευτικό μισθολόγιο είναι μια καθαρά συντεχνιακή λογική που θέλει τους καθηγητές να είναι κάτι ξεχωριστό από τους άλλους εργαζόμενους. Πρόκειται για μια βαθιά διαιρετική αντίληψη.

- Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας γι' αυτό το θέμα είδαμε μια παράταξη να ψηφίζει με διαφορετικούς τρόπους πάνω σε αυτό το ζήτημα...

- Μιλάμε προφανώς για την "Παρέμβαση" και πράγματι είναι έτσι. Ψήφισε μέσα σε 10 λεπτά με διαφορετικούς τρόπους, τη μια υπέρ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την άλλη υπέρ του εκπαιδευτικού μισθολογίου. Πρέπει να πούμε, ότι από αυτήν την ενέργεια φαίνεται ότι η συγκεκριμένη παράταξη δε διαθέτει μια ολοκληρωμένη και ενιαία αντίληψη πάνω στα ζητήματα της εκπαίδευσης και του συνδικαλιστικού κινήματος, και δείχνει ακόμη ότι, δυστυχώς, το οργανωτικά συγκροτημένο σκέλος της "Παρέμβασης" δεν μπορεί να αντιπαρατίθεται με σταθερότητα και συνέπεια με τις συναινετικές δυνάμεις του κλάδου και την κυβερνητική πολιτική.

Για το οργανωτικό συνέδριο

- Μια από τις αποφάσεις του συνεδρίου ήταν η διενέργεια Οργανωτικού Συνεδρίου του κλάδου μέσα στη χρονιά που έρχεται, κάτι στο οποίο η ΔΕΕ αντέδρασε έντονα. Πού πιστεύετε ότι αποσκοπεί κάτι τέτοιο;

- Οι ΠΑΣΚ, η ΔΑΚΕ και η "Συνεργασία" πήραν απόφαση να προχωρήσει ο κλάδος σε Οργανωτικό Συνέδριο μέσα στην ερχόμενη χρονιά. Ωστόσο, κανείς από αυτούς δεν μπόρεσε να μας εξηγήσει τους λόγους που πρέπει να πάμε σε ένα τέτοιο συνέδριο. Κανείς δεν είπε ποια είναι η αναγκαιότητα στο να προχωρήσει ο κλάδος σε ένα συνέδριο, το οποίο θα έχει σαν στόχο να αλλάξει τη δομή λειτουργίας του συνδικαλιστικού μας οργάνου. Αντίθετα, είδαμε ότι κατά τη διάρκεια του μεγάλου απεργιακού αγώνα μας, οι υπάρχουσες δομές λειτούργησαν με θετικό ρόλο, η βάση είχε πρωταρχικό ρόλο και ήταν ο καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης των εξελίξεων. Αυτή ακριβώς η έλλειψη αναγκαιότητας, μας κάνει να πιστεύουμε - επειδή πολλά ακούγονται και όπως λέει και η ρήση "ουδέν κρυπτόν υπό τον Ηλιον" - ότι οι δυνάμεις που θέλουν το οργανωτικό συνέδριο κινούνται εκ του πονηρού. Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι ενδεχόμενα θέλουν να αφαιρέσουν την πρωτοβουλία και τον καθοριστικό παράγοντα λειτουργίας αυτού του συνδικαλιστικού οργάνου που είναι η βάση του κλάδου, δημιουργώντας συγκεντρωτικές δομές λειτουργίας και εύκολα ελεγχόμενες από τις συναινετικές δυνάμεις - πρότυπα ότι θα μας βρουν αντιμέτωπους.

Από καλύτερες θέσεις

- Αυτό το "θα μας βρουν αντιμέτωπους" είναι κάτι που τώρα η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών", μπορεί να το λέει πιο εύκολα;

- Η αλήθεια είναι ότι με την εκπροσώπηση της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ που έχασαν από μία έδρα, ανοίγονται νέες προοπτικές και είναι πραγματικά μια θετική εξέλιξη για τον ίδιο κλάδο. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι και πάλι στη Διοίκηση πλειοψηφούν οι συναινετικές με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης δυνάμεις, έχουμε δηλαδή και πάλι μια πλειοψηφία, αν και αποδυναμωμένη σε σχέση με το προηγούμενο ΔΣ, που κινείται στη λογική του "κοινωνικού διαλόγου" και της συναίνεσης.

Θέλω σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στις προσπάθειες που έγιναν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, για να μείνει έξω από το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ η ΔΕΕ. Οι υπόλοιπες δυνάμεις δε δίστασαν, μπαίνοντας στη λογική πολυδιάσπασης των συνδικαλιστικών οργάνων, να κάνουν μέλος της Ομοσπονδίας την ΕΛΜΕ Πάρου αυξάνοντας έτσι το μέτρο του συνεδρίου για την ανάδειξη έδρας. Είδαμε μάλιστα την ΠΑΣΚ, να εξηγεί μέσα στο συνέδριο τους λόγους γιατί η Πάρος πρέπει να γίνειξεχωριστή ΕΛΜΕ, όταν λίγο πριν το συνέδριο μέσα στο ΔΣ επιχειρηματολογούσε για το ακριβώς αντίθετο. Δε θα ήθελα να συνεχίσω πάνω σε αυτό, ο καθένας θα κριθεί για τις πράξεις του από τη βάση.

Εμείς αυτό που λέμε στο συνάδελφο είναι ότι η έδρα που καταλάβαμε θα χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη οργάνωση και προώθηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου που έρχονται. Για τη ΔΕΕ η μεγάλη απεργία των καθηγητών τελείωσε, αλλά ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας συνεχίζεται. Η ΔΕΕ και από το ΔΣ τώρα πια, αλλά κύρια μέσα από τις διαδικασίες της βάσης, θα συνεχίσει την πάλη της για τη συσπείρωση του κλάδου ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Φ. Κ.

Η CIA ελέγχει το κεντρικό ταχυδρομείο και τα τηλέφωνα της Λα Πας

Με οδηγίες της CIA αναδιοργανώθηκε το δίκτυο ελέγχου αλληλογραφίας των ταχυδρομείων της Λα Πας και προσλήφθηκαν σ' αυτό καινούριοι υπάλληλοι - πληρωμένοι από τη CIA - οι οποίοι εκ των προτέρων είχαν ελεγχθεί ως προς την αφοσίωσή τους.

Το τεχνικό τμήμα επισκέφτηκε μερικές φορές ο σταθμάρχης της CIA Τζον Τίλτον και οι αξιωματικοί Τζέιμς Χόλεραν και Στάνλεϊ Σέρπαρντ. Αυτοί, με τον ισχυρισμό ότι στη Βολιβία έμπαινε πολύ κομμουνιστικό υλικό, διέταξαν να παρθούν μέτρα στα τελωνεία και στα αεροδρόμια. Εδωσαν οδηγίες να αναλάβει υπεύθυνος για τον έλεγχο αυτό, ο Βολιβιανός Χάιμε Τεράν.

Οι Βορειοαμερικανοί αύξησαν τον αριθμό των μονάδων ελέγχου των τηλεφωνημάτων και του προσωπικού, οι οποίες παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα κι έκαναν τις αντίστοιχες γέφυρες, ώστε τα μηχανήματα εγγραφής να μπαίνουν μπροστά αυτόματα. Ο έλεγχος αυτός δεν αφορούσε μόνο τους υπόπτους και τους συμπαθούντες των ανταρτών, αλλά και τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης, κυβερνητικούς υπαλλήλους, στρατιωτικούς εν αποστρατεία ή εν ενεργεία, δημοσιογράφους, διανοούμενους και άλλους πολίτες που τους ενδιέφεραν.

Κάθε μέρα, ο αρχηγός του τεχνικού τμήματος του υπουργείου Εσωτερικών παρέδιδε στη CIA ένα φάκελο με μια φωτοτυπία όλων των ελεγμένων γραμμάτων, μια καταγραφή των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ένα αντίγραφο από κάθε βιβλίο, περιοδικό και φυλλάδιο που έμπαινε στη χώρα.

Η CIA, προκειμένου να πάρει αυτά τα έγγραφα, όπως και άλλα της ίδιας σημασίας, χρησιμοποίησε το Βολιβιανό Βίκτορ Κιρόγα για την ενοικίαση ενός γραφείου στον έβδομο όροφο του κτιρίου Ντουέρι στο κέντρο της Λα Πας.

Ο πράκτορας της CIA Χούλιο Γκαμπριέλ Γκαρσία εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και χρησιμοποίησε την υπηρεσία αντικατασκοπίας της Βολιβίας για τους σκοπούς του. Κατέλαβε σχεδόν όλο τον τρίτο όροφο, εισήγαγε τις δικές του μεθόδους δουλιάς. Ερευνούσε και έλεγχε συστηματικά το βολιβιανό προσωπικό, θεωρώντας ότι αποτελούνταν από ανίκανους, ανεύθυνους, τεμπέληδες και άχρηστους. Αυτές τις εκτιμήσεις τις έκανε δημόσια, πράγμα που προκάλεσε τριβές και πλήγωσε την ευαισθησία των Βολιβιανών, οι οποίοι περιφρονητικά τον αποκαλούσαν "σκουλήκι" 1.

Η CIA, όμως, δεν ικανοποιήθηκε ούτε μ' αυτά και ίδρυσε στη Βολιβία μια μεταλλευτική εταιρία, τη "Ρισέρτς Μέταλ Κόμπανι", με δήθεν υπαλλήλους και τεχνικούς που έκαναν δειγματοληψίες και αναλύσεις της ποιότητας των ορυκτών. Ολοι τους ήταν πράκτορες της CIA, ειδικευμένοι στις εγκαταστάσεις μηχανημάτων αυτόματου ελέγχου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, όπως και σε τεχνικές συντήρησης και επισκευής τους, ανοίγματος φακέλων με όποιο τρόπο κι αν είχαν κολληθεί ή και σφραγιστεί με βουλοκέρι και στην τεχνική φωτογράφισης. Ασχολούνταν επίσης με το μοντάρισμα, την εγκατάσταση και προμήθεια διαφόρων μηχανημάτων, επίπλων και υλικών γραφείου, όπου είχαν κρύψει όργανα ακουστικής παρακολούθησης.

Στο γενικό επιτελείο του βολιβιανού στρατού, εγκατέστησαν έναν πράκτορα κουβανικής καταγωγής, που άκουγε στο όνομα Τζορτζ και ζούσε στην οδό Ροσέντο Γκουτιέρες αριθ. 639. Ασχολούνταν με την αξιολόγηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών, την επίσημη και ιδιωτική αλληλογραφία των υψηλόβαθμων αρχηγών του στρατού και του υπουργείου Εσωτερικών. Ελεγχε τον Μπαριέντος, τους στρατηγούς Χουάν Χοσέ Τόρες και Οβάντο, τον υπουργό Εσωτερικών Αντόνιο Αργέδας, καθώς και άλλους αξιωματικούς και υπαλλήλους.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αύξησαν τη διείσδυση στα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς κι επεξεργάστηκαν διάφορα μέτρα για τη δημιουργία σύγχυσης και διάσπασης στους κόλπους του επαναστατικού, συνδικαλιστικού και φοιτητικού κινήματος. Επίσης, άσκησαν πιέσεις, ώστε να εξουδετερωθεί, να κατασταλεί και να εξολοθρευτεί το εργατικό κίνημα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στη δυσφήμιση των ανταρτών, που τους κατηγορούσαν για ψεύτικα εγκλήματα και καταχρήσεις, τους παρουσίαζαν σαν μια χούφτα από μισθοφόρους, τυχοδιώκτες, βιαστές γυναικών και ξένους εισβολείς, κρύβοντας ότι στην πλειοψηφία τους ήταν Βολιβιανοί.

Πραγματοποιούσαν διάφορες εκστρατείες αντιπερισπασμού στην ίδια τη ζώνη των επιχειρήσεων, για να παρουσιάσουν τους αντάρτες σαν Παραγουανούς, με την πρόθεση να εξοργίσουν τα πατριωτικά αισθήματα.

Στην πόλη Κοτσαμπάμπα, ο αξιωματούχος της CIA Τζον Μάιστο ετοίμασε δύο τρομοκρατικές ενέργειες: η μία ενάντια σε μια εκκλησία και η άλλη ενάντια στη στρατιωτική λέσχη, για να κατηγορήσει τους συμπαθούντες των ανταρτών και να δικαιολογήσει την έντονη καταστολή που είχε σχεδιάσει.

Η CIA αποφασίζει τον άμεσο έλεγχο του ταχυδρομείου και του τηλεφωνικού κέντρου της Λα Πας

Στον έλεγχο της αλληλογραφίας παρουσιάστηκαν αρκετές ανωμαλίες. Γι' αυτό, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση ή συμφωνία με τις βολιβιανές αρχές, ο σταθμός της CIA αποφάσισε ν' αναλάβει απευθείας τον έλεγχο. Εδωσε οδηγίες στους πράκτορές της Χούλιο Γκαμπριέλ Γκαρσία, Λουίς Σουάρες, Μιγέλ Νάπολες και Χιούγκο Μάρεϊ να αναλάβουν αυτό το καθήκον. Αυτοί κατέστρωσαν ένα σχέδιο που άρχισε με την παρακολούθηση όλων των υπαλλήλων, για να καθορίσουν ποιους έπρεπε να διώξουν και ποιους να μεταθέσουν.

Από εκείνη τη στιγμή, οι πράκτορες της CIA έστελναν τις οδηγίες στο εγκάθετο προσωπικό αυτών των οργανισμών άμεσα, χωρίς να ενημερώνουν πρώτα τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είχε καθιερωθεί. Μερικές από τις οδηγίες αφορούσαν κάρτες, χειρόγραφες σημειώσεις και σημειώματα.

Ο τηλεφωνικός έλεγχος με εντολή της CIA επεκτάθηκε στους υπαλλήλους και στις πρεσβείες της Γαλλίας, του Μεξικού, της Αργεντινής, του Περού, της Ουρουγουάης και της Βραζιλίας. Επίσης, σε ανώτερους αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων και στο υπουργείο Εσωτερικών. Με χειρόγραφο σημείωμα του αξιωματούχου Χιούγκο Μάρεϊ, δόθηκε εντολή να ελέγχονται οι συνταγματάρχες Φερνάντο Σατόρι Ριβιέρα, Λεόν Κόγε Κουέτο και Χουάν Λετσίν Σουάρες, καθώς και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Μέσα στην αλληλογραφία του κυρίου Εδουάρδο Ολμέδο Λόπες που υπέκλεπταν, βρήκαν ένα γράμμα που ερχόταν από τη Λίμα και είχε στείλει ο δρ. Βίκτορ Πας Εστενσόρο, πρώην πρόεδρος της Βολιβίας. Οι ειδικοί της CIA πλαστογράφησαν την υπογραφή και άλλαξαν το κείμενο, προκειμένου να ρίξουν το ηθικό του Λόπες Μουνιός, να τον αποθαρρύνουν και να του δώσουν την εντύπωση ότι ο δρ. Πας τον είχε αποκηρύξει κι έτσι να πικραθεί μαζί του. Οταν αναλύθηκε το γράμμα, αποκαλύφθηκε ότι εκτός από την πλαστογράφηση της υπογραφής, άλλαξαν και τη δεύτερη παράγραφο, πρόσθεσαν μια καινούρια, όμως, διαβάζοντας προσεκτικά το πρωτότυπο και συγκρίνοντάς το με το δικό τους, γινόταν εύκολα αντιληπτή η διαφορά.

Οι πράκτορες της CIA νοίκιασαν ταχυδρομικές θυρίδες σε ψεύτικα ονόματα ή σε ονόματα ανθρώπων χωρίς να έχουν την εξουσιοδότησή τους. Μία απ' αυτές τις περιπτώσεις ήταν του Ροδόλφο Κεβέδο, που κατοικούσε στην οδό Ιγιμάνι αριθ. 1476 και με αριθμό ταυτότητας 305719 και την ενέργεια έκανε ο κουβανικής καταγωγής πράκτορας της CIA Λουίς Σουάρες.

Μέσα απ' τις καταγραμμένες συνομιλίες ή τη λογοκριμένη αλληλογραφία, οι αξιωματούχοι της CIA ήθελαν να μάθουν μέχρι και λεπτομέρειες από την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων που παρακολουθούσαν. Ο ίδιος ο Αντόνιο Αργέδας δήλωσε ότι οι πράκτορες των ΗΠΑ συμπεριφέρονταν μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών της Βολιβίας σαν να βρίσκονταν στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η CIA στέλνει κατασκόπους και πράκτορες, μεταμφιεσμένους σε αγρότες και πλανόδιους εμπόρους

Στο Καμίρι, πράκτορες της CIA στρατολόγησαν στρατιωτικούς και αστυνομικούς που είχαν γεννηθεί στη ζώνη επιχειρήσεων των ανταρτών, για να οργανώσουν ομάδες κατασκόπων που, μεταμφιεσμένοι σε αγρότες, πωλητές, πλανόδιους εμπόρους ή αγοραστές αγροτικών προϊόντων, διέσχιζαν τα χωριά, τα αγροκτήματα και τους κάμπους. Με τις επισκέψεις αυτές συγκέντρωναν πληροφορίες για το ποιοι συμπαθούσαν τους αντάρτες ή έδειχναν διατεθειμένοι να τους βοηθήσουν. Στη συνέχεια, ο στρατός τούς απειλούσε, τούς καταπίεζε, τούς εκβίαζε, τούς βασάνιζε ή τούς σκότωνε. Οσοι ήταν επιρρεπείς στη συνεργασία με τους στρατιωτικούς, διορίζονταν στα χωριά δικαστικοί ή δήμαρχοι.

Ο Μεξικανός δημοσιογράφος Λουίς Σουάρες διηγήθηκε ότι στο Καμίρι υπήρχαν παράξενοι άνθρωποι που παρίσταναν πως ήταν κάποιοι άλλοι που, όμως, η παρουσία τους ήταν ανεξήγητη τη συγκεκριμένη στιγμή, κι ότι πολλοί σχολίαζαν την άφιξη ενός Βορειοαμερικανού κουβανικής καταγωγής που είχε έρθει να πουλήσει υφάσματα και κάλτσες.

Οι αγρότες, από τη μεριά τους, πληροφορούσαν τους αντάρτες για την παρουσία αυτών των κατασκόπων. Ο μαχητής Χάρι Βιγιέγας ή Πόμπο, έγραψε στο ημερολόγιό του, στις 23 του Απρίλη:

"Το ξημέρωμα φτάσαμε σ' ένα μέρος που λεγόταν Ταπέρα. Οι αγρότες μάς δέχτηκαν καλά και μας είπαν ότι ένας άντρας που είχε γεννηθεί εκεί, είχε γυρίσει πρόσφατα και τους φαινόταν σαν πληροφοριοδότης".

Ο Τσε έγραψε στο Ημερολόγιό του στις 20 του Ιούνη: "Το πρωί, ο Παουλίνο, ένα από τα παιδιά που κυνηγούσαν πιο κάτω, μας πληροφόρησε ότι τα τρία άτομα δεν ήταν έμποροι: ο ένας ήταν υπολοχαγός κι οι άλλοι δύο δεν ήταν στρατιωτικοί".

Ενα άλλο παρόμοιο γεγονός συνέβη στις 26 του Ιούνη, όταν οι αγρότες ειδοποίησαν για τον ερχομό δύο νέων κατασκόπων. Σε σχέση μ' αυτό, ο Ιντι Περέδο έγραψε στο βιβλίο του "Η εκστρατεία μου με τον Τσε": "Εκείνο το ίδιο βράδυ, πιάστηκαν αιχμάλωτοι δύο νέοι κατάσκοποι, ο ένας απ' αυτούς ήταν αξιωματικός της χωροφυλακής... ".

Οι κατάσκοποι είχαν διεισδύσει ακόμα και στην ίδια την πρωτεύουσα της Βολιβίας. Μια μέρα, στα μέσα του 1967, η κυρία Σόνια Βαλντίβια δέχτηκε στο σπίτι της στη Λα Πας ένα άτομο που είπε ότι ήταν αδελφός του Τσε Γκεβάρα. Της παρουσιάστηκε με ένα συστατικό σημείωμα ενός φίλου που βρισκόταν στη φυλακή. Εκείνη τον δέχτηκε με πολλή τρυφερότητα και προθυμοποιήθηκε να του παράσχει όση βοήθεια χρειαζόταν. Της εμπιστεύτηκε ότι είχε έρθει από την Αβάνα, για να οργανώσει ένα δίκτυο για την υποστήριξη των ανταρτών κι ότι πάνω απ' όλα τον ενδιέφερε να ξέρει σε ποιους θα μπορούσε να έχει εμπιστοσύνη. Η Σόνια Βαλντίβια ήταν ένα από τα εκατοντάδες άτομα που φυλακίστηκαν στη Βολιβία. Γιατί ο δήθεν αδελφός του Τσε, ήταν πράκτορας της CIA.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ το 8ο ΜΕΡΟΣ

1. Εκφραση που χρησιμοποιούν οι Κουβανοί για τους αντεπαναστάτες

κουβανικής καταγωγής που ζουν στο Μαϊάμι (σημ. τ. μετ. ).

ΛΕΖΑΝΤΑ

Η ΔΕΕ ρίχνει το βάρος στη βάση του κλάδου για την αγωνιστική του συσπείρωση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης

Πιστεύουμε ότι σε μια εποχή που οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Πιστεύουμε ότι σε μια εποχή που οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αμφισβητούνται από τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο διεθνώς, αμφισβητείται δηλαδή το δικαίωμα στον εργαζόμενο να διαπραγματεύεται ο ίδιος και να παλεύει για τη διαμόρφωση του ύψους των αποδοχών του, δεν μπορεί ο κλάδος των καθηγητών να στρέφεται σε αντιλήψεις που αμφισβητούν ακριβώς αυτό το δικαίωμα των εργαζομένων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ