ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από την πράξη στη... θεωρία του νεοφιλελευθερισμού

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινά βδομάδα "κεντροαριστερού" παραμυθιάσματος μαζικής έκτασης και εισαγόμενης προέλευσης

Αυτό κι αν είναι ενδεικτικό της αξίας των πρωθυπουργικών λόγων ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί την "Αριστερά της πράξης"! Πρόκειται για τόσο "αριστερή" κυβέρνηση, που έχει την ανάγκη να είναι ο Ντελόρ, ο Μπλερ, ο Ντ' Αλέμα και οι λοιποί σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, εκείνοι που θα σφραγίσουν το θεωρητικό περιτύλιγμα της πλήρους ενσωμάτωσης του ΠΑΣΟΚ στο βασίλειο του νεοφιλελευθερισμού.

Οι τελευταίοι, με προεξάρχοντα το θεματοφύλακα του Μάαστριχτ και συντάκτη της "Λευκής Βίβλου", Ζακ Ντελόρ,θα ανοίξουν τις "κεντροαριστερές" φτερούγες τους και, παρέα με τον Κ. Σημίτη,θα επιδοθούν οσονούπω σε... "εκσυγχρονισμένες" πιρουέτες εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων. Το μοτίβο γνωστό: Μεταβάπτιση της δεξιάς πολιτικής σε "αριστερή", αναγωγή του κυνισμού σε "ρεαλισμό" και μετονομασία της κεφαλαιοκρατικής ασυδοσίας σε "σοσιαλιστική άνοιξη"!

Ολα αυτά την ερχόμενη Τετάρτη,μέρα παρουσίασης στην Αθήνα του βιβλίου με τίτλο "Ποια Ευρώπη θέλουμε",όπου καταγράφονται οι θέσεις των προαναφερόμενων για το θέμα. Πέμπτη και Παρασκευή, προγραμματίζονται, υπό την αιγίδα του "ΙΣΤΑΜΕ", οι επίσης λαμπρές συναθροίσεις των επιφορτισμένων με το καθήκον της "κεντροαριστερής" απάντησης στα κοινωνικά προβλήματα... Εκεί ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει πώς αντιλαμβάνεται την "πολιτική και την οικονομία υπό την επίδραση του διεθνούς περιβάλλοντος"... Αλλωστε, το να επαναλάβει πως "στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες το κόστος του κοινωνικού κράτους, δημιουργεί προβλήματα" (!), δεν του... κοστίζει και τίποτα.

***

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, μπαίνει, λοιπόν, στο πρόγραμμα του μαζικού "κεντροαριστερού" παραμυθιάσματος. Η "παράσταση" αρχίζει σήμερα. Σήμερα που οι προσκεκλημένοι του Γ. Παπαντωνίου, νυν και σκιώδεις"σοσιαλιστές" υπουργοί Εθνικής Οικονομίας της ΕΕ, θα εξηγήσουν σε συνέντευξη Τύπου το "αριστερό" τους όραμα, όπως αυτό καταγράφηκε στην κεκλεισμένων των θυρών (!) μάζωξή τους στη Βουλιαγμένη. Το πόσο "αριστερά" είναι τα "όνειρά" τους, μάλλον, δε χρειάζεται... ονειροκρίτη για να ερμηνευτεί. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι

  • στην Ελλάδα, δηλώνουν διά στόματος Παπαντωνίου ότι αριστερή πολιτική είναι ο φιλελευθερισμός (!),
  • στη Γαλλία, τάσσονταν προεκλογικά κατά των ιδιωτικοποιήσεων, για να ακολουθήσουν οι έπαινοι των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμ", λόγω της μετεκλογικής τους απόφασης να... ιδιωτικοποιήσουν τις τηλεπικοινωνίες,
  • στην Ιταλία επιβάλλουν κεφαλικούς φόρους υπέρ Μάαστριχτ και εισάγουν την αρχή του "απασχολήσιμου",
  • στη Βρετανία καταγράφηκαν ως οι εγγυητές της "ολοκληρωτικής νίκης του θατσερισμού"...

***

Ες αύριον, όμως, τα σπουδαία! Αύριο, που οι κ. Ντελόρ και Σημίτης σε εκδήλωση με θέμα το "Ποια Ευρώπη Θέλουμε" - προφανώς για να προϋπαντήσουν το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο - θα εισηγηθούν τον πολυεθνικό "μονόδρομο" για τον εκβαρβαρισμό των κοινωνιών, όπως θέλει να τις ισοπεδώσει ο παγκοσμιοποιημένος κεφαλαιοκρατικός οδοστρωτήρας.

Αλλά γιατί τόση "προκατάληψη", αφού οι άνθρωποι ακόμα δε μίλησαν, οπότε πού ξέρετε τι θα πουν, θα ρωτούσε κάποιος... Δυστυχώς για τους εθισμένους στα "ψυχοτρόπα" των αυταπατών, ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι "σύντροφοί" του, σιγά - σιγά θα τους στερήσουν ακόμα και το άλλοθι του "δεν κατάλαβα".Ετσι, ο πρωθυπουργός έσπευσε και μοίρασε πριν ακόμα κυκλοφορήσει το βιβλίο, το δικό του κεφάλαιο. Θα μπορούσε να το αποφύγει, μια και πρόσφατα, από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε τη "νέα ορμή" της αντιλαϊκής κυβερνητικής επίθεσης.

Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση βιάζεται. Βιάζεται, αφ' ενός να προωθήσει τα μεσαιωνικά μέτρα που επαγγέλλεται ο καπιταλιστικός ολοκληρωτισμός της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, αφ' ετέρου επείγεται να συντάξει ένα ιδεολογικοπολιτικό εγχειρίδιο που να αποδίδει τη θεωρία του "νέου ΠΑΣΟΚ". Να αποδίδει, δηλαδή, το σύνολο της σοσιαλδημοκρατικής μετάλλαξης του κυβερνώντος κόμματος και των "αδελφών" κομμάτων της ΕΕ. Μετάλλαξη που τα έχει καταστήσει δίδυμο και σιαμαίο αδερφό της κλασικής χριστιανοδημοκρατίας.

***

Το κείμενο θέσεων του πρωθυπουργού, στην από κοινού, με τους Ντελόρ, Ζοσπέν, Μπλερ, Λαφοντέν και Ντ' Αλέμα, συγγραφή του "σοσιαλδημοκρατικού μανιφέστου" - πυξίδα της πολιτικής πρακτικής των Ευρωπαίων "κεντροαριστερών", αν παραβλέψει κανείς την καρμπόν αντιγραφή τσιτάτων από διάφορες ομιλίες του, καταφέρνει να φωτίσει τον άξονα, που συνδέει, σε όλα τα επίπεδα, την πολιτική που κατά το κεφάλαιο πρέπει να ακολουθήσει η ενταγμένη στο ιμπεριαλιστικό σύστημα Ελλάδα. Κυρίως, όμως, εδώ, η απειλή "υποταγή στην ΕΕ ή καταστροφή" παίρνει τη μορφή... νουθεσίας.

Η "νουθεσία" συνίσταται στη σύσταση προς το λαό να αποδεχτεί μια βασική "νομοτέλεια". Οχι, φυσικά, την οικονομική διεθνοποίηση, αλλά την αντιδραστική παγκοσμιοποιημένη επικυριαρχία των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων πάνω στις παραγωγικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της διεθνοποιημένης οικονομίας. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, πρέπει να μάθει "να κολυμπάει" σε έναν ωκεανό γεμάτο με "καρχαρίες"...

Ποια είναι η "σωτηρία" της χώρας και του λαού από τους "καρχαρίες"; Απλό:Η ενατένιση του κόσμου μέσα από τα μάτια ενός... "καρχαρία", εν προκειμένω της ΕΕ, που, όμως πρέπει πρώτα να... μεγαλώσει για να μπορεί να αντιμετωπίσει τους υπόλοιπους "αιμοβόρους" ανταγωνιστές της στα πελάγη του διαγκωνισμού των πολυεθνικών και των ασύδοτων αγορών.

Πώς θα "μεγαλώσει" και ποια πρέπει να είναι η συμβολή της Ελλάδας σε αυτό; Μα η "συναίνεση" του ελληνικού λαού να καταβροχθιστούν και να αλεστεί στην κοιλιά του "ευρω - καρχαρία" κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, κάθε έννοια ασφαλιστικής κάλυψης, κάθε εργασιακό δικαίωμα, κάθε δικαίωμα εισοδηματικής διεκδίκησης, κάθε ελπίδα παραγωγικής ανάπτυξης, κάθε σκέψη εθνικής ανεξαρτησίας.

***

Αυτές είναι οι συστάσεις του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου"μανιφέστου". Είναι σαφέστατος:

  • "Η διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων διασφαλίζεται με την αναγνώριση του πρωτεύοντος ρόλου της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και συγκεκριμένα της ολοκλήρωσης της ΟΝΕ" και καλεί "να επιτύχουμε μια ΕΕ με ισχυρούς υπερεθνικούς θεσμούς... (και) μια ισχυρή κοινή εξωτερική πολιτική", όπως λέει.
  • Η Ελλάδα θα πορευτεί στο πλαίσιο της "αποκρατικοποίησης και απελευθέρωσης των αγορών" και θα κινηθεί "στον ίδιο στρατηγικό στόχο" της λιτότητας "με την οικονομική πολιτική και με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους", όπως λέει.
  • "Στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες το κόστος του κοινωνικού κράτους... δημιουργεί προβλήματα", όπως λέει.
  • "Πρέπει να δοθεί μικρότερη έμφαση σε δαπάνες δυσπραγίας... (και θέλει) να καταπολεμήσει μια αντίληψη που χαρακτηρίζεται από την επιθυμία... υποστήριξης από το κράτος" των... "συντεχνιών", όπως λέει.

Αυτό το μοντέλο κοινωνίας υπηρετεί ο κ. Σημίτης και οι ομοϊδεάτες του. Αυτό το "κεντροαριστερό" θυσιαστήριο εθελοντικής προσφυγής του λαού θέλει να χτίσει στη συνείδηση των εργαζόμενων το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης υπό την εποπτεία του Ντελόρ. Απέναντι στον παραπάνω άκρατο νεοφιλελευθερισμό, η απάντηση της πραγματικής Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος, εξίσου απλή και σαφής μπορεί να είναι: "Οχι".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Με τον πολιτισμό στην πάλη για την ειρήνη

ΑντιΝΑΤΟική εκδήλωση - συναυλία διοργάνωσαν με επιτυχία οι Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής την Παρασκευή

H ελληνική λεβεντιά και η πάλη για την ειρήνη συναντήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν την Παρασκευή το βράδυ οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Μοσχάτου και Ταύρου στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του λαού σχετικά με τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ και τα σχέδιά του στην περιοχή και η οργάνωση της αντίστασης και της πάλης για τη ματαίωσή τους. Ηταν όμως και η προβολή της πλούσιας λαϊκής παράδοσης και η προσφορά ποιοτικής διασκέδασης σε χαλεπούς καιρούς.

Το Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού της Καλλιθέας και το λαϊκό δημοτικό συγκρότημα της Γιώτας Βέη έκλεψαν την παράσταση.

Παίρνοντας το λόγο η εκπρόσωπος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", Μάγδα Μίντζα,αφού αναφέρθηκε στα πρότυπα που θέλουν να περάσουν οι κρατούντες στη νεολαία, υπογράμμισε: "Ξέρουν καλά ότι ο νέος που θέλει να αλλάξει τη ζωή του αμφισβητεί την κυριαρχία του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών, αντιτάσσεται στην αποστολή ταγμάτων κατοχής στη Βοσνία και την Αλβανία και παίρνει ενεργά μέρος στο φιλειρηνικό κίνημα που τους χαλάει τα σχέδια".

Στη συνέχεια ο καθηγητής Νίκος Φωτιάδης,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε στη φυσιογνωμία του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν άλλαξε και έγινε πιο επιθετικό και επικίνδυνο για την ανθρωπότητα. Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Ιούλη στη Μαδρίτη, υπογράμμισε: "Στη Μαδρίτη θα αποφασιστεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και δε χωράει καμιά αμφιβολία ότι κάτω από το χαλί της "σταθερότητας" κρύβεται μια πρωτοφανής αγοραπωλησία σύγχρονων στρατιωτικών εξοπλισμών πολλών εκατομμυρίων δρχ. Αυτές οι δοσοληψίες μοιάζουν με εκείνες των εμπόρων ναρκωτικών που στην αρχή δίνουν στο παιδί τη ναρκωτική ουσία δωρεάν για να το βάλουν στα σχέδιά τους".

Κλείνοντας με κατηγορηματικό τρόπο τόνισε: "Οι λαοί και τα κινήματα ειρήνης είναι η μοναδική αντίρροπη δύναμη στον ιμπεριαλισμό και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και το φοβούνται όσο τίποτε άλλο. Γιατί οι λαοί και πάλι θα νικήσουν και αυτή τη "νέα τάξη πραγμάτων"".

  • Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής, των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, καθώς και ο Σύλλογος των εργαζομένων της Καλλιθέας, που συνέβαλε καθοριστικά στην εκδήλωση και ο Χρήστος Λαζαρίδης,Νομαρχιακός Σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".
Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Ανω Λιοσίων,παράρτημα της ΕΕΔΥΕ, καλεί τον Λιοσιώτικο λαό σε σύσκεψη με στόχο τη διοργάνωση πικετοφορίας ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη διεύρυνσή του, την Πέμπτη 3 Ιούλη στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Αγ. Κωνσταντίνου 10).

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού καλεί τους φίλους της ειρήνης την Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 9.00 μ.μ., σε μια χαρούμενη και κεφάτη βραδιά στην Πιτσαρία "Αρμονία" (Γούναρη 49, Γερόβουνο Καματερό).

Τιμή κατά άτομο 2.500 δρχ. (περιλαμβάνει πλήρες μενού και μπίρα).

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΚΟΒ Χολαργού διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ" στην πλατεία Κύπρου (17ης Νοέμβρη) αύριο Δευτέρα 30 Ιούνη, στις 8.00 μ.μ.

Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Οι ΚΟ Ανω Ιλισίων του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση καταγγελίας της Συνθήκης Σένγκεν, ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα την Τρίτη 1 Ιούλη, στις 8.00 μ.μ., στην πλατεία Τερζάκη (4η στάση Ανω Ιλισίων).

Θα μιλήσει ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ