ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Για Τοπική Αυτοδιοίκηση αντάξια των αγωνιστικών παραδόσεών της

Αποσπάσματα από την απόφαση της ΚΕ για την πορεία της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και την τακτική του Κόμματος στις επόμενες δημοτικές, κοινοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Η ΚΕ του Κόμματος συνεδρίασε το Σάββατο 21 Ιουνίου 1997, συζήτησε για την πορεία της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τις επόμενες Δημοτικές, Κοινοτικές και Νομαρχιακές εκλογές και κατέληξε σε διαπιστώσεις, συμπεράσματα και κατευθύνσεις για την εκλογική τακτική του κόμματος. Το ΠΓ παραδίδει στη δημοσιότητα τα πιο βασικά αποσπάσματα από την εισήγηση που εγκρίθηκε και έγινε απόφαση της ΚΕ, αφού αξιοποιήθηκε η συζήτηση και οι προτάσεις των μελών της. Στην πορεία η ΚΕ θα δώσει στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες θέσεις του Κόμματος για την Αυτοδιοίκηση.

Οι εξελίξεις στο χώρο της ΤΑ και ΝΑ

Οι εξελίξεις στο χώρο της ΤΑ και ΝΑ τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαίες. Η ακολουθούμενη πολιτική, που χαράσσεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιείται από τις δυνάμεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ (ο οποίος συνεργάστηκε και συνεργάζεται έως σήμερα στην πλειοψηφία των νομών και των δήμων με το ΠΑΣΟΚ), διαστρεβλώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά της ΤΑ.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός, δεν πρέπει να συμφιλιωθούν και να προσαρμοστούν με τις αρνητικές εξελίξεις που σημειώθηκαν αυτά τα χρόνια στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), η οποία από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της σφραγίστηκε με αντιλαϊκά χαρακτηριστικά και επιδιώξεις. Αντίθετα, ο λαός και στις σημερινές συνθήκες, πρέπει να παλέψει, για να αποκτήσουν τα όργανα αυτά διεκδικητικό χαρακτήρα, προς όφελος των εργαζομένων και των δίκαιων αιτημάτων τους. Ορος, για να διεκδικηθεί μια τέτοια κατεύθυνση, αποτελεί η κατοχύρωση και η προώθηση της μέγιστης συμμετοχής των έγκαιρα, έγκυρα και ολοκληρωμένα ενημερωμένων δημοτών στη λειτουργία, τις εκδηλώσεις και στη δραστηριοποίηση της ΤΑ και ΝΑ για τα προβλήματα της περιοχής και της χώρας.

Προϋπόθεση είναι η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, η συσπείρωση γύρω από την άλλη αντίληψη που εκφράζεται σήμερα από τις δυνάμεις που υποστηρίζει το ΚΚΕ στο χώρο της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, γενικότερα στο λαϊκό κίνημα, στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι τα κόμματα που αποδέχονται την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υποστηρίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ επιδιώκουν και ανέχονται τη βαθύτερη ενσωμάτωση της ΤΑ στη λογική της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης. Οι προτάσεις τους και οι κριτικές παρατηρήσεις τους δεν έρχονται σε αντίθεση με τη μετατροπή των οργάνων αυτών σε μοχλούς των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, της επιβολής νέων αντιλαϊκών φόρων. Αντίθετα, ενισχύουν την κυβερνητική λογική και πρακτική.

Οι διαφορές μας με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ριζικές. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την αυτοδιοίκηση και τα προβλήματά της μας βρίσκει συνολικά αντίθετους. Στη διαπίστωση και καταγραφή των προβλημάτων όλοι, σχεδόν, συμφωνούν. Η διαφορετική μας θέση βασίζεται στο ρόλο του θεσμού, στον πολιτικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό του χαρακτήρα, στον ειδικότερο ρόλο που μπορεί να παίξει για την αντιμετώπιση των πιεστικών και αφόρητων για το λαό κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων.

Η υπεράσπιση του διεκδικητικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί κεντρικό πρόβλημα σήμερα, καθώς η πολιτική των άλλων δυνάμεων έχει απεμπολήσει αυτή τη χαρακτηριστική δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προβάλλει επιτακτικά αναγκαία η πιο πλατιά εκλαϊκευση της αντίληψής μας για την ΤΑ στα λαϊκά στρώματα. Στη βάση αυτή είναι απαραίτητη η άμεση και οργανωμένη παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ. Ειδικά στην πορεία για τις δημοτικές, κοινοτικές και νομαρχιακές εκλογές επιβάλλεται: Η πρωτοπόρα δράση των μελών και φίλων του ΚΚΕ για τη στήριξη και δημιουργία ή την ανασυγκρότηση Δημοτικών και Νομαρχιακών Κινήσεων, τη δραστηριοποίησή τους, το άνοιγμά τους στο λαό, με βάση τα προβλήματα που τον απασχολούν, ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΝΟΜΟ. Σήμερα, υπάρχουν προϋποθέσεις να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις, τοπικές ομάδες, κινήσεις πολιτών, δραστήριους παράγοντες της ζωής, της τέχνης, της επιστήμης που είναι ευαισθητοποιημένοι και θέλουν να δράσουν και να αντισταθούν στη σημερινή αρνητική κατάσταση.

Α. Η πολιτική σημασία της επόμενης εκλογικής μάχης

Από 4ετία σε 4ετία η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αποκτά πιο έντονο πολιτικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι η ψήφος του λαού χρησιμοποιείται, για να επιδοκιμαστεί η κυρίαρχη πολιτική στη χώρα μας, σε μια περίοδο που προωθούνται τα νεοφιλελεύθερα μέτρα της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και τη συναίνεση των άλλων πολιτικών δυνάμεων κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας για πιο φθηνή, πιο χειραγωγημένη εργατική δύναμη. Απόδειξη γι' αυτό είναι το πώς χρησιμοποιήθηκε η λαϊκή ψήφος μετά τις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις δε στάθηκε δίπλα στο λαό η πλειοψηφία των νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων.

Ο πολιτικός χαρακτήρας των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών γίνεται πιο έντονος σήμερα και από το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί γενικότερες αλλαγές και αναδιαρθρώσεις στο ήδη αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο που τελικά μετατρέπει τα όργανα αυτά σε μηχανισμούς και μακρύ χέρι της κρατικής - κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι που είναι αδύνατος ουσιαστικά ο διαχωρισμός ανάμεσα στις επιπτώσεις της γενικής πολιτικής και της πολιτικής που ασκείται από την πλειοψηφία των αιρετών. Αρα η ψήφος στην κρίσιμη επόμενη 4ετία θα χρησιμοποιηθεί, για να παρθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα με πρωτεργάτες δημάρχους και νομάρχες, στο όνομα της αποκέντρωσης και των τοπικών κοινωνιών, της δήθεν βελτίωσης της ζωής του λαού.

Ο πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών συνδέεται, επίσης, αναπόσπαστα και με τα σχέδια που υπάρχουν στη χώρα μας επεξεργασίας σεναρίων πρόληψης της ανάπτυξης του εργατικού λαϊκού κινήματος και αποτελεσματικής αμφισβήτησης της πολιτικής που ακολουθείται. Θα συνδεθεί με τα "κεντροαριστερά" σενάρια, ακόμα και με τα "κεντροδεξιά", ιδιαιτέρως δε θα αξιοποιηθούν για να αναβιώσει πλατιά η γνωστή ψευδεπίγραφη διαίρεση "Δεξιά - Αριστερά", "κεντροδεξιά - κεντροαριστερά".

Βεβαίως η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν ταυτίζεται με τις γενικές εκλογές. Στο παρελθόν φάνηκε ότι χαλάρωνε σε μια τέτοια μάχη το δίλημμα "Δεξιά - ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις". Από τη φύση της αυτή η μάχη μπορεί να διευκολύνει να εκφραστεί σχετικά καλύτερα η λαϊκή θέληση, οι προσανατολισμοί και οι διαθέσεις των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης και της πολιτικής λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων - κοινωνικών κατακτήσεων.

Ολα δείχνουν, ωστόσο, ότι στις επόμενες εκλογές θα γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες, ώστε η ψήφος να αποκτήσει πιο έντονο κομματικό χαρακτήρα. Το διαπιστώνουμε ακόμα και σε εκλογές συνδικάτων.

Ως Κόμμα θα δώσουμε τη μάχη βασισμένοι στη γενική πολιτική γραμμή και τακτική μας, με επίκεντρο τα λαϊκά προβλήματα, σε ριζική αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική που παραχωρεί όλο και νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, στραγγίζει τους εργαζόμενους με νέους φόρους και μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να κάνουμε πιο καθαρό στο λαό ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την ΤΑ, για να προωθήσουν και να εφαρμόσουν και μέσα από αυτήν πιο εύκολα και με λιγότερες αντιδράσεις την αντιλαϊκή πολιτική τους στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Είναι ευκαιρία σήμερα που ο ελληνικός λαός αρχίζει να συνειδητοποιεί τι σημαίνει Μάαστριχτ και τι σημαίνει "εκσυγχρονισμός", τώρα που οι λαοί της Ευρώπης αρχίζουν να αντιστέκονται, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να αξιοποιηθούν για την οργάνωση της αντίστασης και αντεπίθεσης.

Από την άλλη πλευρά θα γίνει πιο έντονη η προσπάθεια συσκότισης του πραγματικού προβλήματος με την αξιοποίηση των γενικότερων εξελίξεων στην Ευρώπη, των εκλογών της Γαλλίας κλπ. Η προσπάθεια να ταυτιστεί η κριτική στο Μάαστριχτ, που γίνεται από δυνάμεις του κεφαλαίου και από κυβερνήσεις που αντιδρούν στη γερμανική ηγεμονία, με την κριτική που ασκούν οι λαοί. Θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθεί η συζήτηση περί "αριστερού" Μάαστριχτ και αποκέντρωσης μέσω του "σχεδίου Καποδίστριας" κλπ.

Αρα πρέπει να κατανοηθεί ότι σήμερα δε δίνεται η μάχη απλά και μόνον για μια καλύτερη διαχείριση στο δήμο, αλλά για να μην περάσουν, πριν απ' όλα και κυρίως, οι γενικότερες συντηρητικές, αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ που εφαρμόζονται από τις δυνάμεις του δικομματισμού και τους συνεταίρους τους. Β. Η εκλογική μας επιδίωξη

Οι εκλογές μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν, ώστε να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική στη χώρα μας και στις επιλογές της ΕΕ στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις και στη συμμετοχή της στα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων" που, εκτός των άλλων, συνεπάγεται διαρκή ανασφάλεια και αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Ο λαός με την ψήφο του δεν πρέπει να νομιμοποιήσει τις πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις, την πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ γενικότερα και απέναντι στην ΤΑ. Ο λαός δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την πολιτική εκείνη που μετατρέπει τους δήμους και τα νομαρχιακά συμβούλια σε επιχειρήσεις. Να μη νομιμοποιήσει αντιλαϊκά σχέδια και σενάρια εναλλακτικά, που πρόκειται να δρομολογηθούν και μέσω των δημοτικών εκλογών, όπως αυτά της Κεντροαριστεράς, που έχει στόχο να χειραγωγήσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Σ' αυτήν την πορεία πρέπει να εκφραστεί η διάθεση να καταδικαστεί το "Σχέδιο Καποδίστρια", που επιβάλλει συνενώσεις με μοναδικό κριτήριο να διαμορφωθούν ισχυροί μηχανισμοί αντιλαϊκής, φορομπηχτικής πολιτικής.

Πρέπει και μπορούν να δώσουν ώθηση στη συσπείρωση των λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων που θέλουν να ορθώσουν το ανάστημά τους, να παλέψουν την πολιτική που γεννά νέα φτώχεια και επιδεινώνει το βιοτικό επίπεδο. Να βοηθήσουν στην αγωνιστική συνάντηση και συμπαράταξη όλων εκείνων που αντιστέκονται στην προσπάθεια να επιβληθεί με καταναγκασμό και χειραγώγηση η πολιτική των δήθεν μονόδρομων του Μάαστριχτ, οι λεγόμενοι εκσυγχρονισμοί και αναδιαρθρώσεις που πλήττουν τα 2/3 τουλάχιστον της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα την εργατική τάξη, τη νεολαία και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οι παραπάνω στόχοι που εκφράζουν τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μπορεί να υπηρετηθούν μόνο με την υπερψήφιση των ενωτικών αγωνιστικών ψηφοδελτίων που θα στηρίξει το ΚΚΕ. Η εκλογή στους δήμους και στις νομαρχίες κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που συνεργάζονται μαζί τους θα διευκολύνει να φτάνει η φωνή και τα αιτήματα του λαού και στα όργανα αυτά, να διεκδικούνται οι στόχοι και οι προτάσεις του λαού και της νεολαίας, να ξεσκεπάζονται αντιλαϊκά μέτρα και ενέργειες, να αποκαλύπτεται η συναίνεση και ο συμβιβασμός, η προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων, η ρουσφετολογία.

Στο 15ο Συνέδριο μιλήσαμε για τη δημιουργία των προϋποθέσεων διαμόρφωσης του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Στον χώρο της ΤΑ ανέκαθεν υπήρχαν δυνατότητες συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων. Το θέμα του Μετώπου δεν το αντιμετωπίζουμε ευκαιριακά, δεν περιμένουμε κάποια στιγμή ξαφνικά να εμφανιστούν ή να ωριμάσουν κάποιες συνθήκες. Θα είναι μακρόχρονη και επίπονη η διαδικασία οικοδόμησής του. Θα χρειαστούν σκέψεις, προβληματισμοί, προτάσεις και συζήτηση για να βοηθηθούμε όλοι σε τρόπους και μορφές που θα προωθήσουμε αυτό το καθήκον. Πάνω απ' όλα όμως θα απαιτηθεί συγκεκριμένη πολιτική δραστηριότητα, η οποία θα επιδρά και ιδεολογικά στο να κερδίζονται νέοι άνθρωποι με τη γενική πολιτική του Κόμματος ή για να συμμερίζονται όλο και περισσότεροι την αναγκαιότητα της συγκρότησης του Μετώπου, ως τη μοναδική λύση για το ξεπέρασμα όχι μόνο των σημερινών αδιεξόδων, αλλά για την επίτευξη βαθιών αλλαγών που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Επομένως, η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών μπορεί να έχει ευρύτερη απήχηση και επίδραση στις εξελίξεις, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα διαμόρφωσης ευρύτερων λαϊκών συσπειρώσεων που αποτελούν βάση και πηγή προώθησης της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και κυρίως η δράση μας, έχει ως προαπαιτούμενα την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, την καλή συγκρότηση και οργάνωσή τους, τον καλό σχεδιασμό, αλλά κυρίως τη δράση πάνω στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν την πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας.

Γ. Η τακτική του ΚΚΕ. Η στάση του απέναντι στα άλλα κόμματα. Πώς υλοποιείται η ενωτική πολιτική του ΚΚΕ στις εκλογές για την ΤΑ

Πού απευθυνόμαστε, ποιους καλούμε σε συσπείρωση και στήριξη

Πριν απ' όλα απευθυνόμαστε στους εργάτες, στη νεολαία, στους άλλους εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου που υποφέρουν, σε άνεργους, φτωχούς αγρότες και μικρομεσαίους που πλήττονται.

Το ΚΚΕ και η στάση του απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις

Εχει φανεί πιο καθαρά ο ρόλος και η ευθύνη που δίνουν στην ΤΑ, οι δυνάμεις του δικομματισμού και του ΣΥΝ. Βασική κατεύθυνσή τους παραμένει η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ και η χρησιμοποίηση των προγραμμάτων της, η προώθηση της λογικής των ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους τομείς. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά από χτες. Το σύνολό τους, σχεδόν, προσπαθούν να περάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με ρηχή και επιφανειακή αντιπολίτευση, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν, σε μεγάλη έκταση, φαινόμενα διαφθοράς συνειδήσεων, εκφυλισμού και χρηματισμού. Η συναίνεση των Δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παίρνει νέα χαρακτηριστικά. Σχεδόν ταυτίζονται στα βασικά ζητήματα.

Κατά συνέπεια με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) και τις παρατάξεις που έχουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε πολιτική συνεργασία ή σε κάποια συμφωνία.

Το ΚΚΕ δε θα συνεργαστεί με άλλα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό κοινών ψηφοδελτίων, με δεδομένες τις βασικές και ριζικές διαφορές που έχει, όχι μόνο στη γενική πολιτική που ακολουθείται, αλλά και στο ρόλο και το σκοπό που πρέπει να υπηρετεί η πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Η στάση του ΚΚΕ απέναντι στα άλλα πολιτικά κόμματα καθορίζεται από τη γενικότερη πολιτική τους τόσο στα μεγάλα κοινωνικά, δημοκρατικά προβλήματα των εργαζομένων όσο και απέναντι στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με ανάλογα κριτήρια στέκεται στη δράση των δημοτικών και νομαρχιακών αρχών στη διάρκεια της 4ετίας. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε να βρούμε, και μέσα από τη γενικότερη δραστηριότητα του Κόμματος, ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην είναι κομμουνιστές, αλλά έχουν μια αγωνιστική στάση, δεν έχουν συμβιβαστεί με την κυρίαρχη λογική που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουν διάθεση να αντισταθούν στην επέλαση των πολυεθνικών. Βέβαια, αυτοί οι άνθρωποι, δε θα συμφωνούν με το ΚΚΕ σε όλα τα ζητήματα. Μπορεί όμως, να συμφωνούν με τις θέσεις του ΚΚΕ για τα ζητήματα της ΤΑ, να εναντιώνονται στην πολιτική της λιτότητας και της ανταποδοτικότητας, να είναι τίμιοι στις σχέσεις τους και να δίνουν κάποια εχέγγυα για μια αγωνιστική διεκδικητική στάση στα θέματα της ΤΑ. Δεν ταυτίζουμε τη μη συμφωνία μας με πολιτικά κόμματα, με τη δυνατότητα που μπορεί να εμφανιστεί να συμφωνήσουμε με άτομα που ανήκουν ιδεολογικοπολιτικά και ψηφίζουν άλλο κόμμα.

Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν ενεργητικά σε συγκεκριμένα κινήματα π. χ. ενάντια στα ναρκωτικά και στην προσπάθεια διαχωρισμού τους. Στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σε διεκδικητική κατεύθυνση. Σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Θα μπορούσαν να πλαισιώσουν την Κίνηση αλλά και το ψηφοδέλτιο. Χρειάζεται να δούμε τους πνευματικούς ανθρώπους της περιοχής, τους καλλιτέχνες, όλους τους δραστήριους και πρωτοπόρους αγωνιστές.

Από σήμερα απαιτείται η ανάπτυξη εκδηλώσεων από τις Κινήσεις, στις οποίες θα μπορούν να εκφραστούν ευρύτερες αγωνιστικές δυνάμεις και κοινωνικοί παράγοντες με τη δουλιά τους, τις ανησυχίες τους, να δείξουν και με αυτήν την ευκαιρία την υποστήριξη στις βασικές θέσεις και στη δράση της κίνησης.

Σοβαρό πρόβλημα αναδεικνύεται η κοινωνική σύνθεση των ψηφοδελτίων. Ο τρόπος συγκρότησής τους να ενισχύει τη δυνατότητα για επιλογή πρωτοπόρων εργατών, συνδικαλιστών με κύρος ανάμεσα στους εργαζόμενους. Η εργατική σύνθεση πρέπει να προσεχτεί πάρα πολύ. Επίσης, οι ΚΟ να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν τη δράση γυναικών, την υποψηφιότητά τους, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στη δράση στη συνοικία, στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, στις Γυναικείες Οργανώσεις, άλλων που είναι στους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, καθώς και νέων που αναπτύσσουν δραστηριότητες στο χώρο τους.

Δ. Κλειδί ο καθημερινός δραστήριος, πρωτοπόρος ρόλος των αγωνιστικών δημοτικών κινήσεων και της ΝΑΣ (Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας)

Οι Δημοτικές και Νομαρχιακές Κινήσεις μπορούν αποτελέσουν το μοχλό της ευρύτερης αγωνιστικής δουλιάς, που θα απευθύνεται πλατιά στον κόσμο και έξω από τα όργανα (Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια).

Να συμβάλλουμε ώστε οι λειτουργίες τους να μη διέπονται από στενά κριτήρια που τις μετατρέπει σε βοηθητικά όργανα των εκλεγμένων. Να συμβάλλουμε, ώστε να αναδειχτούν ως χώροι δουλιάς πλατιών συσπειρώσεων, μελών, φίλων, οπαδών σε πολλά αλλά συγκεκριμένα προβλήματα. Ως χώροι προβολής και διεκδίκησης προβλημάτων που απασχολούν το λαό. Ως χώροι δοκιμασίας και ωρίμανσης αγωνιστών που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια. Ως χώροι ανάδειξης των δυνατοτήτων των εργαζομένων που παλεύουν και αντιστέκονται, έχουν ίδιες ή παραπλήσιες απόψεις με τις δικές μας.

Δε θα πρέπει να υποτιμούνται οι πολιτιστικές, αθλητικές ή συντοπίτικες και άλλες δραστηριότητες, οι συλλογικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, δραστηριότητες που ενδιαφέρουν το λαό. Πρέπει καθημερινά να έχουμε επαφή μαζί του για όλα τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα και εκεί να αναπτύσσουμε τις θέσεις του Κόμματος για τα ειδικά και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν και βασανίζουν τους εργαζόμενους.

Ολα αυτά πρέπει να συνδυάζονται με τα προβλήματα των εργαζομένων στην ΤΑ, τη δυναμική που έχει ο χώρος. Οι αιρετοί με τους εργαζόμενους χρειάζεται να αντιμετωπίζουν ενιαία μια σειρά από προβλήματα. Οπως και η δράση των Κινήσεων είναι σωστό να αναπτύσσεται με τη δημιουργική συνεργασία με τις δυνάμεις των εργαζομένων στους αντίστοιχους χώρους.

Ε. Η ευθύνη των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, των καθοδηγητικών οργάνων και των ΚΟΒ

Μπορεί και πρέπει αυτή η εκλογική μάχη να δοθεί με πείσμα, με αισιοδοξία και με υψηλούς στόχους από όλες τις δυνάμεις του Κόμματος, της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών μας. Χρειάζεται να στρατευτούν όλοι για την επιτυχία. Οι δυνάμεις που υποτάσσονται στις επιλογές και εντολές της ΕΕ και της "νέας τάξης πραγμάτων", οργανώνουν και συντονίζουν τη συνολική τους αντεπίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και σε όποιον αντιστέκεται στις επιδιώξεις τους.

Κανένας εφησυχασμός, καμιά υποτίμηση του χαρακτήρα και των δυσκολιών. Με τέτοια πρόβλεψη και επαγρύπνηση θα μπορέσουμε καλύτερα να αξιοποιήσουμε ταυτόχρονα και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Να μην αγνοήσουμε ότι θα προσπαθήσουν με πιέσεις, εκβιασμούς, συκοφαντίες, υποσχέσεις, ακόμα και με χρηματισμό, να εμποδίσουν κάποιους πλατύτερους ανθρώπους να προσεγγίσουν την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ στα θέματα της ΤΑ.

Θα είναι συνεπώς μια ωραία, αλλά σκληρή εκλογική αναμέτρηση. Μια ιδιαίτερη μάχη που πρέπει να πάρει τα χαρακτηριστικά της λαϊκής αντεπίθεσης. Μια μάχη για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στην προοπτική της διαμόρφωσης μιας άλλης κατάστασης στο χώρο της ΤΑ και της χώρας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ 21 Ιουνίου 1997

ΛΕΖΑΝΤΑ

"Η παρακράτηση των χρημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγεί στην υποβάθμιση της ζωής μας", διαδήλωσαν κάτοικοι των Δήμων της Αθήνας σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ για τα οικονομικά των δήμων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ