ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΚΑΖΑΜΙΑΣ 1997
Ετος ... τρίσεκτον!

Δέκα μέρες πριν μπει ο καινούριος χρόνος έκανα πάλι την καθιερωμένη ετήσια επίσκεψή μου στον "Καζαμία", για να μου πει τι πρόκειται να μας συμβεί το 1997. Ο γέρος οιωνοσκόπος, όμως, μόλις με είδε μπροστά του, εκδήλωσε μεγίστη απορία και μου είπε σχεδόν επιτιμητικά: "Φέτος, αγαπητέ μου, δε χρειαζόταν να κάνεις τον κόπο να έρθεις ως εδώ. Λίγο νιονιό να είχες θα άνοιγες απλώς τον ...προϋπολογισμό του 1997, που ψήφισε προχθές η κυβέρνηση, κι εκεί μέσα θα έβλεπες γραμμένα, χαρτί και καλαμάρι, όλα τα δεινά που θα σας βρουν αυτή τη χρονιά"!

- Ναι, δεν το σκέφτηκα, είπα μουδιασμένος κι έπειτα ρώτησα δειλά:

- Δηλαδή, κυρ - "Καζαμία", ο νέος χρόνος θα είναι πιο δύσκολος κι από το 1996 που ήταν δίσεκτο;

- Θέλει και ρώτημα;

- Γιατί;

- Γιατί, βρε κουτεντέ, το 1997 δε θα είναι απλώς δίσεκτο.

- Θα είναι παραπάνω;

- Βεβαίως.

- Δηλαδή;

- Με το ένα τρισ. επιπλέον φόρους που σας ζητούν, αγαπητέ μου, το 1997 θα είναι σίγουρα ...τρίσεκτο!

Χρόνος, έτος

φτάνει νέον

μ' εκατό ...δόντια

και πλέον

χρόνος φτάνει

απ' τις Βρυξέλλες

με τετράδιπλες

μασέλες!

"Οχ, τρομάρα μας

μεγάλη!",

όχι κλάψες,

αλλά πάλη,

πάνω φουλ

στον μπαγαπόντη

μην του αφήσετ'

ούτε δόντι!

***

ΓΕΝΑΡΗΣ

Το 1997 ξεκινάει με γοερές παιδικές κραυγές που ακούγονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ολοι πιστεύουν ότι είναι ο νεογέννητος χρόνος που σκούζει, όπως κλαίνε όλα τα μωρά, όταν έρχονται στον κόσμο. Γρήγορα, όμως, διαπιστώνεται ότι τα "οχ", τα "αμάν" και τα κλάματα προέρχονται από άλλους. Από τους μικρούς καλαντιστές, στους οποίους ο Γιάννος έβαλε ..."αντικειμενικά κριτήρια" και τους έφαγε τις μισές εισπράξεις!

Κλαυθμός και οδυρμός όμως ξεσπάει και μεταξύ των ενηλίκων, όταν ξημερώνοντας η νέα χρονιά εμφανίζεται ένας Αϊ Βασίλης σαν ...Κινέζος, που, αντί να μοιράζει δώρα, χώνει το χέρι του στις τσέπες του κόσμου και αρπάζει, μέχρι δεκάρας, ό,τι βρίσκει εκεί μέσα.

"Ρε ποιος είναι αυτός ο μπαγαπόντης;", αναρωτιούνται όλοι και τελικά ανακαλύπτουν ότι είναι ο ...Σημίτης!

- Και γιατί μας τ' αρπάζει ντυμένος σαν Αϊ Βασίλης;

- Γιατί δεν πρόλαβε να βγάλει τη "στολή", που είχε φορέσει όταν έβγαινε στα προεκλογικά μπαλκόνια για να κλέψει την ψήφο μας!

Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά,

ρε κεφαλή μου,

θες ...μπουνιά,

που ψήφισες

και πάλι

..."τράκες"

κι άδειο τσουκάλι!

Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά,

σε βλέπω, φίλε,

απ' τη γωνιά,

που στο νιονιό

τα "ψάλλεις",

κι εύχομαι

νου να βάλεις!

***

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

Η κυβέρνηση εφαρμόζει με ένταση την ...εισογδυματική πολιτική του 1997. Νέοι φόροι, ανατιμήσεις λογαριασμών και παντός είδους άλλα χαράτσια πέφτουν σαν βροχή στα κεφάλια των μισθοσυντήρητων και των συνταξιούχων. Με αυτή τη ληστρική επιδρομή, οι κυβερνώντες επιδιώκουν να αρπάξουν ένα τρισ. και ο κοσμάκης μονολογεί απελπισμένος: "κυριολεκτικά κυβέρνηση ...τρισαθλίων"! Η λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει οι φορομπήχτες αναγκάζει τον λαό να στήσει "μπλόκα". Οι εργάτες, λόγου χάρη "μπλοκάρουν" τα ...κρεατικά και τα ψαρικά και δεν τα αφήνουν να μπουν στην κατσαρόλα τους! "Μόνον όσπρια και λαχανικά επιτρέπεται να περάσουν", λένε και έτσι στους τεντζερέδες τους δε βλέπεις τίποτ' άλλο από φασόλια και λαχανίδες!

Ο Σημίτης αναστατώνεται από αυτή την αντίδραση των λαϊκών τάξεων και καλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. "Χαθήκαμε!", αναφωνεί στους υπουργούς του."Γιατί", ρωτάνε αυτοί με απορία και τότε ο πρωθυπουργός τους εξηγεί: "Διότι έτσι που το 'ριξαν στην οσπριοφαγία οι πληβείοι πολύ αμφιβάλλω, αν θα μείνει κανένα ..."κουκί" για μας στις επόμενες εκλογές"!

Τα κρέατα

τα κόψαμε,

τα ψαρικά

επίσης

κι όλοι εμείς

οι μισθωτοί,

τα θύματα

της "κρίσης",

μόνον πλέον

στα όσπρια

προσφέρουμε

...δεήσεις!

***

ΜΑΡΤΗΣ

Μεγάλη παρέλαση στην Αθήνα με ίλες ...τρακτέρ που έχουν έρθει από τα μπλόκα της Θεσσαλίας και με λόχους εξεγερμένων αγροτών από την Ηπειρο. Ακολουθούν μονάδες εργατών, υπαλλήλων και άλλων ..."ευζώνων" που υφίσταται πάνω από δέκα χρόνια το "ζωνάρι" της μονόπλευρης λιτότητας, ενώ κατόπιν εμφανίζονται, σε αναπηρικά καροτσάκια, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και άλλοι ...τραυματίες από τη "μάχη της σύγκλισης"!

Στην εμφάνιση των τρακτέρ, οι θεατές της παρέλασης ενθουσιάζονται και αρχίζουν να φωνάζουν εθνικά συνθήματα, όπως: "Οχι στο Μάαστριχτ", "Οχι στην Ευρώπη των τραστ" και "Ζήτω η Αντίσταση".

- Ε, ας φωνάξουμε και κάτι σχετικό με την παλιγγενεσία του '21, λέει κάποιος στον διπλανό του κι αυτός "παντρεύοντας" έξυπνα το τότε με το σήμερα αναφωνεί στη διαπασών: "Κάτω οι αγάδες", "Κάτω το ...οθωμανικό σύστημα της χώρας"!

Ω Ελλάδα μου

μεγάλη,

που οι ταγοί

χωρίς κεφάλι

σ' έχουν κάνει

καρναβάλι.

Ω Ελλάδα

πρώτη χώρα

που σε πήρ'

η κατηφόρα

και στο ...διάλο

πας με φόρα!

***

ΑΠΡΙΛΗΣ

Η αφαιμακτική πολιτική της "σύγκλισης" έχει ξεσηκώσει πλέον όλες τις ασθενείς τάξεις και από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη γίνεται "Ανάστα ο Κύριος". Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αγρότες βρίσκονται ακόμη στα μπλόκα, ο Σημίτης τους ζητάει κάθε τόσο να τα διαλύσουν (κι έπειτα να πάνε να συζητήσουν μαζί του) και οι ξεσηκωμένοι του απαντούν στερεότυπα: "Βρε δεν πας στον... διάλογο"!

Ενόψει των εορτών του Πάσχα, ο Σημίτης υποχωρεί ένα βήμα και δηλώνει αυτή τη φορά ότι αν οι αγρότες σταματήσουν τον αποκλεισμό των εθνικών οδών θα τους δώσει ...τρία αυγά Τουρκίας!

Στο μεταξύ, με πρόσχημα τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι χονδρέμποροι έχουν αφηνιάσει στην αγορά και δεν πουλάνε τίποτε, αν δεν κάνεις μαζί τους ...διάλογο, αυτού του τύπου:

- Αφεντικό, πόσο το αρνάκι;

- Τέσσερα χιλιάρικα το κιλό, φιλάρα, κι άμα σου γουστάρει!

- Δυόμισι

και τρεις

χιλιάδες

τα κατσίκια

κι οι αμνάδες

και στην τσέπη

αψιλία

πώς θα φάμε

οβελία;

- Ε, φτωχοί

πάψτε να κλαίτε

και να λέτε

ό,τι θέτε,

αν κοστίζουν

τα μαρούλια

κάντε Πάσχα

με ...μαρούλια!

***

ΜΑΗΣ

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέγα εξοπλιστικό πρόγραμμα της τάξης των 4 τρισεκατομμυρίων δραχμών, "Οχ τι ...ρουκέτα είναι αυτή πάλι", αναφωνεί έντρομος ο λαός, που ξέρει ότι από την πλάτη του θα βγει το τεράστιο κονδύλι. Μερικοί μάλιστα, πιο επαϊοντες περί τους εξοπλισμούς, δεν αρκούνται στα επιφωνήματα απελπισίας, αλλά φωνάζουν ότι δε χρειάζεται καν να προβούμε σε αγορές όπλων.

- Γιατί, είμαστε πλήρεις;

- Βεβαίως. Ξεχνάτε, λόγου χάρη, πως έχουμε χιλιάδες ..."κανόνια" στην Αγορά ή ότι έχουμε 9 εκατομμύρια πλοία;

- Εννιά εκατομμύρια πλοία;

- Μάλιστα. Διότι τόσοι ακριβώς είναι οι Ελληνες που γδύνει ασύστολα η κυβέρνηση και τους έχει εξοργίσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε έγιναν, όλοι τους... "βαπόρια"!

Με της "σύγκλισης"

το πλάνο

έχω γίνει

...αεροπλάνο,

κι η λιτότητα

κι οι φόροι

μ' έχουν κάνει πια

βαπόρι!

Λίγο ακόμη

αν σφίξ' η "ζώνη"

μπαμ θα σκάσω

σαν ...κανόνι,

κι αν συμβεί

ετούτο τσάροι

πάει, ο διάλος

θα σας πάρει!

***

ΙΟΥΝΗΣ

Κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Αγκυρα στέλνει πράκτορές της στα Ιμια και εγκαθιστούν ένα ...αμερικάνικο καπέλο. Το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται εκτάκτως, αλλά ουδείς από τους παριστάμενους μπορεί να προτείνει κάποια λύση. "Αν ήταν φέσι, τα πράγματα θα ήταν εύκολα", λένε. Θα το ρίχναμε στη θάλασσα και θα τελειώναμε. Το ημίψηλο, όμως, ούτε να τ' αγγίξουμε δεν μπορούμε"!

Η "κρίση" λήγει τελικά με "παρέμβαση" του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος: παίρνει ο ίδιος το καπέλο από τα Ιμια και το ...φοράει μέχρι τα αυτιά στον Σημίτη! Και ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτσι καπελωμένος την άλλη μέρα στο βήμα της Βουλής και αναφωνεί: "Ευχαριστώ τις ΗΠΑ που διαμεσολάβησαν για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή!".

Από το βήμα

της Βουλής

ουδόλως

θα διστάσω,

"εύγε" τρανό

στους "σύμμαχους"

των ΗΠΑ

να εκφράσω

να τους δηλώσω

δηλαδή

..."σφάξε με αγά

ν' αγιάσω"!

***

ΙΟΥΛΗΣ

Από την πρώτη του μήνα, οι δημόσιοι υπάλληλοι βάζουν άλλο ένα "κουλούρι" στην τσέπη τους ως δεύτερη δόση της ...αύξησης "0+0" που αποφάσισε να τους δώσει η κυβέρνηση για το '97. "Ρε σεις, έχει και σουσάμι το κουλούρι μας", λένε μερικοί περιπαικτικά και συμπληρώνουν: "Σωστό ...Σιμίτι, δηλαδή"!

Το καλοκαίρι, εν τω μεταξύ, βρίσκεται στο φόρτε του και ο ήλιος (του ΠΑΣΟΚ) τσουρουφλίζει άγρια τις ασθενείς τάξεις.

Η κυβέρνηση τότε αποφασίζει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και για να ανακουφίσει κάπως τους παθόντες τους στέλνει για ...διακοπές, σε διάφορα θέρετρα. Ετσι οι μικρομαγαζάτορες αποστέλλονται στη ...Βουλιαγμένη, οι μισθωτοί στα ...Παλούκια και οι συνταξιούχοι στην ...Ψάθα.

"Α, ρε μπαγαπόντηδες, θα τα πούμε!", λέει εξοργισμένος ο κοσμάκης και ορκίζεται να στείλει και αυτός την κυβέρνηση στην ...Τούμπα, όταν ξαναστηθούν κάλπες!

Πολλά, Κώστα,

μου έδωσες

και δε θα

τα κρατήσω

ανοίγω

την παλάμη μου

και ...πέντε

στέλνω

πίσω!

***

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Η κυβέρνηση θέλοντας να "πατάξει" τους μεγαλοφοροφυγάδες δίνει στη δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα 250 εξ αυτών. Πρώτος στον κατάλογο φιγουράρει ο ...κουλουροπώλης Φ. Χ., δεύτερος ο καστανάς Α. Π., τρίτος ο σαλεπιτζής Δ. Μ. και πάει λέγοντας ή μάλλον κοροϊδεύοντας. Ο κόσμος ενθουσιάζεται για το "ξεμπρόστιασμα" των ...μεγαλοκαρχαριών και φωνάζει ενθουσιασμένος: "Το ΠΑΣΟΚ είναι ...αιδώ, το ΠΑΣΟΚ είναι αιδώ"!

Στο μεταξύ, η ζέστη στις τσιμεντένιες πόλεις είναι ανυπόφορη, αλλά οι περισσότεροι φουκαράδες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να πάνε, έστω και ολιγοήμερες, διακοπές.

- Καλέ, εσείς δε θα πάτε πουθενά, φέτος;

- Θέλαμε, Ελένη μου, να πάμε οικογενειακώς στη ...Μαγιόρκα, αλλά ένεκα του "μπλόκου"...

- Μα, τα "μπλόκα", αγαπητή μου, είναι στις εθνικές οδούς κι όχι στις θάλασσες.

- Δεν εννοώ τα μπλόκα των αγροτών, καλή μου, αλλά το μπλόκο που μας έχει στήσει η ...τσέπη. Εχει κατεβάσει η άτιμη τις ...μπάρες και δηλώνει ρητώς: Δεν πάτε πουθενά. Αφού ψηφίσατε πάλι ΠΑΣΟΚ, βράστε τώρα στο ζουμί σας!

Ζέστη, τσιμέντο,

σύννεφο,

κοντεύω πια

να σκάσω,

αχ, να 'μουνα

στη Σκόπελο,

στη Ζάκυνθο,

στη Θάσο,

τεντώνω

το "ζωνάρι" μου,

μα πού εκεί

να φτάσω!

***

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Με την έναρξη του φθινοπώρου, αρχίζει και η νέα τηλεοπτική σεζόν και τα καθιστικά των τηλεθεατών γεμίζουν με ...σλιπάκια και σουτιέν, που βγαίνουν διαρκώς απ' τις οθόνες. Ο "Αντέννα" ρίχνεται στον ανταγωνισμό των καναλιών με ένα ...βυζαντινό σίριαλ, το "Μέγκα", ως σεμνότερον, προβάλλει ντοκιμαντέρ ελληνικών χώρων, όπως της Καβάλας και του ...Κατακώλου, ενώ ο "Σκάι" ακολουθεί με άλλο τρόπο το σεξουαλικό ντελίριο των σταθμών: Εμφανίζει δηλαδή κάθε μέρα στα "παράθυρά" του πολιτικάντηδες και σπουδαιοφανείς κάθε λογής, που δείχνουν τη ...γύμνια τους σε όλο της το μεγαλείο!

Τελικά, αποτέλεσμα όλων αυτών των προγραμμάτων είναι να ανακηρυχθεί η ελληνική τηλεόραση ως η καλύτερη ...τηλεβυζιών της ΕΟΚ!

Γύρω εκεί

στη δωδεκάτη

η οθόνη,

νάτη, νάτη,

σχήμα παίρνει

σαν ...κρεβάτι.

Κι ο Ρωμιός

γουρλώνει

μάτι!

***

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Οι Τούρκοι με την παρότρυνση των Αμερικανών αρχίζουν να παίζουν το παιχνίδι ...Αιγαίο Βαγκέο, εκτοξεύοντας σωρεία απειλών κατά της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στην κρίση και συστήνουν στην Ελλάδα να έλθει σε διάλογο με την Αγκυρα.

Ελλάδα: Δηλαδή να μπω στο παιχνίδι;

ΗΠΑ: Ακριβώς!

Ελλάδα: Μα δεν ξέρω πώς το παίζουν.

ΗΠΑ: Είναι απλό. Παίζεται με προτάσεις και αντιπροτάσεις. Εσείς δηλαδή θα πείτε στους Τούρκους "Σας δίνουμε, σας δίνουμε φλουρί κωνσταντινάτο" κι αυτοί θα απαντήσουν: "Μπράβο, κι εμείς σας δίνουμε ...βαρέλι δίχως πάτο"!

Μετά από αυτές τις ...φιλικές συστάσεις, η κυβέρνηση δέχεται το "διάλογο" και ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Αγκυρα, όπου τον υποδέχονται θερμότατα ο Ερμπακάν, η Τσιλέρ και ο Γιλμάζ:

- Οσκελντιν, Γιουνάν Κώτσο!

- Οσκελντιν, μπουνταλά εφέντη!

Ο,τι πούνε

οι "εταίροι"

κι όχι ό,τι

μας συμφέρει,

ό,τι πούνε

οι μεγάλοι

και ας φάμε

το κεφάλι!

Ο,τι πούνε

οι "προστάτες",

και οι προκοπές μας

νάτες,

ούτε "όχι"

ούτε "δεν",

σ' όλα πάντοτε

"γιες μεν"!

***

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Η κυβέρνηση βγάζει στο "σφυρί" τον ΟΤΕ, δυο τράπεζες και άλλες εύρωστες επιχειρήσεις του δημοσίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει επ' ευκαιρία στους δημοσιογράφους ότι άρχισαν ήδη τα ...μεγάλα έργα, που θα δώσουν "δουλιά" σε ...μεσάζοντες μιζαδόρους και άλλους "αετονύχηδες".

Το πνεύμα των εκποιήσεων επηρεάζει και την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία σε συνέδριο που διοργανώνει ..."πουλάει" τον αρχηγό της. Η εκλογική βάση της ΝΔ, όμως, εκφράζει εντονότατες διαφωνίες, λέγοντας ότι τέτοιο ... εύρωστο κομμάτι δεν έπρεπε να εκποιηθεί με τίποτε!

Πωλείται

κράτος

με κολόνες,

με ιστορία,

με παρθενώνες,

πωλείται όλο

μέχρι

την Κρήτη,

πληροφορίες

Κώσταν Σημίτη!

***

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

Η Ελλάδα κοιμάται κι ονειρεύεται πως ...έφτασε πλέον στην ΕΟΚ. Ο Κολ, λέει, και άλλοι μεγάλοι είναι εκεί στα σκαλοπάτια του Διευθυντηρίου σαν να την περιμένουν. Τους βλέπει από μακριά η καταταλαιπωρημένη ταξιδιώτισσα κι αναγαλλιάζει: "Δεν τα 'λεγα εγώ πως θα φτάσω και θα με υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες;". Μ' αυτές τις ευτυχείς σκέψεις λοιπόν ταχύνει το βήμα της και, φραπ, φτάνει μπρος στους μεγάλους για να σταθεί ως "ισότιμη" δίπλα τους."Ηρθα, ήρθα!", ξεφωνίζει χαρούμενη και οι "εταίροι" της απαντούν: "Μπράβο, πάνω στην ώρα έφτασες! Μόλις είχαμε αποφασίσει να προσλάβουμε μια ...παραδουλεύτρα. Πάρε λοιπόν το σφουγγαρόπανο και τη βούτα κι ανασκουμπώσου για καλά"!

Πάει και το 1997. Τέλειωσε και φεύγει τρέχοντας. Και στο κατόπι του έχει ριχτεί ο ...Σημίτης για να του αρπάξει το σακούλι που σηκώνει, νομίζοντας ότι έχει μέσα λεφτά!

Αμάν, ρε Κώστα, το έβγαλες το μάτι με τις τράκες και τις αρπαχτές. Ασε το γέροντα να φύγει ήσυχος, γιατί φράγκο δεν έχει στο δισάκι του. Απλώς τις 365 μέρες που πέρασαν, κουβαλάει εκεί μέσα...

Είθε να βγούνε

ψεύτικα

τα λόγια μου

κι οι στίχοι

μα δεν πιστεύω,

φίλοι μου,

πως θα 'χουμε

άλλη τύχη.

Οι μέρες

οι καλύτερες

- αιώνες

και αιώνες -

δεν έρχοντ'

απ' τον ουρανό

δε φτάνουν

από μόνες,

έρχονται

με το πάλεμα,

με δυνατούς αγώνες!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ΚΕΙΜΕΝΑ:

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ