ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αν δεν αγωνιστούμε θα αφανιστούμε

Μιλάει στο "Ρ" ο Μ. Διαμαντής, πρόεδρος της ΟΒΣΑ και της ΣΕΑ ΜΜΕ της Αθήνας

Για την απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ να πραγματοποιηθεί πανελλαδικό κλείσιμο διαμαρτυρίας των καταστημάτων μέσα στο Γενάρη, ενάντια στην πολιτική αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μιλάει στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΜΜΕ Αθήνας. O Μ. Διαμαντής,υπογραμμίζει ότι η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει φτάσει στο απροχώρητο εξαιτίας της ευλαβικής συνέπειας με την οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει τις εντολές των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων με αποτέλεσμα να απειλούνται με λουκέτο πάνω από 400.000 ΜΜΕ. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- Πρόσφατα η ΓΣΕΒΕΕ πήρε απόφαση για πραγματοποίηση πανελλαδικού κλεισίματος των καταστημάτων μέσα στο Γενάρη. Γιατί επιλέχτηκε αυτό το διάστημα και με ποια κριτήρια κατέληξε στην απόφαση για μια τόσο δυναμική κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο;

- Οπως είναι γνωστό τα προβλήματα στο χώρο των ΕΒΕ, τα τελευταία δέκα χρόνια, μέρα με τη μέρα όλο και οξύνονταν όλο και έπαιρναν τη μορφή της απειλής, του αφανισμού, ιδιαίτερα των μικρομάγαζων. Αυτό σήμαινε στην πράξη ότι ενώ στις αρχές της δεκαετίας τα μαγαζιά που έκλειναν κάθε μέρα ο αριθμός τους κυμαινόταν γύρω στα δέκα, σήμερα έχουμε μια τέτοια κατακόρυφη άνοδο που σύμφωνα με στοιχεία τα λουκέτα να ξεπερνάνε τα πενήντα την ημέρα. Ενώ, σύμφωνα πάλι με τα επίσημα στοιχεία, τα μαγαζιά που θα κλείσουν μέσα στο '97 θα ξεπεράσουν τις εξήντα χιλιάδες. Είναι ακόμα γνωστό ότι απειλούνται, δηλαδή βρίσκονται στο όριο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας πάνω από 400.000 μικρομάγαζα. Και ενώ οι γαλαζοπράσινες κυβερνητικές πολιτικές τον τελευταίο χρόνο έχουν φέρει σ' αυτή την τραγική κατάσταση τη μικρομεσαία επιχείρηση ήρθε ο νέος προϋπολογισμός από την κυβέρνηση, ο πιο αντιλαϊκός μονόπλευρης λιτότητας των τελευταίων χρόνων που σίγουρα θα επιδεινώσει ακόμα παραπέρα τη θέση των ΕΒΕ. Επομένως, μας περιμένουν πολύ χειρότερες μέρες το '97. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η αγανάκτηση της βάσης έχει φτάσει στο κατακόρυφο, με αποτέλεσμα να απαιτεί άμεσα οποιεσδήποτε παρεμβάσεις για την αλλαγή αυτού του πολύ άσχημου κλίματος. Ετσι, το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, στις αρχές του Νοέμβρη αποφάσισε ομόφωνα για άμεσες αγωνιστικές κινητοποιήσεις μάλιστα μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα στις 28 του ίδιου μήνα. Ομως η πλειοψηφία των μπλε και πράσινων συνδικαλιστών στο προεδρείο έβαλε φρένο στην απόφαση αυτή με ψευτοδικαιολογίες. Μπροστά, όμως, στην επίμονη πίεση τον ΔΗΚΕΒιτών από τη μια και από την άλλη η συνεχής πίεση της βάσης και κύρια των Ομοσπονδιών μελών της ΓΣΕΒΕΕ είχε το θετικό αποτέλεσμα για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης στην Αθήνα στις 9 του Δεκέμβρη, αλλά και τη δέσμευση του προεδρείου για κήρυξη και πραγματοποίηση πανελλαδικής απεργίας μέσα στο Γενάρη, που θα ψηφίζεται ο νέος φορομπηχτικός νόμος. Η ΟΒΣΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο σ' αυτή την πίεση με τις ομόφωνες αποφάσεις.

Από το κακό στο χειρότερο

- Ποια είναι τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜΜΕ;

- Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜΜΕ είναι αυτό του τζίρου της αγοράς. Αποτέλεσμα της εισοδηματικής πολιτικής των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων από τη μια μεριά και από την άλλη της ασύδοτης ανάπτυξης των πολυκαταστημάτων. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια με μερικές ανακάμψεις είχαμε συνεχή πτωτική πορεία στην κίνηση της αγοράς και βέβαια τη νύφη αυτής της πτώσης την πλήρωναν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα είχαν αύξηση και του τζίρου και των κερδών τους. Αυτό εξηγείται με τη μετατόπιση μέχρι στιγμής του 45% της μικρής αγοραστικής δύναμης που υπάρχει προς τα πολυκαταστήματα. Πρέπει να πούμε εδώ ότι πάντα τις παραμονές των γιορτών και λόγω του 13ου μισθού υπήρχε πάντα μια αναθέρμανση της κίνησης στην αγορά. Για φέτος δυστυχώς τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, αφού τίποτα το σημαντικό δεν παρουσιάστηκε στην κίνηση αυτή. Υπολογίζεται ότι υπάρχει μία μείωση της τάξης του 35% - 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το βαλάντιο του εργαζόμενου δεν έφτασε ούτε για τα είδη πρώτης ανάγκης του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Δεύτερο και κυρίαρχο επίσης πρόβλημα είναι αυτό των πολυκαταστημάτων που στην κυριολεξία υφαρπάζουν με διάφορα κόλπα και τερτίπια το μικρό βαλάντιο του αγοραστικού κοινού με σκοπό την παραπέρα κυριαρχία τους στην αγορά. Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσπάθειά τους για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου το Σάββατο και για κατάργηση ακόμα και αυτής της αργίας της Κυριακής. Τρίτο σοβαρό πρόβλημα είναι το φορολογικό με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια που στην κυριολεξία έχουν αδειάσει τις τσέπες των μικρομεσαίων και που με την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου θα φορτωθούν οι πλάτες των ΕΒΕ με περισσότερες φορολογικές επιβαρύνσεις, αφού η αύξηση της φορολογίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 20% - 45%. Είναι, επίσης, η απαγορευτική χρηματοδότηση με τα υψηλά επιτόκια, η πλήρης απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, που εκβιάζονται ή πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες ΕΒΕ, ακόμα οι αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές - μάλιστα και αμφίβολης ποιότητας προϊόντων - με τρομακτικές συνέπειες στην ντόπια παραγωγή.

- Πού οφείλεται αυτή η κατάσταση;

- Σίγουρα είναι ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα των ΕΒΕ τα έχουν γεννήσει, τα έθρεψαν, τα όξυναν παραπέρα οι κυβερνητικές πολιτικές και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γιατί εξυπηρετούν με ευλάβεια και υποτέλεια τα ξένα και ντόπια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος των υπόλοιπων κοινωνικών στρωμάτων.

Αγωνιστικό κίνημα

- Τα προβλήματα του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου είναι μεγάλα. Πώς εξηγείτε ωστόσο το γεγονός ότι η συμμετοχή της βάσης δεν είναι σε όλες τις κινητοποιήσεις ανάλογα μεγάλη;

- Κατ' αρχή να πούμε ότι στα δύο τελευταία χρόνια είχαμε δυο πετυχημένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και από άποψη συμμετοχής. Ομως, το θέμα συμμετοχή της βάσης δεν είναι απλό. Είναι και πολύπλοκο και περίπλοκο. Η κύρια αιτία θα λέγαμε βρίσκεται στο ότι δεν είναι σωστά ενημερωμένη η βάση, όσον αφορά τις πηγές που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Η βάση δεν έχει εμπεδώσει ότι η λύση των προβλημάτων βρίσκεται στο ξερίζωμα αυτών των πηγών που είναι οι κυβερνητικές πολιτικές και η ΕΕ. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι αυτή την αλλαγή θα την πετύχουν οι συνεχείς ενωτικοί, μαζικοί αγώνες. Νομίζουν ότι ένας μαζικός αγώνας θα φέρει και τη λύση των προβλημάτων. Ετσι, εύκολα απογοητεύονται και βέβαια αυτό το εκμεταλλεύονται οι εκάστοτε επιτήδειοι για να βάλουν φρένο στην ανάπτυξη, ενός μαζικού και ετοιμοπόλεμου συνδικαλιστικού κινήματος.

- Πώς θα κινηθεί η ΓΣΕΒΕΕ και ειδικότερα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αθήνας για την επιτυχία αυτής της κινητοποίησης, για να φτάσει στη βάση η ανάγκη για αγωνιστική εγρήγορση;- Οπως είπαμε παραπάνω η βάση δεν είναι ενημερωμένη στο βαθμό που θα έπρεπε να ήταν. Τούτο απαιτεί και χρόνο και κόπο. Από την άλλη, όμως, η όξυνση των προβλημάτων και η ψήφιση του φορολογικού νόμου κάνουν επιτακτική την ανάγκη για το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων μέσα στο Γενάρη. Ετσι, στο χρόνο που μας μένει θα αξιοποιήσουμε κύρια τις περιοδείες στα καταστήματα για συζήτηση και ενημέρωση, συσκέψεις ανά κλάδο για τον ίδιο στόχο, θα τυπώσουμε ενημερωτικό υλικό που θα μοιραστεί σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό συναδέλφων και βέβαια θα αξιοποιήσουμε και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο βαθμό που αυτά θα το επιτρέψουν.

- Μπορούμε να μιλήσουμε για έναρξη ενός νέου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων από το Γενάρη; Βλέπετε σ' αυτή την πορεία την ανάγκη και τη δυνατότητα σύστασης ενός ενιαίου μετώπου πάλης με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα ενάντια στη συγκεκριμένη πολιτική; Αν ναι, πού το στηρίζετε;

- Αυτή η κινητοποίηση και βέβαια αποτελεί μια απαρχή κλιμάκωσης τέτοιων μορφών αγώνων. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ, ότι κρίση δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι ΕΒΕ, αλλά και τα υπόλοιπα στρώματα της κοινωνίας μας - εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, νέοι - και ίσως περισσότερο οξυμένη. Πολιτική βούληση και διάθεση από τη μεριά της κυβέρνησης για λύση των προβλημάτων δεν υπάρχει. Επομένως, αναπόφευκτη είναι και η κοινωνική έκρηξη. Ετσι, το '97 θα είναι χρόνος δυναμικών αγώνων που θα πραγματοποιηθούν από ένα μέτωπο πάλης και αντίστασης από όλες τις παραπάνω δυνάμεις. Αφού τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά, ίδιες οι αιτίες που τα δημιουργούν.

- Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και της νέας χρονιάς;

- Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι κατ' αρχήν, λόγω εορτών, να ευχηθώ σε όλους καλύτερες μέρες. Ομως, με τις πολιτικές διωγμού και εξόντωσης από την κυβέρνηση δυστυχώς οι καλύτερες μέρες θα μείνουν μόνο στις ευχές, εάν το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ δεν αναπτυχθεί σε σωστή βάση. Και βέβαια από εδώ βγαίνει η ανάγκη η αγανάκτηση και η οργή που υπάρχει στους συναδέλφους να εκφραστεί μέσα από τη συμμετοχή όλων στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ΕΒΕ, αλλά και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Από τις κινητοποιήσεις των Επαγγελματοβιοτεχνών των περασμενο Δεκέμβρη

Από τις κινητοποιήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών τον περασμένο Δεκέμβρη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ